Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Tycjan »

Trolliszcze pisze:Oj Rebelu, Rebelu... Ostrożnie, bo przylgnie do Was łatka Portalu: "Kupuję dopiero w drugim druku" :twisted:
I chyba właśnie tak zrobię. Myślałem, żeby zażyczyć sobie pod choinkę, ale jeśli się wyprzeda, a drugi druk dopiero w przyszłym roku, to poczekam i będę mieć edycję bez błędów.
W grze nie ma takich błędów żeby nie można było grać. Wprawdzie na pierwsze pole na torze sam się złapałem, ale ten wariant i tak wystarczy tylko raz zagrać (a zaawansowani i tak nie musza) żeby poznać grę, a potem już tylko z korpami trzeba grać, a tutaj wszystko jest jasne od początku.

Bardziej kłopotliwe z instrukcji jest zrozumienie, że w turze można wykonać 1 lub 2 akcje i potem następny gra.

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
Tycjan
Kontakt:

Tycjan pisze:
Trolliszcze pisze:Oj Rebelu, Rebelu... Ostrożnie, bo przylgnie do Was łatka Portalu: "Kupuję dopiero w drugim druku" :twisted:
I chyba właśnie tak zrobię. Myślałem, żeby zażyczyć sobie pod choinkę, ale jeśli się wyprzeda, a drugi druk dopiero w przyszłym roku, to poczekam i będę mieć edycję bez błędów.
W grze nie ma takich błędów żeby nie można było grać. Wprawdzie na pierwsze pole na torze sam się złapałem, ale ten wariant i tak wystarczy tylko raz zagrać (a zaawansowani i tak nie musza) żeby poznać grę, a potem już tylko z korpami trzeba grać, a tutaj wszystko jest jasne od początku.

Bardziej kłopotliwe z instrukcji jest zrozumienie, że w turze można wykonać 1 lub 2 akcje i potem następny gra.

Rozumie argument "bez błędów", ale szkoda czasu na nie granie w TM, bo to świetna gra :)

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 958 times
Been thanked: 1496 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Tycjan pisze:Wprawdzie na pierwsze pole na torze sam się złapałem, ale ten wariant i tak wystarczy tylko raz zagrać (a zaawansowani i tak nie musza) żeby poznać grę, a potem już tylko z korpami trzeba grać, a tutaj wszystko jest jasne od początku.
Z korpami masz na myśli z zaawansowanymi korporacjami, czy z Erą Korporacyjną (dodatkowymi kartami projektów)? Bo jeśli to pierwsze, to tam nadal produkcja startuje od 1 :D
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

Ech to jak w końcu jest z tymi torami w wariancie korpo? Są na poli z cyfrą "0" czy "1" ? :)
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

Ja to tak raczej z przymrużeniem oka piszę, bo błędy wszystkim wydawcom się zdarzają - jeśli mam być szczery, najchętniej kupiłbym tę grę w tej chwili, ale sobie obiecałem, że do końca roku post. I tak za dużo tytułów czeka na ogranie.

Przynajmniej błędy Rebela pomagają mi odrobinę wytrwać w planszówkowo-zakupowym celibacie ;P
Awatar użytkownika
for2players
Been thanked: 27 times
Kontakt:

Post autor: for2players »

KubaP pisze:
kinoji pisze:
...instrukcja mogłaby być lepsza, delikatnie rzecz ujmując. Cytat z przygotowania do gry: "Każdy z graczy umieszcza swój znacznik na pierwszych polach torów produkcji zasobów na swojej planszy gracza." Pierwsze pola na torach produkcji mają wartość 0, a znaczniki powinno się umieścić na polach o wartości 1. W angielskiej wersji jest to jednoznaczne.
Wait... WUT?! Serio zaczyna się grę ze znacznikami na jedynkach? My graliśmy zawsze, że na zerach, chyba, że korporacja coś Ci daje...
same here...
Natomiast w erze korporacyjnej graliśmy tak, że nawet korporacja nic nie daje...
Znajdź nas na: NASZA STRONA, FACEBOOK
Planszman

Post autor: Planszman »

W 100% się zgadzam. Również nie dokonałem zakupu ze względu na kiepskie wydanie.
Nie dosyć że przesolona to jeszcze mucha w rosole :D
Rebel zachował się jak rekrut... strzelił sobie w stopę. Tylko jak tu teraz wyjść z twarzą :?:
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2016, 13:47 przez Planszman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2396 times

Post autor: warlock »

Instrukcja jest mocno średnia - po pobieżnej lekturze mam bardzo mgliste pojęcie o rozgrywce ;). Ale zasiądę do partii solo w najbliższym czasie.
Awatar użytkownika
Tycjan
Kontakt:

mat_eyo pisze:
Tycjan pisze:Wprawdzie na pierwsze pole na torze sam się złapałem, ale ten wariant i tak wystarczy tylko raz zagrać (a zaawansowani i tak nie musza) żeby poznać grę, a potem już tylko z korpami trzeba grać, a tutaj wszystko jest jasne od początku.
Z korpami masz na myśli z zaawansowanymi korporacjami, czy z Erą Korporacyjną (dodatkowymi kartami projektów)? Bo jeśli to pierwsze, to tam nadal produkcja startuje od 1 :D
Wariant EK, to jedyny słuszny wariant :)

Jak często gracie z draftem?

Awatar użytkownika
orzeh
Has thanked: 138 times
Been thanked: 208 times
Kontakt:

Post autor: orzeh »

Tycjan pisze:
Jak często gracie z draftem?
My - zawsze, chyba od 3 rozgrywki - nawet w 2 osoby
Szaweł
Been thanked: 5 times

Post autor: Szaweł »

Planszman pisze:
W 100% się zgadzam. Również nie dokonałem zakupu ze względu na kiepskie wydanie.
Nie dosyć że przesolona to jeszcze mucha w rosole :?:
Rebel zachował się jak rekrut... strzelił sobie w stopę. Tylko jak tu teraz wyjść z twarzą :?:
Fakt. Rebelu kompletna porażka. Gra się niemal rozeszła ale to na pewno Wy sami ją kupiliście żebyśmy my myśleli, że to taka dobra gra a potem wyślecie to jeszcze raz do sklepów, że niby to dodruk. Żenada. Porażka. Wydawnictwo do zamknięcia. Gra do usunięcia z listy BGG. Skandal. :wink:
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

AkitaInu pisze:Ech to jak w końcu jest z tymi torami w wariancie korpo? Są na poli z cyfrą "0" czy "1" ? :)
Jeśli grasz bez Ery Korporacyjnej (czyli dodatkowych kart projektów z czerwonym znaczkiem w lewej, dolnej części karty) to zaczynasz z produkcją 1 + ewentualne modyfikatory z korporacji.
Jeśli natomiast grasz z Erą Korporacyjną, to całą produkcję masz na 0 + ewentualne modyfikatory z korporacji.

Czyli bez Ery Korporacyjnej startujesz z produkcją 1, bez względu na to, czy grasz korporacją startową, czy zaawansowaną.

@Tycjan
Ucząc nowych graczy zawsze gram bez EK.

Z draftem grałem raz, nie widzę potrzeby grać z nim ponownie :twisted: no ale ja draftu nie lubię i jestem jego wielkim przeciwnikiem. Natomiast współgracze mieli podobne odczucia - draft nie zwiększa kontroli jakoś ogromnie, nie zwiększa interakcji (bo zawsze trzeba patrzeć na siebie, rzadko jest sens zabrać kartę tylko dlatego, żeby przeciwnik jej nie dostał) i niepotrzebnie zwiększa czas rozgrywki.
Nie trafiają do mnie argumenty, że bez draftu mogę trafić rękę, z którą nic się nie da zrobić. Równie prawdziwe jest stwierdzenie, że w drafcie mogę trafić 4 karty, które chciałbym zatrzymać, a muszę 3 z nich puścić dalej i mogę w ich miejsce dostać szrot ;)
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 382 times
Been thanked: 432 times

Post autor: tomb »

Tycjan pisze:Wariant EK, to jedyny słuszny wariant :)
Ja się nie zgadzam. Wariant bez kart EK jest szybszy i gracze wywierają na siebie większą presję. Moim zdaniem - mamy tu dwa różne warianty i dwa oblicza tej samej gry. Polecam oba.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

Wincenty Jan pisze:O cholera... :D
Ile graliście rund?
19 pokoleń
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2396 times

Post autor: warlock »

Jeśli grasz bez Ery Korporacyjnej (czyli dodatkowych kart projektów z czerwonym znaczkiem w lewej, dolnej części karty) to zaczynasz z produkcją 1 + ewentualne modyfikatory z korporacji.
Jeśli natomiast grasz z Erą Korporacyjną, to całą produkcję masz na 0 + ewentualne modyfikatory z korporacji.
edit: czyszczę po sobie żeby nie siać zamętu, wszystko jasne...
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2016, 14:16 przez warlock, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomzaq

warlock pisze:
A to nie jest tak, że grając z korporacjami poczatkowymi masz produkcję na 1, a mając korporacje "zaawansowane" masz wszystko na 0 + ewentualnie to, co daje wybrana korporacja?
Nie. Na zero jak grasz z kartami korporacyjnymi. Jeśli bez - wszystko na 1, bez względu czy grasz korporacją dla początkujących, czy "zaawansowaną"
Who is John Galt?
Posiadam
Wosho
Has thanked: 212 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

Tylko z draftem inaczej budowanie jakiegokolwiek silnika nie ma sensu.
Długość gry bardzo zależy od zaawansowania graczy, ostatnio nie doszliśmy do 10ego pokolenia.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

tomb pisze:
Tycjan pisze:Wariant EK, to jedyny słuszny wariant :)
Ja się nie zgadzam. Wariant bez kart EK jest szybszy i gracze wywierają na siebie większą presję. Moim zdaniem - mamy tu dwa różne warianty i dwa oblicza tej samej gry. Polecam oba.
Byłbym skłonny się zgodzić, choć z EK grałem na razie tylko raz (2 jeśli liczymy partię solo). Karty z EK są fajne, ale poprzez produkcję na 0 na planszy działo się dużo mniej. Gra w wariancie podstawowym pod koniec mocno przyśpiesza, ale jest to efekt rozkręconych silniczków. Jednak Terraformacja jest przecież grą o kręceniu silniczków, więc mi to odpowiada ;)
Awatar użytkownika
tomb

A w ogóle to narzekanie na błędy i niedociągnięcia instrukcji są znacznie przesadzone. Błędy są, nieprecyzyjne sformułowania są, ale ten, kto z ich powodu rezygnuje z zakupu, rozmija się ze świetną grą.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2016, 14:05 przez tomb, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
orzeh
Has thanked: 138 times
Been thanked: 208 times
Kontakt:

Post autor: orzeh »

Szaweł pisze:
Planszman pisze:
Nie dosyć że przesolona to jeszcze mucha w rosole :?:
Fakt. Rebelu kompletna porażka. Gra się niemal rozeszła ale to na pewno Wy sami ją kupiliście żebyśmy my myśleli, że to taka dobra gra a potem wyślecie to jeszcze raz do sklepów, że niby to dodruk. Żenada. Porażka. Wydawnictwo do zamknięcia. Gra do usunięcia z listy BGG. Skandal. :wink:
Zgadzam się w pełni, ż-e-n-a-d-a !!!!!!
idę do sądu, gra już jest w niszczarce
Awatar użytkownika
Tomzaq

tomb pisze:A w ogóle to narzekanie na błędy i niedociągnięcia instrukcji są znacznie przesadzone. Błędy są, nieprecyzyjne sformułowania są, ale ten, kto z ich powodu rezygnuje z zakupu, rozmija się ze świetną grą.
Zgadzam się. To raptem ze cztery karty z drobiazgami, wobec ponad 200. I jedno niedomówienie w instrukcji, które w tym wątku zostało dawno wyjaśnione. A gra jest przednia
Who is John Galt?
Posiadam
Sekator
Been thanked: 1 time

Post autor: Sekator »

Mam wrazenie, ze przydaloby sie odpowiednio rozdzielic i wyslic stosowne nazewnictwo dla wariantu z era korporacyjna, a wariantu ze zroznicowanymi korporacjami, bo miesza sie to wszystko strasznie :D

Nie jest tak, ze:
Gra "podstawowa": podstawowe korporacje dla graczy, brak kart z czerwonym symbolem w talii i produkcja wszystkiego na 1 (kasy na 0)

Gra "normalna": rozne korporacje dla graczy, brak kart z czerwonym symbolem w talii, produkcja na 1 + produkcja z karty korpo

Gra "era korporacyjna": rozne korporacje dla graczy, wtasowujemy karty z czerwonym symbolem, produkcja na 0 + produkcja z karty korpo

+/- draft do kazdego wariantu.
Awatar użytkownika
rattkin
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

Zawsze niesamowicie mnie dziwi, jak to się stało, że jako społeczeństwo doprowadziliśmy do miejsca, w którym punktowanie obiektywnych wad produktu odbierane jest skrajnie negatywnie.
Wincenty Jan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post autor: Wincenty Jan »

Będzie 100 BGG jak nic. Jak oceny dalej takie będą to może i pierwsza 50

https://boardgamegeek.com/boardgame/167 ... rming-mars
Awatar użytkownika
tomb

Proponuję skończyć mieszać i przenieść się do wątku z zasadami, w którym nic nie trzeba pisać, wystarczy czytać. http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 25#p836494
ODPOWIEDZ