Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Pynio pisze: ↑14 lut 2025, 10:48Kupowales w Wizkids? Ile czasu trwala dostawa od zamowienia?
Tak z Wizkids. Preorder złożyłem jeszcze w listopadzie. 4 lutego wysłali, 10 lutego zapakowana do samolotu a następne 4 dni to pewnie kisiła się na cle.
Generalnie parę razy zamawiałem z USA i to zazwyczaj tak właśnie waha się od 7 do 14 dni z czego lwią część czasu pożera logistyka w samych stanach a potem celnicy w Polsce.
I poprawka - oczywiście te 65 zł to nie cło a VAT + 8,50 opłaty celnej (za przybicie pieczątki, że zwolniona z cła ).
kaimada pisze: ↑14 lut 2025, 10:41
W Planszomani będzie na pewno, ale dopiero jak generalnie stock trafi do Europy. Miało być dzisiaj ale raczej nikt w Europie w to nie wierzy.
No, ale właśnie trafiło jak widać tyle, że będzie dłużej na cle leżeć jak to paleta a nie pojedyncza sztuka.
a dlaczego ma nie trafić, skoro planszomania czy planszostrefa sprowadzają zagraniczne gry? Dowiedziałem się że ST: CC też będzie , ale nie można zrobić przedsprzedaży, bo nie wiadomo ile sztuk dostaną.
aihS pisze: ↑14 lut 2025, 10:00
Właśnie wjechała do mnie paczka jeszcze ciepła z juesofej. 70$ + 65 zł cło, ale jakoś nie wierzyłem, że gierka trafi do Polski (może Planszomania bo oni czasem ściągają niszowe rzeczy?).
Jez_Anaszpan pisze: ↑14 lut 2025, 11:03
a dlaczego ma nie trafić, skoro planszomania czy planszostrefa sprowadzają zagraniczne gry? Dowiedziałem się że ST: CC też będzie , ale nie można zrobić przedsprzedaży, bo nie wiadomo ile sztuk dostaną.
No może źle się wyraziłem - zależało mi i chciałem mieć pewność a nie fundować sobie FOMO
Tak jak Otorek mówi, ja przez FOMO też prawie zamówiłem z wizkids, tylko po to żeby dostać promki (pls, mam nadzieje że ktoś wybiera się na esen i zgarnie dla nas kilka promek od Turcziego ) ale jednak cena za wysoka jak dla mnie dla kilka dodatkowych kart
Jez_Anaszpan pisze: ↑14 lut 2025, 11:03
a dlaczego ma nie trafić, skoro planszomania czy planszostrefa sprowadzają zagraniczne gry?
Trafi. Po prostu nikt nie zakłada że trafi szybko. Stock na pewno przyjechał detalicznych zamówień preorderowych, ale nie tylko w PL, również w Skandynawii czy we Francji wszyscy słyszeli że 14.02 mają się pudełka pojawić w Europie. Ale znając problemy WK z dystrybucją i to że gra skończyła się w US zanim wysłali je do Europy, po prostu wątpliwe jest by te zamówienia przez sklepy przypłynęły. Mam nadzieję że wszyscy się mylą.
nie wiadomo jaki nakład... oraz ile sztuk rzucone na Europę...
jak się rozejdzie i nie zdążę kupić - to mam nadzieje, że dodruk będzie jeszcze w tym roku.
sasquach pisze: ↑14 lut 2025, 13:08
Jak sobie przypomnę ile błędów miało Imperium w pierwszej edycji na którym bazuje ST to nie wiem czy nie lepiej poczekać na dodruk
Stary termin "discovery" zamiast "encounter" w misjach na planszetakach.
I jedna karta moze wywoałc nieskończone kombo i pewnie będzie miala errate polegająca na dodaniu ograniczenia "non-time-travel" do tego co moze kopiować.
Liczby kart w istrukcji chyba sa nie tak.
Czyli małe drobiazgi , na razie.
2 karty z tym samym efektem, gdy powinien być różny. Poprawiona karta prawdopodobnie pojawi się jako obraz/pdf na BGG.
Dobrze wiedzieć, teraz już można czekać na drugą wersję, jeśli nie chcą podesłać poprawionej karty.
Poprawiona wersja ma być w kolejnym niezapowiedzianym produkcie. Pewne wkrótce będzie tez plik od wydruku.
Z tym czekaniem to może okazać sie że nie będzie wyboru Na Europe w tym Polskę ilość pierwszego nakładu była redukowana.
Nie ma pewności w którym druku uwzględnia które poprawki, więc nie wiadomo przy ten drugi będzie bezbłędny (ale może skorzystają z okazji i wydrukują przy okazji poprawione karty)
EDIT
Zamówione! W polskim sklepie. Chyba nie będzie promek i wersja z wszystkimi błędami, ale za to może będzie wkrótce...
Dobry sygnał, ja i tak czekam na recenzje czy to właściwie Imperium w innych szatach czy jest tu coś dla mnie. Wizja poprawionego druku też jest kusząca.
Otorek pisze: ↑18 lut 2025, 15:34
Gra już dostępna w Planszostrefie.
I juz sie wyprzedala
Kurde, a ja się wstrzymywałem z zamówieniem, żeby obejrzeć chociaż jeden sezon TNG, bo oglądałem tylko DS9 i nie chciałem wyjść na pozera
Imperium mi się bardzo podoba, a ten temat bardziej mi odpowiada. Jedyne co, to boję się o współgraczy, że nie znajdę żadnego stałego, bo solo graczem specjalnie nie jestem.
Otorek pisze: ↑20 lut 2025, 11:37
Dobry sygnał, ja i tak czekam na recenzje czy to właściwie Imperium w innych szatach czy jest tu coś dla mnie. Wizja poprawionego druku też jest kusząca.
Jest tyle gameplay, że widać dużą poprawę mechaniki, flow gry, wiecej ciekawych zależności dobrze osadzonych w temacie - nie ma co czekać na recenzje...
Otorek pisze: ↑18 lut 2025, 15:34
Gra już dostępna w Planszostrefie.
Królu złoty, Kahless Cię błogosławi i Q niech Ci sprzyja i niechaj twoje dzieci nigdy nie zaznają grozy Borg, a niech Ci się żyje jak w Nexusie. Dzięki tobie zdążyłem zamówić i paczka już do mnie jedzie.
kaimada pisze: ↑20 lut 2025, 15:34
Królu złoty, Kahless Cię błogosławi i Q niech Ci sprzyja i niechaj twoje dzieci nigdy nie zaznają grozy Borg, a niech Ci się żyje jak w Nexusie. Dzięki tobie zdążyłem zamówić i paczka już do mnie jedzie.
Mówi się: Live long and prosper
Jak już paczki idą, to mam nadzieję, że po weekendzie pojawią się pierwsze wrażenia.
Ja po umiarkowanie udanej przygodzie z "Imperium", mam dalej obawy czy różnice w rozgrywce są wystarczająco znaczące, by polubić ST:CC.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers) Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
kaimada pisze: ↑20 lut 2025, 15:34
Mówi się: Live long and prosper
Jak już paczki idą, to mam nadzieję, że po weekendzie pojawią się pierwsze wrażenia.
Ja po umiarkowanie udanej przygodzie z "Imperium", mam dalej obawy czy różnice w rozgrywce są wystarczająco znaczące, by polubić ST:CC.
Jak ktoś się spóźnił to warto jeszcze wypatrywać na planszostrefie, cytat z ich postu na FB:
"Takie to niespodzianki ostatnio wpadają. Star Trek: Captain’s Chair sprzedał się błyskawicznie, ale coś jeszcze powinniśmy wkrótce mieć. Przyjechało też duże uzupełnienie gier wojennych od GMT. Z polskiego podwórka w tym tygodniu premiera Seti (mamy jeszcze z kartą promo), Azul pojedynek czy drugi dodatek do gry Turbo. Dzieje się "