Cześć,
przeglądam te karty i wydaje mi się, że problem, który mnie gryzie nie został rozwiązany. Może Wy znacie odpowiedź. Mianowicie na znacznej części kart występuje słowo LUB, czasem jest napisane normalnie, czasem wielkimi literami, a czasem jest nawet pogrubione. Przykład takiej karty poniżej:

Zapisy tych kart często sugerują, że należy wybrać jedną opcję z dwóch, czyli w tym przypadku np. zagrać kartę ulepszenia albo dobrać 1 kartę. Chyba wszyscy znamy ten problem w grach planszowych, że spójnik LUB nie do końca tak działa i zgodnie z definicją umożliwia również wykonanie obu tych czynności. W zdecydowanej większości gier jest to rozwiązane i stosuje się tam spójniki "albo" lub "lub" w stosunku do właściwej sytuacji. Tutaj chyba nigdzie nie zastosowano "albo". I teraz pytanie jak należy interpretować takie LUB napisane wielkimi literami, albo pogrubione (nie mam tej gry więc nie mam jak pokazać takiej karty) w tej grze. Do tej pory grając w Katedrę interpretowaliśmy LUB zgodnie z definicją, czyli możliwe jest wykonanie jednej lub obu czynności. Niestety w poprawkach nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.
PS. Prośba do moderatora o przeniesienia posta do wątku z pytaniami o zasady. Pomyliłem wątki, przepraszam.
viewtopic.php?p=1580393