Efekt napewno bedzie inny, jednak przy farbach kontrastowych wole wiecej bialego niż szarego bo figurka wyjdzie ciemniejsza a niektore kolory sa bardzo kryjace ale wiadomo kazdy ma swoje preferencje i moze dla kogos ten szary na tyle dodaje ze poświęci wiecej czasu na ten dodatkowy krok przy podkladowaniu.Thaiphoon pisze: ↑09 sty 2025, 09:59Na jednym świetnym filmiku widziałem jak czarne figurki podaje się szary spray pod kątem 45st i wtedy od góry biały spray. Wtedy podobno jest najlepszy efekt, ale koszty rosną, czy to potwierdzasz?Zmij pisze: ↑09 sty 2025, 09:47 Zenithal, jest idealny pod SP, od lat stosuje i polecam z tym ze biały spray używam nie tylko pionowo od góry a też pod katem ok 45 stopni z kazdej strony. Slapchop tez jest ok z tym ze jest bardziej pracochłonny. Palety mokrej do SP2.0 nie polecam bo farby bardzo plynne i za szybko lapia wode z palety, przez co sie rozcieńczają i traca właściwości jak dla mnie za szybko. Polecam cokolwiek w stylu palety z zagłębieniami,przerabiałem wiele typów palet ale aktualnie zabrałem synowi duzego popita i w sumie przy tym zostałem bo idealnie sie czyści z pozostałości farb
Czy kupiłbyś uzywane SP 1.0 czy jednak lepiej dołożyć do nowego zestawu 2.0? Różnica około 100zł, nie ma ciśnienia na używkę.
A i jeszcze pędzle, czy faktycznie SP tak szybką niszczą pędzle z naturalnym włosiem, że nie warto ich używać. Jakie Ty pędzle używasz?
SP1 niszcza pedzle jak kazde inne farby kontrastowe, nie sa jakies wyjatkowe pod tym wzgledem:)Sam uzywam SP1 i SP2 ale ze wzgledu na rozne ich wlasciwosci, SP2 bardzo szybko schna i niemozliwy jest np ladny wetblending na figurce a SP1 schna dlugo przez co ladnie sie na figurce mieszaja zanim zaschna. Dodatkowo SP1 sa bardziej blyszczace przez co pięknie washuja metaliki. SP1 na niektorych kolorach reaktywacja jest niestety problemem ale nadal sa to dobre farby, jak kazdych nalezy sie nauczyc ich uzywac. Na poczatek lepiej chyba SP2 jednak