(Gdańsk) Spotkania we Wrzeszczu (poniedziałek/Graciarnia - chwilowo Krolm)
Re: [Gdańsk] Czwartki we Wrzeszczu - Polufka
Z planszomanii? czy z zagramanicowa kupowałeś? bo sam się zastanawiam którą edycję wziąć 

Embrace Eternity!
- jacus666
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Ostatecznie padlo na planszostrefe. Jak zastanawiasz sie nad wersja to patrz na wydawnictwo. Ta "deluxe" od Eagle Games chyba tylko jest (superciezkie monety, plansza dla dwóch graczy i wypraska z wieczkiem) no i całość w angielskiej (+ francuskiej) wersji językowej. Jak sie z zakupem nie spieszysz to moge przynieść i pokazać jak to sie prezentuje.
Podzielę się rabatem: Planszostrefa.pl -11%
Moja kolekcja
Moja kolekcja
Nie spieszę się w zasadzie, jak mowiłem myślałem o nowej kickstarterowej edycji. Zobaczymy w przyszłości 
Tymczasem zamiast kupowac brassa, przy takim wysyceniu kupię sobie coś ameri.
Np Exodus: proxima centauri.

Tymczasem zamiast kupowac brassa, przy takim wysyceniu kupię sobie coś ameri.
Np Exodus: proxima centauri.
Embrace Eternity!
- Markus
- Has thanked: 644 times
- Been thanked: 313 times
-
- Has thanked: 111 times
- Been thanked: 224 times
dobra myśl, dla odmiany zagrajmy w "SW", ja mogę dotrzeć najszybciej na 18.30, jest nas 3 i wciąż jest jedno miejsce wolneMarkus pisze:Zagram chętnie w Brasa. Gdzie gracie? "Sztuka wyboru"?
- jacus666
Tylko SW chyba jest całkiem szybko zamykane. Wyrobimy sie do 21?
Moja kolekcja
Moja kolekcja
-
jeżeli tylko do 21 to możemy nie zdążyć i lepiej grać w Polufce. Markus jak to jest z SW, oni tam mieli wydłużać godziny otwarcia czy mi się wydaje?jacus666 pisze:Tylko SW chyba jest całkiem szybko zamykane. Wyrobimy sie do 21?
- Markus
[Gdańsk] Czwartki we Wrzeszczu - Polufka
Kto nie był niech żałuje. Była niepowtarzalna okazja zagrania w Polufce w Brasa po raz pierwszy na POPRAWNYCH ZASADACH epoki kanałów. Taaa... "Weterani" Brassahancza123 pisze:jutro 18.30 Polufka: BRASS Deluxe:
Markus vs Jacus vs Hancza vs _ _ _ _ (tu wpisz swoją ksywę jeśli chcesz też dołączyć!)

- jacus666
Ja natomiast przejrzałem po raz kolejny instrukcję oraz zajrzałem do dziesiątków wątków na BGG. To co zrobiłem tj. sprzedaż z 4 różnych przędzalni do 4 różnych portów w jednej akcji była zgodna z zasadami! : D
Ostatnio zmieniony 01 lut 2016, 23:40 przez jacus666, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja kolekcja
Moja kolekcja
-
177 : 173 : 165 czy jakos tak, co za wynik, co za poziom rozgrywki! to deluxe nas chyba uskrzylilo! a moze jednak zastosowanie innych zasad?
genialna gra. dziekuje i dobranoc
genialna gra. dziekuje i dobranoc
Jakich innych zasad?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Embrace Eternity!
-
nie pamiętam jak graliśmy 2 lata temu ale w ostatnio w czwartek była spora wpadka z zasadami:
w dobie kanałów każde z miast można zabudować całkowicie (a nie że tylko 1 firma), ograniczenie dotyczy tylko tego że każdy z graczy może w danym mieście mieć tylko 1 swoją firmę! w dobie kolei nie ma już tego ograniczenia
wpadka na konto Mikiego ale ja się nie czepiam bo moich wpadek to i tak nic nie przebije
wczoraj graliśmy w innego Brassa!
na przyszłość wniosek taki:
jesteśmy weteranami, w głowach mamy już zasady do 150 gier i tego nie da się już ogarnąć. jak siadamy do trudniejszej gry to 2 osoby powinny znać jej zasady i przynajmniej jedna przeczytać zasady tuż przed graniem
w dobie kanałów każde z miast można zabudować całkowicie (a nie że tylko 1 firma), ograniczenie dotyczy tylko tego że każdy z graczy może w danym mieście mieć tylko 1 swoją firmę! w dobie kolei nie ma już tego ograniczenia
wpadka na konto Mikiego ale ja się nie czepiam bo moich wpadek to i tak nic nie przebije

wczoraj graliśmy w innego Brassa!
na przyszłość wniosek taki:
jesteśmy weteranami, w głowach mamy już zasady do 150 gier i tego nie da się już ogarnąć. jak siadamy do trudniejszej gry to 2 osoby powinny znać jej zasady i przynajmniej jedna przeczytać zasady tuż przed graniem
- mnowaczy
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
- Kontakt:
O żesz w mordę! Zajrzałem do instrukcji i faktycznie jest jak mówisz. Wychodzi na to, że graliśmy w wersję dla prawdziwych twardzieli!hancza123 pisze: w dobie kanałów każde z miast można zabudować całkowicie (a nie że tylko 1 firma), ograniczenie dotyczy tylko tego że każdy z graczy może w danym mieście mieć tylko 1 swoją firmę! w dobie kolei nie ma już tego ograniczenia
Dwie osoby, które przeczytały instrukcję nic nie dają bo ostatnio takie 2 osoby były a i tak graliśmy źle.
- Markus
Ten błąd z jakim graliście w Brassa to jest z gatunku: "gram w Puerto Rico i podczas produkcji jako bonus biorę kawę mimo braku jej produkcji na moich polach". Wypacza to całkowicie rozgrywkę. 
Brawo dla Hańczy za wychwycenie tego babola

Brawo dla Hańczy za wychwycenie tego babola
- mnowaczy
- Kontakt:
Przykład z Puerto pozwala ci na więcej niż możesz a w Brassie odwrotnie, jeszcze mocniej ogranicza cię. Nie przesadzałbym z wypaczeniem rozgrywki, po prostu była jeszcze trudniejsza dla początkującychMarkus pisze:Ten błąd z jakim graliście w Brassa to jest z gatunku: "gram w Puerto Rico i podczas produkcji jako bonus biorę kawę mimo braku jej produkcji na moich polach". Wypacza to całkowicie rozgrywkę.![]()

-
jak się rozegrało 2500 partyjek w 200 różnych gier to można jakąś zasadę pomylić, ja to rozumiem
najlepiej jak zasad pilnuje ktoś z krótszym stażem planszówkowym, to się wszystko jeszcze w głowie mieści. Jacek jest dobrym przykładem
wczorajsza rozgrywka była zacięta i było sporo chaosu, wiele razy cofane były ruchy i to odgadywanie jak to cofamy. po fazie kanałów żeśmy popsuli chyba nieco liczenie punktów. jestem pewien że wczoraj też nie było na 100% zgodnie z zasadami i wynik nie jest nie 100% precyzyjny!
najlepiej jak zasad pilnuje ktoś z krótszym stażem planszówkowym, to się wszystko jeszcze w głowie mieści. Jacek jest dobrym przykładem

wczorajsza rozgrywka była zacięta i było sporo chaosu, wiele razy cofane były ruchy i to odgadywanie jak to cofamy. po fazie kanałów żeśmy popsuli chyba nieco liczenie punktów. jestem pewien że wczoraj też nie było na 100% zgodnie z zasadami i wynik nie jest nie 100% precyzyjny!

- jacus666
A co z Food Chain Magnate? : <
Moja kolekcja
Moja kolekcja
-
ja dotrę jutro niestety dopiero około 20.00 więc zdążę na waszą fazę koleiJulka pisze:Czy w czwartek zagramy w Brassa, narobiliście smaku![]()

Food Chain też chętnie bym poznał. Wizualnie wygląda zniechęcająco niczym prototyp ale opinie brzmią jednoznacznie, gra podobno jest bombowa
- mnowaczy
- Kontakt:
Proszę mi tu nie grać w Brassa podczas mojej nieobecności! Wystarczy, że Hańcza sabotaż zrobiłJulka pisze:Czy w czwartek zagramy w Brassa, narobiliście smaku![]()

ok, ok... Food Chain Magnate z wielką przyjemnością, nie wiem tylko czy mi się uda dotrzeć o 18.
Jakaś osoba chętna na Asie dziś (jakkolwiek to brzmi
)? Potrzeba czwartego gracza.

Cześć, można się dołączyć do was? O której zaczynacie?
P.s. szybko ogarniam skomplikowane tytuły
P.s. szybko ogarniam skomplikowane tytuły