DEATHLOK pisze:Tak to może postrzegam, bo znam osoby grające w bitewniaki a Blood Bowl przeszedł wśród nich bez echa. Ktoś tam kupił podstawke i koniec. A nawet w jakiś guildball grali.
O Guildball się nie wypowiem, bo nie gram.
Co do Blood Bowla:
- scena turniejowa ma się dobrze, zarówno polska jak i międzynarodowa.
- regularnie wydawane są nowe modele i podręczniki
- osobiście znam osoby, które siedzą w bitewniakach GW od lat 90tych, ale Blood Bowl ich ominął, z racji słabej dostępności przed lata. Teraz przy okazji nowej edycji zaczęli grać i mają z tego kupę frajdy (niektórzy dzięki Blood Bowlowi wrócili do malowania figurek po paru latach przerwy).
DEATHLOK pisze:Tylko, że rozleniwienie nie dotyczy tylko mnie. Większość gier jest już sprzedawanych jako "gotowe do gry". Nawet bitewniaki typu Armada. "Zacznij grać już czytając instrukcję !". A niestety nawet jeśli ktoś gra w 40k czy Warmachine to nie będzie miał dobrych makiet do Necromundy. Tutaj skałki, cysterna i murek z drutem kolczastym nie wystarczą. Chyba tylko gracze z Infinity mieliby odpowiednie tereny. A oni znowu są zajęci swoim czasochłonnym systemem.
Modelarstwo jest częścią tego hobby. Oczywiście istnieje alternatywny model wydawniczy z gotowymi, pomalowanymi modelami jak w Armadzie i X-Wingu, ale nigdy nie zabraknie grona odbiorców, którzy oprócz grania zwyczajnie lubią paćkać swoje modele farbami. Wystarczy poobserwować grupę X-Wingową - wielu fanów zmywa oryginalne modele i maluje po swojemu. Bo lubią, a nie traktują to jako przykry obowiązek.
Co do makiet: znowu: jedni z radochą będą produkować własne (nie brak takich, z tego co widzę na fanpejdżu Shadow War: Armageddon), inni chętnie wykorzystają gotowce różnych producentów (Citadel, Mantic i inni - jest w czym wybierać, kwesta czy i ile chce się wydać). Mi przez lata nazbierało się budynków do 40stki, mam tereny od Deadzone, ostatnio doszły mi jeszcze te z Armageddona. To na pewno więcej, niż będzie potrzebne na necromundowej makiecie 48x48cali. Nie sądzę bym był na tym polu jakimś wyjątkiem.
DEATHLOK pisze:Ile ma kosztować starter i kiedy premiera ?
Nie wiadomo jeszcze, ale cenowo pewnie będzie jak Armageddon mniej więcej.