Na moj gust pomylily Ci sie gry, moze z jakas inna, podobna, ale uwazac trzeba.
Nowa osada wybudowana przez osadnika jest neutralna.
Mi się wydaje że najpierw dostajesz złoto za przejęcie miasta o rozmiarze 5, czyli jeżeli szczęśliwe to 7 złota, a dopiero wtedy zamieniasz budynki. No i jeżeli nie masz czym zastąpić to za każdy budynek dodatkowe złoto. Ja tak gram. Chociaż patrząc po kolei jak jest w instrukcji najpierw się wymienia elementy miasta, a dopiero w drugim punkcie jest zdobywanie złota za rozmiar miasta. Natomiast w moim rozumieniu jak atakowałem miasto to miało rozmiar 5 w momencie przejęcia.Xoltro pisze: ↑05 gru 2021, 13:19 A tak jest to w dalszej części instrukcji. To teraz inne pytanie.:
Przejmuje miasto o rozmiarze 5, które jeszcze jest szczęśliwe. Powinienem dostać 6 sztabek złota. Nie mogę jednak zamienić 2 elementów miasta (budynków) - nie mam ich już w swojej puli. Jak należy to policzyć.
Dostaje 6 za przejęcie miasta + 2 za zniszczenie budynków, czy dostaje 4 za przejęcie miasta (gdyż miasto po przejęciu będzie miało poziom 3, a nie 5 jak w chwili ataku) + 2 za zniszczenie 2 budynków?
Sformułowanie przejętego w instrukcji wskazuje na prawidłowość drugiego sposobu ale nie jestem na 100% pewien
Najpierw zamieniasz budynki i dostajesz ewentualne złoto za brak podmianki. Potem dostajesz złoto za AKTUALNY poziom miasta. Pierwotny poziom nie ma znaczenia, bo takim sposobem mógłbyś dostać 11 złota za jedno miasto co jest irracjonalne już samo w sobie bez zasad. Zresztą kolejność w instrukcji jest dość jasno wypunktowana.Xoltro pisze: ↑05 gru 2021, 13:19 A tak jest to w dalszej części instrukcji. To teraz inne pytanie.:
Przejmuje miasto o rozmiarze 5, które jeszcze jest szczęśliwe. Powinienem dostać 6 sztabek złota. Nie mogę jednak zamienić 2 elementów miasta (budynków) - nie mam ich już w swojej puli. Jak należy to policzyć.
Dostaje 6 za przejęcie miasta + 2 za zniszczenie budynków, czy dostaje 4 za przejęcie miasta (gdyż miasto po przejęciu będzie miało poziom 3, a nie 5 jak w chwili ataku) + 2 za zniszczenie 2 budynków?
Sformułowanie przejętego w instrukcji wskazuje na prawidłowość drugiego sposobu ale nie jestem na 100% pewien
I od razu jest odniesienie po prawej - jeśli nie możesz tego zrobić to dostajesz 1 szt złota za każdy element. Ten akapit już nie jest częścią kolejności, a dopowiedzeniem rzadszego scenariusza, który może wystąpić w punkcie 1 całej sekwencji.
Ni mniej ni więcejBłysk pisze: ↑05 gru 2021, 17:15 Jak właściwie działa zdolność Celtów "Plemienni Sojusznicy"?
"Umieść Barbarzyńców tak jak wskutek ikony na karcie Wydarzenia" - Umieszczam ich dokładnie w taki sam sposób jak przy wydarzeniu, które rozmieszcza barbaczyńców? (Czyli pierwsze osadę z jednostką a potem jeszcze jednostkę do jakiejś osady barbarzyńców?)
Wszystko w porządku. Podobny przykład jest wprost w instrukcji jak to zrobić w 3 akcje. Jedyna restrykcja to taka, że nie można w jednej akcji ruchu załadować i wyładować tych samych jednostek.Mortinista pisze: ↑11 gru 2021, 13:25 Cześć,
Wiecie może jak działa mechanizm ataku i ruchu jednostek na statki/ze statków. W sieci jest za dużo interpretacji, a zasady powinny być jasne.
Na instrukcjach w internecie wyjaśnia się je na kilka możliwości, jednak dominują 2 interpretacje, które się wykluczają.
Mieliśmy wczoraj taki przypadek :
Gracz żółty w swojej turze akcji mając wykupione rozszerzenia morskie wykonał 3 ruchy :Spoiler:
1 akcja (ruch) :
- Na górze (północy koło barbarzyńców) zabrał wyprodukowane wcześniej 2 statki do miasta w lewym górnym rogu.
2. akcja (ruch) :
- Podpłynął do miasta poniżej (koło statku piratów) i zabrał wojaków na statki.
3. akcja (ruch) :
- Przemieścił się statkami do miasta niebieskiego gracza w lewym dolnym rogu.
- Wysadził piechotę do miasta niebieskiego gracza, czym rozpoczął wojnę.
I tu są 2 główne wersje zarówno w tłumaczeniach na polskich/zagranicznych kanałach.
1 mówi, że wszystko jest ok - gracz zmieścił się tym co zrobił w 3 ruchach.
2 mówi, że gracz by to zrobić potrzebuje 4 akcji/nie 3
Dajcie znać co o tym myślicie, po przeczytaniu instrukcji skłoniliśmy się do 1 opcji, choć może się mylimy.
Pozdrawiam![]()
To ile masz grup jest nieistotne. Musisz usunąć jedną albo dwie jednostki z planszy i tyle.PerezSaj pisze: ↑18 gru 2021, 12:47 Karta wydarzeń "Epidemia" - Wszyscy gracze posiadający co najmniej dwie jednostki muszą usunąć jedna z nich (lub usunąć dwie jeśli mają Rozwiniecie: Drogi, Nawigacja lub Szlaki handlowe).
Czy trzeba usunąć te jednostki z każdej grupy jednostek jaką posiadam składającą się z co najmniej dwóch jednostek, czy tylko z jednej grupy a reszta grup pozostaje nietknięta?
Tak właśnie grałem, ale wolałem się upewnić. Dzięki.grzeslaw90 pisze: ↑18 gru 2021, 13:11To ile masz grup jest nieistotne. Musisz usunąć jedną albo dwie jednostki z planszy i tyle.PerezSaj pisze: ↑18 gru 2021, 12:47 Karta wydarzeń "Epidemia" - Wszyscy gracze posiadający co najmniej dwie jednostki muszą usunąć jedna z nich (lub usunąć dwie jeśli mają Rozwiniecie: Drogi, Nawigacja lub Szlaki handlowe).
Czy trzeba usunąć te jednostki z każdej grupy jednostek jaką posiadam składającą się z co najmniej dwóch jednostek, czy tylko z jednej grupy a reszta grup pozostaje nietknięta?
Dzięki za dobre słowa. Pomyślę nad tym.grzeslaw90 pisze: ↑20 gru 2021, 12:58 Rakieta! Dodałem komentarze. Ogólnie dobrze żeby był jeszcze wyjaśniony ruch lądowo morski z różnymi przypadkami załadowania /wyładowania jednostek. Brakuje wzmianki o cudach i ustrojach. Dodałbym jeszcze coś o liderach i ściągę z jednostekDobra robota!
Storna 23 instrukcji, punkt 4.Grigorij1982 pisze: ↑26 gru 2021, 21:19 Mam pytanie dotyczące usuwania poległych po walce. Jeśli trafień było mniej niż wrogów lub zadziałała zdolność uniknięcia trafienia to wrogowi pozostają jednostki. Jeśli walczył różnymi typami jednostek to kto (lub jak się) decyduje, które zostały trafione "śmiertelnie" i muszą zostać zdjęte? Przyklad: miał 2x piechotę i 2x kawalerię i dostał finalnie 2 trafienia, zatem pewnie wolałby zdjąć piechotę a przeciwnik chciałby zdjęcia kawalerii.
My u siebie ustaliliśmy, że poległych wybiera przeciwnik (co fabularnie można wyjaśnić tym że przeciwnik skupiał swój atak na wybranych jednostkach), ale może są jakieś wytyczne (np. autora)...
Druga sprawa tyczy bitwy morskiej. Czy jeśli utrata statku spowoduje wyjście liczby transportowanych jednostek lądowych poza limit transportowy to te nadmiarowe "toną" razem ze statkiem i wracają do puli czy można je jakoś "odzyskać"? Instrukcja mówi o "usuwaniu" jednostek lądowych, tylko gdzie?
miszczu666 pisze: ↑26 gru 2021, 21:34 Storna 23 instrukcji, punkt 4.
1. O tym, które jednostki zostają usunięte decyduje ich właściciel.
Dzięki.miszczu666 pisze: ↑26 gru 2021, 21:34 2. Po bitwie morskiej, jeśli pozostałe statki nie mają wystarczającej ładowności aby pomieścić jednostki lądowe, ich właściciel decyduje które z nich zostają usunięte.
W obu przypadkach wracają one do puli zasobów, ni są usuwane z gry.