Golfang pisze: ↑17 maja 2021, 14:59
Jakiego slicera używasz do cięcia obiektów?
jakieś rady z doświadczenia - co jak ustawiać? wolę się uczyć na czyichś błędach
Używam Photon Workshop.
Rady, porady - masz najnowszy produkt więc pewnie będzie aktualny, ale możesz zobaczyć czy się nie da zaktualizować softu.
Z takich nieoczywistych - uważam, że nie ma sensu bawić się z tymi papierowymi lejkami (zlewakami) do odlewania żywicy z powrotem do butelki. Ja po prostu przechylam korytko i wlewam jak leci, jeszcze nie miałem żadnych problemów czy konsekwencji, a ze 4 litry żywicy "przerobiłem".
Nie bój się lać więcej żywicy, nie ma to jak przyjść po kilku godzinach sprawdzić projekt i zorientować się, że kwadrans temu skończyła się żywica i model nadaje się do kosza...
Z tym, że Twoja drukuje kilka razy szybciej (nie pamiętam, chyba 4x szybciej) niż moja.
Nie jestem pewny jak Photon Mono poziomuje platformę, wydaje mi się, że robisz to raz i już nie ustawiasz przed każdym drukiem. Ja niestety muszę za każdym razem robić poziomowanie, bo mój model tego nie pamiętał.
Aaaa, i ważne. Jak wyjąłem drukarkę z kartonu, to film FEP miał jakieś dwa odgniecenia, przez co już na dzień dobry robiłem wymianę na nowy. BŁĄD!!! Drukarka świetnie drukuje nawet przy mocno zjechanym filmie!
Rysy, zagniotki, linie, niech Cię to nie przerazi laser sobie świetnie poradzi. Co prawda Anycubic przysłał mi za darmo nowy film, ale panika była niepotrzebna. Mimo wszystko dokup sobie kilka a przed wymianą obejrzyj filmik na YT (jest jeden po polsku, który jest świetny - gość zaleca użycie nakrętki od butelki i to jest świetna rada).
Pamiętaj, żeby zawsze dokręcić wszystkie śrubki, żeby nic nie latało i było stabilne.
Jeszcze co do ustawień, to wypoziomuj naprawdę bardzo ciasno - inaczej wydruk nie przyklei się do platformy i będzie się "utwardzał" na filmie.
Ado czyszczenia filmu używaj plastikowej szpatułki. I czyść od razu po drukowaniu.