Ale pomarzyć sobie zawsze można

Potwierdzam, czytałem ten wątek i padła taka wypowiedź (że sukces tego dodatku do TM otworzy droge do dodatków do PG).KamradziejTomal pisze: ↑22 lis 2019, 13:52 Na BGG mi mignęła informacja, że najnowszy dodatek do Terra Mystica Merchant of the Seas wg. autora był robiony tak żeby działać także z Projektem Gaja. Jest szansa, że w przyszłości oryginalny wydawca pokusi się o jego wydanie do PG.
Gaja zajmuje mniej przestrzeni solo, niż Scythe - a obie grywałem jakiś czas temu solo na dwóch najtańszych stolikach z Ikei i przy Scythe potrzebowałem dodatkowego miejsca, przy Gai na luzie się mieściłem.Breżniew pisze: ↑12 gru 2019, 13:52 Gra jest na moim celowniku już od pewnego czasu, ale ciągle powstrzymuję się przed zakupem. Obawiam się trochę, że mój stolik nie udźwignie jej przestrzennie. Dla porównania: Scythe mieści mi się do grania solo na styk - jest wygodnie i ergonomicznie, ale raczej już bez żadnego zapasu.
Mam też wątpliwości dot. regrywalności - sądząc po ilości ras dostępnych do gry solo i losowym dociągu sporej ilości kafli wydaje mi się, że powinno być więcej niż dobrze, ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś kto ograł solidnie PG solo potwierdził, że faktycznie tak jest![]()
Wiel słyszałem zarzutów do PG, z którymi mniej lub bardziej się zgadzam/nie zgadzam, ale nikt nie zarzucił nigdy PG braku regrywalnościBreżniew pisze: ↑12 gru 2019, 13:52
Mam też wątpliwości dot. regrywalności - sądząc po ilości ras dostępnych do gry solo i losowym dociągu sporej ilości kafli wydaje mi się, że powinno być więcej niż dobrze, ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś kto ograł solidnie PG solo potwierdził, że faktycznie tak jest![]()
Pssst: o niczym nie zapomniałem. Oczekuję, że odpowiedzi na moje wątpliwości ostatecznie przekonają mnie do zakupu. Ale o tym nie może nikt, absolutnie nikt wiedzieć, tak że szaaaaPytonZCatanu pisze: ↑12 gru 2019, 14:16 Wiel słyszałem zarzutów do PG, z którymi mniej lub bardziej się zgadzam/nie zgadzam, ale nikt nie zarzucił nigdy PG braku regrywalnościTy patrzysz na liczbę ras, a zapominasz, że mamy losowe generowanie mapy i losowy rozklad punktowania za rundy i losowy rozkład punktowania końcowego i losowy rozkład technologii na torach. Każda gra jest KOMPLETNIE inna
![]()
Wydawało mi się po zdjęciach, że jest wręcz odwrotnie, bo Scythe ma tylko planszę dużą, a reszta komponentów to w zasadzie drobnica, którą można sobie jakoś zorganizować. W PG oprócz galaktyki mamy kilka planszetek i to o nie się najbardziej martwiłem, że mi nie wejdą na stolik. Ale skoro Scythe zajmuje więcej, to luzik. Mi do Scythe jeszcze na stoliku mieści się lampka stołowa (w zimie bez niej nie ma szans grać).
Ja miałem w Scythe początkowo spory problem z ogarnięciem ruchu Automy, ale przypuszczam, że to bardzo powszechna trudność. Po 2-3 rozgrywkach, już prawie nie musiałem korzystać z kart pomocy. Jeśli te początkowe trudności mieszczą się +/- w granicach tego co było w Scythe, to myślę, że nie ma się czym martwić.
A ile wynosi normalna cena?KurikDeVolay pisze: ↑12 gru 2019, 14:03 Pasożytnicze pytanie: Wiadomo coś o dodruku wersji niemieckiej albo angielskiej, żeby dorwać pudło w normalnej cenie?
U mnie dzisiaj z moim symbolicznym wypracowanym rabatem w AlePlanszówkach i ze świątecznym -4% wyszło ok 197 zł.
Witamy na pokładzie