Zazdroszczę współgraczy. U nas 2 razy dłużej.Warenhari pisze: ↑02 gru 2024, 00:02U nas, na 3 osoby, powtarzalnie około trzy godziny, z rozstawieniem scenariusza. Ta sama trójka graczy, więc wszyscy już ogarniają co i jak i uczestniczą w przygotowaniu i zwijaniu. Nie ma jakiegoś szczególnego paraliży decyzyjnego ani przestoi, choć każdy tam chwilę nad swoim planem myśli. Ciągle też eksplorujemy samą grę, żeby ograć wszystkie domy, nauczyć się dobierać dom/wariant do stołu, etc.
Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)
-
- Has thanked: 430 times
- Been thanked: 196 times
Witam, leży u mnie zapakowany voidfall i nie mam serca zabierać się za rozpakowanie bez sensownego insertu. Rzucił mi się w oczy ten z gamu (nie jestem powiązany z tym podmiotem gospodarczym w żaden sposób i nie jest to z mojej strony marketing) i tu moje pytanie. Czy jest spoko czy może macie coś bardziej sensownego do polecenia ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam
Z góry dziękuję za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam

Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Ja mam już trzeci insert z gamu. Wybieram takie drukowane z prostej przyczyny - chcę mieć gotowy produkt, a nie taki do składania. Jak dla mnie jest ok, wszystko się ładnie mieści i pasuje do pudełka.Kal-El83 pisze: ↑08 gru 2024, 09:23 Witam, leży u mnie zapakowany voidfall i nie mam serca zabierać się za rozpakowanie bez sensownego insertu. Rzucił mi się w oczy ten z gamu (nie jestem powiązany z tym podmiotem gospodarczym w żaden sposób i nie jest to z mojej strony marketing) i tu moje pytanie. Czy jest spoko czy może macie coś bardziej sensownego do polecenia ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam![]()
Kupiłem ten insert i świetnie wszystko porządkuje jednak roboty z insertowaniem trochę jest. Polecić go jednak poleceKal-El83 pisze: ↑08 gru 2024, 09:23 Witam, leży u mnie zapakowany voidfall i nie mam serca zabierać się za rozpakowanie bez sensownego insertu. Rzucił mi się w oczy ten z gamu (nie jestem powiązany z tym podmiotem gospodarczym w żaden sposób i nie jest to z mojej strony marketing) i tu moje pytanie. Czy jest spoko czy może macie coś bardziej sensownego do polecenia ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam![]()
Wydrukowałem sobie i te stateczki. Ogólnie na pewno lepsza widoczność niż te tekturowe. Tu od razu widać jaki to typ jest, a nie trzeba przyglądać się. Plik bym poprawił, żeby corvetty miały przedziałki na kostki. Do tego ja drukowałem sobie w innym kolorze corvetty dla spaczenia.
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
E, przesadzasz. Fakt, mniej kolorowe od podstawkowych kartonikow ale zawsze mozna minimalnie ubarwic farbkami. Musze miec tylko jakis pomysl. Mnie sie podobaja od strony samej rozgrywki.
- Abizaas
- Has thanked: 636 times
- Been thanked: 786 times
Super pomysł wydrukowanie takich stateczków, teraz gra wygląda jak prototyp do testowania.
-
- Has thanked: 1040 times
- Been thanked: 665 times
W mailu od Mindclashów pojawiło się coś takiego:

Obstawiam, że chodzi o kampanię dodatku. Raczej nie mini-dodatek bo w przypadku Trickeriona napisali wprost, że taki będzie.

Obstawiam, że chodzi o kampanię dodatku. Raczej nie mini-dodatek bo w przypadku Trickeriona napisali wprost, że taki będzie.
-
- Has thanked: 1054 times
- Been thanked: 676 times
Odpuszczam z dwóch powodów:
1. Już teraz długo się robi setup a dodatek na bank to spotęguje
2. Dodatki tego wydawnictwa zazwyczaj wydłużają rozgrywkę. Są dobre ale rzadko je stosuję przy innych ich grach
1. Już teraz długo się robi setup a dodatek na bank to spotęguje
2. Dodatki tego wydawnictwa zazwyczaj wydłużają rozgrywkę. Są dobre ale rzadko je stosuję przy innych ich grach
Gram solo i w każdym cyklu mogą wejść wydarzenia w których moge użyć od 4 do 6 kart akcji. To troche dziwne podejście moim zdaniem bo poziom trudności znacznie sie podnosi gdy mam 2 karty akcji mniej do wyboru, co o tym myślicie?
Z drugiej strony wydaje mi się, że wydarzenia z mniejszą ilością rund są raczej przyjaźniejsze dla graczy. Te z większą jednak trochę biją po kostkach. No i przy mniejszej ilości rund jest mniej kryzysów do rozwiązania i potencjalnie mniej bitew do stoczenia. Czasem to dobrze, czasem źle - to zależy

Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 02 lut 2025, 12:32 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 12 times
W sklepie Mindclash ponownie pojawiły się 3-warstwowe planszetki, dodatkowo z rabatem i darmową przesyłką 

Czy muszę mówić, że oczywiście już ich nie mabrucewayne0 pisze: ↑13 mar 2025, 17:32 W sklepie Mindclash ponownie pojawiły się 3-warstwowe planszetki, dodatkowo z rabatem i darmową przesyłką![]()

-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 12 times
- gram_niebieskim
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 68 times
Zagrałem moją pierwsza partię - pierwszy scenariusz SOLO.
Łał! Jakież to jest dla mnie dobre. Jestem syty. Ogrom decyzyjności a same wybory piękne. Zajarany jestem mocno bo to najprostszy scenariusz, najprostsza frakcja w wersji 'A'.
Przestrzeliłem z poziomem trudności, bo wybrałem średni 'bom przeca ogrony w kartony' i dostałem nieźle po dupie i wydaje mi się, że osiągnąłem bardzo marny wynik punktowy 117 pkt. Chcę rewanżu, chce poprawki już teraz!
To była partia nauki, pomimo sporego przygotowania i tak wertowałem instrukcję i glosariusz. Ale siadło, wszystko skminiłem, w CV wpiszę sobie znajomość nowego języka: ikonografii z Voidfalla
Finalnie partia zajęła mi 4,5h ale się w ogóle nie śpieszyłem i wertowałem spokojnie książeczki.
Setup: eeee nie taki diabeł straszny. Mam organizer na "śróbki", karty ułożone i popakowane po kilka 'setów' i kolejno wszystko ładnie na stół wyskakuje. Wcześniej zrobiłem testowy setup tak by poukładać wszystko w pudle i sobie ułatwić rozkładanie już przed faktyczną grą.
Składa się też sprawnie, szczególnie że zadbałem o porządek na stole i jest spakowane jak było wcześniej.
Wydaje mi się, że kolejna partia w scenariusz pierwszy nie zajmie mi dłużej niż 2h + rozkładanie/składanie
Czekam tylko na kolejny dogodny termin by wsiąknąć ponownie w ten majstersztyk. Miodności.
Łał! Jakież to jest dla mnie dobre. Jestem syty. Ogrom decyzyjności a same wybory piękne. Zajarany jestem mocno bo to najprostszy scenariusz, najprostsza frakcja w wersji 'A'.
Przestrzeliłem z poziomem trudności, bo wybrałem średni 'bom przeca ogrony w kartony' i dostałem nieźle po dupie i wydaje mi się, że osiągnąłem bardzo marny wynik punktowy 117 pkt. Chcę rewanżu, chce poprawki już teraz!
To była partia nauki, pomimo sporego przygotowania i tak wertowałem instrukcję i glosariusz. Ale siadło, wszystko skminiłem, w CV wpiszę sobie znajomość nowego języka: ikonografii z Voidfalla

Finalnie partia zajęła mi 4,5h ale się w ogóle nie śpieszyłem i wertowałem spokojnie książeczki.
Setup: eeee nie taki diabeł straszny. Mam organizer na "śróbki", karty ułożone i popakowane po kilka 'setów' i kolejno wszystko ładnie na stół wyskakuje. Wcześniej zrobiłem testowy setup tak by poukładać wszystko w pudle i sobie ułatwić rozkładanie już przed faktyczną grą.
Składa się też sprawnie, szczególnie że zadbałem o porządek na stole i jest spakowane jak było wcześniej.
Wydaje mi się, że kolejna partia w scenariusz pierwszy nie zajmie mi dłużej niż 2h + rozkładanie/składanie
Czekam tylko na kolejny dogodny termin by wsiąknąć ponownie w ten majstersztyk. Miodności.
U mnie na liczniku 26 rozgrywek. Od razu stała się TOP 1 w moim domu. Ja jestem zachwycony, kobieta zachwycona, syn zachwycony. Ostatnio gramy tylko Coop. Cudo 
Gra jest rewelacyjna, mam nadzieję, że kiedyś dojdzie do TOP 10 na BGG

Gra jest rewelacyjna, mam nadzieję, że kiedyś dojdzie do TOP 10 na BGG

"Triple layered house boards" wróciły do sklepu => https://eu.shop.mindclashgames.com/prod ... se-boards/
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Wow, dzięki! Też udało mi się złożyć wreszcie zamówienie na to.tomp pisze: ↑30 maja 2025, 14:11 "Triple layered house boards" wróciły do sklepu => https://eu.shop.mindclashgames.com/prod ... se-boards/
-
- Has thanked: 430 times
- Been thanked: 196 times
Podziekowal, zalapalem sie 
Jak juz przyjdzie to nie bede mil wymowki aby w loncu rozpakowac (mam insert, koszulki, gre - tylko tego brakowalo XD )

Jak juz przyjdzie to nie bede mil wymowki aby w loncu rozpakowac (mam insert, koszulki, gre - tylko tego brakowalo XD )
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)