Memoir '44 (Richard Borg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Memoir'44
https://www.daysofwonder.com/memoir44/e ... nd-desert/
Pod tym linkiem masz reguły. Jak zjedziesz na dół to ściągniesz, są to nowe zasady, które mają również odniesienie do poprzednich talii.
Pod tym linkiem masz reguły. Jak zjedziesz na dół to ściągniesz, są to nowe zasady, które mają również odniesienie do poprzednich talii.
W Winter wars masz wyjaśnione jak działają zimowe karty, ale to się przekłada też na inne. Rebel ma przetłumaczoną instrukcję.
https://www.rebel.pl/repository/files/i ... ars_pl.pdf
https://www.rebel.pl/repository/files/i ... ars_pl.pdf
Pawello, polecam jednak grać z zasadami z najnowszego battle map. Są trochę zmienione te zasady na plus. Jest tam też wyraźnie zaznaczone, że należy grać wg tych zasad z poprzednimi taliami. Oczywiście obowiązku nie ma 
PS. Co do tłumaczenia rebela. Bardzo cenię, że je zrobili jednak znalazłem całem mnóstwo błedów w tłumaczeniu, które dość mocno wpływały na rozgrywkę. Lepiej korzystać z orygianału.
Pozdrawiam

PS. Co do tłumaczenia rebela. Bardzo cenię, że je zrobili jednak znalazłem całem mnóstwo błedów w tłumaczeniu, które dość mocno wpływały na rozgrywkę. Lepiej korzystać z orygianału.
Pozdrawiam
Może nie duże zmiany ale znaczące. Najważniejsza jest że:
Gracz nie może zagrać drugiej karty z ręki na tą samą jednostkę przeciwnika. Oraz gracz nie może zagrać karty przeciwko graczowi, który użył w swojej turze karty walki. Czyli jeden gracz wzmacnia swoją jednostkę dodając jej kość walki, a przeciwnik wywala kartę out of ammo i akcja stracona, teraz tak nie można. Tak samo nie można zagrać dwóch kart na tą samą jednostkę przeciwnika np. brak amunicji i od razu drugą żeby się wycofała. Można na dwie różne.
Gracz nie może zagrać drugiej karty z ręki na tą samą jednostkę przeciwnika. Oraz gracz nie może zagrać karty przeciwko graczowi, który użył w swojej turze karty walki. Czyli jeden gracz wzmacnia swoją jednostkę dodając jej kość walki, a przeciwnik wywala kartę out of ammo i akcja stracona, teraz tak nie można. Tak samo nie można zagrać dwóch kart na tą samą jednostkę przeciwnika np. brak amunicji i od razu drugą żeby się wycofała. Można na dwie różne.
Jak najbardziej możesz.
Dwie podstawki są głównie potrzebne żeby ułożyć mapę oraz mieć wstarczającą ilość figurek. Jeżeli posiadasz dodatek overlord to masz tam wydrukowane kartonowe odpowiedniki figurek, które możesz użyć. Możesz też użyc gotowych map z serii battle maps. W takim wypadku nie potrzebujesz drugiej podstawki. A jeżeli nie jesteś jakimś wielkim estetą to wystarczy połączyć zwykłą mapę z podstawki z zimową/ pustynną jeżeli posiadasz i też moża grać. Widziałem, że dużo ludzi tak gra.
- REBEL.pl
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 740 times
- Kontakt:
Re: Memoir '44 (Richard Borg)
Rebel jako dystrybutor sprowadza go do kraju, a gdy tylko Memoir'44: New Flight Plan trafi na nasze magazyny, to sklepy partnerskie będą mogły go kupować także od nas. Szacowana data dostępności to Maj/Czerwiec 2019 r. - jeszcze do potwierdzenia przez Days of Wonder.
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
- mauserem
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
buk zapłać dobrzy ludzieREBEL.pl pisze: ↑22 mar 2019, 14:42Rebel jako dystrybutor sprowadza go do kraju, a gdy tylko Memoir'44: New Flight Plan trafi na nasze magazyny, to sklepy partnerskie będą mogły go kupować także od nas. Szacowana data dostępności to Maj/Czerwiec 2019 r. - jeszcze do potwierdzenia przez Days of Wonder.

-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 30 times
Super wieści. Czy będzie polskie wydanie dodatku?REBEL.pl pisze: ↑22 mar 2019, 14:42Rebel jako dystrybutor sprowadza go do kraju, a gdy tylko Memoir'44: New Flight Plan trafi na nasze magazyny, to sklepy partnerskie będą mogły go kupować także od nas. Szacowana data dostępności to Maj/Czerwiec 2019 r. - jeszcze do potwierdzenia przez Days of Wonder.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1325 times
Jak może być polski dodatek do gry, która nie posiada oficjalnej polskiej wersji???
-
Witam, mam zamia rozszerzyć swojego M44 i tu pytanie do was. Gdzie znajdę jakiś dosyć jasny opis zależności miedzy dodatkami to znaczy który dodatek wymaga jakich innych dodatków? Nie ukrywam że język polski bardzo by to ułatwił. A według was w jakiej kolejności najlepiej zaopatrywać się w dodatki?
Myślałem na początek o Estern front lub Mediterranean + mapa winter/desert.
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 132 times
Jak potrzebujesz instrukcji do podstawki to mam.
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
- mauserem
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
instrukcja w pdf jest dostępna na BGG, ale jest w niej sporo błędów rzeczowych
-
Do podstawki i dodatków instrukcje są na steonie portala. Mi chodzi o najnowszy latający dodatek:)mauserem pisze: ↑24 mar 2019, 11:58instrukcja w pdf jest dostępna na BGG, ale jest w niej sporo błędów rzeczowych
-
-
- Been thanked: 4 times
Najlepszymi dodatkami na start są zdecydowanie dodatki armijne (nie wymagają one innych dodatków + wprowadzają najwięcej nowego).p_olo86 pisze: ↑23 mar 2019, 15:34 Witam, mam zamia rozszerzyć swojego M44 i tu pytanie do was. Gdzie znajdę jakiś dosyć jasny opis zależności miedzy dodatkami to znaczy który dodatek wymaga jakich innych dodatków? Nie ukrywam że język polski bardzo by to ułatwił. A według was w jakiej kolejności najlepiej zaopatrywać się w dodatki?
Moim zdaniem najlepszym dodatkiem na start jest Eastern Front. Posiada nowe zasady w tym "wspaniały" żeton rosyjskiego komisarza, rosyjską armię, nowe hexy i naprawdę fajne scenariusze (w tym Stalingrad,jeden z najlepszych i najbardziej zbalansowanych scenariuszy w jakie grałem), mapa winter/desert niby nie jest obowiązkowa ale nie wyobrażam sobie grać w EF bez niej.
Kolejnym równie dobrym dodatkiem jest Pacyfic Theater i znowu to samo, nowa armia, hexy, nowe zasady do Japońskiej armii, nowe scenariusze oraz plansza dnia i nocy. Też uważam, że to dobry dodatek na start plus nie jest potrzebna dodatkowa mapa do niego.
Mediterranean Theater zalecam kupić po zakupie dwóch poprzednich, wprowadza nową armię i nowe zasady jednak zasady w tym dodatku nie zmieniają zbyt wiele, plus pustynne scenariusze na których często prawie w ogóle nie ma terenów. Nie jest to zły dodatek jednak słabszy od dwóch poprzednich. No i do niego oczywiście również zalecana jest dodatkowa mapa.
Terrain Pack, jeśli lubisz sam tworzyć scenariusze to dodatek idealny dla Ciebie, dużo nowych hexów i znaczników (część z nich 15 lat po premierze nie doczekała się oficialnego wykorzystania w sceariuszach), sam posiada tylko 4 nowe scenariusze, trochę mało... Często TP wykorzystuje się przy "większych dodatkach" żeby rozłożyć jakąś drogę albo tory.
W takiej kolejości zalecam zakup pierwszych dodatków. Nie wiem jak obecnie z dostępnością pozostałych więc o nich nie wspomniałem, jakbyś miał jakieś pytania, pytaj

-
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 516 times
- Kontakt:
Memoir’44 – Winter Wars Campaign – Part 1
Memoir'44 jest jedną z tych gier, które naprawdę błyszczą z dodatkami. Jednym z moich ulubionych jest Winter Wars. W poniższym wpisie chciałbym przedstawić pierwszą część relacji z kampanii opowiadającej o wielkiej ofensywie niemieckiej w Ardenach w grudniu 1944. Miłej lektury!

PS. Relacja jest po angielsku.
Memoir'44 jest jedną z tych gier, które naprawdę błyszczą z dodatkami. Jednym z moich ulubionych jest Winter Wars. W poniższym wpisie chciałbym przedstawić pierwszą część relacji z kampanii opowiadającej o wielkiej ofensywie niemieckiej w Ardenach w grudniu 1944. Miłej lektury!

PS. Relacja jest po angielsku.
Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
-
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 516 times
- Kontakt:
Hm, przyznaję, że znalazłem błąd w słowie Memoir i kilka "the" warto było dodać (to już poprawione), ale nie widzę aż tak dramatycznych uchybień. Errata w postaci żony nie zawsze ma czas spojrzeć na to co wyprodukuje

Mój blog, serdecznie zapraszam!