Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 2956 times

Re: Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)

Post autor: Ardel12 »

Kal-El83 pisze: 27 wrz 2024, 15:30 Skoro nie zeszło na pniu, znaczy, że szału nie ma … :|
Może nakład nie jest minimalistyczny jak robi Galakta :) Portal raczej nie wyprzedaje się w przedsprzedaży, bo wolumen mają większy.

Mój galactic box leży od pół roku w domu, więc równie dobrze mogę powiedzieć, że kto miał ten kupił :)

Mi brakuje do kompletu tylko metalowych elementów, pewnie dokupię przy okazji jak się pojawią.

A tak może wrócimy do rozmów o grze, niż o cenie i dostępności :)
Atk
Has thanked: 559 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Atk »

_leigam_ pisze: 27 wrz 2024, 18:20
Atk pisze: 27 wrz 2024, 18:12
Ogółem jeśli nawet ktoś weźmie najtaniej w jakimś sklepie czyli koło 350zl
I kiedyś postanowi dołoży figurki to musi je zamówić za kolejne 350zl (75$+17$ przesyłka)
Więc wyjdzie mu tyle co portal teraz w zestawie tyle że będzie trzeba zamawiać od oryginalnego wydawcy, chyba że gdzieś będą jakieś sztuki na Amazon (za tą samą cenę).
I będzie miał szanse pograć sobie na spokojnie w grę i stwierdzić czy mu się podoba w ogóle, czy będzie w to na tyle grał, że te figurki w ogóle mają dla niego sens. A może przeleży mu jedno pudło mniej zawalone kurzem :D jak jest za mniej więcej tyle samo to się nie opyla
Jasne masz rację, tyle że te pudło z plastikiem to akurat nie jak każdy inny plastik do gry, bo go nie kupisz w sklepach w pl (no chyba że ktoś to ściągnie), więc raczej nie będzie z tym problemów ze sprzedażą, jak np z wyżej wymienionym plastikiem do ery innowacji.

Baaaa myślę, choć mogę się mylić, że dużo plastikofanow będzie polowało na zestaw, którego za dużo może nie być, niż czysta podstawke, bo plastiku po prostu od ręki nie będzie w każdym sklepie.

Żeby nie było, że namawiam na plastik, sam jeszcze walczę czy jest mi on potrzebny, bo ja akurat nie jestem z tych co plastik muszą mieć koniecznie.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 556 times

Post autor: tomp »

pytanie do posiadaczy "plastiku"
czy dużo on zmienia? lepiej widać co dzieje się na planszy?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
sasquach
Has thanked: 1040 times
Been thanked: 666 times

Post autor: sasquach »

tomp pisze: 27 wrz 2024, 19:18 pytanie do posiadaczy "plastiku"
czy dużo on zmienia? lepiej widać co dzieje się na planszy?
Jak przejrzysz wątek to znajdziesz zwolenników jak i przeciwników, więc wszystko to kwestia indywidualna. Dla mnie figurki na plus, ale nie wiem czy dałbym tyle za same figurki.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

By nie mowic w kolko o dostepnosci i cenie :twisted: , to fajnie ze Portal to wynegocjowal i sciagnie, a w zwiazku z tym daje szanse na dostepnosc w kraju, od reki i za pln (jedyny haczyk, ze w zestawie z gra)

A cena jak cena. Nie kazdy musi miec najtaniej na swiecie kupione, co np udowadniaja liczni chetni na preordery, ktore czesto sa ciut drozsze niz iszop, ale wczesniej dostepne i bywa, ze z upominkami, gadzecikami.

Nie wiem, czy te statki urosna do takiego obiektu pozadania jak exclusive maty z Wieska i Diuny (raczej za niski naklad i brak silnego IP). Ciekaw jestem, czy ta gra w ogole "chwyci", bo jednak cena i rozmiar sa spora bariera wejscia. A te kosmosy, tez raczej nie robia "łał, nigdy czegos takiego nie widzialem, musze to miec chocby za pincet!".
Juz chyba CoC bardziej seksi, a tez nie okrzyknieto go jako must have na kazdym kallaxie. Gry raczej dla waskiego grona pasjonatow piwniczenia calodniowego/nocnego. Szacun od fanow dla wydawcy za odwage, ale evergreena z tego nie bedzie (od tego maja Projekt Gaja ;)) Taka moja percepcja kompletnego jarosza.

A to, ze nie nastapil sold out w dwie godziny, to moze i dobrze swiadczy, ze jednak nie da sie tak kompletnie oglupic klienta machajac wiadrem figuresow :mrgreen: Eurosucharzysci/stratedzy skrupulatniej licza zasoby ;)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 261 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Moonday »

sasquach pisze: 27 wrz 2024, 19:25 Dla mnie figurki na plus, ale nie wiem czy dałbym tyle za same figurki.
Zobacz sobie cenę eclipse 2ed, z tym, że tam masz figurki jako część podstawki. Za ile poszłaby ta sama gra z kartonem? Pewnie połowę ceny. Tak samo jest z innymi grami z figurkami, gdzie figurki warte są tyle (albo i więcej) niż sama gra i jakoś ludzie kupują. Tu jest po prostu wybór i cena (sklepowa) podstawowej wersji bez figurek jest wg. mnie atrakcyjna. Gra z figurkami w środku kosztowałaby tyle co Eclipse 2ed.

Co do samego Voitfall, to ja grę obserwuję już od czasu kampanii i nie ukrywam, że zachęciła mnie głównie okładką i tematem. Już wtedy miałem nadzieję, że ktoś to u nas wyda, bo na szczęście okazało się że gameplayowo też daje radę. I choć gra wygląda na ciężką i ma ten niecasualowy kosmiczny klimat to PG się jednak zdecydował. Brawo. Cena jest wg. mnie uczciwa jeżeli chodzi o pakiet z figurkami a trzeba pamiętać że PG też mają system rabatowy. Generalnie to będzie mój pierwszy 4X z możliwością grania kooperacyjnie, na co chyba najbardziej czekam.
Awatar użytkownika
Elros.
Has thanked: 205 times
Been thanked: 214 times

Post autor: Elros. »

To nie jest gra 4X. Nie ma eksploracji.
Eksterminacja też grubymi nićmi szyta.

Natomiast jest to wybitna gra ekonomiczna.
sasquach
Has thanked: 1040 times
Been thanked: 666 times

Post autor: sasquach »

Elros. pisze: 27 wrz 2024, 23:14 To nie jest gra 4X.
Spóźniłeś się o jakieś 5 stron ;)
Awatar użytkownika
Moonday

Elros. pisze: 27 wrz 2024, 23:14 Nie ma eksploracji.
To tak samo jak w TI, ale nie chcę wchodzić w ten temat dopóki sam nie zagram.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 556 times

Post autor: tomp »

Elros. pisze: 27 wrz 2024, 23:14 To nie jest gra 4X. Nie ma eksploracji.
Eksterminacja też grubymi nićmi szyta.

Natomiast jest to wybitna gra ekonomiczna.
fani portalu wiedzą lepiej, gdzieś mignęła mi reklama, że to nie jest gra 4x, ale 5e ;P
Spoiler:
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
to tylko ja
Been thanked: 9 times

Post autor: to tylko ja »

Szkoda, że Portal nie ma zestawu z tymi lepszymi planszetkami i kaflami terenu. O ile figurki IMO są zbędne to zestaw z wielowarstwowymi tekturkami bym z chęcią zakupił. Chyba że był to exclusive na KS.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2024, 11:57 przez to tylko ja, łącznie zmieniany 1 raz.
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

Jakby ktoś kto posiada planszetki 3 warstwowe grał tylko w 2 osoby tj miał niepotrzebne 2 sztuki to chętnie bym 2 takie planszetki odkupił bo na 100 procent nie zagram w to z nikim wiecej poza żoną 🙂
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Awatar użytkownika
Moonday

Pewnie będzie to można sobie dokupić w sklepie oryginalnego wydawcy. Ostatnio były po 15 euro. Jedyny dodatkowy koszt to przesyłka.
Atk

Moonday pisze: 28 wrz 2024, 10:16 Pewnie będzie to można sobie dokupić w sklepie oryginalnego wydawcy. Ostatnio były po 15 euro. Jedyny dodatkowy koszt to przesyłka.
Na Amazon dalej mają tylko przesyłka prawie tyle samo co planszetki. Chyba będzie trzeba uruchomić jakąś zbiorowke
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 120 times
Been thanked: 250 times

Post autor: loaru »

Pracują nad dodatkiem do Voidfall, kampania jest planowana na Q1/Q2 2025. Co musiałby zawierać, żeby was zainteresował? :wink:
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 25 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Maleficii »

loaru pisze: 28 wrz 2024, 10:29 Pracują nad dodatkiem do Voidfall, kampania jest planowana na Q1/Q2 2025. Co musiałby zawierać, żeby was zainteresował? :wink:
Dodruk galactic boxa. Chyba odpuszczę teraz VF i poczekam na dodruk przy dodatku.
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Post autor: MowMiStefan »

Figurki polecam te: https://www.etsy.com/listing/1612580107 ... t-of-98-3d

No ale shipping i VAT je zabija, wiec zamowienie zbiorowe i Polamer albo krewny/znajomy.
EDIT: Zastępczych żetonów Gildii i Instalacji nie polecam (w sensie nie są niezbędne). Natomiast żetony Bounty/Reclaim są super - w woreczku trzymam faktyczne, a na planszy wydrkowane 3D bez oznaczeń - łatwiej się rozkłada, nie trzeba tasować :)
Spoiler:
Tilgor
Has thanked: 6 times

Post autor: Tilgor »

Moonday pisze: 28 wrz 2024, 08:01
Elros. pisze: 27 wrz 2024, 23:14 Nie ma eksploracji.
To tak samo jak w TI, ale nie chcę wchodzić w ten temat dopóki sam nie zagram.
Dodatek do TI (bez którego nikt w TI nie gra) dodaje eksplorację.
Largo
Has thanked: 162 times
Been thanked: 126 times

Post autor: Largo »

MowMiStefan pisze: 28 wrz 2024, 10:54 Figurki polecam te: https://www.etsy.com/listing/1612580107 ... t-of-98-3d

No ale shipping i VAT je zabija, wiec zamowienie zbiorowe i Polamer albo krewny/znajomy.
EDIT: Zastępczych żetonów Gildii i Instalacji nie polecam (w sensie nie są niezbędne). Natomiast żetony Bounty/Reclaim są super - w woreczku trzymam faktyczne, a na planszy wydrkowane 3D bez oznaczeń - łatwiej się rozkłada, nie trzeba tasować :)
Spoiler:
Super wyglądają te z etsy. Trzeba poszukać jakiś plików stl bo może udałoby się wydrukować coś w tym stylu
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Post autor: MowMiStefan »

Largo pisze: 01 paź 2024, 17:43 Super wyglądają te z etsy. Trzeba poszukać jakiś plików stl bo może udałoby się wydrukować coś w tym stylu
I super sie sprawdzaja. Mam Galactica i zwykle figsy okrutnie mnie irytowaly, nawet mimo sklejenia czesci. Gralem tez z drukowana podstawka pionizujaca do kartonowych - kiepsko. Te sa bardzo wygodne i jezeli NAPRAWDE musialbym sie czegos przyczepic, to jako wielki fan Jacka Campbella oraz Davida Webera, uwiera mnie to, ze zeton Dredka jest mniejszy (krotszy) niz Deski :)
Tilgor

Largo pisze: 01 paź 2024, 17:43
MowMiStefan pisze: 28 wrz 2024, 10:54 Figurki polecam te: https://www.etsy.com/listing/1612580107 ... t-of-98-3d

Spoiler:
Super wyglądają te z etsy. Trzeba poszukać jakiś plików stl bo może udałoby się wydrukować coś w tym stylu
Tutaj są bardzo podobne, tylko trzeba pomalować/(wydrukowac uzywajac kilku kolorów)
https://www.printables.com/model/843454 ... eet-tokens
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

Jak by ktoś szukał, to w sklepie Mindclash'a pojawiły się metalowe znaczniki gildii i konstrukcji - 40€.

Mały update - statki tez sie pokazały - 75€ i planszetki gracza - 15€
Tilgor

Tilgor pisze: 01 paź 2024, 23:52
Largo pisze: 01 paź 2024, 17:43

Spoiler:
Tutaj są bardzo podobne, tylko trzeba pomalować/(wydrukowac uzywajac kilku kolorów)
https://www.printables.com/model/843454 ... eet-tokens
Zrobiłem testowy druk, wygląda to spoko, nie tak ładnie jak te z etsy bo nie ma obrysów komiksowych na górze, ale chyba lepiej niż karton.
Spoiler:
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Spoiler:
Panie, wygląda przekozacko. :)
Atk

Ale dupa blada, zapomniałem że essen w tym tygodniu i jak się dzisiaj obudziłem, to się okazało że MC już wyprzedał wszystkie planszetki graczy....inna sprawa, że dostałem info o tym, że mają darmowa przesyłkę do PL teraz i faktycznie w ich sklepie jest free, więc jak ktoś chce zamawiać to jest to świetna okazja do uzupełnienia.
ODPOWIEDZ