Zamki Burgundii (Die Burgen von Burgund) - zasady i wątpliwości
Re: Zamki Burgundii (Die Burgen von Burgund)
Wariant solo.
Instrukcja (str. 14, PRZEBIEG GRY) mówi:
- Następnie gracz usuwa 1 żeton włości z tego magazynu (pierwszy od góry dla magazynów 2, 3, 5 i 6, pierwszy od lewej dla magazynów 1 i 4). Jeśli magazyn ten jest pusty, to należy usunąć żeton włości z kolejnego magazynu zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Wyrzuciłem 4 na białej kostce, więc powinienem usunąć żeton po lewej stronie z magazynu 4. Ale żeton w tym magazynie jest tylko po prawej stronie (ten po lewej został usunięty w poprzedniej rundzie). Co w tej sytuacji zrobić?
Instrukcja (str. 14, PRZEBIEG GRY) mówi:
- Następnie gracz usuwa 1 żeton włości z tego magazynu (pierwszy od góry dla magazynów 2, 3, 5 i 6, pierwszy od lewej dla magazynów 1 i 4). Jeśli magazyn ten jest pusty, to należy usunąć żeton włości z kolejnego magazynu zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Wyrzuciłem 4 na białej kostce, więc powinienem usunąć żeton po lewej stronie z magazynu 4. Ale żeton w tym magazynie jest tylko po prawej stronie (ten po lewej został usunięty w poprzedniej rundzie). Co w tej sytuacji zrobić?
Kiedy chcę dołożyć kolejny budynek do posiadłości w wyniku efektu patrzę tylko na kolor pola, żeby sąsiadował i nie było dwóch tego typu budynków w regionie a nie patrzę na numer pola?
Na planszy do gier solo są dwa pojedyncze pola rzeki i zamku ale nie obok siebie. Czy muszę zakryć oba te pola żeby dostać punkty za zakończenie regionu czy dostaje za każdym razem jak zakryję jedno pole?
Na planszy do gier solo są dwa pojedyncze pola rzeki i zamku ale nie obok siebie. Czy muszę zakryć oba te pola żeby dostać punkty za zakończenie regionu czy dostaje za każdym razem jak zakryję jedno pole?
- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
Tak. W wyniku działania akcji dodatkowej zamku lub jednego z budynków (chyba ratusz) dokładasz kafel zgodnie z kolorem i regułą przylegania do już wyłożonych kafli na planszetce. Liczba oczek na planszetce nie ma znaczenia.
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Sprzedam gry
I jeszcze w wariancie solo jest jedna sytuacja kiedy nie patrzysz na liczbę oczek na polu kiedy dokładasz żeton. Jak zakryjesz wszystkie pola określonego koloru w całej posiadłości to zamiast żetonu bonusowego i punktów możesz wziąć dowolny żeton włości z czarnego magazynu i umieścić go bezpośrednio na swojej planszetce. Dobrze rozumiem?
Gra ktoś w ogóle solo w tą grę (wydanie BigBox) ? Bo jestem też ciekawy czy łatwo wygrać na liczniku punktowym ustawionym na 50? Bo ja grałem dwukrotnie ale za każdym razem brakło 6 pól do zapełnienia planszetki i chyba będę musiał nieco zjechać.
Gra ktoś w ogóle solo w tą grę (wydanie BigBox) ? Bo jestem też ciekawy czy łatwo wygrać na liczniku punktowym ustawionym na 50? Bo ja grałem dwukrotnie ale za każdym razem brakło 6 pól do zapełnienia planszetki i chyba będę musiał nieco zjechać.

Witam, miałam przyjemność zagrać w tą boską grę i mam pytanie, bo widzę że są jednak rozbieżności. Który wariant jest poprawny?
Punkty dostaję od razu jak tylko skończę dany region.
Wariant 1
W trakcie 1 fazy A dokładam ostatni kafelek do żółtego pola i wówczas dostaję 6 PKT (3 hexy) + 10 PKT za ukończenie w fazie A jednego obszaru, w kolejnej fazie B dokładam ostatni kafelek do drugiego obszaru żółtego i wówczas dostaję 21 PKT (bo 6 hexów tj. 3 hexy z fazy A i 3 hexy z fazy B) plus 8 PKT za ukończenie w fazie B, dodatkowo jeśli jesteśmy pierwsi lub drudzy punkty bonusowe za zajęcie całego obszaru danego koloru
Wariant 2
W trakcie 1 fazy A dokładam ostatni kafelek do żółtego pola, w kolejnej fazie B dokładam ostatni kafelek do drugiego obszaru żółtego i wówczas dostaję 21 PKT (bo łącznie 6 hexów tj. 3 hexy z fazy A i 3 hexy z fazy B) plus 8 PKT za ukończenie w fazie B, dodatkowo jeśli jesteśmy pierwsi lub drudzy punkty bonusowe za zajęcie całego obszaru danego koloru.
Z góry dziekuję za pomoc
To są dwa osobne obszary!!!
Jeśli w fazie 1 ukończysz pierwsze 3 żółte hexy, dostaniesz 10 punktów (za faze 1) + 6 punktów za 3 hexy w obszarze.
Jeśli w fazie drugiej ukończysz kolejne 3 żółte hexy dostaniesz 8 punktów (za faze 2) + 6 punktów za 3 hexy w obszarze + dostaniesz żeton za postawienie wszystkich żółtych hexów na planszy.
Jeśli w fazie 1 ukończysz pierwsze 3 żółte hexy, dostaniesz 10 punktów (za faze 1) + 6 punktów za 3 hexy w obszarze.
Jeśli w fazie drugiej ukończysz kolejne 3 żółte hexy dostaniesz 8 punktów (za faze 2) + 6 punktów za 3 hexy w obszarze + dostaniesz żeton za postawienie wszystkich żółtych hexów na planszy.
Ok, dzieki. Ostatnie pytanie gdyby jakims cudem udalo sie skonczyc te 2 obszary w 1 turze i np. w 1 fazieA, to wowczas rowniez liczylo by się to oddzielnie. Te 8 hexow to jest przewidziane dla zdaje sie tylko jednej z planszetek gracza?
patka3000 tak nawet jeśli zrealizujesz te obszary w jednej rundzie, to i tak liczy się je jako 2 osobne obszary.
a te dodatkowe punkty za obszar z 8 hexami da się zdobyć bodajże chyba na tylko jednej planszetce
a te dodatkowe punkty za obszar z 8 hexami da się zdobyć bodajże chyba na tylko jednej planszetce

- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
Co więcej, jeśli cofniecie się o jedną stronę w tym temacie, to znajdziecie odpowiedź na pytanie która planszetka ma 8-polowe miasto. 

W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Sprzedam gry
Re: Zamki Burgundii (Die Burgen von Burgund) - zasady i wątpliwości
Jak nalezy liczyc bonusy za wylozenie wszystkich hexow w danym kolorze w grze druzynowej? Liczy sie planszetka gracza (pol planszy) czy planszetka calej druzyny?
- Qrzy
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 120 times
- Kontakt:
W grze drużynowej nie ma czegoś takiego jak planszetka gracza, cała drużyna ma jedną planszę i należy spełnić wszystkie jej pola w danym kolorze by otrzymać żeton bonusowy.
- piotrest
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 7 times
Mam pytanie odnośnie działania żetonu nr 6 (wersja big box): Czy oprócz wzięcia dowolnego żetonu za 2 robotników, mogę wg normalnych zasad wziąć żeton za 2 monety z czarnego rynku?

- Chudej
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 362 times
Myślę, że ostatnie zdanie nie zostawia dużego pola do interpretacji, możesz wziąć tylko jeden żeton, płacąc robotnikami zamiast srebra. Jeśli chodzi o kwestię, czy dalej możesz kupować te żetony za srebro, to moim zdaniem możesz, ale tylko z czarnego rynku (a nie z całej planszy, co umożliwia ten żółty żeton) i tylko jeśli nie kupiłeś już stamtąd w danej turze.
- piotrest
Tak, wiem że mogę kupić tylko jeden dowolny żeton za 2 robotników. A jeśli będzie to czarny żeton to już nie mogę normalnie kupić za 2 monety drugiego czarnego?Chudej pisze: ↑08 kwie 2021, 11:08Myślę, że ostatnie zdanie nie zostawia dużego pola do interpretacji, możesz wziąć tylko jeden żeton, płacąc robotnikami zamiast srebra. Jeśli chodzi o kwestię, czy dalej możesz kupować te żetony za srebro, to moim zdaniem możesz, ale tylko z czarnego rynku (a nie z całej planszy, co umożliwia ten żółty żeton) i tylko jeśli nie kupiłeś już stamtąd w danej turze.
- Losiek
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 213 times
Przecież jest wyraźnie napisane: Niemniej gracz nadal może zakupić tylko 1 żeton na turę. Tu nie ma pola do interpretacji 

- piotrest
Nie no ok, tylko gdyby był dopisek na końcu zdania: "... 1 żeton na turę za 2 monety lub 2 robotników" to by nie było pola do interpretacji. Bo zapis może sugerować, że kupujesz 1 żeton na turę za pomocą 2 robotników dzięki temu że masz ten żółty żeton i normalnie za 2 monety jeszcze jeden. Po prostu znajomi potraktowali to jako bonus, chociaż ja osobiście interpretowałem to jak Ty

- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
My traktowaliśmy to jako osobną dodatkową akcję. Ostatni zapis wg nas dotyczył wyłącznie działania tego żetonu - za dwóch robotników nie możesz kupić więcej niż jednego żetonu, w ogóle możesz tę akcję raz na turę tylko. Kupno z czarnego rynku za dwa srebra to kolejna osobna akcja dodatkowa ale tym razem z planszetki gracza a nie żółtego żetonu.piotrest pisze: ↑08 kwie 2021, 11:58Nie no ok, tylko gdyby był dopisek na końcu zdania: "... 1 żeton na turę za 2 monety lub 2 robotników" to by nie było pola do interpretacji. Bo zapis może sugerować, że kupujesz 1 żeton na turę za pomocą 2 robotników dzięki temu że masz ten żółty żeton i normalnie za 2 monety jeszcze jeden. Po prostu znajomi potraktowali to jako bonus, chociaż ja osobiście interpretowałem to jak Ty![]()
- piotrest
My graliśmy identycznie, ale widocznie źle.grzeslaw90 pisze: ↑08 kwie 2021, 12:04My traktowaliśmy to jako osobną dodatkową akcję. Ostatni zapis wg nas dotyczył wyłącznie działania tego żetonu - za dwóch robotników nie możesz kupić więcej niż jednego żetonu, w ogóle możesz tę akcję raz na turę tylko. Kupno z czarnego rynku za dwa srebra to kolejna osobna akcja dodatkowa ale tym razem z planszetki gracza a nie żółtego żetonu.piotrest pisze: ↑08 kwie 2021, 11:58Nie no ok, tylko gdyby był dopisek na końcu zdania: "... 1 żeton na turę za 2 monety lub 2 robotników" to by nie było pola do interpretacji. Bo zapis może sugerować, że kupujesz 1 żeton na turę za pomocą 2 robotników dzięki temu że masz ten żółty żeton i normalnie za 2 monety jeszcze jeden. Po prostu znajomi potraktowali to jako bonus, chociaż ja osobiście interpretowałem to jak Ty![]()
- Losiek
Ale ten żeton wpływa tylko na to czym można zapłacić i skąd można kupić ale nie ma wpływu na zasadę mówiącą o jednej akcji zakupu na turę. I to jest wyraźnie zaznaczone.
- grzeslaw90
- Kontakt:
Czyli Twoja interpretacja jest taka, że możesz za dwóch roboli kupić dowolny żeton ALBO czarny za 2 srebra?
EDIT. W sumie rozbijając to co jest w instrukcji mamy, że żeton rozwija akcję zakupu '2 srebra za czarny' na '2 srebra lub 2 robole za dowolny'.
- grzeslaw90
- Kontakt:
No i czytając również wątki na BGG na to wychodzi

- Losiek
Ale to jest wyraźnie w instrukcji napisane. Nie mam Big Boxa a w normalne ZB grałem dość dawno ale instrukcja jest precyzyjna (przeczytałem tylko wklejony fragment).