Legendy Blue Moon - pytania o zasady
Re: Legendy Blue Moon
Instrukcja:trynitor pisze:Kiedy dokładnie kończy się gra?
Gracz A ma 3 karty na ręce i 0 kart w talii dobierania. Żadna walka się nie toczy, więc gracz A odrzuca 3 karty z ręki i ma 0 kart na ręce. Czy teraz następuje koniec gry? Czy raczej gra się toczy dalej i gracz B moze rozpocząć walkę, z której następnie gracz A musi się wycofać (bo nie ma żadnych kart). Potem jest kolej gracza A (bo przegrał walkę), nie ma co odrzucić więc jest koniec gry.
Pytanie jest zatem takie: W którym z tych dwóch punktów kończy się gra?
W Twoim pytaniu gracz rezygnuje z walki i odrzuca 3 karty, zostając bez kart. Zachodzi więc trzeci warunek końca gry.Gra kończy się gdy zostanie spełniony jeden z poniższych warunków:
• Kiedy gracz posiadający po swojej stronie trzy smoki ma zwabić czwartego smoka.
• Po walce, w której gracz zagrał lub odrzucił swoją ostatnią kartę z ręki i talii.
• Po tym jak gracz rezygnuje z walki i nie posiada żadnych kart w ręce ani w talii.
(Doprecyzuję, że 1/2/3 karty można odrzucić tylko przy rezygnacji z walki, a to może zrobić tylko aktywny gracz, który stoi przed wyborem: rozpocząć walkę czy zrezygnować.)
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
No waśnie tutaj widzę problem interpretacyjny.
Trzeci warunek na zakończenie partii mówi:
"Po tym jak gracz rezygnuje z walki i nie posiada żadnych kart w ręce ani w talii."
Zależnie od tego jak zinterpretujemy te słowa, gra może zakończyć się w dwóch innych miejscach.
Problem opisany przeze mnie wygląda następująco:
Gracz A ma 3 karty na ręce ---> podejmuje decyzję o rezygnacji z walki (warunek końca partii nie jest spełniony, bo gracz posiada 3 karty na ręce) ---> odrzuca trzy karty (ostatnie jakie posiada, teraz ma 0 kart na ręce) ---> gracz B rozpoczyna walkę ---> gracz A musi się wycofać ---> kolejną rundę zaczyna gracz A ---> gracz A ma 0 kart na ręce ---> podejmuje decyzję o rezygnacji z walki (warunek konca gry jest spełniony, bo gracz ma 0 kart na ręce) ---> koniec rundy.
Drugi opis problemu:
Gracz A ma 3 karty na ręce ---> podejmuje decyzję o rezygnacji z walki (posiada 3 karty na ręce,) ---> dlaczego ma być tutaj spełniony warunek konca gry skoro instrukcja mówi, że "Po tym jak gracz rezygnuje z walki i nie posiada żadnych kart na rece" (w tym momencie ewidentwnie posiada) ----> odrzuca 3 karty ---> koniec rundy
Pierwszy scenariusz moim zdaniem lepiej odpowaida regułom opisanym w instrukcji. Mi się wydaje że więcej sensu ma opis drugi, jednak uważam go jako stojacego w sprzeczności z instrukcją. Jak wy gracie?
Trzeci warunek na zakończenie partii mówi:
"Po tym jak gracz rezygnuje z walki i nie posiada żadnych kart w ręce ani w talii."
Zależnie od tego jak zinterpretujemy te słowa, gra może zakończyć się w dwóch innych miejscach.
Problem opisany przeze mnie wygląda następująco:
Gracz A ma 3 karty na ręce ---> podejmuje decyzję o rezygnacji z walki (warunek końca partii nie jest spełniony, bo gracz posiada 3 karty na ręce) ---> odrzuca trzy karty (ostatnie jakie posiada, teraz ma 0 kart na ręce) ---> gracz B rozpoczyna walkę ---> gracz A musi się wycofać ---> kolejną rundę zaczyna gracz A ---> gracz A ma 0 kart na ręce ---> podejmuje decyzję o rezygnacji z walki (warunek konca gry jest spełniony, bo gracz ma 0 kart na ręce) ---> koniec rundy.
Drugi opis problemu:
Gracz A ma 3 karty na ręce ---> podejmuje decyzję o rezygnacji z walki (posiada 3 karty na ręce,) ---> dlaczego ma być tutaj spełniony warunek konca gry skoro instrukcja mówi, że "Po tym jak gracz rezygnuje z walki i nie posiada żadnych kart na rece" (w tym momencie ewidentwnie posiada) ----> odrzuca 3 karty ---> koniec rundy
Pierwszy scenariusz moim zdaniem lepiej odpowaida regułom opisanym w instrukcji. Mi się wydaje że więcej sensu ma opis drugi, jednak uważam go jako stojacego w sprzeczności z instrukcją. Jak wy gracie?
To nadinterpretacja (żeby nie powiedzieć szukanie dziury w całym). Dla pewności rozegrałem na szybko partię przez z keldonem i udało się doprowadzić partię do sytuacji, w której na końcu odrzucałem trzy ostatnie karty. Keldon prowadził jednym smokiem i po moim odrzuceniu partia się zakończyła, a AI zdobył dwa kryształy (1 kryształ za smoka i 1 za zwycięstwo - zgodnie z zasadami gry na punkty).trynitor pisze: Gracz A ma 3 karty na ręce ---> podejmuje decyzję o rezygnacji z walki (posiada 3 karty na ręce,) ---> dlaczego ma być tutaj spełniony warunek konca gry skoro instrukcja mówi, że "Po tym jak gracz rezygnuje z walki i nie posiada żadnych kart na rece" (w tym momencie ewidentwnie posiada) ----> odrzuca 3 karty ---> koniec rundy
Edycja: W ogóle bez sensu ta dyskusja. Przecież w myśl Twojej interpretacji nigdy nie zachodziłby warunek trzeci*, bo żeby tak się mogło stać gracz musiałby nie mieć kart w momencie rezygnowania z walki. A przecież to oznaczałoby, że gra skończyła się chwilę wcześniej, bo w poprzedniej walce zagrał ostatnią kartę i spełnił warunek drugi końca gry.
Edycja 2: *Gwoli ścisłości - zachodziłby jeśli:
- na początku tury jedyną kartą na ręce byłaby karta dowodzenia
lub
- w poprzednim ruchu przeciwnik zrezygnował z walki.
Obie okoliczności ekstremalne, ale możliwe. Co niczego nie zmienia w kwestii zasad.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Witam, kilka dni temu nabyłem Legendy Blue Moon, ale nie mogę dojść do ładu z tymi taliami. Na wątku piszecie, w instrukcji również jest informacja, że talie podstawowe V i H mają po 31 kart, tymczasem u mnie wszystkie mają po 30 kart (29 + karta lidera), wyjątkiem jest talia B, gdzie jest 31 kart. Pozostaje 25 kart nieprzypisanych żadną literą, jedynie symbolem stronnictwa (3 karty z każdej talii + jedna karta ludu B - 3*8+1, co łącznie daje 25.).
Jak wobec tego utworzyć talię, tak by było 31 kart? Mam wziąć losową kartę z tych 3 które pozostały (patrząc po symbolu stronnictwa) czy zostawić w talii tylko te 30?
Jak wobec tego utworzyć talię, tak by było 31 kart? Mam wziąć losową kartę z tych 3 które pozostały (patrząc po symbolu stronnictwa) czy zostawić w talii tylko te 30?
- Jiloo
- Has thanked: 623 times
- Been thanked: 531 times
- Kontakt:
U mnie to samo. Kupowałem używkę i też na początku walczyłem z układaniem i nic mi nie pasowało. Talie startowe mają zawsze jedna kartę z innego stronnictwa, tylko nie pamiętam jak to było oznaczane.
Jak będę wieczorem w domu to napiszę, chyba, że Xfenix 9garnie temat wcześniej.
Tapnięte | keep-disco-evil
Jak będę wieczorem w domu to napiszę, chyba, że Xfenix 9garnie temat wcześniej.
Tapnięte | keep-disco-evil
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Czy nie zapomniałeś dodać po jednym mutancie do każdej talii?djyatzeck pisze:talie podstawowe V i H mają po 31 kart, tymczasem u mnie wszystkie mają po 30 kart (29 + karta lidera)
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Rzeczywiście, chyba masz rację. Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, skupiłem się na układaniu kart tytułami.Andy pisze:Czy nie zapomniałeś dodać po jednym mutancie do każdej talii?
Teraz tylko zastanawiam się nad jednym - jak policzyć wszystkie karty tak, aby dawały łączną liczbę 296 sztuk kart ludów (tyle powinno być) ?
Gdy dołożymy do talii mutanty, rzeczywiście mamy po 31, ale jak policzymy wszystkie łącznie z tymi 25 to mamy 296+8 kart mutantów czyli 304.
1. Czym są karty chronione aktywne? (np. Karta nr 30 Hoax – odrzucam karty wsparcia, za wyjątkiem AKTYWNYCH CHRONIONYCH)
2. Powielacze siły – wartość ziemi 1 z moich kart postaci zostaje podwojona:
a. Co to znaczy „moich kart postaci”? Czy nie jest tak, że mogę mieć tylko 1 kartę postaci? Rozumiem że chodzi o karty aktywne.
b. Jaki jest sens używania tej karty wsparcia, jeśli działa tylko na kartę z wartością 1?
3. Drenaż mózgu – podczas swojej tury nie możesz zagrać więcej niż 1 karty. Czy to oznacza, że przeciwnik może zagrywać do końca walki (lub do czasu unieszkodliwienia tej karty) wyłącznie karty postaci? Bo karta postaci, zgodnie z instrukcją, musi zostać zagrana.
4. Co w sytuacji, jeśli gracz nie ma kart postaci, bo idą mu na rękę wyłącznie karty wsparcia/wzmocnienia/dowodzenia? Musi wycofywać się z walki, a potem rezygnować z jej rozpoczęcia, żeby móc wymienić karty na ręce? Czy może zagrać samą kartę wsparcia? Z instrukcji wynika, że nie.
5. Zakończenie gry, jest taka sytuacja:
- gracz A ma 5 kart na ręce
- graczowi B została jedna karta, i ma smoka
- gracz A rozpoczyna walkę, gracz B ma nadal jedną kartę i nie jest to karta postaci. Tym samym musi wycofać się, oddać smoka, i automatycznie przegrywa, bo wszystkie smoki są na środku, a gracz A ma więcej kart na ręce?
2. Powielacze siły – wartość ziemi 1 z moich kart postaci zostaje podwojona:
a. Co to znaczy „moich kart postaci”? Czy nie jest tak, że mogę mieć tylko 1 kartę postaci? Rozumiem że chodzi o karty aktywne.
b. Jaki jest sens używania tej karty wsparcia, jeśli działa tylko na kartę z wartością 1?
3. Drenaż mózgu – podczas swojej tury nie możesz zagrać więcej niż 1 karty. Czy to oznacza, że przeciwnik może zagrywać do końca walki (lub do czasu unieszkodliwienia tej karty) wyłącznie karty postaci? Bo karta postaci, zgodnie z instrukcją, musi zostać zagrana.
4. Co w sytuacji, jeśli gracz nie ma kart postaci, bo idą mu na rękę wyłącznie karty wsparcia/wzmocnienia/dowodzenia? Musi wycofywać się z walki, a potem rezygnować z jej rozpoczęcia, żeby móc wymienić karty na ręce? Czy może zagrać samą kartę wsparcia? Z instrukcji wynika, że nie.
5. Zakończenie gry, jest taka sytuacja:
- gracz A rozpoczyna walkę, gracz B ma nadal jedną kartę i nie jest to karta postaci. Tym samym musi wycofać się, oddać smoka, i automatycznie przegrywa, bo wszystkie smoki są na środku, a gracz A ma więcej kart na ręce?
- vder
- Has thanked: 346 times
- Been thanked: 146 times
mają znak hełmu, tylko jedna rasa ma te karty aqua czy jakos tak.Aville pisze:1. Czym są karty chronione aktywne? (np. Karta nr 30 Hoax – odrzucam karty wsparcia, za wyjątkiem AKTYWNYCH CHRONIONYCH)
jednej z twoich kart postaci, a nie jedynki na karcie.Aville pisze: 2. Powielacze siły – wartość ziemi 1 z moich kart postaci zostaje podwojona:
inne talie mogą mieć więcej aktywnych postaci: albo gangi, albo pary albo darmowe.
tak.Aville pisze: 3. Drenaż mózgu – podczas swojej tury nie możesz zagrać więcej niż 1 karty. Czy to oznacza, że przeciwnik może zagrywać do końca walki (lub do czasu unieszkodliwienia tej karty) wyłącznie karty postaci? Bo karta postaci, zgodnie z instrukcją, musi zostać zagrana.
musi się wycofać.Aville pisze: 4. Co w sytuacji, jeśli gracz nie ma kart postaci, bo idą mu na rękę wyłącznie karty wsparcia/wzmocnienia/dowodzenia? Musi wycofywać się z walki, a potem rezygnować z jej rozpoczęcia, żeby móc wymienić karty na ręce? Czy może zagrać samą kartę wsparcia? Z instrukcji wynika, że nie.
tak to poprawna sytuacja.Aville pisze: 5. Zakończenie gry, jest taka sytuacja:
Witam no własnie przeczytałem wątek "warunków zakończenia gry" + instrukcję i nie do końca rozumiem ....
zakładamy sytuację w której Gracz A zagrywa postać powiedzmy o mocy 6, Gracz B ma na ręce 5 kart- nie ma postaci (0 kart w talii) . Gracz B pasuje , gracz A zabiera smoka...
Gracz B może odrzucić do 3 kart ale nawet jak to zrobi zostają mu 2 na ręce (ale dalej nie ma postaci) więc de fakto nie może rozpocząć gry... czy w tym przypadku koniec następuje po zabraniu przez gracz A 1 smoka... czy też gracz B nie mogąc wyłożyć postaci dopiero pasuje odrzucając 2 ostatnie karty a gracz A zabiera kolejnego smoka (drugiego)?
zakładamy sytuację w której Gracz A zagrywa postać powiedzmy o mocy 6, Gracz B ma na ręce 5 kart- nie ma postaci (0 kart w talii) . Gracz B pasuje , gracz A zabiera smoka...
Gracz B może odrzucić do 3 kart ale nawet jak to zrobi zostają mu 2 na ręce (ale dalej nie ma postaci) więc de fakto nie może rozpocząć gry... czy w tym przypadku koniec następuje po zabraniu przez gracz A 1 smoka... czy też gracz B nie mogąc wyłożyć postaci dopiero pasuje odrzucając 2 ostatnie karty a gracz A zabiera kolejnego smoka (drugiego)?
Wszyscy mają karty na ręce? Gramy dalej. (Czyli w Twoim przykładzie jeśli rywal rozpocznie nową walkę to znowu trzeba będzie się wycofać, potem odrzucić ostatnie dwie karty.)
tak rozumiem ... może źle to wyjaśniłem obaj gracze mają karty na ręce.. Gracz B przegrał ostatnia walkę - więc teraz to on zaczyna ... odrzucił 3 karty zostały mu 2 na ręce (0 w talii) ale nie ma postaci, więc nie ma jak rozpocząć ... więc mówi znowu pas ? (bo nie może rozpocząć gry) odrzuca ostatnie 2 karty a gracz A zabiera kolejnego smoka ? tak powinna zakończyć sie gra?
Po odrzuceniu 3 kart przez gracza B, graczem aktywnym zostaje gracz A. Może rozpocząć walkę, z której gracz B, nie mając postaci, musi się wycofać. Gracz A zdobywa smoka, a gracz B zostaje graczem aktywnym. Jedyne, co mu zostało, to zrezygnować z walki - zapewne skorzysta z możliwości odrzucenia ostatnich dwóch kart, kończąc tym sposobem grę.
"Po odrzuceniu 3 kart przez gracza B, graczem aktywnym zostaje gracz A" ... wydaje mi się że w instrukcji napisane jest że "Gracz który sie poddał rozpoczyna kolejna walke" W moim przykładzie to gracz B przegrywa potyczkę z 5 kartami na ręku (0 postaci) ... gracz B odrzuca 3 karty (zostają mu 2 bez postaci) i jako że przegrał ostatnią potyczkę to gracz B zaczyna .. ale nie może bo nie ma postaci więc pasuje odrzucając 2 pozostałe karty czy wtedy gracz A otrzymuje jeszcze 1 smoka ?
Zajrzyj do instrukcji - terminy "wycofanie się" i "rezygnacja z walki".
Następnie gracz B odrzuca 3 karty - na mocy rezygnacji z walki - i kolejka przechodzi na gracza A.
Gracz B przegrywa walkę - wskutek wycofania się - więc kolejka przechodzi na niego.bendoza pisze: W moim przykładzie to gracz B przegrywa potyczkę z 5 kartami na ręku (0 postaci) ... gracz B odrzuca 3 karty (zostają mu 2 bez postaci) i jako że przegrał ostatnią potyczkę to gracz B zaczyna
Następnie gracz B odrzuca 3 karty - na mocy rezygnacji z walki - i kolejka przechodzi na gracza A.
nie wiem jak cytować ....." i kolejka przechodzi na gracza A" wszystko jasne dzieki!!!!
Mam kłopot z symbolem tarczy....
Zasadniczo używać tych kart w sytuacji kiedy nie mogę wyrównać/ przebić mocy przeciwnika? Np przeciwnik ma moc dwa a ja zagrywam zero z tarczą? Tak jest ok? W kolejnym ruchu przeciwnik musi dorównać/ przebić to moje zero?
Druga sytuacja;
Przeciwnik ma moc pięć, ja zagrywam postać z mocą trzy a na to wzmocnienie z mocą zero plus tarczą? Ok? Jeżeli tak to w kolejnym ruchu przeciwnik równa/przebija moc trzy czy zero?
Pozdrawiam
Zasadniczo używać tych kart w sytuacji kiedy nie mogę wyrównać/ przebić mocy przeciwnika? Np przeciwnik ma moc dwa a ja zagrywam zero z tarczą? Tak jest ok? W kolejnym ruchu przeciwnik musi dorównać/ przebić to moje zero?
Druga sytuacja;
Przeciwnik ma moc pięć, ja zagrywam postać z mocą trzy a na to wzmocnienie z mocą zero plus tarczą? Ok? Jeżeli tak to w kolejnym ruchu przeciwnik równa/przebija moc trzy czy zero?
Pozdrawiam
Tarcza pozwala ignorować moc zebraną przez przeciwnika. Po zagraniu przez Ciebie karty z tarczą, rywal bierze pod uwagę wartość, jaką udało Ci się zebrać w Twojej rundzie (a nie 0).
Hej.
Gdy przeciwnik wycofuje się z walki a ja mam na stole karty ze strzałką (wracające) to już ich nie biorę na rękę tylko idą do odrzuconych?
Gdy przeciwnik wycofuje się z walki a ja mam na stole karty ze strzałką (wracające) to już ich nie biorę na rękę tylko idą do odrzuconych?
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Symbol odzyskania działa w fazie rozpoczęcia. Po wycofaniu się przeciwnika z walki wszystkie karty obu graczy z obszarów walki i wsparcia idą na stosy kart odrzuconych. Dopiero wtedy zaczyna się nowa tura (właśnie od fazy rozpoczęcia, ale nie ma już żadnych kart do odzyskania).
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Wiem ze bylo to walkowane ale chce sie upewnic ze dobrze to pojmuje. By grac dekami zdefiniowanymi np hoaxami to z usuwam 3 karty z symbolem hoax ale inna litera, usuwam 3 karty tylko z symbolem hoax ale bez litery i dorzucam 3 karty z litera H ale innym symbolem z innych ras, tak? A karty ktore maja tylko symbol bez zadnej litery to sa tylko do ewentualnej budowy wlasnych dekow?
Jeszcze taki problem choc juz pewnie byl opisywany... Mam postac z sila 3 oraz wsparcie z sila 2. Moja calkowita moc to 5. I teraz takie pytanie- czy jak przeciwnik zagra postac sila 3 i moca specjalna ktora pozwala mu na odrzucenie mojego wsparcia i to wykonuje to moja moc spada do 3 i on utrzymal sie w walce, czy tez musi najpierw wylozyc jeszcze jakies wzmocnienie lub wsparcie by dorownac do moich 5 i dopiero wtedy zadziala jego moc specjalna i moze odrzucic mi wsparcie?
- Olgierdd
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 93 times
Sprawdź kolejność kroków w każdej turze gracza. Siłę ogłasza się pod sam koniec tury, czyli po zagraniu kart i rozpatrzeniu ich efektów, także w Twoim przykładzie przeciwnik może zagrać swoją kartę.