Dorzucę tylko, że do walki może nie dojść, o ile wszyscy się na to zgodzicie

Dorzucę tylko, że do walki może nie dojść, o ile wszyscy się na to zgodzicie
Dokładnie tak. Faza kończy się gdy wszyscy gracze spasują w jednej rundzie. Więc przypadek który odpisałeś jest jak najbardziej możliwy według zasad gry. Chociaż bardzo mało prawdopodobna gdy obaj gracze chociaż trochę znają grę. Porostu Bran by spasował przed zagranie wszystkich swoich kart aby wymusić ruch przeciwnika lub zakończyć fazę pory roku.Skorzeny pisze: ↑25 maja 2018, 22:27 Witajcie i z góry przepraszam za zbyt pewnie infantylne pytanie o zasady, ale staram się upewnićZastanawiam się nad zakupem gry, przeczytałem instrukcję i mam pytanie o fazę Pora roku i zagrywanie kart akcji. Chodzi o to:
Gdy wszyscy gracze kolejno spasują faza Pory Roku dobiega końca
Hipotetyczna sytuacja (w wariancie dwuosobowym) - Bran rozpoczyna i zagrywa swoją kartę. Drugi gracz pasuje. Bran zagrywa drugą kartę, drugi gracz może wtedy zagrać swoją nawet jeśli wcześniej spasował? Za każdym razem, gdy jeden gracz zagrywa kartę jest pytanie czy drugi gracz zagrywa/pasuje/bierze żeton pretendenta?
Idąc dalej, czy przez te opcje pasowania co zagraną kartę przeciwnika istnieje możliwość, że np. jeden gracz zagra wszystkie swoje karty (drugi ciągle pasuje) i przy ostatniej ten drugi "wraca do gry" i do końca fazy może zagrywać wszystkie swoje bez oglądania się na przeciwnika (gdyż ten pozbył się wszystkich swoich)?
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo pytania![]()
Karta i klan to efekt całościowy. Czyli przeciwnik traci 2x tyle, co normalnie (klan i kartę).Indar pisze: ↑26 maja 2018, 10:54 Mam problem z kartą przewagi "Kopalnia Żelaza".
Wiem że jest do niej errata, ale wciąż nie do końca rozumiem kiedy ona działa. Czy przeciwnik traci kartę + klan DODATKOWO po manewrze ataku po czym przeciwnik traci kartę/klan zgodnie z zasadami? Czy tez karta + klan to efekt całościowy ?
A jak ją otrzymujemy?
Tak, karta do końca tury jest twoja (nawet jak w trakcie bierzącej tury przestaniesz być wodzem) i możesz ją zagrać bądź nie.
Błąd, nawet na BGG autor potwierdzał, że odrzuca się jeden żeton:warlock pisze: ↑07 cze 2018, 22:51 Na grupie facebookowej chyba wyszedł błąd w instrukcji polskiej. Kwestia dotyczy sytuacji, gdy stracimy wszystkie klany na planszy.
Instrukcja PL:
"Jeśli na początku swojej kolejki gracz nie ma żadnych Klanów na żadnym Terenie, musi odrzucić wszystkie żetony Wyczynu, jeśli jakieś posiada".
Instrukcja ANG:
"If a player has no clans in any territories when his turn begins, he must discard a Deed token if he has one."
Polska instrukcja mówi o odrzuceniu wszystkich żetonów wyczynu, a angielska mówi "must discard a Deed token", a nie "must discard all of his Deed tokens"...
Co sądzicie?
Yes that’s right, only one Deed is discarded.
1. Tak, chyba że karta wskazuje, że dotyczy tylko konkretnego terenu (jak np. taka, która zapobiega utracie figurki wkraczającej na obszar gór - czy jakoś tak).TOMI pisze: ↑09 cze 2018, 18:27 Witam
Mam 4 pytania dot. gry Inis.
Myślę że gramy dobrze ale .... nie daje mi to spokoju:
1). Karty PRZEWAGI można zagrać zawsze (i dla wszystkich terenów)czy tylko dla terenu, którego dotyczy ta karta ??
2). Gracz A zagrywa kartę AKCJI, Gracz B rzuca kartę, która anuluje jej działanie - to rzucenie karty przez Gracza B traktujemy już jako jego ruch ?
3). Gracz A atakuje Gracza B (gra dwuosobowa). Rozstrzygamy walkę a potem rozumem w tym samym konflikcie to Gracz B może zaatakować Gracz A i robią to tak długo aż spasują lub konflikt się zakończy przegraną jednego z nich ?
Przepraszam za podstawowe pytania ale nie daje mi to spokoju a nie chcę grać całe życie źle))
Dzięki za pomoc.
W sąsiednim dziale w temacie gry zostało już wszystko omówione, podsumowane i to ze 2 razy.
Możesz wycofać się tylko i wyłącznie na teren, na którym jesteś wodzem. Jeśli jesteś wodzem terenu, z którego przyszedł prowokator, to możesz tam wycofać klany.carvingmania pisze: ↑04 lip 2018, 20:24 Witam,
Czy w czasie konfliktu, mogę się wycofać na teren z którego nadszedł prowokator, mimo tego że nie jestem tam wodzem? W instrukcji na str 9 jest taki opis z boku, i chce się upewnić czy dobrze rozumiem i jest to jedna z opcji wycofaniaoczywiście nie wliczając terenów na których jestem wodzem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czyli dobrze grałemtrnks_ pisze: ↑04 lip 2018, 20:37Możesz wycofać się tylko i wyłącznie na teren, na którym jesteś wodzem. Jeśli jesteś wodzem terenu, z którego przyszedł prowokator, to możesz tam wycofać klany.carvingmania pisze: ↑04 lip 2018, 20:24 Witam,
Czy w czasie konfliktu, mogę się wycofać na teren z którego nadszedł prowokator, mimo tego że nie jestem tam wodzem? W instrukcji na str 9 jest taki opis z boku, i chce się upewnić czy dobrze rozumiem i jest to jedna z opcji wycofaniaoczywiście nie wliczając terenów na których jestem wodzem. Z góry dziękuję za odpowiedź.