Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)
CGE zapowiedziało pudło które pomieści wszystkie dodatki i nowy dodatek “Twisted Paths” w którym można spodziewać się dwóch nowych i większych map, trybu solo i więcej znanych już rzeczy.
Link do strony cge https://adventure-chest.czechgames.com/
Link do wpisu na bgg https://boardgamegeek.com/thread/346847 ... -expansion
Link do wpisu na bgg https://boardgamegeek.com/thread/346847 ... -expansion
Ostatnio zmieniony 26 lut 2025, 20:37 przez Kluczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)
Ciekawe co to są te takie jakby połówki kart na samym końcu po lewej..Kluczyk pisze: ↑26 lut 2025, 20:12 CGE zapowiedziało pudło które pomieści wszystkie dodatki i nowy dodatek “Twisted Paths” w którym można spodziewać się dwóch nowych i większych map, trybu solo i więcej znanych już rzeczy.
Link do wpisu na bgg https://adventure-chest.czechgames.com/
- Yooreck
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 198 times
Ciekaw jestem czy wyjdzie po polsku? Bo wszystko dotychczas było. Napisałem do nich, jeśli odpowiedzą, to dam znać tutaj.
Z tematu na bgg:
- druk będzie jeden, chyba, że będzie większe zapotrzebowanie na big boxa
- po to robią zapisy, żeby każdy zainteresowany się zalapał
- zbierają listę partnerów do druku w lokalnych językach, lokalni dystrbutorzy będą znani bliżej terminu preorderu
- sam dodatek ma być oddzielnie dostępny w późniejszym terminie.
- nie ma nowych przywódców
https://boardgamegeek.com/thread/346847 ... -expansion
Imo nie ma szans, żeby Rebel tego nie wydał
- druk będzie jeden, chyba, że będzie większe zapotrzebowanie na big boxa
- po to robią zapisy, żeby każdy zainteresowany się zalapał
- zbierają listę partnerów do druku w lokalnych językach, lokalni dystrbutorzy będą znani bliżej terminu preorderu
- sam dodatek ma być oddzielnie dostępny w późniejszym terminie.
- nie ma nowych przywódców
https://boardgamegeek.com/thread/346847 ... -expansion
Imo nie ma szans, żeby Rebel tego nie wydał

- Yooreck
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 198 times
CGE mi odpisało, że ogłoszą partnerów 11.03, kiedy będzie launch preordera, bo część odpowiedzi jest jeszcze pending.
Niezależnie od tego będę zaskoczony, jeśli nie będzie Rebela z wersją po polsku.
Niezależnie od tego będę zaskoczony, jeśli nie będzie Rebela z wersją po polsku.
- Dako
- Has thanked: 386 times
- Been thanked: 359 times
No i zamówienia “Adventure Chest” wystartowały:
https://adventure-chest.czechgames.com/
Cena 79 euro
Rebel jako wydawca wersji PL potwierdzony.
https://adventure-chest.czechgames.com/
Cena 79 euro
Rebel jako wydawca wersji PL potwierdzony.
-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 2 times
ciekawe, kiedy u Rebela będzie przedsprzedaż?
- zawias
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
No i super. Ciekawe kiedy ruszy preorder w Rebelu na wersję PL 

- pabula
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 96 times
ja poczekam na sam dodatek. nie chcę kolejnego większego pudła.
no chyba ze zrobią tak że te większe mapy się nie zmieszczą do zwykłego pudełka.
ruszyły testy na CGO.
Zgłaszajcie się jak chcecie potestować przed zakupem.
no chyba ze zrobią tak że te większe mapy się nie zmieszczą do zwykłego pudełka.
ruszyły testy na CGO.
Jak uzbierasz dwie takie połówki to będziesz miał miejsce na dodatkowego bożka (bonus)
- MCSilvia
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 29 times
Gdzie można się na to zapisać? Szukam ale w googlach nic nie ma

- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Tak jak rzadko kiedy interesowały mnie wszelkiego rodzaju big boxy (typu Terraformacja Marsa czy Na skrzydłach), tak tutaj chyba pęknę - ta nocna mapa wygląda świetnie (mówię głównie o nowym torze), plus będzie zawierał dwa niedrukowane wcześniej minidodatki. O samym dodatku nawet nie wspominam, ale fakt, że będzie można spakować wszystko do jednego pudła brzmi świetnie.
No i chyba najważniejsza wiadomość:
Chyba, że zrobią jak Portal, i wydadzą dodatki jeszcze po bigboxie xD
We expect Lost Ruins of Arnak: Adventure Chest to have only one print run. This means that after this first production, we will not do a reprint unless there is a significant demand from our customers or language partners.
Czyli zostawiają sobie furtkę, że jeśli u Rebela się rozejdzie wszystko w jeden dzień, to może być jednak więcej niż jeden "print run".We are planning a single print run—unless the future demand is very high.
No i chyba najważniejsza wiadomość:
Czyli mając podstawkę, dwa dodatki, trzy karty promo i to pudło, będę miał komplet wszystkiego co wyszło po polsku. Z perspektywy kolekcjonera, który chce mieć wszystko do swojej ulubionej gry, to bardzo dobra wiadomość - tym bardziej kupujęQ: Is this the final Arnak expansion?
A: Yes.

-
- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 357 times
Na bank się nie zmieszczą, no chyba że zrobią składane na 6.pabula pisze: ↑11 mar 2025, 15:57 ja poczekam na sam dodatek. nie chcę kolejnego większego pudła.
ruszyły testy na CGO.
Jak uzbierasz dwie takie połówki to będziesz miał miejsce na dodatkowego bożka (bonus)
-
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 27 times
Pytanie czy ruszy, nie rozumiem trochę tego wpisu na stronie CGE “ The following languages have been confirmed by our localization partners but they don’t have official pre-order campaigns”
W FAQu piszą, żeby kliknąć w ikonę wydawcy i zostanie się przekierowanym do zakupu lokalnej wersji, ale link Rebela prowadzi do głównej strony. Trochę nie rozumiem braku jakichkolwiek informacji ze strony Rebela.
Zapewne chodzi o te wydawnictwa, które na ten moment uruchomiły preordery. W pozostałych linki odsyłają na stronę główną. Słabo, że nie ma na ten moment informacji od Rebela. Przynajmniej mamy potwierdzenie CGE, że będzie polska wersja, więc można poczekać na start polskiej przedsprzedaży,
-
- Has thanked: 7 times
Po polsku wyszły 4 karty promo. 3 były w zestawie i "Szczur" osobno w zeszłym roku.EsperanzaDMV pisze: ↑11 mar 2025, 17:26 Czyli mając podstawkę, dwa dodatki, trzy karty promo i to pudło, będę miał komplet wszystkiego co wyszło po polsku. Z perspektywy kolekcjonera, który chce mieć wszystko do swojej ulubionej gry, to bardzo dobra wiadomość - tym bardziej kupuję![]()
-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 2 times
próbowałem kupić na stronie CGE tego boxa, ale dwa razy nie przyjęło mi płatności kartą kredytową. Miał ktoś z Was taką sytuację?
I mam nadzieję że dodadzą go do big boxa bo bez sensu że był tylko w zestawie z oboma dodatkami kiedy już się je mamery85mery pisze: ↑11 mar 2025, 19:03Po polsku wyszły 4 karty promo. 3 były w zestawie i "Szczur" osobno w zeszłym roku.EsperanzaDMV pisze: ↑11 mar 2025, 17:26 Czyli mając podstawkę, dwa dodatki, trzy karty promo i to pudło, będę miał komplet wszystkiego co wyszło po polsku. Z perspektywy kolekcjonera, który chce mieć wszystko do swojej ulubionej gry, to bardzo dobra wiadomość - tym bardziej kupuję![]()

Ja mam tylko nadzieję, że wydawnictwo Rebel pójdzie w ślady CGE i również zrobi otwarty preorder - a nie założy z góry druk X egzemplarzy aby potem serwery padły i więcej osób odeszło z kwitkiem, niż tych którzy sobie zaklepali swoją sztukę (kiedyś tak było chyba z duchami do Spirit Island Lacerty?). Tzn może nie tyle mam nadzieję (bo nie lubię takiego marudzenia), co proszę
Bo to naprawdę fajne pudło.

- hipcio_stg
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 372 times
Alert alarm, chociaż te ostatnie ceny to mnie ostatnio mocno hamują. Rebel już coś skrobnął?
- Ardel12
- Has thanked: 1360 times
- Been thanked: 2857 times
Największy minus BB, to strata kasy na zakupiony wcześniej insert. Mam od reDrewno. Na moje szczęście nie kupowałem upgrade packa pod drugi dodatek. Na forum była zbiórka na insert mieszczący oba dodatki w jednym pudle, a teraz i on w odstawkę pójdzie. Szkoda, ale też nauka by dla evergreenów wstrzymać się z zakupek.
BB wygląda cudnie i na pewno biorę komplet, bo arnaka bardzo lubię. Na minus oczywiście jego znacząco większy rozmiar...gdzie ja to upchnę.
Mam nadzieję, że Rebel zrobi zwykły preorder, w sumie powinni odpalać jak już u pierwotnego wydawcy jest.
BB wygląda cudnie i na pewno biorę komplet, bo arnaka bardzo lubię. Na minus oczywiście jego znacząco większy rozmiar...gdzie ja to upchnę.
Mam nadzieję, że Rebel zrobi zwykły preorder, w sumie powinni odpalać jak już u pierwotnego wydawcy jest.
- pabula
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 96 times
Teraz ruszyła przedsprzedaż dużego pudła co pomieści wszystko.
Później będzie sprzedawany sam dodatek w mniejszym pudełku.
Plansz są składane na 6, więc powinny się zmieścić, ale wieczko będzie wysoko uniesione, albo drugie pudło trzeba będzie dźwigać.
Czyli nowy dodatek będzie osobno do kupienia? To potwierdzone?:p
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.