Tylko patrzeć jak niedługo będzie lamet i zdziwienie organizatorów forumowych zbiorówek, jak skarbówka będzie czesać skąd przepływ na koncie często kilkudziesięciu tysięcy złotych nigdzie nie zgłaszanych ani nie rozliczanych. Od dawna podziwiam odwagę prywatnych ziomków zbierających kilka razy w roku pokaźne kwoty, pomijając późniejszy pierdolnik z wysyłkami.karawanken pisze: ↑25 cze 2025, 11:55 Spytałem się żony. Nie jej dział niestety więc nie była w stanie powiedzieć czy mają jakieś AI do tego. Ale powiedziała, że jeśli komuś wydaje się, że Państwo nie widzi jego pieniążków to sorry. Widzi wszysko jak na dłoni.
Podatek przy zakupie używanej gry? PCC
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 32 times
Re: Podatek przy zakupie używanej gry? PCC
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 32 times
Jez_Anaszpan pisze: ↑25 cze 2025, 14:21Tylko patrzeć jak niedługo będzie lament i zdziwienie organizatorów forumowych zbiorówek, jak skarbówka będzie czesać skąd przepływ na koncie często kilkudziesięciu tysięcy złotych nigdzie nie zgłaszanych ani nie rozliczanych. Od dawna podziwiam odwagę prywatnych ziomków zbierających kilka razy w roku pokaźne kwoty, pomijając późniejszy pierdolnik z wysyłkami.karawanken pisze: ↑25 cze 2025, 11:55 Spytałem się żony. Nie jej dział niestety więc nie była w stanie powiedzieć czy mają jakieś AI do tego. Ale powiedziała, że jeśli komuś wydaje się, że Państwo nie widzi jego pieniążków to sorry. Widzi wszysko jak na dłoni.
Ale poza kontrolą nic im nie grozi, więc nie wiem czemu miałby być lament. Kontrola sprawdza, że w praktyce nie odnieśli żadnej korzyści finansowej, bo to że producent gier sprzedał im grę per sztuka taniej to US nie obchodzi, chodzi o ewentualne zarabianie na "procederze". A to nie występuje, więc w świetle prawa są czyści. I to wynika zarówno z "umowy zawartej na forum", jak i wszystkich przelewów.Jez_Anaszpan pisze: ↑25 cze 2025, 14:21Tylko patrzeć jak niedługo będzie lamet i zdziwienie organizatorów forumowych zbiorówek, jak skarbówka będzie czesać skąd przepływ na koncie często kilkudziesięciu tysięcy złotych nigdzie nie zgłaszanych ani nie rozliczanych. Od dawna podziwiam odwagę prywatnych ziomków zbierających kilka razy w roku pokaźne kwoty, pomijając późniejszy pierdolnik z wysyłkami.karawanken pisze: ↑25 cze 2025, 11:55 Spytałem się żony. Nie jej dział niestety więc nie była w stanie powiedzieć czy mają jakieś AI do tego. Ale powiedziała, że jeśli komuś wydaje się, że Państwo nie widzi jego pieniążków to sorry. Widzi wszysko jak na dłoni.
Temat jest trochę śliski bo piszemy o kolegach z forum, którzy robią dobrą robotę dla wszystkich tutaj. Pewnie najlepiej by było, żeby sami się wypowiedzieli ale może nie bardzo chcą. Mnie się WYDAJE, że takie zbiórki są robione nie na osobę prywatną tylko na działalność (albo jakąś inna formę organizacji). W świetle prawa przekroczenie miesięcznego przychodu (nie dochodu!) w kwocie 3499,50 zł brutto nakłada obowiązek do zarejestrowania działalności. I nie można sobie tego przychodu rozłożyć na cały rok. W ciągu jednego miesiąca wpada Ci na konto 10 000 ze zbiórki to już musisz zakładać działalność. Można jeszcze kombinować i podciągać to pod sprzedaż okazjonalną czy sezonową, ale Panowie robią te zbiórki dość regularnie więc ciężko by było to tak tłumaczyć.
Tak więc, zakładam że nasi regularni zbiórkowicze przepuszczają to przez działalność. Rodzi to kilka innych kwestii ale dla dobra nas wszystkich bym ich nie poruszał
. Jest Git, cieszmy się z możliwości zakupu gierek w fajnych cenach.
PS. Mój post to jedno wielkie "wydajemisie".
Tak więc, zakładam że nasi regularni zbiórkowicze przepuszczają to przez działalność. Rodzi to kilka innych kwestii ale dla dobra nas wszystkich bym ich nie poruszał

PS. Mój post to jedno wielkie "wydajemisie".
- garg
- Has thanked: 1815 times
- Been thanked: 1301 times
Myślę, że kluczową kategorią w Twoich rozważaniach jest kategoria "przychodu". To, co dostajesz w trakcie zbiórki, nie jest przychodem.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Jestem sobie w stanie wyobrazić sytuację w której US może stwierdzić, że tak masowe działania mają charakter działalności gospodarczej. Nie przynoszącej żadnego dochodu, ale jednak.
Pewnie by się faktycznie skończyło jedynie na ewentualnej kontroli, ale jednak trzeba by udowodnić, że to tylko takie pośrednictwo, które nie posiada charakteru zarobkowego.
Pewnie by się faktycznie skończyło jedynie na ewentualnej kontroli, ale jednak trzeba by udowodnić, że to tylko takie pośrednictwo, które nie posiada charakteru zarobkowego.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 556 times
- Been thanked: 1619 times
- Kontakt:
Rosjanie mają na taką okoliczność powiedzenie: "Nikt nie jest bez grzechu wobec Boga ani bez winy wobec cara".
- Propi
- Administrator
- Has thanked: 583 times
- Been thanked: 442 times
Przepraszam za naiwne pytanie, ale jak w praktyce wygląda zgłaszanie takiego PCC? Po każdej transakcji formularz online w eurzędzie czy metody bardziej analogowe, typu wydruk + Poczta Polska lub gołąb?
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1705 times
- Been thanked: 1857 times
- Nuctermeron
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 2 times
Fun fact, jak się kończy aukcje na OLX i się kliknie, że coś zostało sprzedane na OLX, urząd skarbowy otrzymuje tę informację. Portale jak allegro, olx i vinted mają obowiązek przekazać dane analityczne do jakiegoś programu US. Taka forma nieświadomego donosu na kupującego. Mój kolega otrzymał karę w wysokości trzykrotności podatku, a nikt go nie zgłosił więc olewanie tego może zaboleć. 

- Hardkor
- Has thanked: 1570 times
- Been thanked: 1142 times
- Kontakt:
A kolega ile sprzedaje i co?Nuctermeron pisze: ↑26 cze 2025, 12:06 Fun fact, jak się kończy aukcje na OLX i się kliknie, że coś zostało sprzedane na OLX, urząd skarbowy otrzymuje tę informację. Portale jak allegro, olx i vinted mają obowiązek przekazać dane analityczne do jakiegoś programu US. Taka forma nieświadomego donosu na kupującego. Mój kolega otrzymał karę w wysokości trzykrotności podatku, a nikt go nie zgłosił więc olewanie tego może zaboleć.![]()
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- BOLLO
- Has thanked: 1332 times
- Been thanked: 2035 times
- Kontakt:
Pytanie Twoje sugeruje, że i ty wyszedłeś z pod kamienia jak większość z nas?

Niestety, ale czy to zbiórka czy fanowski druk, wydanie gry czy jakieś spolszczenie to jak widać na przynajmniej 3 przykładach znajdą się "życzliwe" osoby które lubią sobie popisać do różnych państwowych urzędów i " uprzejmie donieść". Nie mam pojęcia czym oni się kierują, ale na pewno nie forumowemu dobru.
- Nuctermeron
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 2 times
Nie sprzedał, kupił. Gierka kosztowała 1100 zł, więc miał do zabulenia 22 zł. Kupił, nie wiedział o obowiązku podatkowym, aż dostał kopertę od fiskusa z karą, bo PCC nie został uiszczony w ciągu 2 tygodni. Jednak ja sprzedawałem dość sporo gier na OLX i zawsze jak kończę aukcje, jest opcja zaznaczyć co się stało ze sprzedanym przedmiotem. Chyba najlepiej kliknąć, że nie został sprzedany i oszczędzić drugiej osobie problemów, aczkolwiek nie wiem, czy przed czujnym okiem US się ucieknie.Hardkor pisze: ↑26 cze 2025, 12:13A kolega ile sprzedaje i co?Nuctermeron pisze: ↑26 cze 2025, 12:06 Fun fact, jak się kończy aukcje na OLX i się kliknie, że coś zostało sprzedane na OLX, urząd skarbowy otrzymuje tę informację. Portale jak allegro, olx i vinted mają obowiązek przekazać dane analityczne do jakiegoś programu US. Taka forma nieświadomego donosu na kupującego. Mój kolega otrzymał karę w wysokości trzykrotności podatku, a nikt go nie zgłosił więc olewanie tego może zaboleć.![]()

- BOLLO
- Kontakt:
Wydaje mi się że to jednak działa tak że urzędnik wchodzi na konto podatnika i filtruje sobie transakcje z danego okresu "wydane 1000+" . Potem może dojść po przelewie co i jak. Jak będzie tam np ślad OLX to piszą do nich o udostępnienie danych co i jak.Nuctermeron pisze: ↑26 cze 2025, 12:16 Chyba najlepiej kliknąć, że nie został sprzedany i oszczędzić drugiej osobie problemów, aczkolwiek nie wiem, czy przed czujnym okiem US się ucieknie.
- Propi
- Administrator
- Has thanked: 583 times
- Been thanked: 442 times
Ja żyłem po prostu w słodkim przeświadczeniu, że te ~3000zł, które w zeszłym roku uzyskałem z OLXowych bojów (ale to nie tylko planszówki, ale też jakieś stare konsole, sprzęty foto i używane skarpety) nie zainteresują specjalnie US

Zakładam, że szansa kontroli jest niezerowa, ale i niewielka - a w razie czego uprzejmie opłacę co trzeba, chociaż jednorazowej transakcji powyżej 1k nie uświadczyłem. Zobaczymy, co czas i US przyniosą.
https://natemat.pl/612215,skarbowka-kon ... ic-podatek
Podsumowując jeżeli sprzedaje się coś co ma się dłużej niż pół roku, jest to używane i zysk jest mniejszy niż strata bo sprzedało się taniej to nic takim sprzedającym nie grozi nawet jak dużo sprzedają. Teoretycznie. Dlatego chyba warto przy dużej ilości sprzedaży, robić zrzuty ekranu co i za ile się kupiło a później sprzedało. Z datami. Bo np Vinted nie przechowuje długo tych danych. A jak sprzedaje się mało (poniżej 30 transakcji rocznie) to raczej nic nie grozi.
W tym wszystkim miało chodzić o ściągnięcie kasy z handlowców którzy sprzedają na necie "na czarno". Na Vinted były konta które miały rzeczy nowe z metkami i ogłoszeń powyżej 1k. A na zdjęciach ubrania na tle bazarku, czy sklepu
Podsumowując jeżeli sprzedaje się coś co ma się dłużej niż pół roku, jest to używane i zysk jest mniejszy niż strata bo sprzedało się taniej to nic takim sprzedającym nie grozi nawet jak dużo sprzedają. Teoretycznie. Dlatego chyba warto przy dużej ilości sprzedaży, robić zrzuty ekranu co i za ile się kupiło a później sprzedało. Z datami. Bo np Vinted nie przechowuje długo tych danych. A jak sprzedaje się mało (poniżej 30 transakcji rocznie) to raczej nic nie grozi.
W tym wszystkim miało chodzić o ściągnięcie kasy z handlowców którzy sprzedają na necie "na czarno". Na Vinted były konta które miały rzeczy nowe z metkami i ogłoszeń powyżej 1k. A na zdjęciach ubrania na tle bazarku, czy sklepu
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1240 times
- Been thanked: 1464 times
W większości i tak ludzie kupują przez przesyłkę Olx. Chyba, że się mylę bo statystyk nie widziałem. Wtedy raczej z automatu idą raporty do US z danymi kupującego (i sprzedającego zresztą też) i zamykanie oferty nie ma znaczenia. W US pracują kontrolerzy, którzy muszą wykazać się określonym poziomem odzysku podatku. Przy drobiazgach do tej pory można było spać spokojnie, bo mieli większą szansę odzyskania większych kwot przy kontroli większych "graczy" a tym samym uzyskać lepszy wynik niż tracąc czas na odzyskanie 50 zł. Dziś coraz więcej automatyzmów sprawia, że pisma mogą wychodzić hurtowo nawet przy drobnych odstępstwach. Mimo to nadal bym nie panikował bo o kontrolach np działalności nierejestrowanej nie słyszałem a ten temat mocno śledzę (a ustawodawca też raczej chce iść na rękę i zmieni na limity kwartalne). Przy kilku czy nawet kilkunastu tysiącach (jest się nie mylę) osób prowadzących działaność nierejestrowaną znalazł by się ktoś to dał by znać, że miał kontrolę. A jednak cisza.
Ktoś jakieś donosy pisał na ludzi z Forum? Chyba mi coś umknęło, bo ostatnio mniej zaglądam do wątków niezwiązanych z grami.BOLLO pisze: ↑26 cze 2025, 12:14Niestety, ale czy to zbiórka czy fanowski druk, wydanie gry czy jakieś spolszczenie to jak widać na przynajmniej 3 przykładach znajdą się "życzliwe" osoby które lubią sobie popisać do różnych państwowych urzędów i " uprzejmie donieść". Nie mam pojęcia czym oni się kierują, ale na pewno nie forumowemu dobru.
- BOLLO
- Kontakt:
Tak , 2 dostałem osobiście a jeden poleciał do "zbiórkowicza" ale nie wymienię go z nicku. Jak będzie chciał to sam się ujawni i opowie. Generalnie to smutne że w każdym środowisku znajdzie się ktoś kto sam niczego nie potrafi więc przynajmniej komuś zaszkodzi aby się dowartościować.toblakai pisze: ↑26 cze 2025, 12:33Ktoś jakieś donosy pisał na ludzi z Forum? Chyba mi coś umknęło, bo ostatnio mniej zaglądam do wątków niezwiązanych z grami.BOLLO pisze: ↑26 cze 2025, 12:14Niestety, ale czy to zbiórka czy fanowski druk, wydanie gry czy jakieś spolszczenie to jak widać na przynajmniej 3 przykładach znajdą się "życzliwe" osoby które lubią sobie popisać do różnych państwowych urzędów i " uprzejmie donieść". Nie mam pojęcia czym oni się kierują, ale na pewno nie forumowemu dobru.
Takie szybkie zestawienie mentalność POLSKA vs USA:
POLSKA- Lamborghin przed domem. "Patrz Grażynka jaki złodziej z tego Kołodziejczaka, nakradł i teraz szpanuje....dawaj mi tel. dzwonie na pały że narkotykami handluje"
USA- Lamborghin przed domem. "Hej sąsiedzie, ale super brykę sobie kupiłeś. Wow, naprawdę mega fura. Cieszę się twoim szczęściem. Zdradzisz mi co mógłbym zrobić aby mieć podobne auto?"
Wiem koloryzowane ale niestety prawdziwe. Często to można dostrzec w komentarzach na FB. Dlatego ograniczyłem się jedynie do grup planszowych.
O. To jak to tłumaczyć gdyby pojawiła się kontrola US? Zbiórka koleżeńska? Pytam, bo autentycznie nie wiem, a kwoty takich zbiórek pewnie nierzadko osiągają kilkadziesiąt tysi więc algorytmy US mogą je wychwycić nawet bez "życzliwych".
- garg
- Has thanked: 1815 times
- Been thanked: 1301 times
Dobre pytanie, tylko do kogoś siedzącego w prawie podatkowym

Mam / Sprzedam/wymienię
Co do pierwszej części - nie ma charakteru działaności gospodarczej, bo ta w swojej definicji zakłada działaność zarobkową - a jak już ustaliliśmy, organizator nic na tym nie zarabia.toblakai pisze: ↑26 cze 2025, 11:01 Jestem sobie w stanie wyobrazić sytuację w której US może stwierdzić, że tak masowe działania mają charakter działalności gospodarczej. Nie przynoszącej żadnego dochodu, ale jednak.
Co do drugiej, że trzeba udowodnić, że pośrednictwo nie posiada charakteru zarobkowego: przecież nie jest żadnym problemem, żeby pokazać, że suma z przelewów przychodzących jest mniejsza od przelewu, który poszedł do producenta (zakładam, że organizator zamawia też dla siebie). Dodatkowo dowodem jest umowa zawarta na forum - ma formę pisaną, więc szczególnie "łatwo" ją wykazać (w przeciwieństwie do umów zawartych w rozmowie na żywo). Na koniec ewentualnie wykazać, że otrzymany towar został rozesłany do ludzi, z którymi byliśmy dogadani: znów po każdej z tych czynności zostaje cyfrowy ślad, który bardzo łatwo wykazać.
Nie wiem czy jest sens ciągnąć ten wątek, ale się odniosę. Moim zdaniem te znamiona są - ktoś przyjmuje pieniądze i wydaje towar. Nie są to pojedyncze produkty, a idące w dziesiątki wysyłki. Niektóre osoby mają takich zamówień kilka(?) rocznie. Więc na pierwszy rzut oka jest to jakaś działalność gospodarcza nierejestrowana.Rience pisze: ↑26 cze 2025, 14:19Co do pierwszej części - nie ma charakteru działaności gospodarczej, bo ta w swojej definicji zakłada działaność zarobkową - a jak już ustaliliśmy, organizator nic na tym nie zarabia.toblakai pisze: ↑26 cze 2025, 11:01 Jestem sobie w stanie wyobrazić sytuację w której US może stwierdzić, że tak masowe działania mają charakter działalności gospodarczej. Nie przynoszącej żadnego dochodu, ale jednak.
Nawet kwestia, że na tym nie zarabia niekoniecznie jest istotna - trzeba wykazać, że celem operacji nie był zarobek, a nie fakt że on nie nastąpił. Moim zdaniem jest tutaj różnica, bo regularna i powtarzalna operacja manipulacji dużymi kwotami z obcych przelewów nie przynosząca zysków mogła by świadczyć o - strzelam - praniu brudnych pieniędzy.
Oczywiście w toku sprawdzania organizator zbiórki jest w stanie wykazać jaki jest stan faktyczny i się zapewne obronić przed nieuzasadnioną kwalifikacją. Ja tylko przedstawiam jak to BYĆ MOŻE wyglądać z zewnątrz, gdy ktoś patrzy jedynie na przepływy pieniężne.
I tutaj zgadzam się z drugą częścią twojego posta

- seki
- Moderator
- Has thanked: 1240 times
- Been thanked: 1464 times
Spoiler:
Oczywiście tą wypowiedź ma charakter wyłącznie prywatnej opinii. Wiadomo, że opinia US może być inna.
No i broń boże nie zasłaniał bym tu kolegów działalnością nierejestrowaną bo po każdej zbiórce mieli by 7 dni na zarejestrowanie działalności z powodu przekroczenia limitów przychodu (kwestia zarobku nie ma tu znaczenia) a nawet przy braku przekroczenia obowiązki podatkowe i uproszczonej ewidencji (czego raczej nie mają ochoty robić).