SETI: Poszukiwania pozaziemskich cywilizacji / Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 900 times
Been thanked: 590 times

Re: SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)

Post autor: kuleczka91 »

Cena przedsprzedażowa ekstra, nawet się nie zastanawiałam, ba miło się zaskoczyłam, bo strzelałam na cenę 250 zł w sklepach :). Kupiłam mimo narzekań na skład 2 osobowy. Będę miała okazję zagrać na 2 i 3 to sobie sprawdzę jaka różnica.
Sloth
Has thanked: 143 times
Been thanked: 122 times

Post autor: Sloth »

Odpalał ktoś w trybie solo ?
Z tego co widzę są kafelki plus karty do gry jednoosobowej.
Mamy jakąś ciekawą automę ?
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 512 times
Been thanked: 1237 times

Post autor: detrytusek »

Mrukar pisze: 16 sty 2025, 10:05 Dokładnie chodzi o skanowanie.
Przepraszam, że dosadnie ale bzdura.
Gra świetnie chodzi na 2 osoby. Statystyki BGG...blisko 80% poleca. Jeśli chodzi o skanowanie to ono jest inne w 2 osoby ale nie gorsze. W strategii skanowania wcale nie chodzi o wygrywanie sektorów jakby się mogło wydawać. To jest tylko wisienka na torcie. Źródłem niemal całego dobra jest duża liczba niebieskich dropsów i o to w tym chodzi.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2025, 18:13 przez detrytusek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Atk
Has thanked: 555 times
Been thanked: 347 times

Post autor: Atk »

detrytusek pisze: 16 sty 2025, 18:10
Gra świetnie chodzi na 2 osoby. Statystyki BGA...blisko 80% poleca. Jeśli chodzi o skanowanie to ono jest inne w 2 osoby ale nie gorsze. W strategii skanowania wcale nie chodzi o wygrywanie sektorów jakby się mogło wydawać. To jest tylko wisienka na torcie. Źródłem niemal całego dobra jest duża liczba niebieskich dropsów i o to w tym chodzi.
az poszedlem sprawdzic BGA, czy faktycznie jest tam SETI :P
Fojtu
Has thanked: 580 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

detrytusek pisze: 16 sty 2025, 18:10 Gra świetnie chodzi na 2 osoby. Statystyki BGA...blisko 80% poleca. J
Abstrahując od samego SETI, to dla Ciebie blisko 80% poleca to dla mnie bardziej ponad 20% nie poleca. Z mojego doświadczenia to 15%+ to już żółta lampka się świeci, 20%+ zazwyczaj faktycznie coś jest nie teges.
Awatar użytkownika
detrytusek

Fojtu pisze: 16 sty 2025, 18:14
detrytusek pisze: 16 sty 2025, 18:10 Gra świetnie chodzi na 2 osoby. Statystyki BGA...blisko 80% poleca. J
Abstrahując od samego SETI, to dla Ciebie blisko 80% poleca to dla mnie bardziej ponad 20% nie poleca. Z mojego doświadczenia to 15%+ to już żółta lampka się świeci, 20%+ zazwyczaj faktycznie coś jest nie teges.
Oczywiście wolna wola w interpretacji tych %. Dla mnie 80% to wystarczająca rekomendacja i to z dużą nawiązką.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 559 times
Been thanked: 2179 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Gra świetnie chodzi na 2 osoby. Statystyki BGG...blisko 80% poleca. Jeśli chodzi o skanowanie to ono jest inne w 2 osoby ale nie gorsze. W strategii skanowania wcale nie chodzi o wygrywanie sektorów jakby się mogło wydawać. To jest tylko wisienka na torcie. Źródłem niemal całego dobra jest duża liczba niebieskich dropsów i o to w tym chodzi.
Wygrywanie skanowanych sektorów też jest ważne na kilka sposobów. Jasne, nie jest to pojedynczy filar podtrzymujący całą rozgrywkę, ale jednak potrafi być istotnym czynnikiem. I jest po prostu pewna grupa osób (w tym ja), które twierdzą, że gra działa na dwie osoby, ale skanowanie nie jest tak fajne jak w grach na 3 czy 4 osoby.
Awatar użytkownika
detrytusek

Wszystkim, którzy uważają, że skanowanie ssie zapraszam do gameplay-a Barolka i Gandalfa. Gandalf poszedł w skanowanie, więc sobie można sprawdzić jak się gra 2 osoby, jak ono działa i z jakim efektem.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
detrytusek

Gambit pisze: 16 sty 2025, 18:42 Wygrywanie skanowanych sektorów też jest ważne na kilka sposobów. Jasne, nie jest to pojedynczy filar podtrzymujący całą rozgrywkę, ale jednak potrafi być istotnym czynnikiem. I jest po prostu pewna grupa osób (w tym ja), które twierdzą, że gra działa na dwie osoby, ale skanowanie nie jest tak fajne jak w grach na 3 czy 4 osoby.
Z mojego doświadczenia po kilkunastu partiach tak jak pisałem jest to jedynie wisienka na torcie. Punkty za sektor są tam znikome. Zostaje 1 mikrofon i możliwość wystawienia się u kosmitów. I tak czasem to wystawienie jest dużo warte, ale ciężko to zestawić z tym wszystkim co dają niebieskie dropsy w szczególności jak się połączy to z technologiami. To napędza całą rozgrywkę bo będzie Ci dawać surowce, mikrofony, dochód, punkty, karty, a na końcu też wystawienie u kosmitów.
W więcej osób sektory będą się szybko kończyć i będzie więcej walki. Zgodzę się, że wtedy w tym obszarze gry jest trochę bardziej emocjonująco ale dla mnie celem są dropsy, a nie wygrywanie za wszelką cenę sektoru.

A dyskusja się zawiązała przypominam od stwierdzenia, że "skanowanie na 2 os. się źle skaluje".

Najlepsze jest to, że ja też tak na początku myślałem. Zacząłem robić jakieś homerule z przycinaniem wielkości sektorów i dopiero wtedy zobaczyłem, że gra się psuje, a nie naprawia.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 383 times
Been thanked: 432 times

Post autor: tomb »

Jeśli na bgg ponad 20% ludzi nie poleca rozgrywki dwuosobowej to dla mnie jest znak, że gra w takim składzie działa, ale prawdopodobnie ominie mnie coś istotnego, jeśli będę ją poznawał tylko w trakcie takich partii. Co nie znaczy, że gra mi się nie spodoba.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Durek
Has thanked: 51 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Durek »

Dla mnie kluczowa jest różnica pomiędzy "Na 3 graczy jedna z mechanik działa gorzej, ale w dwójkę wciąż jest to bardzo dobra gra", a "Na 2 graczy nie kupuj, nie graj, nie myśl nawet o tym". Gdybym słuchał takich największych narzekaczy (a nie oszukujmy się, przy zdecydowanej większości tytułów 2-5 graczy tacy się trafiają), to nie poznalibyśmy z żoną przynajmniej połowy tytułów z naszej planszówkowej topki.

To czy 10,15, czy 20% użytkowników bgg nie poleca grać w danej konfiguracji moim zdaniem ma dosyć małe przełożenie na faktyczny fun z gry, gdy każdy oceniający oczekuje od gry czegoś innego, ma inne wcześniejsze doświadczenie, inną metę, inne podejście.
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Kluczyk »

Przyznam że też mnie ten tytuł interesuje i również mam zagwozdkę z trybem dla 2 osób bo tak głównie gram.

Rahdo wspominał w recenzji że faktycznie gra nie skaluje się idealnie, Barolek i Gandalf z tego co pamiętam też wspominali że na 2 osoby to nie pełne doświadczenie ale gra i tak jest bardzo dobra.

Faktycznie ocena na bgg nie ma się co tak przejmować bo jest to średnia z ~130 głosów.
Durek
Has thanked: 51 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Durek »

Rahdo w recenzji mówił, że gra mechanicznie działa fenomenalnie dobrze na dwóch graczy. Skanowanie daje mniej funu/emocji niż przy większej ilości osób, ale z małym homerulem symulującym trzeciego gracza (zaproponował kilka swoich pomysłów) gra trafiłaby do jego top10.

Przy obecnej cenie i hypie jaki gra wygenerowała myslę, że żał byłby nie spróbować. Nawet jeśli nie siądzie nie powinno być żadnego problemu sprzedać ze stratą maksymalnie w okolicach kosztu wysyłki. :P
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 97 times

Post autor: pabula »

Sloth pisze: 16 sty 2025, 15:01 Odpalał ktoś w trybie solo ?
Zagrałem kilka razy solo na CGO testując dodatek i muszę pochwalić automę. tryb najprostszy rozgrywałem a też miałem obawy czy mi nie popsuje plany. a testując dodatek postanowiłem ze zakupię grę.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Post autor: PytonZCatanu »

pabula pisze: 16 sty 2025, 22:07
Zagrałem kilka razy solo na CGO testując dodatek i muszę pochwalić automę. tryb najprostszy rozgrywałem a też miałem obawy czy mi nie popsuje plany. a testując dodatek postanowiłem ze zakupię grę.
Możesz napisać coś więcej o dodatku? 😁
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Sloth
Has thanked: 143 times
Been thanked: 122 times

Post autor: Sloth »

pabula pisze: 16 sty 2025, 22:07
Napisałeś o dodatku. Czy dodatek jakoś wpływa/zmienia/ulepsza działanie automy w stosunku do samej podstawki ?
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 55 times
Been thanked: 198 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Gra świetnie chodzi na 2 osoby. Statystyki BGG...blisko 80% poleca. Jeśli chodzi o skanowanie to ono jest inne w 2 osoby ale nie gorsze.
Pozwole się nie zgodzić.

W dwie osoby się dobrze gra, ale w przypadku skanowania czuć ewidetnie, że jest pod górkę. O ile w przypadku odkrywania obcych zastosowano mechanizm uzupełniania neutralnym graczem, to w przypadku skanowania już nie i to czuć podczas rozgrywki, bo nie tyle w dwie osoby cieżej zapełnić jeden tor, to przez mniej osób rzadziej dochodzi do skanowania. A kiedy Ci się układ słoneczny przesunie, to też jest mniej osób, które mogłyby przyspieszyć obrót, tak aby ziemia wróciła do sektoru, który Cię interesuje. Wymusza to zakupowanie technologi do skanowania, które nie są już opcją, ale wręcz koniecznoscią by móc dopełnić skanowanie.

Zwróć uwage, że neutralny gracz zapełnia zawsze od lewej - czyli w pierwszej kolejności idzie zakrywanie właśnie różowego pola - jest to uzupełniacz tego niedostatku przy skanowaniu na dwie osoby, ale to dotyczy tylko odkrywania ras obcych, później już nie ma to zastosowania. W większości moich gier na 2 osoby, zwykle neutralny gracz szybciej zakrył pierwsze różowe pole, niż zrobił któryś to z graczy. Co też stawia w niekorzystnym świetle wyścig po skanowanie.

Mam za sobą dobre 10 rozgrywek, w każdym możliwym składzie, w tym solo i niestety - ale Skanowanie w przypadku 2 osób nie daje poczucie spełnienia, a zdobywanie "rózowej" poszlaki życia jest utrudnione i idzie mozolniej niż pozostałe metody na zdobywanie poszlak.

Aczkolwiek lepszym wg mnie rozwiązaniem balansującym skanowanie dla mniejszej ilosci graczy było by zakrycie jednym neutralnym pionkiem każdego ostatniego pola, a w przypadku dwóch graczy po dwa ostatnie pola. To pozwoliło by w miarę racjonalnie przyspieszyć skanowanie (szczerze nie rozumiem dlaczego nie pokuszono się o taki balans).

Pomimo iż mnie to w ogole nie przeszkadza w grze, a grę wręcz ubóstwiam, to niestety - ale to ty mówisz brednie :P To że większość mówi... To o niczym nie świadczy. Takie statystytki z BGG można sobie wsadzić w..., bo większość potrafi ocenaić gry na 10, kiedy nawet gra jeszcze nie wyszła, masa ludzi ocenia powierzchownie pod wpłwem jednej gry. Nie jest to czymś, czym powinno się sugerować.

Fakty są faktami - ten element mechaniki najgorzej się skaluje przy mniejszej ilosci graczy i to bardzo czuć. To oczywiście nie wpływa na odbiór gry znacznie i w ogóle bym się tym nie sugerował przy wyborze gry na 2 osoby, ale jeżeli mamy być rzetelni w ocenie - to jest jak napisałem powyżej. Jeżeli twierdzisz inaczej, to zagraj na dwie osoby - graj tylko pod skanowanie, a niech druga osoba gra inna techniką i naocznie zobaczysz jak daleko w tyle zostaniesz :P

Poza tym jednym drobnym elementem - gra się fenomenalnie skaluje na każda ilość graczy i jest moją topową grą ostatnich lat, a tematyka Eksploracji Kosmosu, której jestem miłośnikiem - tylko to potęguje.
Jeszcze żadna gra nie przekonała mnie do gry solo, a ten tytuł i owszem. A to coś znaczy :P Grałem z 5 razy i działa rewelacyjnie. Średnio rozgrywka zajmowała mi 1,5-2h, ale polecam nie wykładać znaczników skanowania na plansze, bo to przyspieszy rozgrywkę. Wystarczy stawiać w miejsce skanowania, a znaczniki brać z zasobów ogólnych. Ogólnie masz pięć poziomów trudności. Ihmo pierwszy radzę sobie darować, trzy pierwsze dla w miarę ogranego gracza to banał. Wyzwanie jest dopiero przy 4 i 5, ale też za każdym razem udawało mi się wygrać. Ogólnie w Solo wykręcałem bardzo wysokie wyniki, w porównaniu do gier na więcej graczy. W rozgrywkach na graczy 120-180 średnio (najwyższy 203), zaś w grach solo po 230-260.
Awatar użytkownika
detrytusek

Sheade pisze: 17 sty 2025, 04:15
Spoiler:

Wszystkie 3 akapity do kosza jeśli byś przeczytał mojego posta, w którym czarno na białym stoi, że w strategii skanowania nie chodzi o wygrywanie sektorów (to przy okazji), a przede wszystkim o zdobywanie niebieskich dropsów. Zdobędziesz ich nie mniej, niż w grach 3-4 osobowych.
Sheade pisze: 17 sty 2025, 04:15 Aczkolwiek lepszym wg mnie rozwiązaniem balansującym skanowanie dla mniejszej ilosci graczy było by zakrycie jednym neutralnym pionkiem każdego ostatniego pola, a w przypadku dwóch graczy po dwa ostatnie pola. To pozwoliło by w miarę racjonalnie przyspieszyć skanowanie (szczerze nie rozumiem dlaczego nie pokuszono się o taki balans).
Jak chcesz sobie zepsuć grę to polecam takie rozwiązanie :)
Sheade pisze: 17 sty 2025, 04:15 Pomimo iż mnie to w ogole nie przeszkadza w grze, a grę wręcz ubóstwiam, to niestety - ale to ty mówisz brednie :P To że większość mówi... To o niczym nie świadczy. Takie statystytki z BGG można sobie wsadzić w..., bo większość potrafi ocenaić gry na 10, kiedy nawet gra jeszcze nie wyszła, masa ludzi ocenia powierzchownie pod wpłwem jednej gry. Nie jest to czymś, czym powinno się sugerować.
Tu to już odleciałeś. Innymi słowy jeśli większość ma inne zdanie niż ja to tym gorzej dla większości. Owszem zdarzają się 10-tki balansujące 1-nki ale jeszcze nie słyszałem by ktoś balansował ciężkość na poziomie 5 jedynką albo dla jaj wcisnę nie polecam jeśli to mój ulubiony wariant. I tak te fake głosy mają bardzo ograniczony wpływ na wynik końcowy.
Sheade pisze: 17 sty 2025, 04:15 Jeżeli twierdzisz inaczej, to zagraj na dwie osoby - graj tylko pod skanowanie, a niech druga osoba gra inna techniką i naocznie zobaczysz jak daleko w tyle zostaniesz :P
Zaskoczę Cię ale głównie grałem na 2 osoby i zdarzało mi się grać pod skanowanie. Wygrałem
Znów powtórzę - jeśli nie wierzysz, że to działa odpal gameplay-a Barolka i Gandalfa.
Jak podeprzesz tę taktykę różowymi i niebieskimi technologiami to się robi piękna maszynka.
Sheade pisze: 17 sty 2025, 04:15 W rozgrywkach na graczy 120-180 średnio (najwyższy 203)
Tego nie doczytałem wcześniej. To sporo tłumaczy.

-----------------------------------

Uwaga ogólna bo mam wrażenie, że ciągle są mylone 2 rzeczy.
Tak- skanowanie w 2 os. jest mniej emocjonujące
Nie - skanowanie nie jest zepsute. Też można wykręcić świetne wyniki.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3086 times
Been thanked: 2698 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Materiał z września 2024, ale może nie wszyscy widzieli. Wideoinstrukcja do SETI, robiona przez czeskiego wydawcę, ale z zaimplementowanymi polskimi napisami. To nie są wygenerowane automatycznie potworki językowe, tylko porządne tłumaczenie.

Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
fuflak
Has thanked: 119 times
Been thanked: 36 times

Post autor: fuflak »

Premiera była wczoraj - ktoś już dostał swój egzemplarz i może powiedzieć czy Karta Promo ("Pluton") jest w pudełku czy dołączana jest osobno? Ja sam czekam na przesyłkę, ale zamawiałem ze sklepu, który nie chwali się dodawaniem Karty Promo, a widzę, że niektóre sklepy informują o tym... Teraz nie wiem czy zamawiać drugi raz czy Promos jest wrzucony do każdego pudełka gry ;)
sngt
Has thanked: 28 times
Been thanked: 5 times

Post autor: sngt »

fuflak pisze: 20 lut 2025, 11:00 Premiera była wczoraj - ktoś już dostał swój egzemplarz i może powiedzieć czy Karta Promo ("Pluton") jest w pudełku czy dołączana jest osobno? Ja sam czekam na przesyłkę, ale zamawiałem ze sklepu, który nie chwali się dodawaniem Karty Promo, a widzę, że niektóre sklepy informują o tym... Teraz nie wiem czy zamawiać drugi raz czy Promos jest wrzucony do każdego pudełka gry ;)
Aleplanszowki, karta dodana osobno w pudełku
Moja kolekcja - klik
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 958 times
Been thanked: 1496 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Promka jest osobno, u mnie była luzem w kartonie, nie wrzucona nawet w koszulkę czy woreczek strunowy i trochę się na krawędzi przetarła :( uważajcie przy rozpakowywaniu paczek, żeby nie złapać i nie zgnieść jej razem z wypełniaczami.
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

U mnie była przyklejona w koszulce do pudełka, więc bardzo "zgrabnie" (3trolle).
pronto_
Has thanked: 48 times
Been thanked: 7 times

Post autor: pronto_ »

Aleplanszówki również potwierdzam, karta osobno w pudełku, ale w koszulce.
AdamKadmon
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: AdamKadmon »

Dobrze, że mówicie i że zatrzymałem karton. Wieczorem będę grzebał w wypełniaczu z nadzieją, że znajdę taką niespodziankę.
ODPOWIEDZ