O recenzjach, reklamach oraz oznaczaniu recenzji jako reklam

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 652 times
Been thanked: 492 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: miker »

aduko pisze: 05 mar 2023, 11:32
rav126 pisze: 05 mar 2023, 10:58 A jeżeli materiał wrzuca na polską grupę na fb, która ma 95k członków? To na pewno jego odbiorcą w tym momencie jest widz spoza UE?
Twój argument jest inwalidą. Wrzucę na grupę recenzję 51stanu opracowaną przez Zee Garcia, kij że jest po angielsku, ale w tym momencie grupą odbiorców są Polacy. Ten sam przypadek.
Jezusie… Materiał Zee Garcii to jest JEGO materiał, a nie Twój. Twórca i jego lokalizacja definiuje lokowanie. A nie to DLA KOGO wrzuca.
Podobnie do lokalizacji podatkowej. Adam M. jest w Polsce i ma obowiązek zaznaczyć lokowanie. I tak jak kolega napisał wyżej, jak ktoś chce, może napisać donos do UOKiK.

EDIT: Dodatkowo YT odnosi się do”różnych systemów prawnych”, a więc lokalizacji gdzie dany twórca operuje.

Czy muszę informować innych, że mój film realizuje zadania komercyjne?
Być może. Różne systemy prawne mają różne wymagania wobec twórców i marek korzystających z płatnej promocji.

Jeśli Twoje treści zawierają płatną promocję, niektóre systemy prawne oraz marki wymagają poinformowania widzów o powiązaniach komercyjnych, które mogą mieć wpływ na te treści. Do Twoich obowiązków należy zapoznanie się z obowiązującymi przepisami i regulacjami prawnymi dotyczącymi treści z elementami płatnej promocji oraz przestrzeganie ich.
Awatar użytkownika
aduko
Has thanked: 208 times
Been thanked: 163 times

Post autor: aduko »

miker pisze: 05 mar 2023, 11:41 Jezusie… Materiał Zee Garcii to jest JEGO materiał, a nie Twój. Twórca i jego lokalizacja definiuje lokowanie. A nie to DLA KOGO wrzuca.
Podobnie do lokalizacji podatkowej. Adam M. jest w Polsce i ma obowiązek zaznaczyć lokowanie. I tak jak kolega napisał wyżej, jak ktoś chce, może napisać donos do UOKiK.
Dla tego właśnie zapytałem czy UOKiK określa kogo dotyczą obowiązki i jakie muszą być spełnione warunki. Szukałem ale nie mogę odnaleźć.
Nie czepiam się, też jestem za klarownym informowaniu o współpracy.
menelobej
Has thanked: 101 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

aduko pisze: 05 mar 2023, 10:05
rav126 pisze: 05 mar 2023, 00:01 No ale zaraz, czym innym jest oburzać się na słuszne zarzuty, a czym innym sugerować, że komentujący sam jest złodziejem, co sugeruje mem z tymi złodziejami.
Czy sytuacja miałaby miejsce, gdyby pod postem o Huang odpisał, że "tak, materiał we współpracy z wydawcą, faktycznie nie odznaczyłem a powinienem, bo taki mam OBOWIĄZEK."
Powyższym postem tylko pięknie potwierdza swoją gburowatość. A użyłem tylko eufemizmu.
Ktoś może mi potwierdzić, że wytyczne i obowiązki UOKiK dotyczą osób publikujących z Polski, zameldowych w Polsce, czy jakoś inaczej?

Bo jeżeli ktoś publikuje materiały dla odbiorcy anglojęzycznego, to musi oznaczać materiały?
Rekomendacje UOKiK opierają się na zapisach polskich ustaw, które obowiązują na terytorium Polski. Tak więc jeśli publikujesz na terytorium naszego kraju to musisz ich przestrzegać. Ale nasze ustawy stanowią implementację dyrektyw UE, tak więc rozwiązania w tym zakresie powinny być również w pozostałych krajach członkowskich UE. Język publikacji nie ma w tym przypadku znaczenia.
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

aduko pisze: 05 mar 2023, 11:32 Ten sam przypadek.
Faktycznie, pamiętam jak Lee Garcia spamował polskie grupy SWOIM materiałem. :lol:
wuher44
Has thanked: 154 times
Been thanked: 64 times

Post autor: wuher44 »

Patrząc na to jakie podejście co do informowania nas o "współpracy" mają nasi recenzenci dochodzę do wniosku, że zupełnie niepotrzebne są te przepisy Uokiku.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 558 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

A co powiecie na umieszczanie w swoich wpisach setki hasztagow, a wsrod nich zatopiony #wspolpracareklamowa, albo lepiej "barterowa", bo po pierwsze nie ma wtedy toksycznego slowa "reklama", a po drugie polowa spoleczenstwa nie wie co to barter. Sprytne czy chamskie?

A w temacie nerwowego recenzenta, gdybyscie musieli tak jak on grac w planszowki w pracy, dla zyskow, to tez byscie byli znerwicowani :mrgreen: W robocie nie ma czasu na uprzejmosci, tyle gier w kolejce!
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Kto grał w Fallouta, ten wie co to barter ;) .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
psia.kostka

Miszon pisze: 05 mar 2023, 13:29 Kto grał w Fallouta, ten wie co to barter ;) .
No raczej! :D Ale boomerzy nie uzywaja hasztagow ;)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
psia.kostka

PanFantomas pisze: 05 mar 2023, 13:33 Ale Ty też nie do końca dobrze oznaczasz swoje treści
Nie mam nic wspolnego z kanalami o podobnym brzmieniu ksywki. Ksywki tej uzywam "od lat", zanim trafilem na to forum. Niestety nieszczesliwy zbieg okolicznosci (dla wlasciciela tego kanalu ;)). Ja nie mam zadnego kanalu, jestem internetowym hejterem-freelancerem 8)
Awatar użytkownika
psia.kostka

psia.kostka pisze: 05 mar 2023, 13:19 A co powiecie na umieszczanie w swoich wpisach setki hasztagow, a wsrod nich zatopiony #wspolpracareklamowa, albo lepiej "barterowa", bo po pierwsze nie ma wtedy toksycznego slowa "reklama", a po drugie polowa spoleczenstwa nie wie co to barter. Sprytne czy chamskie?
W mysl zasady "jeden obraz zastapi tysiac slow":
Spoiler:
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

hehe, chyba nawet wiem, która to boardgamerka tak leci z hashtagami ;) Faktycznie, wcale nie wygląda na ukrywanie faktycznego przekazu ;)
Awatar użytkownika
miker

psia.kostka pisze: 05 mar 2023, 13:49
psia.kostka pisze: 05 mar 2023, 13:19 A co powiecie na umieszczanie w swoich wpisach setki hasztagow, a wsrod nich zatopiony #wspolpracareklamowa, albo lepiej "barterowa", bo po pierwsze nie ma wtedy toksycznego slowa "reklama", a po drugie polowa spoleczenstwa nie wie co to barter. Sprytne czy chamskie?
W mysl zasady "jeden obraz zastapi tysiac slow":
Spoiler:
Nie no… bez przesady. Nikt nie mówi, że hasztag rebel ma być pierwszy. Rozumiem, że ludzie nie czytają wszystkich hasztagów i nikt raczej nie wyszukuje #rebel czy #wspolpracareklamowa, ale ludzie MUSZĄ umieć czytać ze zrozumieniem. Jeśli nie są w stanie, to de facto ich problem.
Awatar użytkownika
psia.kostka

PanFantomas pisze: 05 mar 2023, 16:13 Ładnie to tak manipulować? ;) Jeśli chcecie być dokładni, to dajcie link do wpisu. Autor posta tu na forum sprytnie uciął akapit
Moim celem nie jest ucinac cos sprytnie, tylko uniknac wytykania kogos palcami (dlatego brak linkow i nazw kanalow). Mowie o zjawisku, pytam o wasze zdanie. Czy wtapianie "gorzniego hasztaga" wsrod morze innych to dobra metoda? Wg mnie to jest sprytne, ale obnaza tez to, ze jest to niewygodne dla autora, slowo reklama jest unikane. Moj screen jest akurat z fb. Jesli ktos czuje sie zawstydzony, ze de facto jest slupem reklamowym wydawnictwa, to moze nie powinien isc na taka wspolprace? Just saying...

@PanFantomas
wiem, ze jestes recenzentem i odbierasz takie wpisy personalnie, ale jesli obierzesz krucjate wyjasniania kazdemu niezadowolonemu z reklam, to szybko rozboli Cie glowa i sie wypalisz, chyba szkoda energii/humoru. Rob swoje :)

Taka ciekawostka na deser, jesli te wszystkie wpisy wspolpracowe w mysl UOKIK sa reklamami, to czy powinny pojawiac sie na grupach, ktore w regulaminie maja zakaz reklam? :P taki o paradoks

Edit:
A jeszcze taki smieszek z ostatnich Planszowek TV, na czacie pojawilo sie zapytanie w stylu "mam kanal na instagramie z kilkuset tysiacami followerow, czy za promowanie waszych gierek wyslecie mi jakies za darmo?"
Awatar użytkownika
psia.kostka

Zgadzam sie z wszystkim powyzszym :)

A nawet sprawdzilem, ze fb grupa "gry planszowe" nie ma zapisu w regulaminie zabraniajacego reklamom :shock: nie wolno tylko handlowac. Czyli darmowe billboardy tam tylko czekaja na zagospodarowanie (lub zmiane regulaminu :P)
Kiler
Has thanked: 4 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Kiler »

psia.kostka pisze: 05 mar 2023, 17:12 Zgadzam sie z wszystkim powyzszym :)

A nawet sprawdzilem, ze fb grupa "gry planszowe" nie ma zapisu w regulaminie zabraniajacego reklamom :shock: nie wolno tylko handlowac. Czyli darmowe billboardy tam tylko czekaja na zagospodarowanie (lub zmiane regulaminu :P)
To taka ciekawostka w podobnym duchu.
To forum ma w regulaminie zapis, że zabrania się umieszczania tej samej informacji wielokrotnie, a nie przeszkadza to nikomu w informowaniu o swojej twórczości poprzez wrzucanie dokładnie tego samego posta reklamowego w wielu miejscach równocześnie - mimo, że jest na to specjalnie wydzielony dział. Co więcej administracja forum nie widzi w tym łamania regulaminu.

Inna sprawa, że to forum ma też w regulaminie zakaz umieszczania reklam, a jednocześnie ma dział, w którym można wrzucać reklamy swoich kanałów wszelakich ; )
Spoiler:
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 371 times
Been thanked: 756 times

Post autor: EsperanzaDMV »

PanFantomas pisze: 05 mar 2023, 16:52Głównym celem UOKiK było to, żeby publikacje czy filmy które powstają na bazie otrzymanego produktu miały taką informację. Ma to przeciwdziałać wpisom, gdzie np. jakaś pani gorąco zachwala krem i pisze że jest najlepszy na świecie, a tak naprawdę dostała go do recenzji (lub ma za reklamę zapłacone), ale jakoś we wpisie o tym nie wspomina.

UOKiK nie był w swoich wytycznych aż tak precyzyjny, jak to oznaczać. Dali jakieś pomysły czy przykłady, ale nie było napisane czarno na białym co dokładnie ma być napisane. Głównie to były sugestie. Instagram i YouTube mają wbudowany mechanizm oznaczania wpisów sponsorowanych. Facebook i Twitter z tego co wiem nie mają takiej opcji. Używać hasztagów w ogóle nie trzeba. Ani #współpracareklamowa, ani #współpracabarterowa. Jest to jeden z pomysłów UOKiK, ale równie dobrze można to samo opisać pełnym zdaniem zamiast hasztagu i jest ok.

Zgodnie z definicją "barter to wymiana towaru lub usługi na inny towar lub usługę". Czyli moim zdaniem jak ktoś napisze: "egzemplarz otrzymałam od wydawcy w ramach współpracy barterowej za co bardzo dziękuję", to spełnia wymogi UOKiK o poinformowaniu o współpracy. Otrzymał towar (grę) w zamian za usługę (recenzja).

No ale prawnikiem nie jestem, więc to tylko moje dywagacje :)
Cała dyskusja zaczęła się od postu na instagramie pana, który zrobił entuzjastyczną i bardzo pozytywną recenzję gry, tylko że właśnie tak samo jak w Twoim przykładzie z panią od kremu - jakoś przez przypadek "zapomniał" tego w ogóle oznaczyć, i potem zamiast uderzyć się w pierś, to jeszcze dalej obrażał osoby zwracające mu na to uwagę. To był punkt wyjścia dla całej tej dyskusji rozpoczętej kilka stron temu, gdzie w pierwszym poście napisałeś cytuję
PanFantomas pisze: 01 mar 2023, 20:50 To czy ktoś oznacza materiał sponsorowany czy nie, to już sprawa jego i ewentualnie UOKiK, ale musicie brać pod uwagę fakt, że większość materiałów większości recenzentów jest według obowiązującej aktualnie definicji sponsorowana, bo gry dostają od wydawców. Oczywiście nie wszyscy i nie wszystkie, ale jednak większość. Czy to coś zmienia? Pewnie nie, bo kiedyś też dostawali.
Czy to jest gra planszowa, czy krem - standard jest jeden. Zatem cieszę się, że doszliśmy do konsensusu, że takie posty powinny być oznaczane jako reklama, a w najlepszym przykładzie barter. To nie tylko sprawa jego i UOKiK, ale nas wszystkich, by takie reklamy były wyraźnie oznaczane i by stało się to standardem w branży.
Roler
Has thanked: 1 time

Post autor: Roler »

To nie do końca tak działa, ponieważ nie zawsze do recenzenta wysyłana jest gra. W większości przypadków gier przed premierą jest to prototyp o niskiej jakości komponentów. Taki egzemplarz zależnie od wcześniejszych ustaleń jest też często po ograniu przesyłany do kolejnej osoby, aby nie produkować takich prototypów za dużo. A nawet kiedy zostanie u recenzenta to ma on zerową wartość, nie może takiego prototypu wystawić na sprzedaż, a wizualnie nie prezentują się one na tyle dobrze aby je zostawić. Tak więc większość z nich ląduje w koszu. No i jeżeli w samym filmie jest informacja, że prototyp został przesłany przez wydawcę to jest to wystarczająca informacja dla widza.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 338 times
Been thanked: 1006 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Roler pisze: 06 mar 2023, 11:23 To nie do końca tak działa, ponieważ nie zawsze do recenzenta wysyłana jest gra. W większości przypadków gier przed premierą jest to prototyp o niskiej jakości komponentów.
W wielu przypadkach taki recenzent dostanie normalny egzemplarz po wydaniu gry.
Kiler pisze: 05 mar 2023, 21:16 To forum ma w regulaminie zapis, że zabrania się umieszczania tej samej informacji wielokrotnie, a nie przeszkadza to nikomu w informowaniu o swojej twórczości poprzez wrzucanie dokładnie tego samego posta reklamowego w wielu miejscach równocześnie - mimo, że jest na to specjalnie wydzielony dział. Co więcej administracja forum nie widzi w tym łamania regulaminu.
Dopóki nie ma to znamion częstego spamowania, to czasem odpuszczamy wrzucenie dwóch wpisów. Ale przede wszystkim jeżeli nikt ich nie zgłosi (bo ani ja ani żaden inny moderator nie czytamy wszystkiego co jest wrzucane na forum), to nie zmoderujemy czegoś o czym nie wiemy.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3717 times
Been thanked: 3905 times

Post autor: japanczyk »

Nie darmowe :)
Admini grupy chca miec placone za reklame z tego co wiem, albo dostawac darmowe gry - inaczej usuwaja sobie co chca
Awatar użytkownika
miker

japanczyk pisze: 06 mar 2023, 13:20

Nie darmowe :)
Admini grupy chca miec placone za reklame z tego co wiem, albo dostawac darmowe gry - inaczej usuwaja sobie co chca
Ooo :o
W sumie nie mam nic przeciwko temu, a wręcz jestem za, żeby płacić za czas ludzi spędzony nad czymś. Adminowanie czy to na forum czy to grupie na FB, to jest trochę pracy, jakby nie patrzeć. Ale to powinno być jasno opisane w regulaminie grupy. I jeśli jest (nie czytam regulaminów namiętnie), to posypuję głowę popiołem, ale jeśli nie ma tego zapisu, a odbywa się to "pod stołem" to nieładnie i kładzie kolejny cień na wydaje się być grupie ludzi, od których oczekiwałbym więcej niż od tych na grupie wędkarskiej.
Awatar użytkownika
psia.kostka

japanczyk pisze: 06 mar 2023, 13:20 Admini grupy chca miec placone za reklame z tego co wiem, albo dostawac darmowe gry - inaczej usuwaja sobie co chca
Hmm, no tak. Po co zabraniac reklam, skoro mozna czerpac z nich wplywy.

Jednak ja sprawdzalem to bardziej w temacie wpisow sponsorowanych od recenzentow, czy maja regulaminowe prawo byc publikowane tam, skoro sa reklama. Wyglada na to, ze o dziwo moga. Ale recenzenci chyba nie oplacaja frycowego za publikacje. Co innego wydawcy, tych pewnie mozna wydoic z fantow ;)
Awatar użytkownika
Gambit
Been thanked: 2150 times
Kontakt:

Re: O recenzjach, reklamach oraz oznaczaniu recenzji jako reklam

Post autor: Gambit »

Jestę recenzętę. Oznaczanie jako czynność jest irytujące, ale da się przeżyć. Bardziej wkurza mnie fakt, że zaczął się ten moment, kiedy trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem. Wcześniej wystarczyło powiedzieć w materiale, że grę dostało się od wydawcy i było ok. Teraz pojawił się radosny napis "Zawiera płatną promocję" a to już ma zupełnie inny wydźwięk. To już właśnie brzmi jak reklama, za którą wzięło się kasę. Reklama, czyli mówię to co chce wydawca (to już nawet nie jest poziom zwykłego słodzenia), a nie to, co ja myślę. I teraz ci wszyscy, którzy snuli teorie spiskowe mają namacalny dowód. Bo przecież wyraźnie jest napisana "płatna promocja". To jest aspekt tej całej akcji, którego nie lubię.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Wydaje mi się, że tak nie jest w 100%. Opisujesz pewien schemat, widzę go u niektórych, pewnie inni też - ludzie nie są głupi. Głównie chodzi mi o osoby, które co jakiś czas ogłaszają, że np. to najlepsze euro w jakie grałem albo żadna inna gra tam mnie..., itp. Stąd może wydźwięk o którym piszesz.
Wg mnie nie jest to niczym złym (ani dobrym). Jeśli ma się ma czas to można wysłuchać człowieka, wyważyć jego słowa, przyjąć lub odrzucić stawiane tezy.
Oczywiście ten sposób działa dla osób, które są dalekie od uleganiu perswazji.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 124 times
Been thanked: 113 times

Post autor: Wender »

Gambit pisze: 06 mar 2023, 20:10 Jestę recenzętę. Oznaczanie jako czynność jest irytujące, ale da się przeżyć. Bardziej wkurza mnie fakt, że zaczął się ten moment, kiedy trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem. Wcześniej wystarczyło powiedzieć w materiale, że grę dostało się od wydawcy i było ok. Teraz pojawił się radosny napis "Zawiera płatną promocję" a to już ma zupełnie inny wydźwięk. To już właśnie brzmi jak reklama, za którą wzięło się kasę. Reklama, czyli mówię to co chce wydawca (to już nawet nie jest poziom zwykłego słodzenia), a nie to, co ja myślę. I teraz ci wszyscy, którzy snuli teorie spiskowe mają namacalny dowód. Bo przecież wyraźnie jest napisana "płatna promocja". To jest aspekt tej całej akcji, którego nie lubię.
Niestety, dostaliśmy tu rykoszetem. Celem było ukrócenie patologii, w której influencerzy opowiadali jak to odkryli nowe wspaniałe coś i jak to bezinteresownie dzielą się tym odkryciem ze światem, a w rzeczywistości kasowali kupę kasy od producenta (rodzaj marketingu szeptanego). Czy to się udało, to już zupełnie inna historia, ja uważam, że nie do końca bo tym największym dalej bardziej się opłaca zapłacić karę niż z tego zrezygnować, natomiast do naszego hobby ma się to nijak. Informacja, kto od kogo i na jak długo dostał grę do recenzji była, moim zdaniem, w zupełności wystarczająca. Obecnie mamy efekt odwrotny i poprawne oznakowanie prawdziwej płatnej promocji (typu zrobiona na zlecenie prezentacja gry pod kątem kampanii wspieraczkowej) ginie w tłumie.
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 723 times
Been thanked: 684 times

Post autor: Irr3versible »

Zatem pozostaje najważniejsze pytanie, wpłynęło Wam to na statystyki czy tylko na samopoczucie*? Minęło parę miesięcy a temat jest nadal dość polaryzujący, co choćby widać po zaczepkach wrzucanych na forum, innymi słowy czy określenie/otagowanie materiał sponsorowany wpływa na liczniki (wyświetleń, polubień, nowych subskrypcji)?

Wiemy, że dzielenie się liczbami nie przychodzi łatwo więc może chociaż subiektywne odczucie?

*nie odczytywać jako ataku, często odczucie "dobrze wykonanej roboty" (i związanych z tym komentarzy zwrotnych) jest najważniejszą przyjemnością tworzenia.
ODPOWIEDZ