Jeśli pierwsze dwa kryteria wyboru celu skupienia nie pozwalają rozstrzygnąć, to decydującym kryterium jest inicjatywa i potwór zawsze w takim przypadku wybierze przywołańca przed postacią przywołującą (btw nazwa klasy zablokowanej postaci to spoiler).
Gloomhaven -zasady i pytania
-
- Has thanked: 330 times
- Been thanked: 478 times
Re: Gloomhaven -zasady i pytania
Ostatnio zmieniony 27 sty 2023, 22:33 przez aeiou871, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie odnośnie skupienia wroga. Wróg ma atak zasięgowy i stoi tuż obok Bohatera A oraz w zasiegu 2 pól od Bohatera B, Bohatera A ma mniejszą inicjatywę niż Bohater B.
Na karcie zdolności Wróg ma Ruch i Atak, co zrobi:
- zaatakuje Bohatera A z niekorzyścią,
- odejdzie o jedno pole od Bohatera A i zaatakuje,
- czy nie będzie się ruszać i zaatakuje Bohatera B?
-
Kryteria znalezienia celu skupienia są następujące:eveni pisze: ↑07 lut 2023, 21:51 Pytanie odnośnie skupienia wroga. Wróg ma atak zasięgowy i stoi tuż obok Bohatera A oraz w zasiegu 2 pól od Bohatera B, Bohatera A ma mniejszą inicjatywę niż Bohater B.
1. Znalezienie pola, z którego mógłby nastąpić atak, a do którego dotarcie zabiera najmniej punktów ruchu
2. Odległość do wroga mierzona w polach
3. Inicjatywa
W przytoczonym przez Ciebie przypadku kryterium 1 daje remis, więc przechodzisz do 2 i tutaj potwór wybiera Bohatera A. Nie rozpatrujesz już wtedy kryterium inicjatywy.
Jeśli potwór nie ma na sobie Zamroczenia i ma możliwość odsunąć się od Bohatera A tak, by nie atakować z niekorzyścią, to zrobi to (ale nie wejdzie na niebezpieczny teren czy pułapkę).
Cześć, mam takie pytanie dotyczace kart umiejętnosci jednej z postaci...
Dziekuje
Spoiler:
-
Spoiler:
Tylko po co bylby tekst w dolnej czesci karty.. cel jeden sąsiadujacy wrog skoro klatwa laduje do talii ogolnej... ten tekst jest sprzeczny...
Bylaby tylko informacja że klatwa i wtedy by to mialo sens, dodajesz klatwe a nie ze konkretny cel
Ostatnio zmieniony 13 mar 2023, 19:11 przez djsavka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nie jest sprzeczny, po prostu jeśli zakończysz ruch obok potwora, to jedna klątwa wyląduje w talii potworów. Porównaj z kartą 7. poziomu tej postaci, której dolna akcja pozwoli Ci wtasować nawet 6 klątw do talii modyfikatorów potworów (przeklinasz każdego sąsiadującego wroga).
Troszke to dziw e ale pewnie masz racje, dziekuje będę sie tego trzymalaeiou871 pisze: ↑13 mar 2023, 19:10nie jest sprzeczny, po prostu jeśli zakończysz ruch obok potwora, to jedna klątwa wyląduje w talii potworów. Porównaj z kartą 7. poziomu tej postaci, której dolna akcja pozwoli Ci wtasować nawet 6 klątw do talii modyfikatorów potworów (przeklinasz każdego sąsiadującego wroga).
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Jest w dolnej części żeby pozwolić załadować klątwę po ruchu. Ale tylko wtedy gdy sasiadujesz z przeciwnikiem. Nie ma tu sprzeczności.
Mam pytanie odnośnie potworów które się pojawiają co rundę.
Przywołańce nie wykonują akcji w tej samej rundzie co zostali przywołani. A tacy co się pojawiają np na początku lub na końcu rundy wykonują swoje akcje?
Przywołańce nie wykonują akcji w tej samej rundzie co zostali przywołani. A tacy co się pojawiają np na początku lub na końcu rundy wykonują swoje akcje?
-
Potwory rozstawiane/zradzane wykonują turę w rundzie, w której się pojawiły poza tymi, które są rozstawiane na koniec rundy.
A jak potwor zajmuje pole na którym ma się pojawić następny potwor, to nie pojawia się czy pojawia się w najbliższym możliwym miejscu przy tym polu?
-
Jest rozstawiany na najbliższym pustym polu - rozstawienie jest skuteczne zawsze (o ile nie braknie figurek potworów danego typu). W przypadku przywołań możliwe jest, że nowy potwór nie zostanie przywołany, jeśli wokół potwora przywołującego brakuje pustych pól (a pole z monetą już nie jest puste).
-
Hej! Mam pytanie odnośnie nagród pieniężnych za zakończony scenariusz. Wiem, że monety zdobyte podczas scenariusza mnożymy wg tabelki z poziomami scenariuszy.
1) Czy złoto z nagród za ukończony scenariusz mnożymy wg tabelki?
2) Czy złoto ze skarbów mnożymy wg tabelki?
3) Czy złoto z wydarzeń miejskich i szlaków mnożymy wg tabelki?
-
Ad 1. NieEevee_Important pisze: ↑14 mar 2023, 18:13 Hej! Mam pytanie odnośnie nagród pieniężnych za zakończony scenariusz. Wiem, że monety zdobyte podczas scenariusza mnożymy wg tabelki z poziomami scenariuszy.
Ad 2. Nie
Ad 3. Nie
-
Czyli nie ważne czy gramy na 1 czy 7 poziomie, to i tak dostajemy tyle samo złota za nagrody? Trochę lipaaeiou871 pisze: ↑14 mar 2023, 18:15Ad 1. NieEevee_Important pisze: ↑14 mar 2023, 18:13 Hej! Mam pytanie odnośnie nagród pieniężnych za zakończony scenariusz. Wiem, że monety zdobyte podczas scenariusza mnożymy wg tabelki z poziomami scenariuszy.
Ad 2. Nie
Ad 3. Nie
Przy ulepszaniu karty jak mam "Atak 2" i dwie kropki, to mogę dwa razy ulepszyć o +1 czy nie mogę dwa razy tego samego ulepszenia?
- Snaki
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 40 times
Na bgg była dyskusja na ten temat ale chyba skończyło się na tym że obrażenia dostajesz i tak
Ratunku... skończyły mi się możliwości...
Doszedłem do momentu w kampanii, gdzie nie mam już kolejnych możliwości, czy to możliwe?
Doszedłem do momentu w kampanii, gdzie nie mam już kolejnych możliwości, czy to możliwe?
Spoiler:
sprzedam: Sword and Sorcery
-
Spoiler:
To może być prawdą, przez pierwsze scenariusze grane były te same dwie postacie bez przerwy. To mogło spowolnić rozwój miasta.aeiou871 pisze: ↑15 maja 2023, 09:42Nie pamiętam, co dokładnie bramkuje poziom dobrobytu, ale znaczy to, że za mało skupiacie się na celach życiowych. Możecie powtarzać scenariusze, żeby nabić punkty do ich spełnienia albo liczyć na wydarzenie miejskie, które ten poziom co jakiś czas podnosi.Spoiler:
Powtarzanie scenariuszy może być zbyt męczące, przy tej i tak potężnej grze. Aż tak zdesperowany nie jestem.
Spoiler:
sprzedam: Sword and Sorcery