Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Hrosskar
Has thanked: 76 times
Been thanked: 79 times

Re: The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Post autor: Hrosskar »

Na Gry bez prądu jest gra z kafelkiem promo w dobrej cenie :)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1388 times
Been thanked: 2930 times

Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cath

Post autor: Ardel12 »

japanczyk pisze: 07 wrz 2024, 09:13
Zobacz kiedy pierwszy post, a kiedy twoj temat ;)

Gra wyglada duzo ciekawiej niz 7CS - ciekawe czy jest miejsce dla obu w kolekcji
Mam takie same przemyślenia, tym bardziej jak sie posiada 7CS z dodatkami a nawet liderami. Choć u mnie gra zaliczyła najwięcej partii jak była gola podstawka..im więcej dokładam tym rzadziej wyciągam :(
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Lailonn »

Jak na tak głośny tytuł i tak blisko do premiery a do tego duży wydawca to dziwnie cicho. Kupiłem w ciemno, bo choć pierwowzór mnie nigdy nie interesował to lotr mnie przekonał 😅
samuraj1369
Has thanked: 539 times
Been thanked: 643 times

Post autor: samuraj1369 »

Nie ma za bardzo o czym gadać. Ulepszony Pojedynek, czekamy na dostawy i pojawią się pierwsze wrażenia.
Lailonn

Niby tak ale podejrzewam, że recenzenci już mogą mieć swoje egzemplarze o grać. Chętnie posłucham jakie wady, bo póki co chyba „problem” z brakiem nazw kart?
GapcioMaluszek
Has thanked: 30 times
Been thanked: 77 times

Post autor: GapcioMaluszek »

Spoiler:
Jeśli chodzi o Rebela, to ostatnio chyba wysyła gry recenzentom na premierę (Mandalorian, Apiary), więc i recenzje pojawią się trochę później.
darioinvader
Has thanked: 59 times
Been thanked: 20 times

Post autor: darioinvader »

Zgadza się, Rebel wysyła egzemplarze recenzeckie w dniu premiery sklepowej... Dlatego na wrażenia będzie trzeba chwilę zaczekać.
Nie rozumiem takiej polityki, bo wydaje mi się, że z punktu widzenia wydawnictwa, jeśli kręcić hype, to najlepiej chwilę przed premierą 😉, a nie po niej.
Lailonn

Faktycznie dziwne. Ponoć problem z brakiem nazw kart dotyczy omawiania strategi czy przekazywania informacji albo łańcucha karta a->b

Nie grałem ale w 7CŚ jak rozumiem można oznajmić, że palisada przekształca się w mur a tu rezygnując z nazw kart wszystko jest nijakie.

Faktycznie dziwne by było zamiast Gandalf/saruman pisać czarodziej bo to nie jest konkretne ani klimatyczne
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

Gdyby ktoś miał wątpliwości, to sami autorzy też odnoszą się do Orodriuny, wprost jako wulkanu: (okolice 4:30).
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 660 times
Been thanked: 1118 times

Post autor: RUNner »

Furan pisze: 11 wrz 2024, 11:48 Gdyby ktoś miał wątpliwości, to sami autorzy też odnoszą się do Orodriuny, jako wulkanu:
W angielskiej wersji instrukcji jest Mount Doom, a w polskiej wulkan zamiast Góra Przeznaczenia. Niepotrzebna zmiana, ot co.
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

RUNner pisze: 11 wrz 2024, 11:52
Furan pisze: 11 wrz 2024, 11:48 Gdyby ktoś miał wątpliwości, to sami autorzy też odnoszą się do Orodriuny, jako wulkanu:
W angielskiej wersji instrukcji jest Mount Doom, a w polskiej wulkan zamiast Góra Przeznaczenia. Niepotrzebna zmiana, ot co.
Ależ zgadzam się z tym w pełni. :)
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1780 times
Been thanked: 1279 times

Post autor: garg »

Furan pisze: 11 wrz 2024, 12:30
RUNner pisze: 11 wrz 2024, 11:52
Ależ zgadzam się z tym w pełni. :)
To by sugerowało, że autorzy nie ogarniają lore :shock:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
toblakai
Has thanked: 400 times
Been thanked: 415 times

Post autor: toblakai »

Umówmy się - tutaj więcej lore jest na grafikach niż w mechanice gry. Same koncepty przekształcone na mechanikę są bardzo proste i nie ma znaczenia czy ten kolczyk wrzucają do wulkanu, góry czy dziury.

Zakładam, że w celu adaptacji 7CŚ:P nie musieli studiować dogłębnie literatury a jedynie przypomnieć sobie o czym były filmy :D
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2040 times
Been thanked: 2639 times

Post autor: PytonZCatanu »

KOLCZYK? 😱
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1100 times
Been thanked: 502 times

Post autor: KurikDeVolay »

Ma jakieś większe znaczenie co gnomy niosły do wulkanu?
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1669 times
Been thanked: 1846 times

Post autor: Mr_Fisq »

KurikDeVolay pisze: 11 wrz 2024, 13:58 Ma jakieś większe znaczenie co gnomy niosły do wulkanu?
Jak się daje w tytule The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth, a nie Gnomy vs Czarne Ludki: Duel, to ma znaczenie.
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Nova Aetas - dodatki, Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1100 times
Been thanked: 502 times

Post autor: KurikDeVolay »

Moim zdaniem całkowicie histeryzujecie. Góra przeznaczenia BYŁA wulkanem. Zachowujecie się jak kierowca BMW E36, kiedy nazwie się jego złotko "samochodem".
Mount Doom, also known as Orodruin and Amon Amarth, was a volcano in Mordor
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Ale to nie jest wulkan, tylko THE WULKAN 🌋, ten konkretny, wyjątkowy, ważny.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 298 times
Been thanked: 322 times

Post autor: Scamander »

#teamgoraprzeznaczeniatezmaemocje #szacunekdladziedzictwasaurona :lol:
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 334 times
Been thanked: 530 times

Post autor: vnzk »

garg pisze: 11 wrz 2024, 13:25 To by sugerowało, że autorzy nie ogarniają lore :shock:
Z wywiadu umieszczonego kilka postów wyżej wynika, że coś tam jednak ogarniają :wink:
Wspominają też, że autor grafik (Dutrait) jest wielkim fanem LotRa.

Podobała mi się wypowiedź Cathali, że nie wyobrażali sobie zrobić gry w świecie Władcy Pierścieni, która kończyłaby się np. 47 do 38 punktów. Dlatego są w niej tylko wygrane zero-jedynkowe.
Awatar użytkownika
nolify
Has thanked: 42 times
Been thanked: 168 times

Post autor: nolify »

Pozostańmy w temacie Wulkanu Przeznaczenia, gnomów niosących biżuterię i goniących ich Czarnych Chamów :D. Czyli w temacie Lore i czepiania się, :wink: :wink: :wink:, zwracam uwagę również na planszę.

Widnieje na niej pole Arnor. Ok, tak na mapach Śródziemia oznacza się ten region, to kraina historyczna, ale zestawiając tę nazwę ze sztandarem Północnego Królestwa, można odnieść wrażenie, że chodzi nie tyle o krainę, co o Królestwo Arnoru. Zwłaszcza kiedy inne pola to Gondor czy Mordor.

Tworzy to spory kontrast z kilku powodów. Po pierwsze Arnor wziął i umar dawno temu. W sensie, na długo przed rajdem karakanów do Gejzera Ognia. Używanie tej nazwy (i barw/ herbu Północnego Królestwa) razem z np. nazwą Rohan wręcz mnie razi. Rohan powstał w czasach, w których Arnoru już nie było. To tak jakby na mapie Europy napisać tu Finlandia, tu Hiszpania, a tutaj Besarabia. Jest zgrzyt. Co więcej, kraina ta (Arnor) w Wojnie o Złote Kółko nie odgrywała w zasadzie żadnej roli. Biczking z Angmaru wykonał zadanie w przeszłości i wyeliminował tamtejszą opozycję dla sił zła.
Użyte nazwy na mapie mogą być odebrane jako lekka niekonsekwencja. Oglądając foty na BGG, na których widzę planszę gdzie jest Arnor, Gondor, Lindon i Mordor, myślę o Konflikcie Finalnego Przymierza, a przecież to nie ta era.

Samą nazwę Arnor można potraktować jako historyczną i spoko. Tylko ten sztandar obok, po prostu nasuwa skojarzenia jakoby Arnor (królestwo) wciąż istniał. Rozumiem, że trzeba było nazwać trzy obszary w Eriadorze. Może lepiej było iść w kierunku Imladris, skoro Ostatnia Legitna Chałupa była faktycznie istotnym miejscem na mapie konfliktu, prezentowanego przez tę grę.

Także wulkan to jest tam pikuś :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 380 times
Been thanked: 428 times

Post autor: tomb »

@nolify Czarne Chamy, Wojna o Złote Kółko, Ostatnia Legitna Chałupa, rajd karakanów - z chęcią przyjąłbym grę w Twojej wersji translatorskiej 😃
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
samuraj1369
Has thanked: 539 times
Been thanked: 643 times

Post autor: samuraj1369 »

tomb pisze: 12 wrz 2024, 08:44 @nolify Czarne Chamy, Wojna o Złote Kółko, Ostatnia Legitna Chałupa, rajd karakanów - z chęcią przyjąłbym grę w Twojej wersji translatorskiej 😃
Ja bym przeczytał trylogię w takim slangu xD
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Mam! 🫡🥰

Otworzyłem Pojedynek o Śródziemie. Komponenty ładne, mi się podobają i przyjemnie się je ogląda.

Pudełko tradycyjnie ma insert. I tu mam problem, bo na pierwszy rzut oka jest tak zrobiony, że może nam pomagać nawet w trakcie gry. Ale kiedy zacząłem rozkminiać co gdzie położyć to trochę nie wiem jak to ma działać 😁

Jutro pierwsza partia.
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

Dla tych co mieli pojedynek z dodatkami zwłaszcza z Agorą proszę o porównanie.
Nam duel się bardzo podobał, po paru partiach dodaliśmy panteon który pozwalał na dość mocne zmiany kolejności doboru kart i dalej było ok. Po roku przerwy zagralismy raz w podstawke bez dodatków i dalej było fajnie, ale jak tym razem dodalismy agorę to dekrety dodały masę nowych możliwości. Rozgrywki były z cyklu sprawdzmy czy to było takie dobre jak pamiętamy, czy wymieniamy to na wersje o Śródziemiu... i jak na razie zostaliśmy przy starym, także tych co mieli doswiadczenia z poprzednikiem z dodatkami proszę o wrażenia/porównania ;)
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
ODPOWIEDZ