Firefly: The Game (Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Firefly: The Game (Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart)
Ja rozważałem kiedyś takie dwupiętrowe stojaki na wizytówki. Powinny sie sprawdzić...
- Yuri
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 1393 times
Mam i używam do wielu gier na karty American mini ale wejdą i większe. Super sprawa. Chińskie rączki wykonuja je bardzo niedrogo, polecam Aliexpress.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- Jiloo
- Has thanked: 623 times
- Been thanked: 531 times
- Kontakt:
Nie wiem na ile tu się grzebie w odrzuconych kartach, ale wkładaj po prostu karty na spód danej talii awersem do góry.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3041 times
- Been thanked: 2657 times
- Kontakt:
Mocno się grzebie, to MUSI być osobna talia.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- Jiloo
- Kontakt:
No to najlepiej piętrowe stojaczki.
Ewentualnie może sprawdzi się taki stojak na wizytówki? Tu pewnie dużo zależy od grubości talii.
Spoiler:
- Muad'Dib
- Has thanked: 109 times
- Been thanked: 128 times
Ja widziałem taka opcję 

Spoiler:
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
30 kart to trochę mało, w podstawce jest po 25 kart na talię, z dodatkami już będzie więcej. Muszę jednak dokładniej z linijką przyjrzeć się wizytownikom i dwupoziomowym podajnikom. Dla mnie to jeszcze dziewiczy teren. 

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1645 times
- Been thanked: 1827 times
Dobre zestawienie dodatków do Firefly:
Wrzucam tutaj cytat, żeby te informacje nie wyparowały kiedyś w ramach czyszczenia podforum zakupowego.Curiosity pisze: ↑11 gru 2021, 16:09 Piszę to z perspektywy osoby, który ma wszystko co wyszło, łącznie z "Big Damn Money" i matąNie sprawdzałem co jest dostępne, więc po prostu napiszę co fajnie mieć, w miarę możliwości w kolejności od najbardziej pożądanych do tych najmniej.
1. Breakin Atmo - tani dodatek, dodający nowe karty, uważam, że jest obowiązkowy przy tej cenie. Mały wydatek a sporo dobrego.
2. Pirates & Bounty Hunters - "must have". Wprowadza element rywalizacji między graczami, ma kapitalną misję piracką, czyli "każdy na każdego", która w dodatku jest dość szybka i bardzo "mięsista". Również zakup obowiązkowy.
3. Kalidasa - ten dodatek dodaje Corvetę - szybki statek ścigający tych, co łamią prawo. Fajna sprawa. W podstawce było Ci w zasadzie wszystko jedno, czy jesteś "Outlaw" czy nie, tutaj już możesz mieć problem, jeśli natkniesz się na Corvetę.
4 & 5. Jetwash i Esmeralda - dodatkowe statki, fajne, mocniejsze niż te z podstawki, dające nowe możliwości.
6. Blue Sun - dodatek, który powiększa mapę i dodaje nowych zleceniodawców i sklepy (tak jak Kalidasa), ale... to jest też wada tego dodatku. Plansza nagle robi się zbyt duża i jak masz zlecenie np. transportu z Blue Sun na Kalidasę to życzę powodzenia - czeka Cię kilka rund lotu w przestrzeni, podczas którego nie zrobisz wiele więcej. Pojawiają się co prawda karty pozwalające brać zlecenia "na odległość", ale nie starczy to dla wszystkich graczy.
7. Artful Dodger - piąty statek. Szybszy niż te z podstawki, ale oo mniejszej ładowni. Jak chcecie grać do 4 osób to można go pominąć. Podobno niektóre nowe podstawki zawierają już AD w sobie ((do sprawdzenia).
8. Crime & Punishment - więcej nowych kart, ale pod warunkiem, że masz poprzednie dodatki.
9. Big Damn Money, statki żywiczne - fajne, ale nie "must have".
10. promki - jak wyżej.
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2146 times
- Kontakt:
Jest jeszcze jeden bardzo ciekawy dodatek. Niestety fanowski i nie ma go w oficjalnym druku. Nazywa się Local Colors (polskie tłumaczenie ma tytuł Lokalny Koloryt) i zawiera karty, które można dociągać na "pustych" planetach, czyli takich bez sklepów. Dorzucona negatywna interakcja między graczami i klika prostych robótek

- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3041 times
- Been thanked: 2657 times
- Kontakt:
Mam go wydrukowanego, nawet z nim grałem kilka razy, ale ostatecznie stwierdziłem, że robi więcej złego niż dobrego. Pewne karty są trochę dziwne w działaniu. Z tego co pamiętam, u mnie szalę przeważyły karty, które zagrywane na innego gracza sprawiały, że ów przestaje być "solid" ze zleceniodawcą. Mieliśmy jedną rozgrywkę, która polegała na zbieraniu lojalności ze zleceniodawcami i przez taką kartę rozgrywka w pewnym momencie niemiłosiernie zaczęła się dłużyć.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Udało mi się zgromadzić duży zestaw Firefly The Game. Mam to większe pudełko podstawki (nie wiem czym różni się od mniejszego kwadratowego) oraz dodatki: Pirates & Bounty Hunters, Blue Sun, Kalidasa oraz trzy małe Crime & Punishment, Artful Dodger, Breakin' Atmo.
Zamierzam ogrywać zestaw po raz pierwszy -w 3 do 4 graczy. Macie może jakieś rekomendacje w jakiej kolejności wprowadzać dodatki ? Wszyscy będziemy grali po raz pierwszy. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Zamierzam ogrywać zestaw po raz pierwszy -w 3 do 4 graczy. Macie może jakieś rekomendacje w jakiej kolejności wprowadzać dodatki ? Wszyscy będziemy grali po raz pierwszy. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
-
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 15 times
Przy pierwszych grach odpuscilbym piratow, c&p oraz oba sektory dodatkowe - Blue Moon i Kalidase.
Do podstawki dodaj tylko Breakin' Atmo i Dodgera i bedzie dobrze.
Do podstawki dodaj tylko Breakin' Atmo i Dodgera i bedzie dobrze.
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 320 times
Duże pudełko powinno mieć zintegrowanego Dodgera. W mniejszym kwadratowym pudełku go nie było i trzeba było osobno dokupić. Silnik do Dodgera trzeba podebrać z którejś talii kart, bo jeżeli dobrze pamiętam to karta nie była do niego dodawana.
- Muad'Dib
No i po latach od pierwszej zapowiedzi, nadchodzi nowe, szkoda, że w formie CF, pewnie będzie zabójcza cena. Jestem ciekaw czy jakaś nowa zawartość czy po prostu big box.
https://gamefound.com/projects/gf9/firefly-the-game
https://gamefound.com/projects/gf9/firefly-the-game
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
-
- Has thanked: 2 times
Mam pytanie w kontekście dodatków fanowskich.
Czy drukował ktoś dodatki dostępne nie jako PDFy tylko jako gotowe zbiory na PrinterStudio.com
np. Aces & Eights, Ship Pack - Wave1, The Black Market, Legal Work (aka Interpol deck) etc?
Jak wygląda kwestia wysyłki do Polski?
Który z nich jest szczególnie warty uwagi?
Local Color mimo, że bardzo popularny, nawet przez samego autora jest uważany za przedawniony bo został wydany przed takimi dodatkami jak Pirates & Bounty Hunters i w planach ma wydanie kiedyś wersji 2.0, która będzie mechanicznie bardziej zbalansowana.
Czy drukował ktoś dodatki dostępne nie jako PDFy tylko jako gotowe zbiory na PrinterStudio.com
np. Aces & Eights, Ship Pack - Wave1, The Black Market, Legal Work (aka Interpol deck) etc?
Jak wygląda kwestia wysyłki do Polski?
Który z nich jest szczególnie warty uwagi?
Local Color mimo, że bardzo popularny, nawet przez samego autora jest uważany za przedawniony bo został wydany przed takimi dodatkami jak Pirates & Bounty Hunters i w planach ma wydanie kiedyś wersji 2.0, która będzie mechanicznie bardziej zbalansowana.
- Muad'Dib
Na tyle ważne info, że skopiuję tutaj zawartość z dyskusji na temat crowdfundingu. GF9 zapowiedziało, że będzie dostępna polska wersja językowa, pół roku po realizacji angielskiego wydania. Zaskakujący news, dla mnie o tyle nieprzekonywujący, że ich dotychczasowe lokalizacje nie powalają 

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1645 times
- Been thanked: 1827 times
Aliens: Another Glorious Day in the Corps też miał mieć polską wersję i coś jej nie widać... Tu (kampania) chyba nie będzie już tak łatwo się z tego wymigać.
Nie powalają, w sensie są kiepskiej jakości? Czy ich nie ma?Muad'Dib pisze: ↑06 cze 2023, 17:19 Na tyle ważne info, że skopiuję tutaj zawartość z dyskusji na temat crowdfundingu. GF9 zapowiedziało, że będzie dostępna polska wersja językowa, pół roku po realizacji angielskiego wydania. Zaskakujący news, dla mnie o tyle nieprzekonywujący, że ich dotychczasowe lokalizacje nie powalają![]()

Tu jest oficjalnie zapowiedziana, razem z hiszpańską i niemiecką, łącznie z detalami takimi jak kiedy i jakie wersje będą dostępne (Complete Collection), więc raczej nie ma odwrotu

- Muad'Dib
Są średniej jakości
w wolnej chwili rzecę okiem na instrukcję, podobno jest dostępna ale jakoś umknął mi ten fakt.

- Muad'Dib
Czy ktoś może dostal veteran pledge i jest w stanie przybliżyć temat zgodności nowych kart ze starymi? Głównie chodzi mi o tyły, gdzie GF9 lubi mieć problemy 

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3712 times
- Been thanked: 3897 times
Co sadzicie o tlumaczeniu w polskiej wersji Reaversow jako Rozrywaczy? 

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- Jiloo
- Kontakt:
Kurde, zupełnie nie pamiętam jak było w serialu (ale można założyć, że jacyś Łupieżcy lub coś podobnego).
Dla mnie to zawsze byli Reavers.
Łupierzcy do zdaje się dosłowne tłumaczenie. Nie wiem czy chce wiedzieć co zrobili z Shiny, Misbehave i całą resztą smaczków, którymi ten universe stoi