Coalitions (Andrew Rourke)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 457 times
Been thanked: 1237 times
Kontakt:

Re: Coalitions (Andrew Rourke)

Post autor: Leviathan »

Dorzucam wywiad, przeprowadzony autorem, w którym Andrew opowiada i podstawowych mechanizmach, wykorzystywanych w grze oraz o procesie jej powstawania. Zapraszam:

Wojennik TV # 619: Andrew Rourke - interview (ENG)
Awatar użytkownika
Backero
Has thanked: 182 times
Been thanked: 99 times

Post autor: Backero »

Okej, wszystko spoko, ale za cholerę nie mogę znaleźć nigdzie info o tym, kiedy przewidziana jest premiera (najlepiej najbardziej aktualna informacja, bo wiadomo, że to się zmienia). Przeglądam stronę wsparcia, pledge menadżer i stronę wydawcy i nic.

Ponadto to ogólnie zastanawiam się nad zgarnięciem samego samodzielnego dodatku Raison d'Etat, jednak opis tego dodatku jest różny w różnych miejscach. Wiadomo, że gra jest do 7 graczy, ale w zależności od opisu jeden mówi o 7 grywalnych narodach a inne o 8 (dodatkowo Rosja). Jeden update coś wspominał, że na odwrocie planszy jest inna z innym scenariuszem, w której nie ma Polski, ale jest Rosja. To chyba zostało dodane później, stąd opis gdzienigdzie może wydawać się niepełny, ale wolałbym dostać potwierdzenie.
Awatar użytkownika
adrturz
Has thanked: 161 times
Been thanked: 308 times

Post autor: adrturz »

Backero pisze: 11 wrz 2021, 13:10 Okej, wszystko spoko, ale za cholerę nie mogę znaleźć nigdzie info o tym, kiedy przewidziana jest premiera (najlepiej najbardziej aktualna informacja, bo wiadomo, że to się zmienia). Przeglądam stronę wsparcia, pledge menadżer i stronę wydawcy i nic.

Ponadto to ogólnie zastanawiam się nad zgarnięciem samego samodzielnego dodatku Raison d'Etat, jednak opis tego dodatku jest różny w różnych miejscach. Wiadomo, że gra jest do 7 graczy, ale w zależności od opisu jeden mówi o 7 grywalnych narodach a inne o 8 (dodatkowo Rosja). Jeden update coś wspominał, że na odwrocie planszy jest inna z innym scenariuszem, w której nie ma Polski, ale jest Rosja. To chyba zostało dodane później, stąd opis gdzienigdzie może wydawać się niepełny, ale wolałbym dostać potwierdzenie.
Premiera będzie mieć miejsce prawdopodobnie pod koniec 2022 albo na początku 2023 roku (grę otrzymają najpierw backers), wysyłka do backers w październiku (i listopadzie) 2022 roku. W Raison d'Etat jest 8 grywalnych frakcji, ale jedna strona planszy dostosowana jest do gry Rzeczpospolitą, druga do gry Rosją, nie ma możliwości grania jedną i drugą frakcją. Rosja została dodana jako jeden z bonusów podczas kampanii (dostępna będzie w standardzie).
Sloth
Has thanked: 127 times
Been thanked: 111 times

Post autor: Sloth »

Dodatek "Levee en Masse"
Zawiera opis alternatywny tryb solo, co oznacza ten alternatywny w tym przypadku skoro obydwie gry zawierają tryb solo w podstawce.

Współgra z obydwoma grami (Koalicja, Rozszerzenie Raison d'Etat) czy tylko z Koalicją?
Awatar użytkownika
adrturz

Sloth pisze: 20 wrz 2021, 21:19 Dodatek "Levee en Masse"
Zawiera opis alternatywny tryb solo, co oznacza ten alternatywny w tym przypadku skoro obydwie gry zawierają tryb solo w podstawce.

Współgra z obydwoma grami (Koalicja, Rozszerzenie Raison d'Etat) czy tylko z Koalicją?
Współgra tylko z Coalitions. To alternatywny tryb solo, w którym gracz przejmuje kontrolę nad Napoleonem (Francją właściwie) i mierzy się ze wszystkimi ;)
Sloth
Has thanked: 127 times
Been thanked: 111 times

Post autor: Sloth »

Wspierając zestaw za 42£ które dodatki są w pakiecie.
Po lewej w opisie mamy znacznie więcej pozycji w zestawie niż po prawej.
M.in. dodatkowo jest Levee En Masse i Soldiers of fortune.

Obrazek
Awatar użytkownika
adrturz

Sloth pisze: 21 wrz 2021, 08:38 Wspierając zestaw za 42£ które dodatki są w pakiecie.
Po lewej w opisie mamy znacznie więcej pozycji w zestawie niż po prawej.
M.in. dodatkowo jest Levee En Masse i Soldiers of fortune.

Obrazek
Tak, z tym, że niektóre dodatki zawarte w pledges były darmowe dla backers tylko na KS - np. Levee En Masse, w late pledge to osobny dodatek.
StanleyStone

Post autor: StanleyStone »

Słyszałem, że na jesień gra ma być już dostępna. Będą sklepy, które będą miały ją w swojej ofercie? Jest szansa na zakup samego Raison d'Etat? Jakiś orientacyjny koszt?
Awatar użytkownika
Flank3r
Has thanked: 30 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Flank3r »

StanleyStone pisze: 12 kwie 2023, 14:54 Słyszałem, że na jesień gra ma być już dostępna. Będą sklepy, które będą miały ją w swojej ofercie? Jest szansa na zakup samego Raison d'Etat? Jakiś orientacyjny koszt?
Na razie gra chyba jest na ostatnim etapie przed produkcją. W aktualizacjach na KS, podawano planowany termin premiery w Q3. Gra oraz dodatki mają być normalnie dostępna w sklepach. Raison d'Etat w late pledge jest wycenione na 30 funtów, więc strzelam, że cena w sklepach będzie wyższa - około 200 zł.
StanleyStone

Z tego co widzę, można zamówić sam dodatek. Czy ktoś wie, czy Soldiers of Fortune ma duży wpływ na rozgrywkę w nim? Zestaw twierdz to bajer figurkowy, tak?
Awatar użytkownika
adrturz

StanleyStone pisze: 13 kwie 2023, 12:47 Z tego co widzę, można zamówić sam dodatek. Czy ktoś wie, czy Soldiers of Fortune ma duży wpływ na rozgrywkę w nim? Zestaw twierdz to bajer figurkowy, tak?
SoF to dodatek wprowadzający do rozgrywki dodatkowych generałów, którzy są "przechodni" (gracze mogą uzyskać dodatkowe generała, co silnie wpływa na siłę militarną, ponieważ frakcje są w tym względzie ograniczeni, np. 3 generałów pruskich, 4 rosyjskich etc.)

Twierdze są dodatkiem dekoracyjnym, żetony twiedz znajdują się w pudełkach.
StanleyStone

A w Raison d'Etat koło ma inne pola niż w Coalitions? Czy też są jakieś koalicje? Jakie? I czy husaria albo dragoni znajdą jakieś odzwierciedlenie? Choćby na grafikach? Poszczególni dowódcy nie mają jakichś szczególnych zdolności? Ogólnie mało info o tym dodatku, a dla niektórych może być daniem głównym ;)
Awatar użytkownika
adrturz

StanleyStone pisze: 14 kwie 2023, 07:40 A w Raison d'Etat koło ma inne pola niż w Coalitions? Czy też są jakieś koalicje? Jakie? I czy husaria albo dragoni znajdą jakieś odzwierciedlenie? Choćby na grafikach? Poszczególni dowódcy nie mają jakichś szczególnych zdolności? Ogólnie mało info o tym dodatku, a dla niektórych może być daniem głównym ;)
Czy są sojusze? Tak, osią konfliktu są Protestanci i Katolicy (Austria i Hiszpania).
Nie ma specjalnego zastosowania mechanicznego dla tych formacji, co nie oznacza, że ich wizerunki nie pojawią się na kartach ;)
Przywódcy nie mają zdolności specjalnych jak co poniektórzy w Coalitions.
StanleyStone

To ostatnie pytanie. Czy w Raison d'Etat nacje różnią się między sobą czymś więcej niż posiadanymi terytoriami? Jakąś zdolnością, kartami, czymkolwiek?
Awatar użytkownika
Flank3r

StanleyStone pisze: 15 kwie 2023, 12:40 To ostatnie pytanie. Czy w Raison d'Etat nacje różnią się między sobą czymś więcej niż posiadanymi terytoriami? Jakąś zdolnością, kartami, czymkolwiek?
Ja się wypowiem, na podstawie tego co udało mi się doczytać.
W podstawowym Coalitions chyba są największe różnice, bo mamy Behemota Francję, Brytyjczyków z dużą ilością kasy, którą mogą dawać sojusznikom. Dodatkowo każde państwo ma generała ze specjalną zdolnością.
W Realpolitik każde państwo ma mieć swoją talię kart bitewnych.
O Raison d'Etat nic nie udało mi się znaleźć. Zapewne różnią się ilością kasy z terytoriów początkowych no i ilością generałów. No i może główne państwa przeciwnych sojuszy (protestanci i katolicy) mają jakąś wyjątkową zdolność jak Francja i Wielka Brytania w podstawce. Chyba że o czymś nie wiem to pewnie Adrian z Phalanx mnie poprawi :)
Awatar użytkownika
Flank3r

I zła informacja dla tych co skusili się na Realpolitik, bo miała chodzić w trybie rywalizacyjnym od 2 graczy (w podstawowym Coalitions na 2 osoby jest kooperacja). Coś się zmieniło podczas developmentu i teraz gra jest wyłącznie na 3-4 graczy.
Awatar użytkownika
Luke555
Has thanked: 7 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Luke555 »

adrturz pisze: 11 wrz 2021, 15:51
Backero pisze: 11 wrz 2021, 13:10 Okej, wszystko spoko, ale za cholerę nie mogę znaleźć nigdzie info o tym, kiedy przewidziana jest premiera (najlepiej najbardziej aktualna informacja, bo wiadomo, że to się zmienia). Przeglądam stronę wsparcia, pledge menadżer i stronę wydawcy i nic.

Premiera będzie mieć miejsce prawdopodobnie pod koniec 2022 albo na początku 2023 roku (grę otrzymają najpierw backers), wysyłka do backers w październiku (i listopadzie) 2022 roku. W Raison d'Etat jest 8 grywalnych frakcji, ale jedna strona planszy dostosowana jest do gry Rzeczpospolitą, druga do gry Rosją, nie ma możliwości grania jedną i drugą frakcją. Rosja została dodana jako jeden z bonusów podczas kampanii (dostępna będzie w standardzie).
Co za bzdury od Phalanx …. Cicho o tej grze bo ponownie… któraś już rzędu „aktualizacja” daty …. Tym razem ze wysyłka rzekomo wiosna 2025!!! Najgorsze wydawnictwo ever. Prowadzą kilka projektow i w każdym lata obsuwy. A wycofanie się ze „wsparcia” to 15% haraczu od wpłaconej kwoty - żenada. Zachęciło mnie wielkie ich ogłoszenie w sierpniu 2023 że już ukończona produkcja i za chwile wysyłka , ostatnia chwila na super cenę no i roczek mija i jeszcze kolejny roczek poleci.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 680 times
Been thanked: 1099 times

Post autor: Galatolol »

Niestety to wydawnictwo tak ma. Najlepiej trzymać się z dala od ich wspieraczek.
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 205 times
Been thanked: 216 times

Post autor: Muleq »

Na gry od Phlanax trzeba trochę zaczekać ( choć na gry innych wydawnictw również ) ale przynajmniej jak już gra zostanie wydana to masz satysfakcję gwarantowaną co w przypadku innych wydawnictw nie jest już takie oczywywiste.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3713 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Muleq pisze: 24 sie 2024, 09:43 Na gry od Phlanax trzeba trochę zaczekać ( choć na gry innych wydawnictw również ) ale przynajmniej jak już gra zostanie wydana to masz satysfakcję gwarantowaną co w przypadku innych wydawnictw nie jest już takie oczywywiste.
Eeee? Wsparlem 3 gry od Pahalanx które już dotarły- Huang, Total domination, tortuga 2199
Przy obu nie miałem satysfakcji, bo ceny sklepowe byly lepsze niż na wspieraczce. Huang ma każde pudelko inne, beznadziejny insert, total domination beznadziejne figurki, wykonanie tortugi (jakość kart, "upgrade" kostek do figurek) tez nie było najwyższych lotów
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 205 times
Been thanked: 216 times

Post autor: Muleq »

japanczyk pisze: 24 sie 2024, 14:58
Muleq pisze: 24 sie 2024, 09:43 Na gry od Phlanax trzeba trochę zaczekać ( choć na gry innych wydawnictw również ) ale przynajmniej jak już gra zostanie wydana to masz satysfakcję gwarantowaną co w przypadku innych wydawnictw nie jest już takie oczywywiste.
Eeee? Wsparlem 3 gry od Pahalanx które już dotarły- Huang, Total domination, tortuga 2199
Przy obu nie miałem satysfakcji, bo ceny sklepowe byly lepsze niż na wspieraczce. Huang ma każde pudelko inne, beznadziejny insert, total domination beznadziejne figurki, wykonanie tortugi (jakość kart, "upgrade" kostek do figurek) tez nie było najwyższych lotów
Ja mam 6 gier Phalanxów Brass, AuZtralia, Hannibal, Sukcesorzy, Imperial Struggle i Freedom. Każda z nich w mojej ocenie wykonana jest na najwyższym poziomie ale nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać do tego wydawnictwa. Po prostu nie zgadzam się ze stwierdzeniem że jest to najgorsze wydawnictwo ever tak jak ktoś wcześniej napisał.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3713 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Muleq pisze: 24 sie 2024, 15:58
japanczyk pisze: 24 sie 2024, 14:58 Eeee? Wsparlem 3 gry od Pahalanx które już dotarły- Huang, Total domination, tortuga 2199
Ja mam 6 gier Phalanxów Brass, AuZtralia, Hannibal, Sukcesorzy, Imperial Struggle i Freedom. Każda z nich w mojej ocenie wykonana jest na najwyższym poziomie ale nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać do tego wydawnictwa. Po prostu nie zgadzam się ze stwierdzeniem że jest to najgorsze wydawnictwo ever tak jak ktoś wcześniej napisał.
Tylko ze wspieraczki to są 4 z tych gier - AuzTralia, Hannibal, Freedom i Sukcesorzy (a sukcesorzy i freedom tez bez opóźnień się nie obeszli jeśli mnie pamięć nie myli)

Coalitions, Bretwalda, Purple Haze - wszystko grubo ponad zakładanych terminach, więc to pudrowanie wizerunku
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

japanczyk pisze: 24 sie 2024, 23:38
Tylko ze wspieraczki to są 4 z tych gier - AuzTralia, Hannibal, Freedom i Sukcesorzy (a sukcesorzy i freedom tez bez opóźnień się nie obeszli jeśli mnie pamięć nie myli)

Coalitions, Bretwalda, Purple Haze - wszystko grubo ponad zakładanych terminach, więc to pudrowanie wizerunku
Tylko, że podniosłeś argument jakości i został zbity innymi grami to przeszedłeś płynnie do terminowości :D Oczywiście, że figsy do Total Domination to klapa, ale ogólnie wydawane przez nich gry mają dobrą jakość. Przy TD problemem była ich miłość do figurek, które chcą pchać wszędzie gdzie się da, tam na planszy nie było miejsca na figsy rozsądnej wielkości, więc dali jakąś parodię :) Co i tak nie zmienia faktu, że wydanie takiego Hannibala czy Sukcesorów to jest top. Przykładów Brassa czy Imperial Struggle nie ma co natomiast przywoływać bo tu gdyby było coś nie tak to by ich oryginalny wydawca pogonił :) (casus Stonemaier).

Innym wątkiem (tym, który będzie dotyczył Coalitions bo tu raczej o jakość się nie boję) jest terminowość i to jest coś, czego nie rozumiem. Opóźnienia to normalna rzecz i nie mam z tym większych problemów ale czas pracy nad tak prostą grą jak Coalitions bardzo dziwi.
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
Sapieha
Has thanked: 67 times
Been thanked: 61 times

Post autor: Sapieha »

Kilka dni temu wpadła kolejna aktualizacja. Tym razem, a jakże, kolejna informacja o tym, że będą opóźnienia. Zagrano również kartę pt. "Chiński nowy rok".

https://www.kickstarter.com/projects/ph ... /4278843

Według mnie popełnili błąd w tym, że postanowili wykorzystać silnik gry aby stworzyć dodatkowo 2 gry (o wojnie 30letnej i czasach Żelaznego kanclerza (z czego przy tej drugiej musiano zmienić podstawową mechanikę, "wheel od war", bo nie działała)). Lepiej byłoby gdyby zostawili o Napoleonie a potem, z czasem, wypuścili kolejne części (jak przy GWT czy Diunie Imperium). A tak to opóźnienie wyniesie ile - 3, 4 lata? Szkoda, bo lubię gry polityczne. Na pewno cieszę się, że nie wsparłem.
Awatar użytkownika
Błysk
Has thanked: 173 times
Been thanked: 223 times

Post autor: Błysk »

Sapieha pisze: 25 gru 2024, 08:23 Kilka dni temu wpadła kolejna aktualizacja. Tym razem, a jakże, kolejna informacja o tym, że będą opóźnienia. Zagrano również kartę pt. "Chiński nowy rok".

https://www.kickstarter.com/projects/ph ... /4278843

Według mnie popełnili błąd w tym, że postanowili wykorzystać silnik gry aby stworzyć dodatkowo 2 gry (o wojnie 30letnej i czasach Żelaznego kanclerza (z czego przy tej drugiej musiano zmienić podstawową mechanikę, "wheel od war", bo nie działała)). Lepiej byłoby gdyby zostawili o Napoleonie a potem, z czasem, wypuścili kolejne części (jak przy GWT czy Diunie Imperium). A tak to opóźnienie wyniesie ile - 3, 4 lata? Szkoda, bo lubię gry polityczne. Na pewno cieszę się, że nie wsparłem.
Generalnie do wspieraczek trzeba podchodzić ostrożnie (a najlepiej dać im zdechnąć w przypadku dużych wydawnictw), ale przy Phalanxach omijać z daleka, bo działają jak parodia wydawnictwa w tym aspekcie.
ODPOWIEDZ