Robinson Crusoe: AotCI - zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Lubel
Been thanked: 5 times

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: Lubel »

Ale mogę najpierw eksplorować kilka fragmentów wyspy a potem w odpowiedniej kolejności totemy ?
Awatar użytkownika
Jan Madejski
Has thanked: 14 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jan Madejski »

Możesz eksplorować nowe kafelki i totemy w dowolnej kolejności - istotna jest tylko kolejność odkrywania nowych totemów. Odkrycie nowego kafelka z totemem = dokładasz żeton z kolejną cyfrą 1, 2, 3... Potem możesz np. zacząć eksplorację od świątyni z żetonem 3 i zostawić sobie 1 i 2 na później.
Ta kolejność jest wyraźnie istotna w scenariuszach z egzorcystami i z Jenny (bo tam kolejne totemy mogą zadać rany graczowi już w momencie odkrycia).
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 109 times

Post autor: Lailonn »

Mam pytanko odnośnie trzech startowych wydarzeń. W instrukcji podali o wydobyciu kufrów z jedzeniem. Kiedy można użyć pozostałych dwóch? A może losować?
Awatar użytkownika
Jan Madejski

Można przed grą zdecydować się na wylosowanie jednej z tych kart, zamiast standardowych skrzyń z jedzeniem (to reguła opcjonalna, opisana gdzieś pod koniec instrukcji).
Awatar użytkownika
jolietjake
Been thanked: 1 time

Post autor: jolietjake »

Np do gry solo skrzynie z jedzeniem najczęściej trochę bez sensu, więc polecam brać jakąś inną :wink:
Joliet Jake na BGG
Pynio
Has thanked: 185 times
Been thanked: 154 times

Post autor: Pynio »

To, że ludzik z mapy (zielony) jest stały to wiem. Co natomiast w przypadku znalezienia brązowego ludzika w żetonach odkryć. Zagraliśmy go pojedynczo.

Druga sprawa: Kiedy mam rozpatrzyć skarb (chyba rapier), który dodaje +2 siły? Rozumiem, że od razu po powrocie z wycieczki kolegi, który ten skarb przytargał?

EDIT:

Aha jeszcze jedno

Podczas dociągania karty (brązowej - budowniczej) z kart wydarzeń podczas fazy wydarzenia, zrealizowaliśmy tekst i na końcu mieliśmy informację: pociągnij następną kartę. Pociągnęliśmy natychmiast kolejne wydarzenie, ponieważ karta budownictwa leżała właśnie na tej kupce. Jest to dla mnie logiczne, proszę o potwierdzenie czy zrobiliśmy dobrze.
Awatar użytkownika
Jan Madejski

Pynio pisze:To, że ludzik z mapy (zielony) jest stały to wiem. Co natomiast w przypadku znalezienia brązowego ludzika w żetonach odkryć. Zagraliśmy go pojedynczo.

Druga sprawa: Kiedy mam rozpatrzyć skarb (chyba rapier), który dodaje +2 siły? Rozumiem, że od razu po powrocie z wycieczki kolegi, który ten skarb przytargał?

EDIT:

Aha jeszcze jedno

Podczas dociągania karty (brązowej - budowniczej) z kart wydarzeń podczas fazy wydarzenia, zrealizowaliśmy tekst i na końcu mieliśmy informację: pociągnij następną kartę. Pociągnęliśmy natychmiast kolejne wydarzenie, ponieważ karta budownictwa leżała właśnie na tej kupce. Jest to dla mnie logiczne, proszę o potwierdzenie czy zrobiliśmy dobrze.
Brązowy ludzik z żetonu odkrycia jest jednorazowy - zagraliście dobrze.
Kartę skarbu można wykorzystać w dowolnej chwili (najwcześniej po fazie akcji, w której go zdobyliście - można użyć go później).
ad 3 - jeśli dobrze zrozumiałem opis, to zagraliście dobrze - chodzi o to, że fazę wydarzenia zawsze kończy wyłożenie 1 nowej karty w polu zagrożenia (karty brązowe/zielone/szare natychmiast się realizuje, odrzuca i ciągnie kolejną kartę wydarzenia).
Pynio
Has thanked: 185 times
Been thanked: 154 times

Post autor: Pynio »

Jan Madejski pisze:
Pynio pisze: ad 3 - jeśli dobrze zrozumiałem opis, to zagraliście dobrze - chodzi o to, że fazę wydarzenia zawsze kończy wyłożenie 1 nowej karty w polu zagrożenia (karty brązowe/zielone/szare natychmiast się realizuje, odrzuca i ciągnie kolejną kartę wydarzenia).

Hm... to ciekawe co piszesz. Generalnie nigdzie nie znalazłem takiej zasady w instrukcji, a przynajmniej zupełnie jej nie pamiętam. Nie graliśmy wiele, ale nie zanotowałem czy każda jak piszesz karta odmienna od stricte kart wydarzeń pociąga za sobą zagranie kolejnej (do czasu wylosowania wydarzenia). Rozumiem, że to co napisałeś jest pewne w 100% i jest to stała reguła?
Awatar użytkownika
Jan Madejski

Tak, ten zapis jest w opisie Fazy Wydarzenia na str. 5 instrukcji.
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

Pynio pisze: Nie graliśmy wiele, ale nie zanotowałem czy każda jak piszesz karta odmienna od stricte kart wydarzeń pociąga za sobą zagranie kolejnej (do czasu wylosowania wydarzenia). Rozumiem, że to co napisałeś jest pewne w 100% i jest to stała reguła?
Taka jest reguła. W instrukcji gdzieś o tym jest na 100% poza tym chyba na samych kartach, które są wtasowane do talii wydarzeń jest napisane, żeby pociągnąć kolejną kartę z tego stosu.
Awatar użytkownika
YuZ
Been thanked: 23 times

Post autor: YuZ »

Również potwierdzam słowa przedmówców. Karty przygód z talii wydarzeń ciągniesz i rozpatrujesz dopóki nie trafisz na stricte kartę wydarzenia. Prowadzi to czasami do ciekawych sytuacji pod koniec rozgrywki, gdy w talię wtasowanych jest już kilka kart przygód, które jeszcze nie wyszły na wierzch. Skumulowały się przed jednym z ostatnich wydarzeń a trzeba rozpatrzyć wszystkie po kolei. W ten sposób świetnie układająca się rozgrywka często natychmiastowo zmienia się w katastrofę. :)
Awatar użytkownika
Jeay

Post autor: Jeay »

Mam problem ze zrozumieniem natury schronienia. Czy dobrze rozumiem, że jest to tylko upgrade obozu? Buduję, odwracam żeton obozu i od tego momentu nie tracę życia za spanie pod gołym niebem (czyli w pierwszej rundzie zawszę stracę), przy czym schronienie jest trudniej przenieść niż obóz? Czy może źle to zrozumiałem i mogę mieć więcej niż jeden obóz/schronienie? Co w praktyce oznacza znaczek schronienia na kafelku? I ostatnie pytanie - w instrukcji jest zapis "Aby zaznaczyć, że Schronienie zostało zbudowane należy położyć czarny znacznik (...) na najwyższych polach wskaźników poziomu Dachu oraz Palisady", czy "najwyższy" w tym przypadku oznacza najwyżej usytuowane zero, czy najwyższą wartość liczbową - 4?

W sumie cała instrukcja wydaję się być znośnie napisana, póki co schronienie/obóz to jedyny element gry, który albo nie wiem jak działa, albo po prostu wydaję mi się, że nie wiem. Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości :).
Pozdrawiam,

Jeay
Ojek

Post autor: Ojek »

W pierwszej rundzie nie zawsze stracisz zycie za spanie pod golym niebem, poniewaz przy wykonywaniu akcji eksploracji mozesz odkryc kafelek wyspy z naturalnym schronieniem i przeniesc tam oboz.

Co do znacznikow to chodzi o ustawienie ich na polu 0. Znaczniki maja przypominac, ze mozesz rozbudowac schronienie o dach i palisade.

Jezeli wykorzystujesz schronienie na kafelku wyspy i w trakcie przebywania na nim wybudujesz dach lub palisade to przy przenoszeniu na inny kafelek tracisz je. Ustawiasz ich poziom na 0.
Jezeli wczesniej wybudowales schronienie to tracisz polowe poziomu dachu i palisady, zaokraglajac w dol. Na przyklad jezeli masz poziom dachu rowny 3 to stracisz jeden poziom (3/2 = 1,5 -> 1).
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

To pytanie juz tu padało, ale nie bylo oficjalnej odpowiedzi, tylko na zasadzie 'wydaje mi się':
czy w scenariuszu Wyspa Ognia ekslporacja totemów musi się odbywać na różnych kafelkach czy też moge wszystkie zeksplorować na jednym?
Może ktoś zna oficjalną wykładnię?
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Jan Madejski

jax pisze:czy w scenariuszu Wyspa Ognia ekslporacja totemów musi się odbywać na różnych kafelkach czy też moge wszystkie zeksplorować na jednym?
Przy odkryciu każdego totemu kładziesz przy nim zielony żeton z kolejnym numerkiem 1-6 (zgodnie z FAQ), a eksploracje zależą właśnie od tych żetonów - tak więc każda musi być na innym kafelku wyspy.
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

Jan Madejski pisze:Przy odkryciu każdego totemu kładziesz przy nim zielony żeton z kolejnym numerkiem 1-6 (zgodnie z FAQ)
Ha, to dużo wyjaśnia. Rozumiem że zielony żeton kładzie się na mapie. Szkoda, że kompletnie nie ma o tym mowy w scenariuszu.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
jolietjake
Been thanked: 1 time

Post autor: jolietjake »

jax pisze:Szkoda, że kompletnie nie ma o tym mowy w scenariuszu.
Czasem też warto czytać intrukcję gry... :wink:
Joliet Jake na BGG
Awatar użytkownika
YuZ
Been thanked: 23 times

Post autor: YuZ »

jolietjake pisze:Czasem też warto czytać intrukcję gry... :wink:
Odnośnie instrukcji... szacunek i pokłony dla ekipy Portalu za instrukcje do 2 ed. (choć kilka literówek i tak się w niej znalazło)! :-)
Nie można tak było od razu? ;-)
Senthe
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Senthe »

Naprawdę poprawiła się? Nie wierzyłam w to :lol: Super :D
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

Jest index!
Awatar użytkownika
Amenhotep
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Amenhotep »

Istotnie , instrukcja do 2 ed. jest o wiele bardziej przejrzysta , i porusza wiele kwestii , co do których były wątpliwości wcześniej. :)
siawq

Re: Odp: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: siawq »

Witajcie mam pytanie:
Instrukcja, wydanie drugie, str. 14, "żetony wpływające na rozpatrywanie acji":

Obrazek

Czy w "przykład"
Ma być " muszą zatem wykorzystać 4 drewna a nie 3"?
Jak było poruszane to przepraszam.

Wysłane z SGSIII za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 959 times
Been thanked: 1500 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Tak, przykład jest błędny. Normalnie przy 3 graczach trzeba użyć 3 znaczniki drewna. Kiedy leży żeton +1 musimy użyć jednego więcej, czyli 4.

Poza tym jest w nim literówka, musz zamiast muszą.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 14:29 przez mat_eyo, łącznie zmieniany 1 raz.
Senthe
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Senthe »

mat_eyo pisze:Po pierwsze, od zadawania pytań odnośnie zasad jest oddzielny wątek i na przyszłość lepiej tam pisać w takich sprawach ;)
Przecież to właśnie ten wątek. :roll:
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 959 times
Been thanked: 1500 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

O kurcze, źle spojrzałem!

Przepraszam :D

Dobrze, że chociaż odpowiedziałem na pytanie ;)
ODPOWIEDZ