Dziś na ten temat Geek Factor Squad filmik opublikował...michal2310 pisze: ↑20 paź 2022, 10:07 Cześć czy warto inwestować w małe dodatki dostępne u galakty ? Ktoś może z nimi grał?
https://www.youtube.com/watch?v=FZJmyTScfpA
Dziś na ten temat Geek Factor Squad filmik opublikował...michal2310 pisze: ↑20 paź 2022, 10:07 Cześć czy warto inwestować w małe dodatki dostępne u galakty ? Ktoś może z nimi grał?
Przepraszam, mój błąd nie sprawdziłem.michal2310 pisze: ↑20 paź 2022, 11:11 Chodzilo mi o pakiet minidodatków
https://sklep.galakta.pl/strona-glowna/ ... -zima.html
Te o których piszesz to duże dodatki, powszechnie dostępne. Male są tylko u galakty.
Ciężko powiedzieć, bo mało kto grał w podstawkę, a co dopiero z dodatkami. Premiera PL miała miejsca wczoraj, a KS po Europie zaczną wysyłać w przyszłym tygodniu. Daj ludziom trochę czasu na ogranie.michal2310 pisze: ↑20 paź 2022, 10:07 Cześć czy warto inwestować w małe dodatki dostępne u galakty ? Ktoś może z nimi grał?
Damn. Jestem naprawdę zaskoczony tym, co się ostatnio dzieje z grami Galakty. Machina Arcana - wydawać by się mogło, że cena zdecydowanie powyżej progu bólu - rozeszła się, nakład wykupiony mimo licznych narzekań na cenę. Teraz Wieczna Zima również z wysoką ceną - tak samo, wyprzedanamaciek-jagiel pisze: ↑20 paź 2022, 15:20 (..) Poza tym Galakcie już się wyczerpał nakład i zaraz gra podskoczy cenowo albo nawet się wyprzeda. Z góry dzięki za jakieś info
Może być wyprzedana, ale trzeba też przy tym wziąć pod uwagę tego ile tych gier się sprzedało. Mniejszy nakład się szybciej rozejdzie, a końcowy news "nakład wyczerpany" dla odbiorcy jest taki sam i powoduje myśli w stylu "ta gra jest hitem, wszyscy w to grają"EsperanzaDMV pisze: ↑21 paź 2022, 07:58 Jak widziałem ceny gier Galakty (teraz czy przy MA), to myślałem sobie "porąbało ich z tą ceną, kto to kupi za tak dużą kasę?! Muszą zejść na ziemię i obniżyć ceny"... to mnie rynek zweryfikował![]()
Jestem tego pewny.
Chyba Galaktyka właśnie w taki sposób operuje. Mały pierwszy nakład z dużą ceną bo mały nakład i przez to duże koszty lokalizacji na pojedynczą sztukę. Nakład wyprzedaje się szybko więc powstaje jak pisałeś wrażenie, że jest to hit. Dodruk wypuszczają już prawdopodobnie większy to i taniej wychodzi a cena taka sama. Tak się to kręciave.crux pisze: ↑21 paź 2022, 09:39Może być wyprzedana, ale trzeba też przy tym wziąć pod uwagę tego ile tych gier się sprzedało. Mniejszy nakład się szybciej rozejdzie, a końcowy news "nakład wyczerpany" dla odbiorcy jest taki sam i powoduje myśli w stylu "ta gra jest hitem, wszyscy w to grają"EsperanzaDMV pisze: ↑21 paź 2022, 07:58 Jak widziałem ceny gier Galakty (teraz czy przy MA), to myślałem sobie "porąbało ich z tą ceną, kto to kupi za tak dużą kasę?! Muszą zejść na ziemię i obniżyć ceny"... to mnie rynek zweryfikował![]()
U mnie dokładnie tak samo to zadziałało. Potęguje to fakt, że arnak z dodatkiem wyszedł mnie 200zł, a chodzą słuchy, że gry są w jakiś sposób do siebie podobne.kokosowy14 pisze: ↑21 paź 2022, 09:48 Byłem zainteresowany Wieczną Zimą ale przez cenę zrezygnowałem.
Zależy u jakiego odbiorcy, ale fakt faktem że marketingowo to na mnie zadziałało bo sprawdziłem co to za gra i ... wtf 300zł za samą podstawkę takiej gry? A idź pan...ave.crux pisze: ↑21 paź 2022, 09:39Może być wyprzedana, ale trzeba też przy tym wziąć pod uwagę tego ile tych gier się sprzedało. Mniejszy nakład się szybciej rozejdzie, a końcowy news "nakład wyczerpany" dla odbiorcy jest taki sam i powoduje myśli w stylu "ta gra jest hitem, wszyscy w to grają"EsperanzaDMV pisze: ↑21 paź 2022, 07:58 Jak widziałem ceny gier Galakty (teraz czy przy MA), to myślałem sobie "porąbało ich z tą ceną, kto to kupi za tak dużą kasę?! Muszą zejść na ziemię i obniżyć ceny"... to mnie rynek zweryfikował![]()
Mam Arnaka i Diune Imperium, które były często porównywane z Wieczną Zimą. Kupiłbym i Wieczną Zimę bo dwie pozostałe mi się podobają a niektórzy mówią, że Wieczna Zima jest najlepsza z tych trzech (choćby Board Game Co tak mówił). Jednak cena za samą grę podstawową jest zaporowa, nie mówiąc o dodatkach gdzie dużo osób pisało na bgg, że bez nich gra sporo traci.ave.crux pisze: ↑21 paź 2022, 09:51U mnie dokładnie tak samo to zadziałało. Potęguje to fakt, że arnak z dodatkiem wyszedł mnie 200zł, a chodzą słuchy, że gry są w jakiś sposób do siebie podobne.kokosowy14 pisze: ↑21 paź 2022, 09:48 Byłem zainteresowany Wieczną Zimą ale przez cenę zrezygnowałem.
A więc nie tylko ja sobie racjonalizuję zakupy planszówek. "normalnie" to bez problemu, wczoraj dało się kupić za 290. Faktycznie kupiłeś taniej, ale bez przesady. Nie o stówkę.
Może nie doprecyzowałem, ale chodziło mi o to, że niemal stówkę taniej niż cena detaliczna.Reku_ pisze: ↑21 paź 2022, 13:21A więc nie tylko ja sobie racjonalizuję zakupy planszówek. "normalnie" to bez problemu, wczoraj dało się kupić za 290. Faktycznie kupiłeś taniej, ale bez przesady. Nie o stówkę.
Ale po ogłoszeniu wyczerpania nakładu u wydawcy ceny poszły do góry. Patrzyłem na aleplanszówki i był to skok o ponad 30 zł zdaje się. Ja się powstrzymałem przed zakupem. Hype jest duży na ten tytuł. Ale jakoś pooglądałem instrukcje i recenzje, i nie jestem przekonany. Ta różnorodność elementów, tu plansza główna tu plansza gracza, tu totem, tu megality... dodatki jeszcze kolejne wprowadzają. Wydaje się to mało eleganckie na pierwszy rzut oka.
Oczywiście odczucie z rozgrywki może być zupełnie inne. Chętnie bym spróbował przed zakupem. A że nie mam gdzie, to trudno.
A jakieś argumenty za tą tezą? Dla mnie wieczna zima to kolejna gra parówka. Zlepek wielu minigier z mało wyrafinowaną mechaniką główną. Sporo ludzi woli takie gry od ciasnych i mocno sfokusowanych euro.kokosowy14 pisze: ↑21 paź 2022, 12:16Mam Arnaka i Diune Imperium, które były często porównywane z Wieczną Zimą. Kupiłbym i Wieczną Zimę bo dwie pozostałe mi się podobają a niektórzy mówią, że Wieczna Zima jest najlepsza z tych trzech (choćby Board Game Co tak mówił). Jednak cena za samą grę podstawową jest zaporowa, nie mówiąc o dodatkach gdzie dużo osób pisało na bgg, że bez nich gra sporo traci.ave.crux pisze: ↑21 paź 2022, 09:51U mnie dokładnie tak samo to zadziałało. Potęguje to fakt, że arnak z dodatkiem wyszedł mnie 200zł, a chodzą słuchy, że gry są w jakiś sposób do siebie podobne.kokosowy14 pisze: ↑21 paź 2022, 09:48 Byłem zainteresowany Wieczną Zimą ale przez cenę zrezygnowałem.
Nie mam żadnych bo nie grałem i nie zapowiada się bym zakupił w tej cenie. Wieczna Zima podobnie jak Diuna oraz Arnak jest zlepkiem kilku mechanik głównie wysyłanie pracowników połączone z zagrywanie kart i budowaniem talii. W tych dwóch grach działa to dobrze i gry bardzo lubię przy czym są na tyle różne, że nie czuje bym musiał pozbyć się którejś z nich i liczyłem, że i Wieczna Zima do nich dołączy.XLR8 pisze: ↑21 paź 2022, 13:28A jakieś argumenty za tą tezą? Dla mnie wieczna zima to kolejna gra parówka. Zlepek wielu minigier z mało wyrafinowaną mechaniką główną. Sporo ludzi woli takie gry od ciasnych i mocno sfokusowanych euro.kokosowy14 pisze: ↑21 paź 2022, 12:16
Mam Arnaka i Diune Imperium, które były często porównywane z Wieczną Zimą. Kupiłbym i Wieczną Zimę bo dwie pozostałe mi się podobają a niektórzy mówią, że Wieczna Zima jest najlepsza z tych trzech (choćby Board Game Co tak mówił). Jednak cena za samą grę podstawową jest zaporowa, nie mówiąc o dodatkach gdzie dużo osób pisało na bgg, że bez nich gra sporo traci.