Star Trek: Captain's Chair (Nigel Buckle, Dávid Turczi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
aihS

Re: Star Trek: Captain's Chair (Nigel Buckle, Dávid Turczi)

Post autor: aihS »

Pynio pisze: 14 lut 2025, 10:48Kupowales w Wizkids? Ile czasu trwala dostawa od zamowienia?
Tak z Wizkids. Preorder złożyłem jeszcze w listopadzie. 4 lutego wysłali, 10 lutego zapakowana do samolotu a następne 4 dni to pewnie kisiła się na cle.
Generalnie parę razy zamawiałem z USA i to zazwyczaj tak właśnie waha się od 7 do 14 dni z czego lwią część czasu pożera logistyka w samych stanach a potem celnicy w Polsce.

I poprawka - oczywiście te 65 zł to nie cło a VAT + 8,50 opłaty celnej (za przybicie pieczątki, że zwolniona z cła :wink:).
kaimada pisze: 14 lut 2025, 10:41 W Planszomani będzie na pewno, ale dopiero jak generalnie stock trafi do Europy. Miało być dzisiaj ale raczej nikt w Europie w to nie wierzy.
No, ale właśnie trafiło jak widać tyle, że będzie dłużej na cle leżeć jak to paleta a nie pojedyncza sztuka.
Jez_Anaszpan
Has thanked: 25 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Jez_Anaszpan »

a dlaczego ma nie trafić, skoro planszomania czy planszostrefa sprowadzają zagraniczne gry? Dowiedziałem się że ST: CC też będzie , ale nie można zrobić przedsprzedaży, bo nie wiadomo ile sztuk dostaną.
aihS pisze: 14 lut 2025, 10:00 Właśnie wjechała do mnie paczka jeszcze ciepła z juesofej. 70$ + 65 zł cło, ale jakoś nie wierzyłem, że gierka trafi do Polski (może Planszomania bo oni czasem ściągają niszowe rzeczy?).
aihS

Jez_Anaszpan pisze: 14 lut 2025, 11:03 a dlaczego ma nie trafić, skoro planszomania czy planszostrefa sprowadzają zagraniczne gry? Dowiedziałem się że ST: CC też będzie , ale nie można zrobić przedsprzedaży, bo nie wiadomo ile sztuk dostaną.
No może źle się wyraziłem - zależało mi i chciałem mieć pewność a nie fundować sobie FOMO :wink:
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 315 times
Been thanked: 526 times

Post autor: Otorek »

To chyba jakaś odwrócona logika bo to właśnie FOMO powoduje, że ściągałeś grę z USA, zamiast poczekać na ofertę sklepów w PL czy EU.
Awatar użytkownika
Laaq
Has thanked: 35 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Laaq »

Tak jak Otorek mówi, ja przez FOMO też prawie zamówiłem z wizkids, tylko po to żeby dostać promki (pls, mam nadzieje że ktoś wybiera się na esen i zgarnie dla nas kilka promek od Turcziego :lol:) ale jednak cena za wysoka jak dla mnie dla kilka dodatkowych kart :wink:
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 112 times
Been thanked: 135 times

Post autor: Muad'Dib »

Na BGG ludzie też panikują ale wychodzi na to, że jeszcze nie dojechała do hurtowni w Europie. Na pewno będzie, nie takie gry do nas trafiają.
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
aihS

Tak macie rację z FOMO. Po prostu czekając na polską dystrybucję dołożyłbym drugi poziom niepewności, FOMO kwadrat.
Awatar użytkownika
kaimada
Has thanked: 39 times
Been thanked: 170 times

Post autor: kaimada »

Jez_Anaszpan pisze: 14 lut 2025, 11:03 a dlaczego ma nie trafić, skoro planszomania czy planszostrefa sprowadzają zagraniczne gry?
Trafi. Po prostu nikt nie zakłada że trafi szybko. Stock na pewno przyjechał detalicznych zamówień preorderowych, ale nie tylko w PL, również w Skandynawii czy we Francji wszyscy słyszeli że 14.02 mają się pudełka pojawić w Europie. Ale znając problemy WK z dystrybucją i to że gra skończyła się w US zanim wysłali je do Europy, po prostu wątpliwe jest by te zamówienia przez sklepy przypłynęły. Mam nadzieję że wszyscy się mylą. :)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

nie wiadomo jaki nakład... oraz ile sztuk rzucone na Europę...
jak się rozejdzie i nie zdążę kupić - to mam nadzieje, że dodruk będzie jeszcze w tym roku.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
sasquach
Has thanked: 1039 times
Been thanked: 665 times

Post autor: sasquach »

Jak sobie przypomnę ile błędów miało Imperium w pierwszej edycji na którym bazuje ST to nie wiem czy nie lepiej poczekać na dodruk ;)
Pynio
Has thanked: 183 times
Been thanked: 153 times

Post autor: Pynio »

Ok. Przedpremierowo opłaciłem. Czekamy na zatowarowanie.
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek
Has thanked: 93 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Rafal_Kruczek »

sasquach pisze: 14 lut 2025, 13:08 Jak sobie przypomnę ile błędów miało Imperium w pierwszej edycji na którym bazuje ST to nie wiem czy nie lepiej poczekać na dodruk ;)
Stary termin "discovery" zamiast "encounter" w misjach na planszetakach.
I jedna karta moze wywoałc nieskończone kombo i pewnie będzie miala errate polegająca na dodaniu ograniczenia "non-time-travel" do tego co moze kopiować.
Liczby kart w istrukcji chyba sa nie tak.
Czyli małe drobiazgi , na razie.
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 546 times

Post autor: dannte »

Jest jeszcze jeden misprint, który zidentyfikował jeden z fanów:
https://boardgamegeek.com/thread/346069 ... 7#45664327

2 karty z tym samym efektem, gdy powinien być różny. Poprawiona karta prawdopodobnie pojawi się jako obraz/pdf na BGG.
Awatar użytkownika
Laaq
Has thanked: 35 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Laaq »

dannte pisze: 16 lut 2025, 02:57 Jest jeszcze jeden misprint, który zidentyfikował jeden z fanów:

2 karty z tym samym efektem, gdy powinien być różny. Poprawiona karta prawdopodobnie pojawi się jako obraz/pdf na BGG.
Dobrze wiedzieć, teraz już można czekać na drugą wersję, jeśli nie chcą podesłać poprawionej karty.
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek
Has thanked: 93 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Rafal_Kruczek »

Laaq pisze: 16 lut 2025, 10:35
dannte pisze: 16 lut 2025, 02:57 Jest jeszcze jeden misprint, który zidentyfikował jeden z fanów:

Dobrze wiedzieć, teraz już można czekać na drugą wersję, jeśli nie chcą podesłać poprawionej karty.
Poprawiona wersja ma być w kolejnym niezapowiedzianym produkcie. Pewne wkrótce będzie tez plik od wydruku.
Z tym czekaniem to może okazać sie że nie będzie wyboru Na Europe w tym Polskę ilość pierwszego nakładu była redukowana.
Nie ma pewności w którym druku uwzględnia które poprawki, więc nie wiadomo przy ten drugi będzie bezbłędny (ale może skorzystają z okazji i wydrukują przy okazji poprawione karty)
EDIT
Zamówione! W polskim sklepie. Chyba nie będzie promek i wersja z wszystkimi błędami, ale za to może będzie wkrótce...
Awatar użytkownika
Otorek

Gra już dostępna w Planszostrefie.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 429 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

Otorek pisze: 18 lut 2025, 15:34 Gra już dostępna w Planszostrefie.
I juz sie wyprzedala :D
Awatar użytkownika
Otorek

Dobry sygnał, ja i tak czekam na recenzje czy to właściwie Imperium w innych szatach czy jest tu coś dla mnie. Wizja poprawionego druku też jest kusząca.
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 377 times
Been thanked: 368 times

Post autor: Chudej »

Wildcard pisze: 20 lut 2025, 11:35
I juz sie wyprzedala :D
Kurde, a ja się wstrzymywałem z zamówieniem, żeby obejrzeć chociaż jeden sezon TNG, bo oglądałem tylko DS9 i nie chciałem wyjść na pozera :P

Imperium mi się bardzo podoba, a ten temat bardziej mi odpowiada. Jedyne co, to boję się o współgraczy, że nie znajdę żadnego stałego, bo solo graczem specjalnie nie jestem.
krpi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 27 times

Post autor: krpi »

Otorek pisze: 20 lut 2025, 11:37 Dobry sygnał, ja i tak czekam na recenzje czy to właściwie Imperium w innych szatach czy jest tu coś dla mnie. Wizja poprawionego druku też jest kusząca.
Jest tyle gameplay, że widać dużą poprawę mechaniki, flow gry, wiecej ciekawych zależności dobrze osadzonych w temacie - nie ma co czekać na recenzje...
Awatar użytkownika
kaimada

Królu złoty, Kahless Cię błogosławi i Q niech Ci sprzyja i niechaj twoje dzieci nigdy nie zaznają grozy Borg, a niech Ci się żyje jak w Nexusie. Dzięki tobie zdążyłem zamówić i paczka już do mnie jedzie.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1692 times
Been thanked: 1846 times

Post autor: Mr_Fisq »

kaimada pisze: 20 lut 2025, 15:34 Królu złoty, Kahless Cię błogosławi i Q niech Ci sprzyja i niechaj twoje dzieci nigdy nie zaznają grozy Borg, a niech Ci się żyje jak w Nexusie. Dzięki tobie zdążyłem zamówić i paczka już do mnie jedzie.
Mówi się: Live long and prosper 🖖
Jak już paczki idą, to mam nadzieję, że po weekendzie pojawią się pierwsze wrażenia.

Ja po umiarkowanie udanej przygodzie z "Imperium", mam dalej obawy czy różnice w rozgrywce są wystarczająco znaczące, by polubić ST:CC.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

Również liczę na wrażenia. Ogrywajcie szybko :)
Ja będę musiał czekać na dodruk....
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
kaimada

Mr_Fisq pisze: 20 lut 2025, 15:45
kaimada pisze: 20 lut 2025, 15:34 Królu złoty, Kahless Cię błogosławi i Q niech Ci sprzyja i niechaj twoje dzieci nigdy nie zaznają grozy Borg, a niech Ci się żyje jak w Nexusie. Dzięki tobie zdążyłem zamówić i paczka już do mnie jedzie.
Mówi się: Live long and prosper 🖖
Jak już paczki idą, to mam nadzieję, że po weekendzie pojawią się pierwsze wrażenia.

Ja po umiarkowanie udanej przygodzie z "Imperium", mam dalej obawy czy różnice w rozgrywce są wystarczająco znaczące, by polubić ST:CC.
Live long and prosper to mówią Wolkanie.

My mówimy Glory to Cardassia! 8)

Mam nadzieje najpóźniej w niedzielę zagrać.
Awatar użytkownika
Otorek

Jak ktoś się spóźnił to warto jeszcze wypatrywać na planszostrefie, cytat z ich postu na FB:

"Takie to niespodzianki ostatnio wpadają. Star Trek: Captain’s Chair sprzedał się błyskawicznie, ale coś jeszcze powinniśmy wkrótce mieć. Przyjechało też duże uzupełnienie gier wojennych od GMT. Z polskiego podwórka w tym tygodniu premiera Seti (mamy jeszcze z kartą promo), Azul pojedynek czy drugi dodatek do gry Turbo. Dzieje się :)"

Zakładam też, że i planszomania coś sprowadzi.
ODPOWIEDZ