Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 144 times
Re: Die Burgen von Burgund / Zamki Burgundii [S. Feld]
Jedna z lepszych i szybszych gier na 2 osoby, właśnie skończyłem rozgrywkę. Fakt jest mniej żetonów do wyboru ale możesz w bardziej świadomy sposób podbierać przeciwnikowi. Dla mnie jedna z czołowych dużych gier planszowych na dwie osoby.
A z ciekawości czemu chłopaki uznali, że się źle skaluje?
A z ciekawości czemu chłopaki uznali, że się źle skaluje?
- mat_eyo
- Has thanked: 947 times
- Been thanked: 1480 times
- Kontakt:
Bo tylko w grze czteroosobowej wychodzą wszystkie kafelki, więc tylko w tym wariancie można grać w pełni strategicznie.probbi pisze:A z ciekawości czemu chłopaki uznali, że się źle skaluje?
I tak, i nie. Faktycznie w pełnym składzie wychodzą wszystkie kafle, ale jeśli partnerzy grają uważnie (podbierają te "nasze"), to i tak nie otrzymasz wszystkich zaplanowanych przez siebie. Zatem o pełnej strategii nie może być mowy. To bardziej taktyczna rozgrywka, bo starasz się wykorzystać to, co jeszcze jest dostępne. Dlatego dla mnie oraz wielu innych graczy (ok. 2/3 wszystkich głosujących), pełen skład osobowy nie jest konieczny w przypadku tej gry.mat_eyo pisze:Bo tylko w grze czteroosobowej wychodzą wszystkie kafelki, więc tylko w tym wariancie można grać w pełni strategicznie.probbi pisze:A z ciekawości czemu chłopaki uznali, że się źle skaluje?
- Tomzaq
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 106 times
Cbłopaki z gradania czasami opowiadają straszne glupoty i nie przewiązywałbym zbytniej wagi do ich opinii. Zamki na dwie osoby działają znakomicie i nie ma się nad czym zastanawiać, tylko brać i grać.
Who is John Galt?
Posiadam
Posiadam
-
- Has thanked: 253 times
- Been thanked: 308 times
Potwierdzam. Grałem na 2 i na 4 osoby i nawet preferuję na 2, bo łatwiej skontrolować, co może i do czego dąży w danym momencie przeciwnik.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
- detrytusek
- Has thanked: 504 times
- Been thanked: 1198 times
a ja jeszcze dodam, że to lekka gra, a na 4 osoby robi się stanowczo za długa jak na lekką grę. Za to na 2 os. uwielbiam.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
-
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 90 times
okon pisze:jak oceniacie gre na 2 osoby ??? Chłopaki z gradania wytkneli że nie skaluje się za dobrze ???
jak powiedział Mate_eyo, Ciuńkowi przede wszystkim chodziło tylko i wyłącznie o wchodzenie do gry kompletu kafelków. Można wtedy "polować" na niektóre z nich. W dwie osoby może pojawić się sytuacja, że nie wejdzie jeden typ budynku beżowego czy jakiegoś typu zwierząt.
Mimo tego ja bardzo lubię grać we 2 osoby bo to po prostu genialna gra jest, zdecydowanie w TOP 3 gier wszechczasów.
Słuchałeś tego odcinka? Bo możemy w Twojej opinii gadać głupoty ale to recenzja, która wychwala Zamki pod niebiosa.Tomzaq pisze:Cbłopaki z gradania czasami opowiadają straszne glupoty i nie przewiązywałbym zbytniej wagi do ich opinii. Zamki na dwie osoby działają znakomicie i nie ma się nad czym zastanawiać, tylko brać i grać.
- mat_eyo
- Kontakt:
Ja sam nigdzie nie napisałem, że gra w wariancie dwuosobowym mi się nie podoba. Gram w nią również we dwójkę, choć zdecydowanie preferuję w pełnym składzie.
Jeśli chodzi o aspekt strategiczny, to będę się upierał, że nadal w grze czteroosobowej jest zdecydowanie mocniejszy, niż przy grze we dwójkę.
O.o dla mnie Gradanie to jedna z najrzetelniejszych, recenzenckich ekip na polskiej scenie. Przesłuchałem wszystkie ich odcinki i może w jednym gra zostało potraktowana niesprawiedliwie (przez 2/3 składu). Cała reszta to świetna robota, więc pisanie, że "opowiadają głupoty" jest po prostu niesprawiedliwe.
Kończąc offtop Zamki polecam zawsze i wszędzie, w każdej konfiguracji osobowej. Zdecydowanie lepiej grać w Zamki we dwójkę, niż nie grać w ogóle. Choć dla stricte dwóch osób poleciłbym Pulsar 2849, śmiga w tym składzie świetnie.
Jeśli chodzi o aspekt strategiczny, to będę się upierał, że nadal w grze czteroosobowej jest zdecydowanie mocniejszy, niż przy grze we dwójkę.
Tomzaq pisze:Cbłopaki z gradania czasami opowiadają straszne glupoty i nie przewiązywałbym zbytniej wagi do ich opinii.
O.o dla mnie Gradanie to jedna z najrzetelniejszych, recenzenckich ekip na polskiej scenie. Przesłuchałem wszystkie ich odcinki i może w jednym gra zostało potraktowana niesprawiedliwie (przez 2/3 składu). Cała reszta to świetna robota, więc pisanie, że "opowiadają głupoty" jest po prostu niesprawiedliwe.
Kończąc offtop Zamki polecam zawsze i wszędzie, w każdej konfiguracji osobowej. Zdecydowanie lepiej grać w Zamki we dwójkę, niż nie grać w ogóle. Choć dla stricte dwóch osób poleciłbym Pulsar 2849, śmiga w tym składzie świetnie.
A ja nie jestem przekonany do tego argumentu skalowalnosci. Co z tego że przy 4 graczach wychodzą wszystkie kafelki skoro jest 3 przeciwnikow którzy te kafelki mogą podczas brać?
Mozna by nawet powiedzieć, że to odrzucenie kafelków właśnie stymuluje 2 dodatkowych graczy.
Zresztą z tą opinia nie zgadza się też większość graczy aktywnych na bgg wybierając wariant 2 osobowy jako ten najlepszy, za to 4 - najmniej polecany.
Takze włóż ten argument o gorszym działaniu na 2 osoby między bajki.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Mozna by nawet powiedzieć, że to odrzucenie kafelków właśnie stymuluje 2 dodatkowych graczy.
Zresztą z tą opinia nie zgadza się też większość graczy aktywnych na bgg wybierając wariant 2 osobowy jako ten najlepszy, za to 4 - najmniej polecany.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- mat_eyo
- Kontakt:
W grze czteroosobowej są inni gracze, którzy mogą Ci podebrać kafelek, na który czekasz. W grze dwuosobowej, kafelek ten musi w ogóle znaleźć się najpierw w grze, a nadal jest przeciwnik, który może ten kafelek zgarnąć. Wolę mieć pewność, że potrzebny mi kafelek wejdzie do gry i kombinowanie, jak nie dać go podebrać przeciwnikom, niż rzeźbienie z tego, co łaskawie zostanie wylosowane.
Jeszcze raz dodam, że ja nigdzie nie napisałem, że wariant dwuosobowy jest zepsuty, niegrywalny itd. Po prostu wolę w ten tytuł grać w pełnym składzie.
Jeszcze raz dodam, że ja nigdzie nie napisałem, że wariant dwuosobowy jest zepsuty, niegrywalny itd. Po prostu wolę w ten tytuł grać w pełnym składzie.
- Tomzaq
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 106 times
Wydawało mi się, że po wyrazie głupoty wstawiłem emotkęwindziarz44 pisze:Słuchałeś tego odcinka? Bo możemy w Twojej opinii gadać głupoty ale to recenzja, która wychwala Zamki pod niebiosa.Tomzaq pisze:Cbłopaki z gradania czasami opowiadają straszne glupoty i nie przewiązywałbym zbytniej wagi do ich opinii. Zamki na dwie osoby działają znakomicie i nie ma się nad czym zastanawiać, tylko brać i grać.

Recenzję oczywiście słuchałem. Moja wypowiedź miała być z przymrużeniem oka. Wyszło jak wyszło. Jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam.
Who is John Galt?
Posiadam
Posiadam
- romeck
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Oj tam, sam tuż po wysłuchaniu tego odcinka wysłałem Ciuńkowi smsa, że głupoty gada. 

Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
Zamki są świetną, bardzo przyjemną i sprytną grą i chętnie grywam w każdym wariancie i na dowolną liczbę graczy.
Nie zmienia to faktu, że tytuł ten obarczony jest pewnymi niedociągnięciami:
a) pełnia gry strategicznej możliwa jest tylko w 4-osobowym składzie:
- oczekiwanie na konkretny żeton bonusujący jest dużo bardziej ryzykowne w grze 2os., niż w 4 os.
- pobieranie we wczesnej fazie niektórych żetonów jest obarczone podobnym ryzykiem - dotyczy to głównie żółtych heksów oraz zwierząt (w grze 2 os. zapełnienie dużego pastwiska jednym gatunkiem jest trudne do zrealizowania),
b) plansze wydają się nie być wobec siebie zbalansowane (polecam prześledzić to zestawienie - najbardziej sprawiedliwa jest (chyba) rozgrywka na jednakowych planszach,
c) wraz z liczbą graczy rośnie długość gry (ok. 1/2 godz. na osobę).
Wszystkie te mankamenty nie mają znaczenia, póki ZB trakujemy jako rozrywkę dla np. ogranych rodzin. Powtórzę - gra jest bardzo przyjemna i nie warto sobie odpuszczać tytułu ze względu na roztrząsania takie, jak powyższe.
Nie zmienia to faktu, że tytuł ten obarczony jest pewnymi niedociągnięciami:
a) pełnia gry strategicznej możliwa jest tylko w 4-osobowym składzie:
- oczekiwanie na konkretny żeton bonusujący jest dużo bardziej ryzykowne w grze 2os., niż w 4 os.
- pobieranie we wczesnej fazie niektórych żetonów jest obarczone podobnym ryzykiem - dotyczy to głównie żółtych heksów oraz zwierząt (w grze 2 os. zapełnienie dużego pastwiska jednym gatunkiem jest trudne do zrealizowania),
b) plansze wydają się nie być wobec siebie zbalansowane (polecam prześledzić to zestawienie - najbardziej sprawiedliwa jest (chyba) rozgrywka na jednakowych planszach,
c) wraz z liczbą graczy rośnie długość gry (ok. 1/2 godz. na osobę).
Wszystkie te mankamenty nie mają znaczenia, póki ZB trakujemy jako rozrywkę dla np. ogranych rodzin. Powtórzę - gra jest bardzo przyjemna i nie warto sobie odpuszczać tytułu ze względu na roztrząsania takie, jak powyższe.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
-
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 90 times
Bynajmniej nie poczułem się urażony, jakoś mi nie pasowała pierwsza część Twojej wypowiedzi do jej zakończenia, stąd mój post.Tomzaq pisze:Wydawało mi się, że po wyrazie głupoty wstawiłem emotkęwindziarz44 pisze:Słuchałeś tego odcinka? Bo możemy w Twojej opinii gadać głupoty ale to recenzja, która wychwala Zamki pod niebiosa.Tomzaq pisze:Cbłopaki z gradania czasami opowiadają straszne glupoty i nie przewiązywałbym zbytniej wagi do ich opinii. Zamki na dwie osoby działają znakomicie i nie ma się nad czym zastanawiać, tylko brać i grać., ale jak widać pisanie telefonem po północy nie jest najlepszym pomysłem.
Recenzję oczywiście słuchałem. Moja wypowiedź miała być z przymrużeniem oka. Wyszło jak wyszło. Jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam.
Odpowiedział?romeck pisze:Oj tam, sam tuż po wysłuchaniu tego odcinka wysłałem Ciuńkowi smsa, że głupoty gada.
I tu ma ogromne znaczenie, uwielbiany przez Stefana, tor pierwszeństwa. O ile w dwie osoby można go lekko olać, to przy czterech już nie do końca. Dzięki niemu sterujesz swoimi szansami pozyskania konkretnych kafelków.margielm pisze:A ja nie jestem przekonany do tego argumentu skalowalnosci. Co z tego że przy 4 graczach wychodzą wszystkie kafelki skoro jest 3 przeciwnikow którzy te kafelki mogą podczas brać?
To silny argument ale nadal :margielm pisze: Zresztą z tą opinia nie zgadza się też większość graczy aktywnych na bgg wybierając wariant 2 osobowy jako ten najlepszy, za to 4 - najmniej polecany.
I na dwie osoby jak dostaniesz planszę z dużym polem beżowych lub zwierząt i jesteś w 4 literach.tomb pisze: b) plansze wydają się nie być wobec siebie zbalansowane (polecam prześledzić to zestawienie - najbardziej sprawiedliwa jest (chyba) rozgrywka na jednakowych planszach,
- hipcio_stg
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 372 times
Dlatego najlepiej grać jedną i tą samą planszę. Ja mam wydrukowane z BGG po 4 komplety i losujemy tylko jeden typ dla każdego. Wszyscy mają równe kłody pod nogami.
PS. Uwielbiam rozgrywkę w każdym składzie, a 2-os najczęściej gram przez neta, bo się szybciej rozkłada
PS. Uwielbiam rozgrywkę w każdym składzie, a 2-os najczęściej gram przez neta, bo się szybciej rozkłada

- romeck
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Naturalnie.windziarz44 pisze:Odpowiedział?romeck pisze:Oj tam, sam tuż po wysłuchaniu tego odcinka wysłałem Ciuńkowi smsa, że głupoty gada.

Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
za pośrednictwem czego grasz przez internet ??? Na BGA niestety nie mahipcio_stg pisze:Dlatego najlepiej grać jedną i tą samą planszę. Ja mam wydrukowane z BGG po 4 komplety i losujemy tylko jeden typ dla każdego. Wszyscy mają równe kłody pod nogami.

- detrytusek
- Has thanked: 504 times
- Been thanked: 1198 times
Boitejeauxokon pisze:za pośrednictwem czego grasz przez internet ??? Na BGA niestety nie mahipcio_stg pisze:Dlatego najlepiej grać jedną i tą samą planszę. Ja mam wydrukowane z BGG po 4 komplety i losujemy tylko jeden typ dla każdego. Wszyscy mają równe kłody pod nogami.
PS. Uwielbiam rozgrywkę w każdym składzie, a 2-os najczęściej gram przez neta, bo się szybciej rozkładazamków
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- anoptichtys
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 7 times
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
To zależy jak je sobie wydrukujesz.. 

Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
Ciężko do tej pory dostępny (chyba tylko w pudle Notre Dame Anniversary Edition), a oceniany dość dobrze mini dodatek Trade Routes pojawił się dziś w BGG Store: https://boardgamegeekstore.com/collecti ... ade-routes
Zamówiłem razem ze startowymi światami do RftG, wysyłka do Polski wyszła 4.88$ za te dwie rzeczy.
Zamówiłem razem ze startowymi światami do RftG, wysyłka do Polski wyszła 4.88$ za te dwie rzeczy.
- Ardel12
- Has thanked: 1366 times
- Been thanked: 2886 times
Udało mi się w końcu zmazać plamę na honorze i zagrać w zamki z moją połówką. Pierwsze co nas uderzyło to wykonanie. Często poruszane w wielu wątkach, więc byłem przygotowany na katorgę, ale te mini budyneczki, grafiki niby różne, ale co chwilę musiałem porównywać co jest czym. Gra po prostu odpycha i szatą graficzną jak i wykonaniem elementów.
Co do mechaniki, to miałem mocne skojarzenia z Heaven & Ale. Tam była plansza do podróżowania tutaj mam kości. Zasady banalne. Punktowanie proste. Głębię da się wyczuć jednak na dwóch graczy wiele płytek się nie pojawia, więc trzeba bawić się w optymalizację (mi się udało i w ostatniej rundzie wpadły owieczki w dużej liczbie, ale mojej pannie już nie bardzo). Gra bardzo przyjemna. Nie dziwię się, że jest na tak wysokim miejscu na BGG, jednak grając w nią teraz, czyli X lat po wydaniu, czuję że jest wiele innych tytułów, które wolałbym ogrywać. Feld wypada niestety z kręgu obserwowanych twórców.
Co do mechaniki, to miałem mocne skojarzenia z Heaven & Ale. Tam była plansza do podróżowania tutaj mam kości. Zasady banalne. Punktowanie proste. Głębię da się wyczuć jednak na dwóch graczy wiele płytek się nie pojawia, więc trzeba bawić się w optymalizację (mi się udało i w ostatniej rundzie wpadły owieczki w dużej liczbie, ale mojej pannie już nie bardzo). Gra bardzo przyjemna. Nie dziwię się, że jest na tak wysokim miejscu na BGG, jednak grając w nią teraz, czyli X lat po wydaniu, czuję że jest wiele innych tytułów, które wolałbym ogrywać. Feld wypada niestety z kręgu obserwowanych twórców.
- hipcio_stg
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 372 times
Ja mam dokładnie na odwrót! Odpychają mnie figurki i cukierkowe okładki, wszelaki futuryzm (gry w klimacie kosmosu/zombie) i od czasu odkrycia zamków (rok temu) mam na półce nieograne gry, ponieważ ciągle mam ochotę tłuc w zamki. Nie istotne jest w jakim składzie. Wszyscy ją lubią i chętnie grają. Co ciekawe gdy zapytam w co dziś gramy to zawsze pada jako pewniak ZB. Dodam, że dokupiłem Bora Bora i W roku smoka - nadal czekają 

-
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 40 times
Mam podobne odczucia. Przerost formy nad treścią i barokowy przepych mnie odrzuca. Szczególnie, jeśli nic nie wnosi, a stanowi jedynie ozdobnik. Zamki Burgundii to u mnie najchętniej wyciągany przez żonę tytuł. Co prawda wolałbym Keyflowera
, ale nie narzekam zbyt długo, jeśli zamiast niego zastaję rozłożone na stole Zamki. Szczególnie, jeśli po zażartej rozgrywce i którymś z kolei komentarzu "jak mogłeś/aś mi to zabrać!", okazuję się, że wynik brzmi 220:220 a o wygranej decyduje jeden zagospodarowany kafelek więcej (6:5). Zwykle zresztą rozgrywamy mecz i rewanż. Świetna gra!