Diuna: Sekrety Rodu / Dune: House Secrets (J. Poczęty, P. Rymer, I. Trzewiczek, W. Spyra)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Re: Dune: House Secrets / Diuna: Sekrety Rodu (J. Poczęty, P. Rymer, I. Trzewiczek, W. Spyra)

Post autor: pcyzm »

dwaduzepe pisze: 25 paź 2021, 23:19 W ogole sie nie zdziwie jak Trzewik wycofa sie z tematu Diuny i nie bedzie juz kolejnych czesci tego potworka i umrze to w zapomnieniu po tej pierwszej.
To bardzo wątpliwe z prostego powodu: bardziej się i tak opłaca projektować i sprzedawać kolejne "słabe" Diuny niż coś na wzór Wiedeńskiego Łącznika (świetna ocena na BGG, niezadawalająca sprzedaż). Ostatecznie liczy się kasa i dotyczy to wszystkich wydawnictw.

IMHO Sekrety Rodu mają niski próg wejścia, pewnie spora część graczy to będą casuale, co to nie wiedzą nawet, że istnieje coś takiego jak BGG. Marketing robi sam film, wychodzisz z kina, idziesz do takiego empiku i haps Klienta: wystaje fajna okładka. Wiedeńskiego to ja nawet na półce w sklepie nie widziałem.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 564 times
Been thanked: 1310 times

Re: Dune: House Secrets / Diuna: Sekrety Rodu (J. Poczęty, P. Rymer, I. Trzewiczek, W. Spyra)

Post autor: psia.kostka »

A ta trylogia gry Diuna, to dlatego ze film tez ma byc trylogia? (Nie wiem, pytam.)
Nazwisko Prezesa jest jako trzecie na liscie płac, wiec smiem twierdzic, ze "gra sama sie pisze" ;) Puszczenie kolejnych czesci w niskim nakladzie to male ryzyko - tania karcianka made in Poland. A dla marki Portal jest to mysle spore osiagniecie i na swiecie jest co pokazac. Jednak co Diuna, to Diuna.

Wiedenski Lacznik chyba dostal na start nozem w plecy od Asmodee, bo wjechal chwile po Pandemicu Sezon 0, ktory zebral cala dolarową smietane z tlumu wyczekujacego szpiegowskich klimatow. Ale grze zycze jak najlepiej, bo mam na polce 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 961 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

A może Ignacy uważa, że „my, gracze” lubimy płacić stówkę za linearne opowiadanie, zbiór kart bez elementu gry...

Może ktoś powinien zawitać do Portalu i szepnąć komu trzeba co oznacza słowo „gra”, jakie są składowe tego pojęcia, które to składowe należy spełnić aby coś nazwać grą, jakie są konieczne warunki na bycie grą i co w końcu wyróżnia grę od dzieła literackiego. Już w Wiedeńskim proporcje te były zaburzone. Komuś się wyraźnie myli literatura z konceptem gry jako takiej, na szkodę tej drugiej i z miernym raczej zyskiem dla tej pierwszej.

W grze może Frodo zginąć, zwycięstwo mogą odnieść państwa Osi a zaraza może wybić całą ludzkość. Jeżeli mam sobie poczytać pocięte na karty opowiadanie, gdzie sprawczości tyle co kot napłakał a konsekwencje wyborów to iluzja to jaki jest sens nazywania tego grą?
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 564 times
Been thanked: 1310 times

Post autor: psia.kostka »

tommyray pisze: 26 paź 2021, 06:57 [...]jaki jest sens nazywania tego grą?
bo Portal: games that tell stories! ;) //sorry, musialem

Zawsze mozna wygumkowac slowo gra i wstawic interactive tabletop adventure lub cos rownie wyszukanego. Moze wlasnie na naszych oczach powstaje nowa jakosc, nowa rozrywka? Czy nie jest to tez poklosie RPGowych poczatkow Portalu? Przeciez kazdy zawziety Mistrz Gry wie, ze cokolwiek Bohaterowie nie zrobia i nie wymysla, i tak trafia na koncu do lochu/wioski/zamku/obozu okrow, co tam sobie MG na ten wieczor obmyslil :lol: Sprawczosc jest mirażem, bo glownie chodzi o opowiesc, zabawe... no i Punkty Doswiadczenia! 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
gregoff
Has thanked: 663 times
Been thanked: 220 times

Post autor: gregoff »

psia.kostka pisze: 26 paź 2021, 00:30 A ta trylogia gry Diuna, to dlatego ze film tez ma byc trylogia? (Nie wiem, pytam.)
Nazwisko Prezesa jest jako trzecie na liscie płac, wiec smiem twierdzic, ze "gra sama sie pisze" ;) Puszczenie kolejnych czesci w niskim nakladzie to male ryzyko - tania karcianka made in Poland. A dla marki Portal jest to mysle spore osiagniecie i na swiecie jest co pokazac. Jednak co Diuna, to Diuna.

Wiedenski Lacznik chyba dostal na start nozem w plecy od Asmodee, bo wjechal chwile po Pandemicu Sezon 0, ktory zebral cala dolarową smietane z tlumu wyczekujacego szpiegowskich klimatow. Ale grze zycze jak najlepiej, bo mam na polce 8)
Cześć 2 - dokończenie książki Diuna
Cześć 3 - przedstawienie fabuły Mesjasz Diuny
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Jools
Has thanked: 54 times
Been thanked: 218 times

Post autor: Jools »

gregoff pisze: 26 paź 2021, 09:55
psia.kostka pisze: 26 paź 2021, 00:30 A ta trylogia gry Diuna, to dlatego ze film tez ma byc trylogia? (Nie wiem, pytam.)

Cześć 2 - dokończenie książki Diuna
Cześć 3 - przedstawienie fabuły Mesjasz Diuny
No ale fabuła tej gry nie ma prawie nic wspólnego z fabułą książki...
tommyray
Kontakt:

psia.kostka pisze: 26 paź 2021, 08:25
tommyray pisze: 26 paź 2021, 06:57 [...]jaki jest sens nazywania tego grą?
[...] Przeciez kazdy zawziety Mistrz Gry wie, ze cokolwiek Bohaterowie nie zrobia i nie wymysla, i tak trafia na koncu do lochu/wioski/zamku/obozu okrow, co tam sobie MG na ten wieczor obmyslil :lol:
No właśnie, dokładnie tak - zawzięty Mistrz gry Ignacy, którego zdecydowanie poniosło. Do diaska, już mogli zrobić reskin Robinsona na Diunie, przynajmniej byłaby jakaś gra.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 1298 times

Post autor: Bruno »

pcyzm pisze: 25 paź 2021, 23:50 (...) coś na wzór Wiedeńskiego Łącznika (świetna ocena na BGG, niezadawalająca sprzedaż).
psia.kostka pisze: 26 paź 2021, 00:30 Wiedenski Lacznik chyba dostal na start nozem w plecy od Asmodee, bo wjechal chwile po Pandemicu Sezon 0, ktory zebral cala dolarową smietane z tlumu wyczekujacego szpiegowskich klimatow.
Skąd informacje o słabej sprzedaży Wiedeńskiego Łącznika :?:

yrq pisze: 25 paź 2021, 16:54 - baza danych na miarę Wiedeńskiego Łącznika z dopisywaniem poszlak w formie literek i kodu - dzięki temu gra wie gdzie jesteśmy i jakie teksty rozwiązania sprawy ma nam podrzucić.
Ciekawa opinia. Moim zdaniem te "układanki" to jedno z najmniej ciekawych rozwiązań we WŁ... W pierwszym Detektywie zbieraliśmy faktyczne dowody, które system łączył w sygnatury, przez co odkrywanie ich kolejnych elementów wiązało się z dreszczykiem emocji. Natomiast we WŁ, mamy kompletne abstrakcyjne puzzle (figury geometryczne i przypisane im wartości liczbowe) oraz BANALNE hasła, które w całości odszyfrowywaliśmy znając tylko 3-4 litery z kilkunastu - czyli już w początkach scenariusza, co nie miało nic wspólnego z postępami naszego właściwego śledztwa.

Niemniej, mimo iż jestem fanem podstawki Detektywa i Zbrodni LA, w dużo mniejszym niż stopniu też WŁ, to z powodów, które większość z Was wymieniła w tym wątku (mała sprawczość i w ogóle mało "gry w grze"), całkowicie zrezygnowałem z zakupu Diuny. Tym łatwiej zrezygnowałem, że nie kręci mnie przygoda akurat w tym świecie.
Jako geek żałuję, że rozwój CAŁEJ tej linii poszedł w kierunku snucia opowieści (od tego mam książki) niż możliwości tworzenia przez grających WŁASNEJ historii przez dokonywane przez graczy wybory, i ich późniejszą ocenę przez system.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Faktycznie opinie o Diunie wyglądają słabo. Wiedeński Łącznik bronił się tematyką i zabawą szyframi, reszta była bardzo miałka. Nie widze sensu kupowania tych gier dla przeciętnych opowiadań, te na rynku książkowym warte by były kilkanaście złoty.
Awatar użytkownika
donmakaron
Has thanked: 197 times
Been thanked: 647 times

Post autor: donmakaron »

Szkoda że nie będę miał prędko możliwości rozegrać Diuny, bo jestem ciekaw czy podzielę wasze opinie. Generalnie nie przeszkadza mi jak gra jest tylko iluzją interakcji z historią i chętnie dałbym się powieść tej iluzji w Diutektywie. Ale pewnie już zbyt wiele przeczytałem i posłuchałem, żeby sobie nie zepsuć zabawę ;)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2021, 13:44 przez donmakaron, łącznie zmieniany 1 raz.
pcyzm

Bruno pisze: 26 paź 2021, 13:02 Skąd informacje o słabej sprzedaży Wiedeńskiego Łącznika :?:
Komentarz samego Trzewika z któregoś podcastów Dwa Pionki. Nawiązywał do kogoś kto napisał, że dopiero zaczął ogrywać (kilka miesięcy po premierze). Tam trochę było dywagacji na ile termin premiery był dobrze trafiony (na zasadzie, dobra gra na długie wieczory i jak deszcz pada, a nie wszystko rozkwita za oknem ;).
Awatar użytkownika
Propi
Administrator
Has thanked: 587 times
Been thanked: 446 times

Post autor: Propi »

Mnie zastanawia to, że w zagęszczeniu tych gier ewidentnie sprowokowanych premierą filmu nie ma czegoś naprawdę dobrego, nowego i świeżego - dużo takiej mielizny albo odświeżania tytułów sprzed 40 lat ;) Diuna: Imperium wydaje się jedyną naprawdę solidną pozycją, ze świeżymi mechanikami, dla graczy i niegraczy, a przy tym bez katorżniczej męki przez całe popołudnie w minimalnym towarzystwie 5 innych graczy ;)

Rozumiem, że temat jest lotny i na czasie, że ręka aż świerzbi, żeby wydawać jak najwięcej... no ale może przy tej okazji dałoby się stworzyć jakiegoś evergreena, który będzie się podobać też 5 lat po premierze filmu, a nie tylko mnożyć pudełka na siłę i rozbijać niezbyt pasjonujące gry na trzy części. Czy dobrze widzę, że teraz wychodzi uproszczona wersja tej odświeżonej, starej Diuny z 1979? Doprawdy, mam nadzieję, że nadchodząca premiera czwartego Matrixa też spowoduje takie tąpnięcie na rynku ;)
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 378 times
Been thanked: 448 times

Post autor: yrq »

Bruno pisze: 26 paź 2021, 13:02
yrq pisze: 25 paź 2021, 16:54 - baza danych na miarę Wiedeńskiego Łącznika z dopisywaniem poszlak w formie literek i kodu - dzięki temu gra wie gdzie jesteśmy i jakie teksty rozwiązania sprawy ma nam podrzucić.
Ciekawa opinia. Moim zdaniem te "układanki" to jedno z najmniej ciekawych rozwiązań we WŁ... W pierwszym Detektywie zbieraliśmy faktyczne dowody, które system łączył w sygnatury, przez co odkrywanie ich kolejnych elementów wiązało się z dreszczykiem emocji. Natomiast we WŁ, mamy kompletne abstrakcyjne puzzle (figury geometryczne i przypisane im wartości liczbowe) oraz BANALNE hasła, które w całości odszyfrowywaliśmy znając tylko 3-4 litery z kilkunastu - czyli już w początkach scenariusza, co nie miało nic wspólnego z postępami naszego właściwego śledztwa.
W sumie nie wiem jak działa system, ale wyobrażam sobie, że to jest sposób na komunikację z grą w dwie strony. Samo zgadnięcie hasła to jeden element, ale dopiero wprowadzenie wszystkich wartości dla symboli może odblokowywać pełne zakończenie, czy opcje na działania.
Znowu przypuszczam: mając samo hasło pojawia się opcja: dowiedzcie się więcej o kobiecie w niebieskiej sukience. Ale dopiero jak będziemy mieć komplet informacji pojawia się opcja: schwytajcie ją.

System z detektywa był super - odpowiednie poszukiwania dawały karty do przyszłych scenariuszy. Łączenie dowodów też dawało radę. Ale uważam, że system z WŁ pozwala na więcej mechanicznie.

No i szkoda, że nic takiego nie ma w Diunie :(
Awatar użytkownika
Portal Games
Has thanked: 34 times
Been thanked: 428 times
Kontakt:

Post autor: Portal Games »

teschen pisze: 24 paź 2021, 20:18 Ta róża wiatrów nie jest najgorsza (99% graczy nie zauważy problemu), ale olanie wytykanego błędu to... Portal w całej okazałości. Co raz trudniej lubić Prezesa i puszczać mimo uszu to co wygaduje. Jako fan wydawnictwa (nie psychofan) jest mi poprostu przykro, że dają się łapać na takich pierdołach.

A potem powstanie kolejny filmik jak to gracze hejtują biedne, niewinne wydawnictwo...
1. Błąd oczywisty, ale powtarzany także w oficjalnych materiałach Dune RPG, a sama mapa przeszła akceptację Legendary - więc to nie tak, że sami różę dodaliśmy, choć oczywiście powinno to zostać wychwycone wcześniej.

2. Problem został zgłoszony i przekazany przez marketing do działu produkcji - niestety wszystko było już wydrukowane, więc możliwości poprawy nie było.
tommyray
Kontakt:

Not Bored Gaming dołożył kolejną krytyczną opinię.
"I felt utterly cheated" - oj, boli. Przy takich ocenach sprzedaż na zachodzie nie pójdzie. I powtarzają się zarzuty, które i tu padają u nas - brak gry w grze, bezcelowość. Do przemyślenia przez dział developemntu w portalu.
https://youtu.be/-Jp6JxTuetY
Awatar użytkownika
Propi
Administrator
Has thanked: 587 times
Been thanked: 446 times

Post autor: Propi »

tommyray pisze: 26 paź 2021, 19:37 Not Bored Gaming dołożył kolejną krytyczną opinię.
"I felt utterly cheated" - oj, boli. Przy takich ocenach sprzedaż na zachodzie nie pójdzie. I powtarzają się zarzuty, które i tu padają u nas - brak gry w grze, bezcelowość. Do przemyślenia przez dział developemntu w portalu.
https://youtu.be/-Jp6JxTuetY
Bardzo celny komentarz pod filmem:
it's a third of a story that a tie-in to what's essentially the first half of a movie?
Jools
Has thanked: 54 times
Been thanked: 218 times

Post autor: Jools »

Portal Games pisze: 26 paź 2021, 19:17 1. Błąd oczywisty, ale powtarzany także w oficjalnych materiałach Dune RPG, a sama mapa przeszła akceptację Legendary - więc to nie tak, że sami różę dodaliśmy, choć oczywiście powinno to zostać wychwycone wcześniej.
Kurczę..., przeglądałem tonę map Arrakis przez wiele lat, i nigdzie nie spotkałem się z różą wiatrów. Przejrzałem też przed chwilą podręcznik angielski nowej edycji Dune RPG, tam nie ma w ogóle mapy Arrakis.
Dostępu do starej edycji nie mam. Tak samo googlowanie "arrakis map" daje masę map, żadna bez róży wiatrów.
:? :?
Awatar użytkownika
ArnhemHorror
Has thanked: 381 times
Been thanked: 175 times

Post autor: ArnhemHorror »

Propi pisze: 26 paź 2021, 19:45 Bardzo celny komentarz pod filmem:
it's a third of a story that a tie-in to what's essentially the first half of a movie?
Szczerze, to nie bardzo rozumiem co w tym kontrowersyjnego. Skoro mają być trzy filmy kinowe, to logiczne że na fali ich popularności wyjdą trzy części... gry (z braku lepszego słowa). Okej, fabuła Diuny: Sekretów Rodu nie nawiązuje bezpośrednio do wydarzeń z filmu, ale pogrom Atrydów i terror wprowadzony przez Harkonnenów stanowią jej wyraźne tło. Nie zdziwiłbym się, gdyby wydarzenia z kolejnej części umiejscowione były w podobny sposób
Spoiler:
W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
Awatar użytkownika
donmakaron

W sumie ciekawe czy ten pierwsze Duntektyw to może miała być taka wprowadzajka, intro do zasadniczych części, w których będzie więcej decyzyjności. Marzenia ścinanej głowy ;)
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Mają być 3 częścki kinowej Diuny? Z tego co rozumiem to miały być 2 (książka zresztą umożliwia zgrabne podzielenie tej historii na pół). Chyba, że chcą kręcić kolejne książki?
Awatar użytkownika
everan
Has thanked: 90 times
Been thanked: 117 times

Post autor: everan »

donmakaron pisze: 26 paź 2021, 20:50 W sumie ciekawe czy ten pierwsze Duntektyw to może miała być taka wprowadzajka, intro do zasadniczych części, w których będzie więcej decyzyjności. Marzenia ścinanej głowy ;)
Jak to, teraz właśnie decyzja o najdalej idących konsekwencjach - kupić kolejne części czy nie ;)
Moje sekretne imię voodoo to Papa Shango. Błogosławię każdy wątek, w którym się pojawię... ale jeden błogosławię najbardziej.
Awatar użytkownika
donmakaron

everan pisze: 26 paź 2021, 20:59Jak to, teraz właśnie decyzja o najdalej idących konsekwencjach - kupić kolejne części czy nie ;)
O! I zamiast być ściętą głową, mogę być ścinającym głowę ;)
Awatar użytkownika
ArnhemHorror
Has thanked: 381 times
Been thanked: 175 times

Post autor: ArnhemHorror »

Otorek pisze: 26 paź 2021, 20:56 Mają być 3 częścki kinowej Diuny? Z tego co rozumiem to miały być 2 (książka zresztą umożliwia zgrabne podzielenie tej historii na pół). Chyba, że chcą kręcić kolejne książki?
Nie jest to jeszcze oficjalnie potwierdzone przez studio, ale "Director Denis Villeneuve confirmed at the 2021 Venice Film Festival prior to the debut of his theatrical adaptation of Dune that a film based on Dune Messiah was planned, and it would serve as the third film in a trilogy."
W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
pcyzm

Pytanie zasadnicze jest takie, czy Portal planuje wydać kolejne podstawki (odpowiednio nr 2 i 3) czy kolejne części w formie dodatków. To drugie podejście by nie było głupie bo zdecydowanie wydłużyłoby życie komponentów no i dawało "drugie oddech" samym Sekretom Rodu jakby owe rozszerzenia istotnie zwiększały ten wpływ gracza na historię, a ta jako całość byłaby niezła.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 569 times

Post autor: tomp »

wilecki pisze: 26 paź 2021, 21:10
Otorek pisze: 26 paź 2021, 20:56 Mają być 3 częścki kinowej Diuny? Z tego co rozumiem to miały być 2 (książka zresztą umożliwia zgrabne podzielenie tej historii na pół). Chyba, że chcą kręcić kolejne książki?
Nie jest to jeszcze oficjalnie potwierdzone przez studio, ale "Director Denis Villeneuve confirmed at the 2021 Venice Film Festival prior to the debut of his theatrical adaptation of Dune that a film based on Dune Messiah was planned, and it would serve as the third film in a trilogy."
Oglądałem recenzje filmu T. Raczka i mówił, że kolejna część będzie o ile film okaże się sukcesem (czytać będą z tego pieniądze).
Odnośnie gry, zapewne portal ma w planach to i owo, pytanie jak wyglądała umowa z Legendary i czy będą kontynuować współpracę. Z punktu widzenia Legendary na pewno patrzą na rzeczy związane z promocją obecnego filmu (i również potencjalnie przyszłych części).
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
ODPOWIEDZ