powermilk pisze:PowerMilk
Oglądałem tylko kilka filmów, bez zachwytu.
A bo głównie władam tekstem. Zainwestowałem w sprzęt, który w tym tygodniu powinien być, ale problem z oświetleniem zostanie rozwiązany, kiedy będę miał studio, czyli pewno w połowie miesiąca. Filmy to głównie unboxingi i storage resolution, więc na kanale monotonnie jest. Ale staram się zmieniać, jakbyś dał mi kilka uwag, to spoko

. Generalnie nie używam głosu, bo seplenię i jakbym się nie starał nie jestem w stanie zapanować nad wadą wymowy, dlatego poszedłem w tekst.
Pański kanał jest nastawiony na jedną, określoną rzecz, która jest częścią składową recenzji na innych kanałach, co powoduje, że w części przypadków nie mam potrzeby sięgać po materiał poświęcony wyłącznie ukazaniu zawartości. Same filmiki są zrobione bardzo fajnie i z jajem.
Porady:
1. Oświetlenie ma zostać poprawione. Moim zdaniem najprostszy sposób to kręcenie w ciągu dnia w dobrze oświetlonym pomieszczeniu, ale powiedział Pan, że ten problem będzie wyeliminowany.
2. Odbiór filmu jako całości zdecydowanie się poprawi, jeśli będzie Pan prezentował zawartość na tkaninie o jednolitym kolorze. Widz ma się skupić na tym, co jest w pudełku a nie gramaturze stołu (nie przypominam sobie, aby wyjechał Pan z kadrem poza stół, co też jest bardzo ważne - odbiorcy nie interesuje umeblowanie pokoju autora). Widz będzie miał odczucie obcowania z tworem profesjonalisty.
3. Ja kupując grę (zamawiam w sklepach wysyłkowych) od razu zamawiam koszulki na karty. I tu zaczyna się problem. Często w opisie gry nie ma ilości kart danego rozmiaru. Osoba chcąca kupić protektory zaczyna szukać informacji na forach, albo stronie wydawcy. Dla przykładu na stronie Galakty mamy coś w tym stylu : 12 kart przygody, 24 karty rozkazów, 72 karty nagród. Tylko skąd ja do licha mam znać rozmiar tych kart. Mógłby Pan dodać w swoich filmikach liczbę i rozmiar (bądź nazwę danego standardu np. mini european w przypadku Osadników z Catanu, czy standard CCG w grach LCG) poszczególnych kart. Osoby szukające takiej informacji na forach dostały by odpowiedź. Zajrzy tu <link do powermilka> tu masz wszystko napisane.
4.Warto dodać wzmiankę, ile dodatkowych woreczków strunowych (i jakiego rozmiaru) potrzebuję, aby uporządkować zawartość (zazwyczaj tych dołączonych przez wydawcę jest jednak za mało). Wiele osób skarży się na długość rozkładania licznych elementów, ponieważ są one wymieszane w jednym dużym woreczku. Mi osobiście bardzo to przeszkadzało w grze Horror w Arkham, czy wspomnianych Osadnikach z Catanu. Tutaj mówię o detalach, ale jeszcze nigdy się z takimi poradami w materiałach wideo nie spotkałem.
5. Warto podesłać link do sklepów z gadżetami dedykowanymi danym grom, albo oferującymi różnego rodzaju pudełeczka. Nie każdy wpadnie na pomysł zakupienia np. dużego pudła w sklepie z narzędziami.
6. Pozostałości po wyprasce oraz folię warto wyrzucić gdzieś poza kadr.
7. Warto na końcu ukazać rozłożoną całą zawartość np. na zdjęciach.
8. Kamera powinna stać nieruchomo. Lepiej oddalić obraz i przykładać bliżej ukazywane elementy, niż machać kamerą.
9. Warto dodać krótką charakterystykę zawartości (cienkie karty rozkazów, figurki wykonane z tandetnego plastiku, gruba plansza, dobrze wykonane karty pomocy itp.)
10. W przypadku gier takich jak Chaos w Starym świecie warto przedstawiać zawartość na tle planszy (która w tej grze jest przepiękna).
11. To już kwestia gustu, ale najlepiej jest dobierać neutralną muzykę, najlepiej jedynie w wersji instrumentalnej (bez śpiewu), która będzie stanowiła uzupełniające tło. Warto wzorować się na tych filmach.
https://www.youtube.com/watch?v=D_mBK8s2p6M
12. Zachęcam do ukazania swojej twarzy i próby komentarzu głosowego.