Star Wars: Outer Rim / Zewnętrzne Rubieże (Corey Konieczka, Tony Fanchi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Re: Star Wars: Outer Rim / Zewnętrzne Rubieże (Corey Konieczka, Tony Fanchi)

Post autor: Andrzejzbrowaru »

BOLLO pisze: 25 cze 2024, 07:12 Pytam bo łapałem się na tym że " aha jak mam tego załoganta to on mi da + do X umiejętności i wtedy pomoże mi w taj misji", więc polowało się na kontakty i karty. Ale aby gra sprawiała wciąż taką samą frajdę to robiłem sobie przerwę ok 2 miesiące grając w inne tytuły i przy mojej krótkiej pamięci wszystko ulatywało i grałem ponownie od zera.

Co ciekawe to mając dodatek już od prawie roku nie miałem jeszcze potrzeby aby z nim grać, bo podstawka nadal mnie tak samo bawi jak na początku.
Gra jest świetna, pomimo całej swojej losowości i mechaniki za którą nie bardzo przepadam.
Dodatek dobrze wsadzić ze względu na karty, lepiej jak jest więcej. Resztę można sobie dozować wesele uznania.
Andrzejzbrowaru

Używa ktoś insertu folded space? Chcę to jakoś uporządkować z dodatkiem i ten mi najbardziej pasuje bo nie lubię mdf/drewna do kosmicznych gier.
Yappen
Has thanked: 139 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Yappen »

Andrzejzbrowaru pisze: 26 lip 2024, 14:40 Używa ktoś insertu folded space? Chcę to jakoś uporządkować z dodatkiem i ten mi najbardziej pasuje bo nie lubię mdf/drewna do kosmicznych gier.
Mam ten insert, używam do podstawki i dodatku. Karty w koszulkach rebel premium i choć na początku niektóre przegródki wydawały się lekko ciasne , to jednak po czasie widzę, że nie ma żadnego problemu. Zasadniczo używam naprzemiennie redrewno i folded space, ale tutaj akurat jest ten drugi, ze względu na wagę.
Zdjęcie pod tym linkiem: https://1drv.ms/i/s!AlCn_LRR2ao4ltpkm-M ... Q?e=qurxrK
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Kolejna partia za mną w podstawkę SW ZR. Jak dobrze liczę to już chyba 7 i nie czuję nadal potrzeby grania z dodatkiem. Gra ląduje na stół cyklicznie co 2-3 miesiące więc przez ten czas zapominam jakie profity daje konkretny kontakt czy co robi karta nr 21. Nie mam problemu z regrywalnością. Dodatek na pewno za jakiś czas wplotę w rozgrywki aby zobaczyć co oferuje ale bez spiny....dla osób które płaczą że go nie mają podpowiem że grajcie spokojnie w podstawkę z przerwami a na pewno wam starczy na długie granie.

Co do samej rozgrywki to wczoraj udało mi się namówić żonę (nie lubi świata SW) i bez dawania jakichkolwiek forów zasłużenie wygrała. Zlecenia, misje i karty tak jej podpasowały że nie musiała daleko latać a rzuty na testy szły jak złoto. Nawet udało się jej zakupić drogi statek i dopakować swoją postać. Graliśmy do 6 pkt sławy (wolałem grać krócej aby nie zniechęcić w razie czego do gry). Widać było podczas tej partii jej radość z tego co robi pomimo tego, że po zwycięskiej partii stwierdziła "wolałabym aby te zlecenia były wożeniem marchewek na targowisko".

Dla mnie pomimo sromotnej przegranej czułem ten klimat SW latania po Rubieżach i realizowania zleceń. To nie jest żadna mechanicznie wybitna gra ale właśnie jej prostota i klimat powoduję że siadam do niej z przyjemnością. Owszem losowość (jak w każdej grze) może zabić rozgrywkę ale wtedy można zagrać jeszcze raz albo lepiej się przygotować do rzutów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzejzbrowaru

Wrzucam link do Ciunkowej recenzji z gamesfanatic, bo fajnie skrobnął.

https://www.gamesfanatic.pl/2024/08/01/ ... zewoznicy/
Awatar użytkownika
Archaniol101
Has thanked: 13 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Archaniol101 »

Hej czy coś się zmieniło ws fanowskiego dodatku. Albo czy w ogóle jest jeszcze w planach?
Awatar użytkownika
Tringa
Has thanked: 330 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Tringa »

Nic się nie zmieniło. Dopinamy.
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

Moje zbiórki: CLICK
Moje gry: CLICK
ArnovanClaire
Has thanked: 2 times

Post autor: ArnovanClaire »

Hot Shots dalej się rozwija :)
Obrazek
Live and Die by the Blade..
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1244 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Pierwsze wrażenia z rozgrywki:
qazmarwsx
Been thanked: 2 times

Post autor: qazmarwsx »

Hej, czy temat fanowskich dodatków będzie jeszcze realizowany, czy na ten moment nie ma co na to liczyć?
Awatar użytkownika
Tringa

Będą.
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

keldorn
Has thanked: 44 times
Been thanked: 28 times

Post autor: keldorn »

Sorki ze wyskakuje teraz z tym pytaniem a raczej dwoma:
1. czy ten dodatek bedzie po polsku? Rozumiem ze jest to dodatek z nowymi statkami oraz postaciami?
2. czy dalej jest opcja sie zapisania na jakąs liste? moze gdzies jest osobny wątek na ten temat?
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

keldorn pisze: 07 kwie 2025, 10:51 Sorki ze wyskakuje teraz z tym pytaniem a raczej dwoma:
1. czy ten dodatek bedzie po polsku? Rozumiem ze jest to dodatek z nowymi statkami oraz postaciami?
2. czy dalej jest opcja sie zapisania na jakąs liste? moze gdzies jest osobny wątek na ten temat?
1 Tak
2 Nie ma jeszcze listy, na pewno się dowiesz tutaj w odpowiednim czasie.

P.S nie poganiajcie proszę co chwilę Tringi. Wszystko jest pod kontrolą. :mrgreen:
keldorn

od razu uprzedzam ze nie mam zadnego zysku w stawieniu tego linku ale ilość zdjec przedstawiajace elementy jest ogromna, dlatego tez pytanie czy rozmawiamy o całym tym dodatku w języku polskim?
Nosiadbt1100
Has thanked: 89 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Nosiadbt1100 »

Mówimy o części rzeczy z tego dodatku - nie tłumaczyłem całości, bo niestety dużo elementów z tego dodatku nie jest kompatybilna z niedokończonymi sprawami. Dodatkowo kilka rzeczy z hot shots znajduje się właśnie w niedokończonych sprawach, więc by się dublowało.
Awatar użytkownika
Tringa

BOLLO pisze: 07 kwie 2025, 12:09 P.S nie poganiajcie proszę co chwilę Tringi. Wszystko jest pod kontrolą. :mrgreen:
Dziękuję Bollo. Jak tylko będziemy gotowi to pojawi się wątek z opisem, datami i linkiem do ankiety zapisowej.

To trwa, bo podlinkowany dodatek nie jest kompatybilny z oficjalnym dodatkiem i część rzeczy przerabiamy, z części zrezygnowaliśmy, trochę dołożyliśmy, a to wszystko okraszone jest duża ilością testów i zmóżdżania się, aby działało i było zgodne z lore.

Myślę, że warto czekać :)

Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 375 times
Been thanked: 1397 times

Post autor: Yuri »

Nie wiem jak Wam, ale mnie wystarczy info, że projekt nie stoi w miejscu i coś tam nad nim dłubią i powolutku idzie do przodu. Teraz tylko czekać 8)
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Tringa

Yuri pisze: 07 kwie 2025, 15:01 Nie wiem jak Wam, ale mnie wystarczy info, że projekt nie stoi w miejscu i coś tam nad nim dłubią i powolutku idzie do przodu. Teraz tylko czekać 8)
Dłubiemy w nim od 1,5 roku xD

Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1669 times
Been thanked: 1846 times

Post autor: Mr_Fisq »

Ja tylko z tego powodu gry się jeszcze nie pozbyłem.
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Nova Aetas - dodatki, Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
keldorn

Tringa pisze: 07 kwie 2025, 15:17
Yuri pisze: 07 kwie 2025, 15:01 Nie wiem jak Wam, ale mnie wystarczy info, że projekt nie stoi w miejscu i coś tam nad nim dłubią i powolutku idzie do przodu. Teraz tylko czekać 8)
Dłubiemy w nim od 1,5 roku xD
to i tak krótko w porównaniu z wydrukiem LE:Wiedzmin. :)
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 375 times
Been thanked: 1397 times

Post autor: Yuri »

Spoiler:
Wszystkie wielkie dzieła wymagają czasu. Michał Anioł fresków w Kaplicy Sykstyńskiej też w jeden wieczór nie wymalował :lol:
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2025, 17:22 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
qazmarwsx
Been thanked: 2 times

Post autor: qazmarwsx »

Dobrze słyszeć że prace trwają:) Będziemy czekać :)
Awatar użytkownika
Antioch Seleucyda
Has thanked: 19 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Antioch Seleucyda »

Słyszeliście może o planach dodruku dodatku?
https://monitor-historyczny.pl/ - blog o książkach historycznych oraz wojennych grach historycznych.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Antioch Seleucyda pisze: 09 kwie 2025, 12:35 Słyszeliście może o planach dodruku dodatku?
Tak słyszałem. Na tę chwilę nie jest planowany. Dodruki pojawiają się średnio co 2 lata.... ostatni byl w zeszłym roku i rozszedł się na pniu. Rebel to widzi i zapewne czeka na dogodną okazję. Bądź dobrej myśli.
szczudel
Has thanked: 128 times
Been thanked: 194 times

Post autor: szczudel »

Ale syn wykręcił epicką akcję i combo w ZR.

Zdobył BoSheka aby dostać 3 członka załogi i zdobyć punkt sławy za Statek (1). Tak się jakoś złożyło, że trafił na Kessel, gdzie przypadkiem upolował kontrakt na BoSheka. Ten nie świadomy zagrożenia pomógł przelecieć swoim Pilotażem przez Wir i dolecieć na Nal Huttę.
Niestety stacjonował tam patrol Rebeli z którym miał nie po drodze więc zaszedł na rynek gdzie przypadkiem znalazł nielegalny ładunek którego poszukiwała Rebelia. Dostarczył go patrolowi (2) czym zaskarbił sobie względy Rebelii ( unikając obowiązkowego spotkania z patrolem w fazie spotkań). Co postanowił uczcić w kantynie, gdzie spił i pojmał BoSheka ( to udało się zrobić w jedną rundę, bo nielegalny ładunek nie miał zakazu kupna na polu z Rebelią a można go było w fazie akcji kupić i od razu dostarczyć). Przespał się i rano poszedł odebrać nagrodę za BoSheka ( 3 i 4 punkt sławy).
ODPOWIEDZ