Carcassonne (Klaus-Jurgen Wrede)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
alagor
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne edycja 2013

Post autor: alagor »

szon pisze:http://wydawnictwo.bard.pl/carcassonne-edycja-2013/ wiadmomo kiedy trafi do sklepów?
Już jest w sklepach.
Lubel
Been thanked: 5 times

Post autor: Lubel »

Z myślą o gwiazdce rozważam ten zakup odnośnie mego 9-latka. Tylko obawiam się, że w sklepach najpierw będą się chcieli pozbyć starej edycji. Na stronach sklepów ze świecą szukać info, że to nowa edycja.
Przemek Bard.pl

Post autor: Przemek Bard.pl »

Tutaj mogę przyjść z małą pomocą, otóż sklepy cały czas domawiają Carcassonne, a edycja 2013 jest już na rynku od ponad miesiąca i prawdopodobnie w większości sklepów nie ma już starej edycji. Oczywiście warto wcześniej upewnić się w sklepie, czy to na pewno edycja 2013, ale w wydawnictwie stara edycja skończyła się już parę miesięcy temu.
goran

Post autor: goran »

Jako, że planuję zakup Carcassonne to mam pytanie :)
Jak wygląda temat nowej wersji? Czy będzie kompatybilna z dodatkami (graficznie) czy należałoby czekać też na ich reedycję?
A może nie ma sensu szukać v.2013 tylko po prostu kupić zestaw: podstawa (starsza wersja) + 2 popularne dodatki?
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 100 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

goran pisze:Jako, że planuję zakup Carcassonne to mam pytanie :)
Jak wygląda temat nowej wersji? Czy będzie kompatybilna z dodatkami (graficznie) czy należałoby czekać też na ich reedycję?
A może nie ma sensu szukać v.2013 tylko po prostu kupić zestaw: podstawa (starsza wersja) + 2 popularne dodatki?
jest kompatybilna z wszystkimi dodatkami.
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

nie demonizujmy wersji 2012 :)... to nie jest "gorsza" wersja :D - a jak można czasem kupić taniej ... to bym brał...
goran

Post autor: goran »

rastula pisze:nie demonizujmy wersji 2012 :)... to nie jest "gorsza" wersja :D - a jak można czasem kupić taniej ... to bym brał...
Z pierwszych wrażeń kolegów wynika, że coś tam "ulepszono" choćby instrukcję do gry ;) Stąd moje pytanie. Graficznie pewnie nie odbiega bardziej niż wersja zimowa ;)

Aczkolwiek bardziej zastanawiam się nad "starszym" zestawem jakie można kupić w bardzo fajnych cenach :) Chodzi mi np. o ten: LINK
Awatar użytkownika
DarkSide
Has thanked: 625 times
Been thanked: 252 times

Carcassonne - Owce i Wzgórza

Post autor: DarkSide »

Pojawił się w przedsprzedaży kolejny dodatek do Carcassonne. Ktoś z Was może już grał? Testował? Łączył z innymi dodatkami? Podzielcie się wrażeniami. :)
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ

Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Re: Carcassonne - Owce i Wzgórza

Post autor: rastula »

DarkSide pisze:Pojawił się w przedsprzedaży kolejny dodatek do Carcassonne. Ktoś z Was może już grał? Testował? Łączył z innymi dodatkami? Podzielcie się wrażeniami. :)

i tak kupisz ;) - to uzależnia :D
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 95 times
Been thanked: 204 times

Post autor: Legun »

Zupełnie się nie zgadzam. Gdybym właśnie zaczynał kupowanie dodatków, byłby on na pewno na liście priorytetów, ciut powyżej Karczm i Katedr oraz Burmistrza i Opactw, tuż za Kupcami i Budowniczymi. Księżniczka, Smok i Wieża to inna kategoria, bo one zupełnie zmieniają grę, dodając do niej ostrą konfrontację. Tu już ocena zależy od gustów.
W każdym razie, wpiszę pewnie na listę potencjalnych prezentów, którymi można obdarować naszą rodzinę pod choinkę :).
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Awatar użytkownika
bubu
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Post autor: bubu »

rastula pisze:
DarkSide pisze:Pojawił się w przedsprzedaży kolejny dodatek do Carcassonne. Ktoś z Was może już grał? Testował? Łączył z innymi dodatkami? Podzielcie się wrażeniami. :)

i tak kupisz ;) - to uzależnia :D
A mi się właśnie Carcassone przelało przez zbyt dużą liczbę dodatków. Te miniaturowe kupiłem i chyba ani razu nie zagrałem. Tego nowego raczej nie kupię, chyba, że dostanie megaentuzjastyczne opinie.
Może błędem było łączenie wszystkich i trzeba było grać max 2-3 naraz..
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 692 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

bubu pisze:
Może błędem było łączenie wszystkich i trzeba było grać max 2-3 naraz..
Nie może - na pewno ;)
Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 96 times
Kontakt:

Post autor: WRS »

Bo obecnie Carcassonne jest jak paleta - komponujesz sobie z modułów grę jaką chcesz.
Nawet na BGG jakiś takiś konkurs był na najciekawszą kompozycję...
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
Awatar użytkownika
Andreal

Post autor: Andreal »

Gram od czasu do czasu z jednym dodatkiem: Budowniczowie i Kupcy i jakoś na razie nie ciągnie do kolejnych, wydaje mi się, że akurat w przypadku tej gry to co za dużo, to niezdrowo.
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 668 times
Been thanked: 1132 times

Post autor: RUNner »

Im więcej dodatków w grze, tym więcej kafli i dłuższa rozgrywka (i bardziej skomplikowana). Nie każdemu może coś takiego przypaść do gustu. Mi nie przypadło, dlatego korzystam tylko z dwóch dodatków.
Awatar użytkownika
Legun

shuji pisze:To co Ci się spodobało w tym dodatku ?
- owce są mini-grą z dylemacikiem, czy powiększać stado ryzykując wilka, czy jednak już stado spieniężyć,
- kartoniki chowane pod wzgórzami dodają kolejne narzędzie zabiegów o panowanie nad polami, do tego mogę trochę ograniczać problem znajomości liczby kafelków,
- winnice są miłym smaczkiem, przykuwającym ciut więcej uwagi do klasztorów,
- owce i winnice dodają kolejną kroplę współzależności pomiędzy graczami - można się przyssać do czyichś zasobów, co mnie zawsze cieszy.

Od czasów rodzinnej fascynacji Carcassonne minęło już parę ładnych lat i gra trafia u nas na stół raczej od wielkiego dzwonu. Niemniej dalej darzymy ją wielkim sentymentem.
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
mazzi

Post autor: mazzi »

Dodatek jest już dostępny. Grał ktoś może? Jak wrażenia? :)
Awatar użytkownika
Legun

Właśnie skończyliśmy pierwszą partię (do tego rzeka, karczmy, kupcy i budowniczowie oraz opactwa). Wrażenia bardzo pozytywne:
- pasterze są bardzo sympatycznym elementem, niwelującym problem "beznadziejnych kawałków", można też na nich zarabiać mimochodem,
- winnice podkręciły znaczenie klasztorów,
- wzgórza były bez znaczenia, bo gramy bez przejmowania miast i dróg, natomiast z ostrymi wymaganiami względem rolników, które utrudniają tu rywalizację (żeby dostawić rolnika musi on przylegać do dwóch zamkniętych miast), natomiast znikające pod wzgórzami kafelki faktycznie ograniczają korzyści z pamiętania wszystkich dostępnych kafelków.
Kto wie, czy nie będzie to dodatek, który będę carcassonnowym nowicjuszom polecał w pierwszej kolejności.
Sonne
Has thanked: 6 times

Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede)

Post autor: Sonne »

Witajcie
Szukałem wątku o carcassonne drugiej edycji, ale nie znalazłem, widziałem za to masę błędów w tytule, dlatego szukają jest bardziej uciążliwe. Dużo ludzi nie wpisuje dwóch s i n.

Gdy kupowałem pół roku temu w Gamiko grę Carcassonne, doradzili mi, bym kupił drugą edycję. ( Uważam, że nie popełniłem błędu, bo kafelki mi się bardziej podobają).
Ale niestety do nowej edycji nie ma żadnych dodatków.
Na Facebooku dowiedziałem się w Lipcu, że planują odświeżanie dodatków. Wtedy informację jaką podali, że na jesienni powinny wyjść dwa odświeżone dodatki, w którym będą różowe pionki zamiast szarych.
Tylko, że na FB wpisy tam pojawiające są bardzo rzadko i raczej skierowane do udziału w turniejach.

Zakładam ten temat, bo widzę, że na tym forum znacznie więcej użytkowników, dodatkowo wielu z nich bardzo rozeznanych.
Może, wiecie coś więcej niżeli autor fanpage'a na FB? Kiedy wyjdą owe dodatki, bo z chęcią z dziewczyną byśmy je zakupili, a nie chcemy mieszać starej i nowej edycji?

Dzięki za pomoc
TTR_1983
Kontakt:

Re: Carcassonne Druga Edycja - Dodatki

2 pierwsze dodatki w nowej szacie wychodzą na Essen:
http://boardgamegeek.com/boardgame/2993 ... cathedrals
http://boardgamegeek.com/boardgame/5405 ... s-builders
spokojnie możesz angielskie wydanie kupić, bo zasady się nie zmieniają.
Przemek Bard.pl

Polskie pierwsze dwa dodatki trafią do sprzedaży już w październiku :)

Obrazek
Sonne
Has thanked: 6 times

Post autor: Sonne »

Znakomicie, dziękuje za odpowiedzi. To ja już czekam :). Będę na bieżąco odświeżał stronę bard aby znaleźć oczekiwane dodatki.
Przemek Bard.pl

Sonne pisze:Znakomicie, dziękuje za odpowiedzi. To ja już czekam :). Będę na bieżąco odświeżał stronę bard aby znaleźć oczekiwane dodatki.
Polecam również śledzić profil CarcassonnePL na facebooku :) wrzucamy tam najnowsze informacje na temat gry i towarzyszących jej eventów.
TTR_1983
Kontakt:

Sonne pisze:Znakomicie, dziękuje za odpowiedzi. To ja już czekam :). Będę na bieżąco odświeżał stronę bard aby znaleźć oczekiwane dodatki.
Żebyś się nie zdziwił przy odświeżaniu strony aktualizowanej raz na kilka miesięcy :mrgreen:
Sorry, musiałem.
Przemek Bard.pl

mulek18 pisze:
Żebyś się nie zdziwił przy odświeżaniu strony aktualizowanej raz na kilka miesięcy :mrgreen:
Sorry, musiałem.
W przygotowaniu jest nowa strona, stąd brak aktualizacji na obecnej, ale niebawem wszystko powinno wrócić do normy :)
ODPOWIEDZ