Malowanie planszówkowych figurek

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 163 times
Been thanked: 297 times

Re: Malowanie planszówkowych figurek

Post autor: Zmij »

Pierzasty pisze: 14 cze 2025, 18:52
Zmij pisze: 12 cze 2025, 21:44 Bostik Primer czarny
Widzę Super Color Primer i Super Color Auto Primer, o którym mówisz? Czy może jeszcze jakiś inny?
Faktycznie są dwa - używam ten super color primer z torami na etykiecie, trzyma jak złoto🙂
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 43 times
Been thanked: 290 times

Post autor: Zaan84 »

https://lobo.pl/bostik-lakier-super-col ... 1WjSYhvbae

To jest to. Serio, nie widzę żadnej różnicy między tym a podkładami od Army paintera czy cytadel.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1350 times
Been thanked: 326 times

Post autor: JollyRoger90 »

Również takiego używam i bardzo chwale, aczkolwiek nie jestem jakimś wielkim malarzem :)
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 43 times
Been thanked: 290 times

Post autor: Zaan84 »

Nom. Za 15 zł masz to samo co markowe spreje robią za 45 zl. Ja najczęściej używam szarego bo łatwiej wyjść z jaśniejszymi kolorami.
Tylko trzeba pamiętać o dobrym wytrząchaniu puszki, a najlepiej włożyć do gorącej wody (goracs z kranu wysyarczy) na 10 min i psika gładko na fajny, przyjemny macik.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 379 times
Been thanked: 1398 times

Post autor: Yuri »

Zużyłem ich na ten moment sądzę około 50 sztuk. Różnych kolorów. Oszczędność to ok. 1750zł, a różnicy nie widzę żadnej szczerze mówiąc.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 80 times
Been thanked: 202 times

Post autor: Koshiash »

Kusi, żeby wypróbować ten Bostik - rozumiem, że jest sprawdzony na plastikach i żywicy?
Macie doświadczenia z innymi sprejami niemodelarskimi? Sam jakiś czas temu użyłem do plastikowych terenów podkładu z Action i wypadł znacznie gorzej niż AP czy Citadel: niczego nie stopił, pomalował ładnie, ale trwałość ma fatalną.
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 163 times
Been thanked: 297 times

Post autor: Zmij »

Koshiash pisze: 14 cze 2025, 22:53 Kusi, żeby wypróbować ten Bostik - rozumiem, że jest sprawdzony na plastikach i żywicy?
Macie doświadczenia z innymi sprejami niemodelarskimi? Sam jakiś czas temu użyłem do plastikowych terenów podkładu z Action i wypadł znacznie gorzej niż AP czy Citadel: niczego nie stopił, pomalował ładnie, ale trwałość ma fatalną.
Sprawdzony na plastiku i żywicy ok 30 puszek czarnego primera już zużyłem i dla mnie daje najmocniejsza pierwsza, głęboko matowa,warstwę pod dalsze malowanie. Używałem wszystkich bardziej znanych marek i efekt zazwyczaj był gorszy pod względem trwałości i odpryskow. Na ogół w drugim kroku używam biały primer od AP coby uzyskać zenithal a następnie farby właściwe. Dodam że białego primera od bostika dla odmiany nie polecę,AP ma jaśniejsza i lepiej kryjąca biel tak więc bostik czarny+ AP biały to mój nierozłączny duet od dłuższego czasu
ODPOWIEDZ