Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 32 times

Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)

Post autor: Kluczyk »

CGE zapowiedziało pudło które pomieści wszystkie dodatki i nowy dodatek “Twisted Paths” w którym można spodziewać się dwóch nowych i większych map, trybu solo i więcej znanych już rzeczy.

Link do strony cge https://adventure-chest.czechgames.com/
Link do wpisu na bgg https://boardgamegeek.com/thread/346847 ... -expansion
Ostatnio zmieniony 26 lut 2025, 20:37 przez Kluczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
agt
Has thanked: 895 times
Been thanked: 490 times

Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)

Post autor: agt »

Kluczyk pisze: 26 lut 2025, 20:12 CGE zapowiedziało pudło które pomieści wszystkie dodatki i nowy dodatek “Twisted Paths” w którym można spodziewać się dwóch nowych i większych map, trybu solo i więcej znanych już rzeczy.

Link do strony cge https://adventure-chest.czechgames.com/
Link do wpisu na bgg https://adventure-chest.czechgames.com/
Ciekawe co to są te takie jakby połówki kart na samym końcu po lewej..
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Yooreck »

Ciekaw jestem czy wyjdzie po polsku? Bo wszystko dotychczas było. Napisałem do nich, jeśli odpowiedzą, to dam znać tutaj.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 276 times
Been thanked: 190 times

Post autor: Mrukar »

Z tematu na bgg:
- druk będzie jeden, chyba, że będzie większe zapotrzebowanie na big boxa
- po to robią zapisy, żeby każdy zainteresowany się zalapał
- zbierają listę partnerów do druku w lokalnych językach, lokalni dystrbutorzy będą znani bliżej terminu preorderu
- sam dodatek ma być oddzielnie dostępny w późniejszym terminie.
- nie ma nowych przywódców

https://boardgamegeek.com/thread/346847 ... -expansion

Imo nie ma szans, żeby Rebel tego nie wydał :D
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

Też tak uważam. Arnak to tak popularna u nas gra, że na 100% wyjdzie big box.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Yooreck »

CGE mi odpisało, że ogłoszą partnerów 11.03, kiedy będzie launch preordera, bo część odpowiedzi jest jeszcze pending.

Niezależnie od tego będę zaskoczony, jeśli nie będzie Rebela z wersją po polsku.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Przecież Windziarz na livie mówił że wydadzą wszystko co wyjdzie do arnaka.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 386 times
Been thanked: 359 times

Post autor: Dako »

No i zamówienia “Adventure Chest” wystartowały:
https://adventure-chest.czechgames.com/

Cena 79 euro
Rebel jako wydawca wersji PL potwierdzony.
barcelihno
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: barcelihno »

ciekawe, kiedy u Rebela będzie przedsprzedaż?
Awatar użytkownika
zawias
Has thanked: 7 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

No i super. Ciekawe kiedy ruszy preorder w Rebelu na wersję PL :)
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 96 times

Post autor: pabula »

ja poczekam na sam dodatek. nie chcę kolejnego większego pudła.
no chyba ze zrobią tak że te większe mapy się nie zmieszczą do zwykłego pudełka.
ruszyły testy na CGO.
Zgłaszajcie się jak chcecie potestować przed zakupem.
agt pisze: 26 lut 2025, 20:27 Ciekawe co to są te takie jakby połówki kart na samym końcu po lewej..
Jak uzbierasz dwie takie połówki to będziesz miał miejsce na dodatkowego bożka (bonus)
Awatar użytkownika
MCSilvia
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Post autor: MCSilvia »

pabula pisze: 11 mar 2025, 15:57 ruszyły testy na CGO.
Gdzie można się na to zapisać? Szukam ale w googlach nic nie ma :(
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Tak jak rzadko kiedy interesowały mnie wszelkiego rodzaju big boxy (typu Terraformacja Marsa czy Na skrzydłach), tak tutaj chyba pęknę - ta nocna mapa wygląda świetnie (mówię głównie o nowym torze), plus będzie zawierał dwa niedrukowane wcześniej minidodatki. O samym dodatku nawet nie wspominam, ale fakt, że będzie można spakować wszystko do jednego pudła brzmi świetnie.
We expect Lost Ruins of Arnak: Adventure Chest to have only one print run. This means that after this first production, we will not do a reprint unless there is a significant demand from our customers or language partners.
We are planning a single print run—unless the future demand is very high.
Czyli zostawiają sobie furtkę, że jeśli u Rebela się rozejdzie wszystko w jeden dzień, to może być jednak więcej niż jeden "print run".
No i chyba najważniejsza wiadomość:
Q: Is this the final Arnak expansion?
A: Yes.
Czyli mając podstawkę, dwa dodatki, trzy karty promo i to pudło, będę miał komplet wszystkiego co wyszło po polsku. Z perspektywy kolekcjonera, który chce mieć wszystko do swojej ulubionej gry, to bardzo dobra wiadomość - tym bardziej kupuję ;)
Chyba, że zrobią jak Portal, i wydadzą dodatki jeszcze po bigboxie xD
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

pabula pisze: 11 mar 2025, 15:57 ja poczekam na sam dodatek. nie chcę kolejnego większego pudła.
no chyba ze zrobią tak że te większe mapy się nie zmieszczą do zwykłego pudełka.
ruszyły testy na CGO.
agt pisze: 26 lut 2025, 20:27 Ciekawe co to są te takie jakby połówki kart na samym końcu po lewej..
Jak uzbierasz dwie takie połówki to będziesz miał miejsce na dodatkowego bożka (bonus)
Na bank się nie zmieszczą, no chyba że zrobią składane na 6.
yoyocmg
Has thanked: 43 times
Been thanked: 27 times

Post autor: yoyocmg »

barcelihno pisze: 11 mar 2025, 15:39 ciekawe, kiedy u Rebela będzie przedsprzedaż?
Pytanie czy ruszy, nie rozumiem trochę tego wpisu na stronie CGE “ The following languages have been confirmed by our localization partners but they don’t have official pre-order campaigns”
W FAQu piszą, żeby kliknąć w ikonę wydawcy i zostanie się przekierowanym do zakupu lokalnej wersji, ale link Rebela prowadzi do głównej strony. Trochę nie rozumiem braku jakichkolwiek informacji ze strony Rebela.
niwlak
Has thanked: 43 times
Been thanked: 67 times

Post autor: niwlak »

Zapewne chodzi o te wydawnictwa, które na ten moment uruchomiły preordery. W pozostałych linki odsyłają na stronę główną. Słabo, że nie ma na ten moment informacji od Rebela. Przynajmniej mamy potwierdzenie CGE, że będzie polska wersja, więc można poczekać na start polskiej przedsprzedaży,
mery85mery
Has thanked: 7 times

Post autor: mery85mery »

EsperanzaDMV pisze: 11 mar 2025, 17:26 Czyli mając podstawkę, dwa dodatki, trzy karty promo i to pudło, będę miał komplet wszystkiego co wyszło po polsku. Z perspektywy kolekcjonera, który chce mieć wszystko do swojej ulubionej gry, to bardzo dobra wiadomość - tym bardziej kupuję ;)
Po polsku wyszły 4 karty promo. 3 były w zestawie i "Szczur" osobno w zeszłym roku.
barcelihno
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: barcelihno »

próbowałem kupić na stronie CGE tego boxa, ale dwa razy nie przyjęło mi płatności kartą kredytową. Miał ktoś z Was taką sytuację?
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Alextasha »

mery85mery pisze: 11 mar 2025, 19:03
EsperanzaDMV pisze: 11 mar 2025, 17:26 Czyli mając podstawkę, dwa dodatki, trzy karty promo i to pudło, będę miał komplet wszystkiego co wyszło po polsku. Z perspektywy kolekcjonera, który chce mieć wszystko do swojej ulubionej gry, to bardzo dobra wiadomość - tym bardziej kupuję ;)
Po polsku wyszły 4 karty promo. 3 były w zestawie i "Szczur" osobno w zeszłym roku.
I mam nadzieję że dodadzą go do big boxa bo bez sensu że był tylko w zestawie z oboma dodatkami kiedy już się je ma :roll:
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 710 times
Been thanked: 137 times

Post autor: oduck »

Ja mam tylko nadzieję, że wydawnictwo Rebel pójdzie w ślady CGE i również zrobi otwarty preorder - a nie założy z góry druk X egzemplarzy aby potem serwery padły i więcej osób odeszło z kwitkiem, niż tych którzy sobie zaklepali swoją sztukę (kiedyś tak było chyba z duchami do Spirit Island Lacerty?). Tzn może nie tyle mam nadzieję (bo nie lubię takiego marudzenia), co proszę :) Bo to naprawdę fajne pudło.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 81 times
Been thanked: 372 times

Post autor: hipcio_stg »

Alert alarm, chociaż te ostatnie ceny to mnie ostatnio mocno hamują. Rebel już coś skrobnął?
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Alextasha »

Chciałabym plakaty z grafikami map Arnaka...
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

Największy minus BB, to strata kasy na zakupiony wcześniej insert. Mam od reDrewno. Na moje szczęście nie kupowałem upgrade packa pod drugi dodatek. Na forum była zbiórka na insert mieszczący oba dodatki w jednym pudle, a teraz i on w odstawkę pójdzie. Szkoda, ale też nauka by dla evergreenów wstrzymać się z zakupek.

BB wygląda cudnie i na pewno biorę komplet, bo arnaka bardzo lubię. Na minus oczywiście jego znacząco większy rozmiar...gdzie ja to upchnę.

Mam nadzieję, że Rebel zrobi zwykły preorder, w sumie powinni odpalać jak już u pierwotnego wydawcy jest.
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 96 times

Post autor: pabula »

autopaga pisze: 11 mar 2025, 17:41 Na bank się nie zmieszczą, no chyba że zrobią składane na 6.
Teraz ruszyła przedsprzedaż dużego pudła co pomieści wszystko.
Później będzie sprzedawany sam dodatek w mniejszym pudełku.
Plansz są składane na 6, więc powinny się zmieścić, ale wieczko będzie wysoko uniesione, albo drugie pudło trzeba będzie dźwigać.
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Czyli nowy dodatek będzie osobno do kupienia? To potwierdzone?:p
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
ODPOWIEDZ