(Katowice) Granie na Hałdzie
Re: (Katowice) Regularne granie w euro, area control, 4x i TI4 (4-5 spotkań tygodniowo)
Najpewniej The Great Zimbabwe od Splotter Spellen

Re: (Katowice) Regularne granie w euro, area control, 4x i TI4 (4-5 spotkań tygodniowo)
Ostatnio gramy tak często, że nawet nie mam czasu tutaj nic wrzucać.
Wczoraj Brzdęk i Mysthea z homerulesami.

Wczoraj Brzdęk i Mysthea z homerulesami.

Re: (Katowice) Największa i najlepsza grupa w Polsce szuka graczy
Wczoraj Tawantinsuyu, które niestety okazało się dobrą, ale wypłukaną z jakiejkolwiek przyjemności grą. Na drugą nóżkę poszła Mysthea, która ma świetny core, ale wymaga od nas dalszego szlifowania w postaci nowych homerules.

Dzisiaj King is Dead, GTR X2 i Concordia.
KiD wydaje się naprawdę solidnym tytułem. Niestety ma ten sam problem i feeling co Pax Pamir. Nie ma co planować ruchów do przodu, bo gamestate zmienia się drastycznie co turę. Na szczęście KiD trwa 20min, a nie ponad 120min.
Jestem bardzo ciekaw kolejnych partii już w wariancie zaawansowanym. Może to być mega hit w kategorii fillerow i mocna konkurencja dla Babylonii.

KiD wydaje się naprawdę solidnym tytułem. Niestety ma ten sam problem i feeling co Pax Pamir. Nie ma co planować ruchów do przodu, bo gamestate zmienia się drastycznie co turę. Na szczęście KiD trwa 20min, a nie ponad 120min.
Jestem bardzo ciekaw kolejnych partii już w wariancie zaawansowanym. Może to być mega hit w kategorii fillerow i mocna konkurencja dla Babylonii.

Dzisiaj Twilight imperium 4🪐
. Tak, gramy też w Ti4 w środku tygodnia 
Genialna partia pełna zwrotów akcji, eliminacji graczy, napinki, gróźb i śmiechów.

Genialna partia pełna zwrotów akcji, eliminacji graczy, napinki, gróźb i śmiechów.

Pierwsza partia w Pragę. Gra dużo słabsza niż myślałem, choć na pewno nie jest źle. Kilka fajnych minigier: dopasowywanie symboli na budynkach w mieście, murze i technologiach, optymalizacja ruchów na szachownicach i szukanie jajek oraz żetonów premii. Wszyscy poszliśmy w wymaksowanie liczby kamieniołomów. lub kopalń złota, żeby finalnie odpalić produkcję max 2 razy w grze, bo głównie w Pradze chodzi o zbieranie tych surowców ze wszystkich znajdziek i bonusów.
Niestety wygląda ona jak spory przerost formy nad treścią. Wszystko niby gra i huczy, ale koniec końców to tylko dopasowywanie kafelków i jakieś śmieszne bonusiki jak 1 złota za akcję X. Najbardziej upierdliwe jest ciągłe liczenie PZ, które napływają ZEWSZĄD! Dosłownie prawie każda tura to szereg malutkich kroczków i każdy daje jakiś mały bonusik jak 1 kamień czy 1 pz.
Ogólnie gra na plus, ale niestety nic po za tym, a to najgorzej, bo ani ją sprzedać, ani zostawić patrząc na konkurencję na półkach.
Tawantinsuyu dużo lepiej wypadło niż przy pierwszym kontakcie. Budynki ładnie rotowały, każdy poszedł w coś innego. Naprawdę fajnie to wszystko dzisiaj działało. Tutaj ten sam problem co przy Pradze, bo gra niby fajna, ale niczego nie urwała i pytanie co z nią dalej.

Niestety wygląda ona jak spory przerost formy nad treścią. Wszystko niby gra i huczy, ale koniec końców to tylko dopasowywanie kafelków i jakieś śmieszne bonusiki jak 1 złota za akcję X. Najbardziej upierdliwe jest ciągłe liczenie PZ, które napływają ZEWSZĄD! Dosłownie prawie każda tura to szereg malutkich kroczków i każdy daje jakiś mały bonusik jak 1 kamień czy 1 pz.
Ogólnie gra na plus, ale niestety nic po za tym, a to najgorzej, bo ani ją sprzedać, ani zostawić patrząc na konkurencję na półkach.
Tawantinsuyu dużo lepiej wypadło niż przy pierwszym kontakcie. Budynki ładnie rotowały, każdy poszedł w coś innego. Naprawdę fajnie to wszystko dzisiaj działało. Tutaj ten sam problem co przy Pradze, bo gra niby fajna, ale niczego nie urwała i pytanie co z nią dalej.

Miała być nocka, ale skończyliśmy na dwóch najlepszych grach na rynku więc chyba nikt nie będzie czuł niedosytu.
Na stole Brass i TTA (pierwsza partia Sebastiana i mamy nadzieję, że nie ostatnia).

Na stole Brass i TTA (pierwsza partia Sebastiana i mamy nadzieję, że nie ostatnia).

Re: (Katowice) Granie na Hałdzie, tylko dla najtwardszych zawodników
Dzisiaj Tawantinsuyu oraz Praga Gra Turcziego wylatuje z kolekcji. Nie jest to zły design, ale niestety rewelacji też nie ma. Bardzo fajna i ciekawa mechanika główna, ubrana w strasznie średnią i niewyróżniającą się grę. Meh.
Praga też nie urwała. Dalej podtrzymuję zdanie, że to sałatka punktowa, ale tego najgorszego rodzaju. Wszystko daje nam bonusy i PZ, ale jednocześnie jest mdłe i po prostu meh. Gra jest na wylocie, ale raczej damy jej jeszcze szansę zanim ostatecznie trafi pod młotek.
Praga też nie urwała. Dalej podtrzymuję zdanie, że to sałatka punktowa, ale tego najgorszego rodzaju. Wszystko daje nam bonusy i PZ, ale jednocześnie jest mdłe i po prostu meh. Gra jest na wylocie, ale raczej damy jej jeszcze szansę zanim ostatecznie trafi pod młotek.
- asiok
- Has thanked: 343 times
- Been thanked: 78 times
No to nie obraź się ale... słabo graliście i tyleXLR8 pisze: ↑27 sie 2021, 09:56 Pierwsza partia w Pragę. Gra dużo słabsza niż myślałem, choć na pewno nie jest źle. Kilka fajnych minigier: dopasowywanie symboli na budynkach w mieście, murze i technologiach, optymalizacja ruchów na szachownicach i szukanie jajek oraz żetonów premii. Wszyscy poszliśmy w wymaksowanie liczby kamieniołomów. lub kopalń złota, żeby finalnie odpalić produkcję max 2 razy w grze, bo głównie w Pradze chodzi o zbieranie tych surowców ze wszystkich znajdziek i bonusów.
(...)

Czyli jak nie gra się od razu optymalnie i perfekcyjnie to nie można czerpać przyjemności z danej gry? Dziwna logika. Nam po prostu Praga się nie podoba jako design.asiok pisze: ↑02 wrz 2021, 23:50No to nie obraź się ale... słabo graliście i tyleXLR8 pisze: ↑27 sie 2021, 09:56 Pierwsza partia w Pragę. Gra dużo słabsza niż myślałem, choć na pewno nie jest źle. Kilka fajnych minigier: dopasowywanie symboli na budynkach w mieście, murze i technologiach, optymalizacja ruchów na szachownicach i szukanie jajek oraz żetonów premii. Wszyscy poszliśmy w wymaksowanie liczby kamieniołomów. lub kopalń złota, żeby finalnie odpalić produkcję max 2 razy w grze, bo głównie w Pradze chodzi o zbieranie tych surowców ze wszystkich znajdziek i bonusów.
(...)Wszyscy poszliście w maksowanie tego samego a to po prostu bardzo słaba strategia. Dajcie Pradze jeszcze szansę a odwdzięczy się pięknie temu, który nie będzie tego maksował i na spokojnie wygra partię
![]()
- asiok
- Has thanked: 343 times
- Been thanked: 78 times
XLR8 pisze: ↑03 wrz 2021, 10:21Czyli jak nie gra się od razu optymalnie i perfekcyjnie to nie można czerpać przyjemności z danej gry? Dziwna logika. Nam po prostu Praga się nie podoba jako design.asiok pisze: ↑02 wrz 2021, 23:50No to nie obraź się ale... słabo graliście i tyleXLR8 pisze: ↑27 sie 2021, 09:56 Pierwsza partia w Pragę. Gra dużo słabsza niż myślałem, choć na pewno nie jest źle. Kilka fajnych minigier: dopasowywanie symboli na budynkach w mieście, murze i technologiach, optymalizacja ruchów na szachownicach i szukanie jajek oraz żetonów premii. Wszyscy poszliśmy w wymaksowanie liczby kamieniołomów. lub kopalń złota, żeby finalnie odpalić produkcję max 2 razy w grze, bo głównie w Pradze chodzi o zbieranie tych surowców ze wszystkich znajdziek i bonusów.
(...)Wszyscy poszliście w maksowanie tego samego a to po prostu bardzo słaba strategia. Dajcie Pradze jeszcze szansę a odwdzięczy się pięknie temu, który nie będzie tego maksował i na spokojnie wygra partię
![]()
Jasne! Po prostu poszliście w - niestety - jedną z nudniejszych strategii więc na pewno nie było to nic interesującego. Dlatego zaproponowałem jeszcze jedną partię -może Wam się spodoba bardziej?
Wczoraj 4 partie.
Yokohama: jedna z naszych absolutnie ulubionych gier euro. Chłopaków namawiałem już jakiś czas na nią i w końcu zagraliśmy. Baaardzo im się spodobała.
Wiedźmia Skała: ja osobiście jestem w tej grze zakochany, reszta nie podziela mojego entuzjazmu, ale też jej nie skreśla . W swojej kategorii prawie idealna. Jedyny zarzut jaki mam to ma spory potencjał do AP i zamulania na 4 graczy co przy jej raczej lekkiej wadze może powoduje zgrzyt
Nowy wspaniały świat: niestety partia do zapomnienia. Graliśmy na polecanej dla nowicjuszy stronie A czyli asymetrycznej. Niestety przez to był to samograj, bo każdy tylko mielił jedną rzecz. Sama gra ma ogromny potencjał do bycia świetną konkurencją dla Rolla. Zobaczymy przy następnej partii.
Yellow i Yangtze: kocham tę grę! W swojej kategorii nie ma sobie równych. Była to pierwsza partia Sebastiana i na początku niezbyt rozumiał jak używać wszystkich narzędzi jakie ten system oferuje, ale już w połowie zaczął nimi władać dość zgrabnie. Finalnie zajął drugie miejsce i grę pochwalił.
Yokohama: jedna z naszych absolutnie ulubionych gier euro. Chłopaków namawiałem już jakiś czas na nią i w końcu zagraliśmy. Baaardzo im się spodobała.
Wiedźmia Skała: ja osobiście jestem w tej grze zakochany, reszta nie podziela mojego entuzjazmu, ale też jej nie skreśla . W swojej kategorii prawie idealna. Jedyny zarzut jaki mam to ma spory potencjał do AP i zamulania na 4 graczy co przy jej raczej lekkiej wadze może powoduje zgrzyt
Nowy wspaniały świat: niestety partia do zapomnienia. Graliśmy na polecanej dla nowicjuszy stronie A czyli asymetrycznej. Niestety przez to był to samograj, bo każdy tylko mielił jedną rzecz. Sama gra ma ogromny potencjał do bycia świetną konkurencją dla Rolla. Zobaczymy przy następnej partii.
Yellow i Yangtze: kocham tę grę! W swojej kategorii nie ma sobie równych. Była to pierwsza partia Sebastiana i na początku niezbyt rozumiał jak używać wszystkich narzędzi jakie ten system oferuje, ale już w połowie zaczął nimi władać dość zgrabnie. Finalnie zajął drugie miejsce i grę pochwalił.
Spoiler:
Dzisiaj test Orleanu z dodatkiem oraz ostateczna decyzja co do Pragi.
Orlean od razu wskakuje do kolekcji. Świetna gra, która z dodatkiem zyskuje bardzo wiele. Jest tak po prostu najzwyczajniej przyjemna, czyli ma to o czym ostatnio twórcy często zapominają. Gra ma przede wszystkim bawić, a nie wyglądać.
Praga wylatuje z kolekcji. Chłopaki stwierdzili dokładnie to samo co ja: mechanizm żurawia jest świetny, ale cała reszta mało natchniona i nieciekawa. Najbardziej irytujące są te wszystkie puzzle i minigry. Potrzeba ciągłego dopasowywania wszelakich ikon powoduje ból głowy i mentalne cierpienie zamiast dawać przyjemność.

Orlean od razu wskakuje do kolekcji. Świetna gra, która z dodatkiem zyskuje bardzo wiele. Jest tak po prostu najzwyczajniej przyjemna, czyli ma to o czym ostatnio twórcy często zapominają. Gra ma przede wszystkim bawić, a nie wyglądać.
Praga wylatuje z kolekcji. Chłopaki stwierdzili dokładnie to samo co ja: mechanizm żurawia jest świetny, ale cała reszta mało natchniona i nieciekawa. Najbardziej irytujące są te wszystkie puzzle i minigry. Potrzeba ciągłego dopasowywania wszelakich ikon powoduje ból głowy i mentalne cierpienie zamiast dawać przyjemność.

Dzisiaj Podwodne Miasta z dodatkiem i Nowy Wspaniały Świat.
PM wróciły po latach i zdecydowanie zostają na dłużej. Dodatek wygładził kilka krawędzi, choć nadal jest kilka niedoskonałości jak np irytująca produkcja z powodu wielu bonusów. Na szczęście to i tak pikuś przy Pradze. Świetna gra, jestem zachwycony, ale nie oczarowany.
NWŚ tak samo zostaje z nami na dłużej, jako konkurencja dla Rolla. Świetna gra na 30min, którą zmusza nas do bardzo trudnych decyzji, bo zbudować można bardzo mało, a chciałoby się czasem wszystko. Zagraliśmy dwa razy pod rząd!

PM wróciły po latach i zdecydowanie zostają na dłużej. Dodatek wygładził kilka krawędzi, choć nadal jest kilka niedoskonałości jak np irytująca produkcja z powodu wielu bonusów. Na szczęście to i tak pikuś przy Pradze. Świetna gra, jestem zachwycony, ale nie oczarowany.
NWŚ tak samo zostaje z nami na dłużej, jako konkurencja dla Rolla. Świetna gra na 30min, którą zmusza nas do bardzo trudnych decyzji, bo zbudować można bardzo mało, a chciałoby się czasem wszystko. Zagraliśmy dwa razy pod rząd!

Przedwczoraj z Anią i jej bratem wspólnie zagraliśmy w:
- Wiedźmią Skałę, po 3 partiach podtrzymuję zdanie, że to fantastyczna gra
-Trajana, czyli króla euro
-Babylonię, rewelacyjnego fillerka
Wczoraj Podwodne Miasta z dodatkiem i Wicehrabiowie.
PM to świetna gra, która jest dla mnie w tej samej kategorii co Gaja jeśli chodzi o punktację końcową. Nie jest ona idealnie zbalansowana więc raczej walczymy ze swoim wynikiem. Na pewno wariant ścigania się o metropolie poprawi ten aspekt.
Wicehrabiowie to naprawdę solidna gra ale po kilku partiach nie robi już takiego wrażenia. Problem z nią jest taki, że wymaga sporo liczenia, a cała rozgrywka sprowadza się do mielenia jednej strategii.

- Wiedźmią Skałę, po 3 partiach podtrzymuję zdanie, że to fantastyczna gra
-Trajana, czyli króla euro
-Babylonię, rewelacyjnego fillerka
Wczoraj Podwodne Miasta z dodatkiem i Wicehrabiowie.
PM to świetna gra, która jest dla mnie w tej samej kategorii co Gaja jeśli chodzi o punktację końcową. Nie jest ona idealnie zbalansowana więc raczej walczymy ze swoim wynikiem. Na pewno wariant ścigania się o metropolie poprawi ten aspekt.
Wicehrabiowie to naprawdę solidna gra ale po kilku partiach nie robi już takiego wrażenia. Problem z nią jest taki, że wymaga sporo liczenia, a cała rozgrywka sprowadza się do mielenia jednej strategii.

Dzisiaj Eclipse i Roll X2.
Grało się zajebiście. Świetna ekipa i klimat. Więcej śmiechów i przegadywania niż grania. Takie spotkania lubię najbardziej!

Grało się zajebiście. Świetna ekipa i klimat. Więcej śmiechów i przegadywania niż grania. Takie spotkania lubię najbardziej!

Oj wczoraj to było dopiero granie!
Wstałem cały połamany.
Na stole były:
-Yokohama ❤
-Troyes (powrót po chyba roku)
-Projekt Gaja
-NWŚ (wylatuje z kolekcji, choć bawiłem się dobrze)
Wstałem cały połamany.
Na stole były:
-Yokohama ❤
-Troyes (powrót po chyba roku)
-Projekt Gaja
-NWŚ (wylatuje z kolekcji, choć bawiłem się dobrze)
Spoiler: