Star Wars: Rebelia - Dodatek Fanowski
Re: Star Wars: Rebelia - Dodatek Fanowski (ukończony)
Hej
Na FB zebrała się silna grupa odnośnie druku dodatku.
https://www.facebook.com/groups/1891526 ... 213502096/
podbijam temat w razie czego jak ktos jest zainteresowany to w komentarzach jest pełne info co i jak.
pozdro
Na FB zebrała się silna grupa odnośnie druku dodatku.
https://www.facebook.com/groups/1891526 ... 213502096/
podbijam temat w razie czego jak ktos jest zainteresowany to w komentarzach jest pełne info co i jak.
pozdro
-
A czy wrzucałeś te poprawki na bgg? https://www.boardgamegeek.com/filepage/ ... sBNMh_uIZE
Pobrałem dzisiaj te pliki i znalezione przeze mnie literówki nadal się tam znajdują (dotyczy kart misji, instrukcji nie sprawdzałem).
To co udało mi się znaleźć podaję poniżej:
1. Karta misji: Ogłosić stan nadzwyczajny, w słowie układu występuje "l" zamiast "ł".
2. Karta misji: Trening strzelecki, powtórzone wyrażenie "W tym".
Pobrałem dzisiaj te pliki i znalezione przeze mnie literówki nadal się tam znajdują (dotyczy kart misji, instrukcji nie sprawdzałem).
To co udało mi się znaleźć podaję poniżej:
1. Karta misji: Ogłosić stan nadzwyczajny, w słowie układu występuje "l" zamiast "ł".
2. Karta misji: Trening strzelecki, powtórzone wyrażenie "W tym".
Udało się przygotować poprawki do tych zgłoszonych błędów;)
Errata:
https://drive.google.com/open?id=1uveg4 ... yK5jtBE3Ix
Errata:
https://drive.google.com/open?id=1uveg4 ... yK5jtBE3Ix
- playerator
- Has thanked: 904 times
- Been thanked: 310 times
A do tamtych ..? 

tak że = w takim razie, więc
także = też, również
Piszmy po polsku :)
także = też, również
Piszmy po polsku :)
Na prośbę jednej z osób udostępniam swój szablon kart misji, może komuś się jeszcze przyda:
https://drive.google.com/file/d/1jQNq70 ... K9xYH-xK3n
https://drive.google.com/file/d/1jQNq70 ... K9xYH-xK3n
Sheev Palpatine, 35 ABY pisze:"I am not dead yet! I can dance and I can sing! I am not dead yet!"
Star Wars: Rebelia - Dodatek Fanowski (ukończony) okazuje się być jednak taki nie do końca ukończony - niespodziewany przypływ weny twórczej, natchnął mnie do stworzenia kolejnego modułu. Czas załatać kolejną tematyczną dziurę w grze... Chyba każdy ze smutkiem spoglądał na Sokoła Millenium, którego rola w historii została zredukowana do mało istotnego, marginalnego pierścienia dołączanego do bohatera. Najwyższa pora to naprawić!

Idea?
Stworzyć kilka nowych misji dla obu stron konfliktów, umożliwiających rekrutację najsłynniejszych okrętów Galaktyki - od Sokola Millenium, poprzez Slave I, a na IG-2000 skończywszy! Idea - moim zdaniem - całkiem zacna... czas więc brać się do roboty!
Spoiler:

Prace nad rozszerzeniem ruszyły! 
Łącznie zamierzam stworzyć 8 nowych misji, dających możliwość rekrutacji 4 "imiennych" statków każdej stronie konfliktu. Pozwoli to wprowadzić do gry te najbardziej charakterystyczne pojazdy, jednocześnie nie "zamuli" talii kart misji.
Wybór padł na:
- YT-1300 (Millennium Falcon)
- YT-2400 (Outrider)
- HWK-290 (Moldy Crow)
- Scurrg H-6 (Havoc)
- Firespray-31 (Slave I)
- YV-666 (Hound's Tooth)
- Aggressor Assault Fighter (IG-2000)
- JumpMaster 5000 (Punishing One)
Czyli zloty standard, znany fanom Gwiezdnych Wojen, graczom X-Wingów, Armady czy choćby Zewnętrznych Rubieży. Taki skład pozwoli też na łatwe uzupełnienie gry o pasujące modele - za ok. 40zł kupujemy dodatek "Łotrzy i bandyci" do SW Armady i mamy komplet potrzebnych figurek
Nie przedłużając prezentuję pierwszą parę statków:
Jak zawsze - będę wdzięczny za wszelkie uwagi - tak odnośnie wyłapanych błędów i literówek, jak i samej koncepcji i umiejętności statków.
Na koniec jeszcze kilka uwag ogólnych:
- statki są i będą mocniejsze w porównaniu do swoich standardowych odpowiedników w grze - z jednej strony tematycznie odpowiada to licznym modyfikacjom, jakim były one poddane w stosunku do seryjnych modeli, z drugiej zaś - musi to uzasadnić koszt "zmarnowania" lidera i jednej z misji, które musimy poświęcić na rekrutację. Z racji tego, że dysponować będziemy tylko jednym modelem danego statku, raczej nie wygramy gry samym Sokołem Millenium, ani nawet nie wygramy nim w pojedynkę całej bitwy - jednak będzie stanowił on nieocenione wsparcie dla sprawy
Nie zamierzam jednak szaleć w tym względzie, nie dojdzie więc do dziwnych sytuacji, gdzie mały statek jest silniejszy od Niszczyciela Gwiezdnego...
- aby dodać każdemu ze statków indywidualnego charakteru postanowiłem wyposażyć każdy z nich w jakąś charakterystyczną, pasującą tematycznie umiejętność, która będzie go wyróżniać spośród innych.
- choć tematycznie do statków pasowałaby jednak bardziej ikona trójkąta, zdecydowałem się jednak oznaczyć je okrągłą ikoną - tak aby nie padły one ławo jeszcze przed rozpoczęciem bitwy na wskutek działania kart misji / taktyki. Z podobnego powodu podniesiona jest ich bazowa wartość wytrzymałości - utrata statku już w pierwszej fazie, pierwszej bitwy byłaby dosyć rozczarowująca...
- odnośnie nazewnictwa postanowiłem pozostać przy oryginalnych, angielskich nazwach - niestety polskie tłumaczenia są w tej kwestii niekonsekwentne, a nie chciałem mieszać nazw w różnych językach, ani tym bardziej tłumaczyć ich na siłę, tworząc Niewolnika I...

Łącznie zamierzam stworzyć 8 nowych misji, dających możliwość rekrutacji 4 "imiennych" statków każdej stronie konfliktu. Pozwoli to wprowadzić do gry te najbardziej charakterystyczne pojazdy, jednocześnie nie "zamuli" talii kart misji.
Wybór padł na:
- YT-1300 (Millennium Falcon)
- YT-2400 (Outrider)
- HWK-290 (Moldy Crow)
- Scurrg H-6 (Havoc)
- Firespray-31 (Slave I)
- YV-666 (Hound's Tooth)
- Aggressor Assault Fighter (IG-2000)
- JumpMaster 5000 (Punishing One)
Czyli zloty standard, znany fanom Gwiezdnych Wojen, graczom X-Wingów, Armady czy choćby Zewnętrznych Rubieży. Taki skład pozwoli też na łatwe uzupełnienie gry o pasujące modele - za ok. 40zł kupujemy dodatek "Łotrzy i bandyci" do SW Armady i mamy komplet potrzebnych figurek

Spoiler:
Na koniec jeszcze kilka uwag ogólnych:
- statki są i będą mocniejsze w porównaniu do swoich standardowych odpowiedników w grze - z jednej strony tematycznie odpowiada to licznym modyfikacjom, jakim były one poddane w stosunku do seryjnych modeli, z drugiej zaś - musi to uzasadnić koszt "zmarnowania" lidera i jednej z misji, które musimy poświęcić na rekrutację. Z racji tego, że dysponować będziemy tylko jednym modelem danego statku, raczej nie wygramy gry samym Sokołem Millenium, ani nawet nie wygramy nim w pojedynkę całej bitwy - jednak będzie stanowił on nieocenione wsparcie dla sprawy

- aby dodać każdemu ze statków indywidualnego charakteru postanowiłem wyposażyć każdy z nich w jakąś charakterystyczną, pasującą tematycznie umiejętność, która będzie go wyróżniać spośród innych.
- choć tematycznie do statków pasowałaby jednak bardziej ikona trójkąta, zdecydowałem się jednak oznaczyć je okrągłą ikoną - tak aby nie padły one ławo jeszcze przed rozpoczęciem bitwy na wskutek działania kart misji / taktyki. Z podobnego powodu podniesiona jest ich bazowa wartość wytrzymałości - utrata statku już w pierwszej fazie, pierwszej bitwy byłaby dosyć rozczarowująca...
- odnośnie nazewnictwa postanowiłem pozostać przy oryginalnych, angielskich nazwach - niestety polskie tłumaczenia są w tej kwestii niekonsekwentne, a nie chciałem mieszać nazw w różnych językach, ani tym bardziej tłumaczyć ich na siłę, tworząc Niewolnika I...
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Re: Star Wars: Rebelia - Dodatek Fanowski (nowe rzeczy się robią!)
Wow, wyglada to niesamowicie, czekam na więcej, super robota 
Bardzo tego potrzebuję w swoim życiu. Świetna robota
Moje gry - http://tiny.cc/sinbadbgg
Dziękuję panowie za słowa zachęty
Kolejne statki się powoli robią, koncepcje na nie ewoluują, te wrzucone powyżej też będą wymagały jeszcze pewnych korekt... Ale generalnie rzecz biorąc jest już bliżej niż dalej. A w międzyczasie w tle malują się figurki do gry 

Wygląda prześwietnie napewno się pisze na druk jak się pojawi 

Mój wątek sprzedażowy: viewtopic.php?f=65&t=66909
Za ok. 40zł można kupić dodatek "Łotrzy i bandyci" do SW Armady i mamy komplet potrzebnych figurek

Spoiler:
Spoiler:
Figurki statków i podstawki są osobno, więc nie ma problemu. Jedynie trzeba odciąć od statków cążkami/skalpelem/nożykiem/paznokciami/czymkolwiek takie małe plastikowe bolce, które normalnie wchodzą w podstawkę, ale to raczej banalne zadanie z którym każdy sobie poradzi.
-
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 15 times
kurcze, troche tylko szkoda że ten statek Boby Fetta bedzie musiał stac poziomo, bo z tego co widzę to bez podstawki nie ustoi w pionie :/ natomiast reszta super, zwłaszcza sokół. Kiedy mniej więcej planujesz ukończyć dodatek? 

Wymiene Descent ed.2 węrdrówki w mroku za Cthulu death may die 2 kampania +przedwieczny (dopłace jeśli dorzucone będą obaj przedwieczni) lub za Posiadłość Szaleństwa sama podstawka
Mam nadzieję, że korzystając z urlopu uda się to ogarnąć w tym/przyszłym tygodniu, ale nie traktuj tego jako obietnicę i zobowiązującą deklarację 
Co do figurek... to moje już gotowe

Co do figurek... to moje już gotowe

Spoiler:
-
- Has thanked: 21 times
Jasne
ja tam uznaję zasadę dłużej zrobić a lepiej niż szybko i po łebkach
to jak ukończysz to tam ta grupka na fb się będzie zbierać na druk calego twojego dodatku, a nie tylko tych nowych 8 kart? Tak wolę dopytać żeby na 100% wiedzieć mimo wszystko xd

Wymiene Descent ed.2 węrdrówki w mroku za Cthulu death may die 2 kampania +przedwieczny (dopłace jeśli dorzucone będą obaj przedwieczni) lub za Posiadłość Szaleństwa sama podstawka
-
- Has thanked: 76 times
A propos Armady, to które zestawy oprócz Łotrów warto nabyć do Rebelii?
Ponieważ dopiero czekam na zakup/dodruk, zastanawia mnie - czy standy bohaterów da się zastąpić figurkami?
Ponieważ dopiero czekam na zakup/dodruk, zastanawia mnie - czy standy bohaterów da się zastąpić figurkami?