Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Faziee
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)

Post autor: Faziee »

Warenhari pisze: 02 gru 2024, 00:02
Leinadus pisze: 01 gru 2024, 23:55 Ile czasu wam schodzi na grę po kilku rozgrywkach?
U nas, na 3 osoby, powtarzalnie około trzy godziny, z rozstawieniem scenariusza. Ta sama trójka graczy, więc wszyscy już ogarniają co i jak i uczestniczą w przygotowaniu i zwijaniu. Nie ma jakiegoś szczególnego paraliży decyzyjnego ani przestoi, choć każdy tam chwilę nad swoim planem myśli. Ciągle też eksplorujemy samą grę, żeby ograć wszystkie domy, nauczyć się dobierać dom/wariant do stołu, etc.
Zazdroszczę współgraczy. U nas 2 razy dłużej.
Kal-El83
Has thanked: 430 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Kal-El83 »

Witam, leży u mnie zapakowany voidfall i nie mam serca zabierać się za rozpakowanie bez sensownego insertu. Rzucił mi się w oczy ten z gamu (nie jestem powiązany z tym podmiotem gospodarczym w żaden sposób i nie jest to z mojej strony marketing) i tu moje pytanie. Czy jest spoko czy może macie coś bardziej sensownego do polecenia ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
kaem87
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Post autor: kaem87 »

Kal-El83 pisze: 08 gru 2024, 09:23 Witam, leży u mnie zapakowany voidfall i nie mam serca zabierać się za rozpakowanie bez sensownego insertu. Rzucił mi się w oczy ten z gamu (nie jestem powiązany z tym podmiotem gospodarczym w żaden sposób i nie jest to z mojej strony marketing) i tu moje pytanie. Czy jest spoko czy może macie coś bardziej sensownego do polecenia ?
Ja mam już trzeci insert z gamu. Wybieram takie drukowane z prostej przyczyny - chcę mieć gotowy produkt, a nie taki do składania. Jak dla mnie jest ok, wszystko się ładnie mieści i pasuje do pudełka.
Yekini
Been thanked: 1 time

Post autor: Yekini »

Kal-El83 pisze: 08 gru 2024, 09:23 Witam, leży u mnie zapakowany voidfall i nie mam serca zabierać się za rozpakowanie bez sensownego insertu. Rzucił mi się w oczy ten z gamu (nie jestem powiązany z tym podmiotem gospodarczym w żaden sposób i nie jest to z mojej strony marketing) i tu moje pytanie. Czy jest spoko czy może macie coś bardziej sensownego do polecenia ?
Kupiłem ten insert i świetnie wszystko porządkuje jednak roboty z insertowaniem trochę jest. Polecić go jednak polece
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

Odebrałem dzisiaj zamówione z wydruku stateczki. Klasa.
Obrazek
dave8
Has thanked: 86 times
Been thanked: 106 times

Post autor: dave8 »

Szczerze mówiąć to tragicznie to wygląda.
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

dave8 pisze: 31 gru 2024, 13:46 Szczerze mówiąć to tragicznie to wygląda.
Wydrukowałem sobie i te stateczki. Ogólnie na pewno lepsza widoczność niż te tekturowe. Tu od razu widać jaki to typ jest, a nie trzeba przyglądać się. Plik bym poprawił, żeby corvetty miały przedziałki na kostki. Do tego ja drukowałem sobie w innym kolorze corvetty dla spaczenia.
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

dave8 pisze: 31 gru 2024, 13:46 Szczerze mówiąć to tragicznie to wygląda.
E, przesadzasz. Fakt, mniej kolorowe od podstawkowych kartonikow ale zawsze mozna minimalnie ubarwic farbkami. Musze miec tylko jakis pomysl. Mnie sie podobaja od strony samej rozgrywki.
Awatar użytkownika
Abizaas
Has thanked: 636 times
Been thanked: 786 times

Post autor: Abizaas »

Super pomysł wydrukowanie takich stateczków, teraz gra wygląda jak prototyp do testowania.

Kolekcja

ninety-percent of everything is crud
sasquach
Has thanked: 1040 times
Been thanked: 665 times

Post autor: sasquach »

W mailu od Mindclashów pojawiło się coś takiego:
Obrazek
Obstawiam, że chodzi o kampanię dodatku. Raczej nie mini-dodatek bo w przypadku Trickeriona napisali wprost, że taki będzie.
buhaj
Has thanked: 1054 times
Been thanked: 676 times

Post autor: buhaj »

Odpuszczam z dwóch powodów:
1. Już teraz długo się robi setup a dodatek na bank to spotęguje
2. Dodatki tego wydawnictwa zazwyczaj wydłużają rozgrywkę. Są dobre ale rzadko je stosuję przy innych ich grach
Darkolius
Has thanked: 14 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Darkolius »

Gram solo i w każdym cyklu mogą wejść wydarzenia w których moge użyć od 4 do 6 kart akcji. To troche dziwne podejście moim zdaniem bo poziom trudności znacznie sie podnosi gdy mam 2 karty akcji mniej do wyboru, co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
skiba
Has thanked: 36 times
Been thanked: 277 times

Post autor: skiba »

Darkolius pisze: 01 lut 2025, 19:58 Gram solo i w każdym cyklu mogą wejść wydarzenia w których moge użyć od 4 do 6 kart akcji. To troche dziwne podejście moim zdaniem bo poziom trudności znacznie sie podnosi gdy mam 2 karty akcji mniej do wyboru, co o tym myślicie?
Z drugiej strony wydaje mi się, że wydarzenia z mniejszą ilością rund są raczej przyjaźniejsze dla graczy. Te z większą jednak trochę biją po kostkach. No i przy mniejszej ilości rund jest mniej kryzysów do rozwiązania i potencjalnie mniej bitew do stoczenia. Czasem to dobrze, czasem źle - to zależy :)
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
Darkolius
Has thanked: 14 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Darkolius »

Spoiler:
No są to jakieś argumenty, przyjrze się tym wydarzeniom, mam nadzieje że zobacze w nich to co napisałeś :)
Ostatnio zmieniony 02 lut 2025, 12:32 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
brucewayne0
Has thanked: 13 times
Been thanked: 12 times

Post autor: brucewayne0 »

W sklepie Mindclash ponownie pojawiły się 3-warstwowe planszetki, dodatkowo z rabatem i darmową przesyłką :)
Rience
Has thanked: 25 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Rience »

brucewayne0 pisze: 13 mar 2025, 17:32 W sklepie Mindclash ponownie pojawiły się 3-warstwowe planszetki, dodatkowo z rabatem i darmową przesyłką :)
Czy muszę mówić, że oczywiście już ich nie ma :D
Awatar użytkownika
yaro_
Has thanked: 78 times
Been thanked: 132 times

Post autor: yaro_ »

W takiej cenie żal było nie wziąć :)
brucewayne0
Been thanked: 12 times

Post autor: brucewayne0 »

Rience pisze: 13 mar 2025, 17:45 Czy muszę mówić, że oczywiście już ich nie ma :D
Standard w ich przypadku. Mi szczęśliwie się udało :)
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 144 times
Been thanked: 68 times

Post autor: gram_niebieskim »

Zagrałem moją pierwsza partię - pierwszy scenariusz SOLO.

Łał! Jakież to jest dla mnie dobre. Jestem syty. Ogrom decyzyjności a same wybory piękne. Zajarany jestem mocno bo to najprostszy scenariusz, najprostsza frakcja w wersji 'A'.
Przestrzeliłem z poziomem trudności, bo wybrałem średni 'bom przeca ogrony w kartony' i dostałem nieźle po dupie i wydaje mi się, że osiągnąłem bardzo marny wynik punktowy 117 pkt. Chcę rewanżu, chce poprawki już teraz!

To była partia nauki, pomimo sporego przygotowania i tak wertowałem instrukcję i glosariusz. Ale siadło, wszystko skminiłem, w CV wpiszę sobie znajomość nowego języka: ikonografii z Voidfalla ;)
Finalnie partia zajęła mi 4,5h ale się w ogóle nie śpieszyłem i wertowałem spokojnie książeczki.

Setup: eeee nie taki diabeł straszny. Mam organizer na "śróbki", karty ułożone i popakowane po kilka 'setów' i kolejno wszystko ładnie na stół wyskakuje. Wcześniej zrobiłem testowy setup tak by poukładać wszystko w pudle i sobie ułatwić rozkładanie już przed faktyczną grą.
Składa się też sprawnie, szczególnie że zadbałem o porządek na stole i jest spakowane jak było wcześniej.

Wydaje mi się, że kolejna partia w scenariusz pierwszy nie zajmie mi dłużej niż 2h + rozkładanie/składanie

Czekam tylko na kolejny dogodny termin by wsiąknąć ponownie w ten majstersztyk. Miodności.
Wosho
Has thanked: 212 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

Nie lubie grac w planszowki SOLO ale chyba sie skusze bo wszyscy chwala a gralem juz pvp i podobalo mi sie :)
prorock
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: prorock »

U mnie na liczniku 26 rozgrywek. Od razu stała się TOP 1 w moim domu. Ja jestem zachwycony, kobieta zachwycona, syn zachwycony. Ostatnio gramy tylko Coop. Cudo :)
Gra jest rewelacyjna, mam nadzieję, że kiedyś dojdzie do TOP 10 na BGG ;)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 555 times

Post autor: tomp »

"Triple layered house boards" wróciły do sklepu => https://eu.shop.mindclashgames.com/prod ... se-boards/
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
aryss
Been thanked: 26 times

Post autor: aryss »

W końcu udało się kupić :D teraz czekanie na paczkę i prawie jak prezent na dzień dziecka będę miał sobie zrobiony
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

tomp pisze: 30 maja 2025, 14:11 "Triple layered house boards" wróciły do sklepu => https://eu.shop.mindclashgames.com/prod ... se-boards/
Wow, dzięki! Też udało mi się złożyć wreszcie zamówienie na to.
Kal-El83
Has thanked: 430 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Kal-El83 »

Podziekowal, zalapalem sie :)
Jak juz przyjdzie to nie bede mil wymowki aby w loncu rozpakowac (mam insert, koszulki, gre - tylko tego brakowalo XD )
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
ODPOWIEDZ