Jednostki są ściągane z planszy pod koniec inicjatywy, wiec nie ma mozliwosci, by drugi w linii dostal. Nawet jesli strzelaloby pare jednostek, a nie jedna z dwoma rodzajami ataku. No wiec analogii do sytuacji z medykiem tutaj nie ma.Geko pisze:Hmm, a co w sytuacji gdyby przed takim gosciem (co jednoczescie ma jedno uderzenie i jeden strzal w tym samym kierunku) stoja dwaj wrogowie w linii prostej, o wytrzymalosci 1. Wtedy pierwszego zabije uderzeniem a drugiego strzalem? Moim zdaniem zabije tylko pierwszego oboma atakami. Jesli mam racje to analogicznie ppdchodzilbym do medyka, tj. dalbym.mu oba obrazenia.
Neuroshima Hex - pytanie o zasady
- jolietjake
- Been thanked: 1 time
Re: Neuroshima Hex - pytanie o zasady
Joliet Jake na BGG
Medyk a zatruwacze.
1. Czy medyk chroni od faktu zatrucia (tzn. od otrzymania znacznika zatrucia) ? Czyli czy medy wtedy sam przejmuje znacznik, jeśli ... ?
2. Czy medyk chroni od obrażeń zadawanych (przez zatrucie) podczas bitwy gdy się już ma na sobie znacznik zatrucia ?
1. Czy medyk chroni od faktu zatrucia (tzn. od otrzymania znacznika zatrucia) ? Czyli czy medy wtedy sam przejmuje znacznik, jeśli ... ?
2. Czy medyk chroni od obrażeń zadawanych (przez zatrucie) podczas bitwy gdy się już ma na sobie znacznik zatrucia ?
- jolietjake
1. Wg instrukcji zatrucie kladzie sie na zranionej jednostce, nie? W takim razie, gdy jest medyk to nie będzie zranionej jednostki.
2. Tak
2. Tak
Joliet Jake na BGG
Czy działko Gausa np. z armii Smart przebija pancerz? Czy pancerz odbija jednak uderzenie dzialka?
A to?puciek2 pisze:Medyk a zatruwacze.

No, chyba że do jednostki z atakiem wręcz dołączony jest np. Bojler, to wtedy Medyk powinien przyjąć na siebie cały atak z jadem.
- jolietjake
Oj, przepraszam za wprowadzenie w blad. Nie moglem zajrzec do instrukcji i pomylilem Zatrucie z cechą Jadu przy normalnym ataku. W takim razie, Medyk nie pomaga przy samym ataku Zatrucia, ale nadal wydaje mi sie, ze moze wziac na siebie obrazenia wynikajace z Jadu podczas bitwy. Mowie tu oczywiscie o sytuacji, kiedy zatruta jest jednostka, do ktorej podlaczony jest medyk, a nie o sytuacji, kiedy zatruty jest medyk (bo nie wiem o ktore Ci chodzilo)
Joliet Jake na BGG
- jolietjake
Pancerz normalnie sprawia, ze strzal gaussa ma sile o 1 mniejsza, ale nie przerywa on linii strzalu - dzialko wali jak zwykle po nastepnych jednostkach rowniez.Pixa pisze:Czy działko Gausa np. z armii Smart przebija pancerz? Czy pancerz odbija jednak uderzenie dzialka?
Joliet Jake na BGG
Tak dla jasności spróbuję podsumować.
Rozumiem że medyk podpięty do zaatakowanej przez truciciela jednostki nie przejmuje jej znacznika zatrucia, ale już gdy atakuje zwykła jednostka (nie "zawodowy" truciciel) podpięta do boilera to przejmuje i atak i znacznik ?jolietjake pisze: ...
W takim razie, Medyk nie pomaga przy samym ataku Zatrucia, ...
Tu rozumiem że medyk podpięty do zatrutej jednostki może przejąć obrażenia od zatrucia wynikające z faktu rozpoczęcia bitwy ?jolietjake pisze:
... ale nadal wydaje mi sie, ze moze wziac na siebie obrazenia wynikajace z Jadu podczas bitwy. ...
- jolietjake
W obu przypadkach: Tak. Jednak w pierwszym przypadku nie wiem czy medyk podlaczony do jednostki atakowanej przez "jednostke z bojlerem" przejmie znacznik czy znacznik sie nie pojawi w ogole. Niech ktos madrzejszy albo ktos z instrukcja rozsądzi 

Joliet Jake na BGG
Ten medyk zginie więc czy się u niego pojawi znacznik, czy nie to, wszystko jedno. Byle się nie pojawił u jednostki bezpośrednio atakowanej.jolietjake pisze:W obu przypadkach: Tak. Jednak w pierwszym przypadku nie wiem czy medyk podlaczony do jednostki atakowanej przez "jednostke z bojlerem" przejmie znacznik czy znacznik sie nie pojawi w ogole. Niech ktos madrzejszy albo ktos z instrukcja rozsądzi
- Trampon
- Has thanked: 1 time
Moim zdaniem w sytuacji gdy masz juz znacznik zatrucia na jednostce lub (czesciej) sztabie to medyk przejmie rane podczas najblizszej bitwy. Ale znacznik zostanie i w efekcie w jeszcze kolejnej bitwie juz jednostka obdarowana tym prezentem bedzie dostawala kolejne rany
"W świecie kolekcjonerów nader często dochodzi do zbrodni. Kolekcjonerzy to szaleńcy albo fanatycy na granicy szaleństwa, zaślepieni żądzą posiadania zdolni są do najgorszych przestępstw".
E. Niziurski, Nowe Przygody Marka Piegusa.
- Kapelatejesy
Truciciel zatruwa, a jednostki podłączone do bojlera i jednostka trująca Neodżungli posiadają atak o cesze jad i trują jedynie gdy zadadzą obrażenie, dlatego jeśli truciciel zatruwa jednostkę, to medyk przed tym nie chroni. Inaczej sprawa ma się w przypadku, gdy jad pochodzi z bojlera, albo jednostki Neo - wtedy medyk wchłania obrażenie i uniemożliwia zatrucie atakowanej jednostki.
Sytuacja w której medyk jest podłączony do już zatrutej jednostki to ciekawy case
nigdy nie przytrafiło mi się to w praktyce, więc nie rozważałem tego wcześniej, ale wydaje mi się, że w takiej sytuacji medyk wchłania to obrażenie i ginie. Niestety pobudziłeś moją fantazję na tyle, że zastanawiam się teraz, czy jeśli na sztabie leżą np. 4 znaczniki jadu i jest do niego podłączony medyk, to czy rozpatrujemy je jako jedno, czy kilka źródeł obrażeń. Instynktownie wydaje mi się, że kilka i medyk może wchłonąć tylko jedno obrażenie, ale z doświadczenia wiem, że moje instynktowne opinie nie zawsze są podzielane przez innych graczy 
Sytuacja w której medyk jest podłączony do już zatrutej jednostki to ciekawy case

- jolietjake
No wlasnie niekoniecznie zginie, wiec nie jest wszystko jedno.puciek2 pisze:Ten medyk zginie więc czy się u niego pojawi znacznik, czy nie to, wszystko jedno. Byle się nie pojawił u jednostki bezpośrednio atakowanej.jolietjake pisze:W obu przypadkach: Tak. Jednak w pierwszym przypadku nie wiem czy medyk podlaczony do jednostki atakowanej przez "jednostke z bojlerem" przejmie znacznik czy znacznik sie nie pojawi w ogole. Niech ktos madrzejszy albo ktos z instrukcja rozsądzi
Joliet Jake na BGG
- Trampon
Przetestowałem temat na iPadzie, grając Neo przeciwko Mississippi, obie armie sterowane przeze mnie. Udało mi się już na początku zatruć oba sztaby tak że otrzymały po 2 znaczniki jadu (tego nie widać grając online co jest pewną wadą implementacji - widzisz że sztab jest zatruty ale nie wiesz jak bardzo). W następnych kolejkach podłączyłem medyków i uruchomiłem bitwę. I w obu przypadkach sytuacja wyglądała tak samo - znaczniki jadu rozpatrywane były oddzielnie, w efekcie medyk przejął na siebie 1 ranę i zginął, a druga rana poszła na konto sztabu. Pod koniec sztab Neo miał 4 znaczniki jadu, a po podłączeniu medyka otrzymał 3 rany zamiast 4.Kapelatejesy pisze:(...)Sytuacja w której medyk jest podłączony do już zatrutej jednostki to ciekawy casenigdy nie przytrafiło mi się to w praktyce, więc nie rozważałem tego wcześniej, ale wydaje mi się, że w takiej sytuacji medyk wchłania to obrażenie i ginie. Niestety pobudziłeś moją fantazję na tyle, że zastanawiam się teraz, czy jeśli na sztabie leżą np. 4 znaczniki jadu i jest do niego podłączony medyk, to czy rozpatrujemy je jako jedno, czy kilka źródeł obrażeń. Instynktownie wydaje mi się, że kilka i medyk może wchłonąć tylko jedno obrażenie, ale z doświadczenia wiem, że moje instynktowne opinie nie zawsze są podzielane przez innych graczy
"W świecie kolekcjonerów nader często dochodzi do zbrodni. Kolekcjonerzy to szaleńcy albo fanatycy na granicy szaleństwa, zaślepieni żądzą posiadania zdolni są do najgorszych przestępstw".
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 61 times
Instrukcja rozwiewa wszelkie wątpliwości:Kapelatejesy pisze:Sytuacja w której medyk jest podłączony do już zatrutej jednostki to ciekawy casenigdy nie przytrafiło mi się to w praktyce, więc nie rozważałem tego wcześniej, ale wydaje mi się, że w takiej sytuacji medyk wchłania to obrażenie i ginie. Niestety pobudziłeś moją fantazję na tyle, że zastanawiam się teraz, czy jeśli na sztabie leżą np. 4 znaczniki jadu i jest do niego podłączony medyk, to czy rozpatrujemy je jako jedno, czy kilka źródeł obrażeń. Instynktownie wydaje mi się, że kilka i medyk może wchłonąć tylko jedno obrażenie, ale z doświadczenia wiem, że moje instynktowne opinie nie zawsze są podzielane przez innych graczy
Medyk w normalny sposób przejmuje na siebie ranę wynikającą z Jadu, jaką otrzymać miała przyłączona do niego jednostka. Należy pamiętać, że jeden Medyk pochłania maksymalnie 1 ranę, jaką na początku Bitwy powoduje znacznik Trucizny. Oznacza to, że dwa znaczniki traktowane są jako dwa ataki o sile 1.
Żadna implementacja zasad nie jest wyznacznikiem, jak powinno się grać, często pojawiają się w nich błędy, więc nie powinno się powoływać na nie, lecz na instrukcję a w drugiej kolejności zdrowy rozsądek oraz rozstrzygnięcia poprzednich wątpliwości w tej grze, przez autora.Trampon pisze:Przetestowałem temat na iPadzie, grając Neo przeciwko Mississippi, obie armie sterowane przeze mnie. Udało mi się już na początku zatruć oba sztaby tak że otrzymały po 2 znaczniki jadu (tego nie widać grając online co jest pewną wadą implementacji - widzisz że sztab jest zatruty ale nie wiesz jak bardzo). W następnych kolejkach podłączyłem medyków i uruchomiłem bitwę. I w obu przypadkach sytuacja wyglądała tak samo - znaczniki jadu rozpatrywane były oddzielnie, w efekcie medyk przejął na siebie 1 ranę i zginął, a druga rana poszła na konto sztabu. Pod koniec sztab Neo miał 4 znaczniki jadu, a po podłączeniu medyka otrzymał 3 rany zamiast 4.
- Trampon
A czy ja gdziekolwiek napisalem ze implementacja ma byc wyznacznikiem zasad? Instrukcji do 3.0 nie mam, w instrukcji do 2.5 temat nie istnial bo nie bylo jeszcze jednostek z jadem, sprawdzilem wiec jak ten temat zostal rozwiązanych w wersji online.
Może się przyda - instrukcja do 3.0 do pobrania ze strony Portalu:
https://www.dropbox.com/s/5jecqm86xg66g5n/hex3.pdf
https://www.dropbox.com/s/5jecqm86xg66g5n/hex3.pdf
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 61 times
W takim razie, w jakim celu napisałeś w odpowiedzi na pytanie co do zasad, jak jest w wersji elektronicznej?Trampon pisze:A czy ja gdziekolwiek napisalem ze implementacja ma byc wyznacznikiem zasad?
Akurat ten cytat pochodzi z instrukcji do Missisipi i brzmi tak samo w wersji 2.5 jak w 3.0, a w swoim teście wykorzystałeś Missisipi, więc zakładam, że dysponujesz jakąś wersją instrukcji do tej armii.Trampon pisze:Instrukcji do 3.0 nie mam, w instrukcji do 2.5 temat nie istnial bo nie bylo jeszcze jednostek z jadem,[...]
Skoro jak napisałeś wyżej, wersja elektroniczna nie jest wyznacznikiem zasad, to dlaczego zamiast sprawdzić w instrukcji, przeprowadzałeś test, jak jest zaimplementowana dana zasada w wersji elektronicznej i na tej podstawie udzieliłeś odpowiedzi?Trampon pisze:[...]sprawdzilem wiec jak ten temat zostal rozwiązanych w wersji online.
- Trampon
Re: Odp: Neuroshima Hex - pytanie o zasady
Czy odpowiedzialem źle albo wprowadzilem kogoś w błąd? Mam wrażenie ze się czepiasz. Zresztą nieważne - jesli ktoś miał watpliwosci to ich juz nie powinien miec.
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
A czemu by nie? Zupełnie nie rozumiem w czym to Ci przeszkadza, a jeżeli interpretacja forumowa zgadza się z tą autorów implementacji to przecież lepiej.GrzeL pisze: Skoro jak napisałeś wyżej, wersja elektroniczna nie jest wyznacznikiem zasad, to dlaczego zamiast sprawdzić w instrukcji, przeprowadzałeś test, jak jest zaimplementowana dana zasada w wersji elektronicznej i na tej podstawie udzieliłeś odpowiedzi?
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
To ciekawe, może nie zginąć tylko wtedy kiedy jest do niego podpięty kolejny medyk, który powinien więc przejąć i ranę i znacznik. Więc docelowo ten medyk, który przejmie atak (i znacznik) zginie w segmencie inicjatywy ataku.jolietjake pisze:No wlasnie niekoniecznie zginie, wiec nie jest wszystko jedno.puciek2 pisze:Ten medyk zginie więc czy się u niego pojawi znacznik, czy nie to, wszystko jedno. Byle się nie pojawił u jednostki bezpośrednio atakowanej.jolietjake pisze:W obu przypadkach: Tak. Jednak w pierwszym przypadku nie wiem czy medyk podlaczony do jednostki atakowanej przez "jednostke z bojlerem" przejmie znacznik czy znacznik sie nie pojawi w ogole. Niech ktos madrzejszy albo ktos z instrukcja rozsądzi
Czyżbym coś przeoczył ?
- jolietjake
Owszem, przeoczyłes opcję dodatkowej wytrzymalosci medyka, chocby stojącego przy sztabie Nowego Jorku.puciek2 pisze: To ciekawe, może nie zginąć tylko wtedy kiedy jest do niego podpięty kolejny medyk, który powinien więc przejąć i ranę i znacznik. Więc docelowo ten medyk, który przejmie atak (i znacznik) zginie w segmencie inicjatywy ataku.
Czyżbym coś przeoczył ?
Joliet Jake na BGG
- jolietjake
O, jesli to prawda to przepraszam za zmylenie i zwracam honor 

Joliet Jake na BGG
No nie, jednak trochę racji masz. Jakaś mutacja czy coś innego może chronić medyka.jolietjake pisze:O, jesli to prawda to przepraszam za zmylenie i zwracam honor
Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, 10:28 przez puciek2, łącznie zmieniany 1 raz.