Trickerion - zasady, pytania

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Shakq
Been thanked: 2 times

Re: Trickerion - zasady, pytania

Post autor: Shakq »

tomp pisze: 24 lis 2024, 21:18 Inna rzecz. Jak wygląda zatrudnianie specjalistów w trakcie gry (już po rozpoczęciu gry).
Czy przy zatrudnieniu również dostajemy bonusy tak jak opisano na stronie 10 "tak samo jak przy przygotowaniu"?
Czy też dostajemy tylko nową planszetkę, zaś nowy pracownik pojawia się przy powrocie na zakończenie rundy?
Czy bonusy są powiązane z przygotowaniem gry czy też są połączone bezpośrednia ze specjalistami?
To, że nie dostajemy bonusu startowego rekrutując specjalistę już zostało wyjaśnione, ale dodałbym jeszcze sprostowanie, że ze specjalisty możemy skorzystać bez potrzeby przenoszenia pomocnika/sztuczki/materiału z głównej planszy w momencie gdy otrzymujemy nowego pomocnika/sztuczkę/materiał, możemy umieścić je od razu na planszetce specjalisty. Trochę się tego naszukałem w weekend na bgg, więc stwierdziłem że się podzielę :D
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

hmm to wydawało mi się jasne.
planszetka jest dodana do obszaru gry, czyli jest już w grze.
nowy specjalista zostaje przy "oberży" do momentu powrotu pracowników.

PS. nie pasuje mi określenie "oberża" w tym tłumaczeniu. Karczma, gospoda, zajazd tyle synonimów do dyspozycji...
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Kitshu
Has thanked: 5 times
Been thanked: 44 times

Post autor: Kitshu »

Witam
1. Każdą akcję poza jedną można spamować jeżeli ma się dość punktów akcji?
2. Kiedy przygotowuje trik w warsztacie z 2 miejscami na żetony to muszę wydać 2 punkty akcji żeby położyć na tym 2 żetony czy wystarczy 1pa żeby go refilować do pełna ?
aeiou871
Has thanked: 330 times
Been thanked: 479 times

Post autor: aeiou871 »

Kitshu pisze: 29 lis 2024, 11:42 Witam
2. Kiedy przygotowuje trik w warsztacie z 2 miejscami na żetony to muszę wydać 2 punkty akcji żeby położyć na tym 2 żetony czy wystarczy 1pa żeby go refilować do pełna ?
Ad 1. Tak, chyba że o czymś nie pamiętam
Ad 2. Wydajesz tyle punktów akcji, ile widnieje obok ikonki piorunka na karcie sztuczki, a następnie kładziesz na tej karcie żetony sztuczek "w liczbie równej liczbie nachodzących na siebie kwadratom" - czyli do pełna
Ostatnio zmieniony 29 lis 2024, 12:08 przez aeiou871, łącznie zmieniany 1 raz.
Kitshu

Czyli wykonując 2 akcje zakupu surowca mogę kupić ich 6?
aeiou871

Kitshu pisze: 29 lis 2024, 11:54 Czyli wykonując 2 akcje zakupu surowca mogę kupić ich 6?
Jeśli pytasz o zakup 6 sztuk jednego składnia, to nie - jest limit 3 sztuk każdego składnika na magazyn (ale żadna sztuczka nie wymaga więcej niż 3 sztuk danego składnika).
Jeśli pytasz o zakup 3 sztuk 2 różnych składników, to tak, jak najbardziej możesz to zrobić za 2 punkty akcji.
Awatar użytkownika
tomp

aeiou871 pisze: 29 lis 2024, 11:46
Spoiler:
no nie, planszetkę specjalisty dostajesz dopiero w fazie końca rundy, więc dopiero w kolejnej rundzie można tam umieszczać nowych pracowników/sztuczki/komponenty.
Z instrukcji, faza końca rundy, s. 19
Spoiler:
Dzięki za zwrócenia uwagi. Grałem wg polskiego tłumaczenia. Niezły chochlik pojawił się.
Wg mnie zmienia to mocno możliwości, de facto o rundę krócej :cry:
Sprawdziłem wersję angielską, wystarczyło przetłumaczyć poprawnie, bez dodawaniu wstawki dotyczącej "momentu wydarzenia".
Więcej w spoilerze:
Spoiler:
Awatar użytkownika
tomp

Kitshu pisze: 29 lis 2024, 11:54 Czyli wykonując 2 akcje zakupu surowca mogę kupić ich 6?
1sza akcja do 3 jednego typu.
2ga akcja do 3 jednego typu.

Jest karta, która pozwala mieszać typy składników.
Maksymalnie można mieć na planszy 3 składniki jednego typu.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

tomp pisze: 29 lis 2024, 12:17 Dzięki za zwrócenia uwagi. Grałem wg polskiego tłumaczenia. Niezły chochlik pojawił się.
Wg mnie zmienia to mocno możliwości, de facto o rundę krócej :cry:
Sprawdziłem wersję angielską, wystarczyło przetłumaczyć poprawnie, bez dodawaniu wstawki dotyczącej "momentu wydarzenia".
Więcej w spoilerze:
Spoiler:
Troche nie wiem jak mogles to zinterpretowac inaczej.
LukaszLozz
Has thanked: 90 times
Been thanked: 82 times

Post autor: LukaszLozz »

Jeśli "spamować", oznacza używać kilka razy, to nie każdą. Dobranie pierwszej karty w Ciemnej Alejce można zrobić raz.
Awatar użytkownika
tomp

@japanczyk ale zgodzisz się pewnie z tym, że tłumaczenie w tym przypadku nie jest ani wierne, ani kalką, pozwolono sobie na zmianę zapisu przez to może wprowadzać w błąd.

PS. nie będę tłumaczył kwestii, że w różnych grach rozpoczęcie zdania od "jeśli..." to jest zazwyczaj mikrozasada/wyjątek.
Kitshu

LukaszLozz pisze: 29 lis 2024, 14:12
Jeśli "spamować", oznacza używać kilka razy, to nie każdą. Dobranie pierwszej karty w Ciemnej Alejce można zrobić raz.
Napisałem „poza jedną „ ;) Ale dzięki za potwierdzenie bo w PL rulebooku jest problem braku zapisu tej zasady
LukaszLozz
Has thanked: 90 times
Been thanked: 82 times

Post autor: LukaszLozz »

Kitshu pisze: 29 lis 2024, 20:03
LukaszLozz pisze: 29 lis 2024, 14:12
Napisałem „poza jedną „ ;) Ale dzięki za potwierdzenie bo w PL rulebooku jest problem braku zapisu tej zasady
Sorka, umknęło mi.
W PL zapis jest. Fakt, trzeba go ze trzy razy przeczytać, bo jest sformułowany jakoś koślawo, ale jest.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 411 times
Been thanked: 353 times

Re: Trickerion: Legends of Illusion (Richard Amann, Viktor Peter)

Post autor: Seraphic_Seal »

Znajdę gdzieś PDFy instrukcji dodatków do polskiej wersji edycji kolekcjonerskiej od Portalu?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
deshitm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Kontakt:

Post autor: deshitm »

PDF to co prawda nie jest, ale zasady są i może akurat się przyda :wink:

Będziesz grał w grę? Zapraszam na mój kanał:
@workerplacement - Instrukcje do gier planszowych
erykg
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: erykg »

Hej

Podczas dzisiejszej gry miałem ciekawy przypadek i nie wiem co powinno się zrobić.

Otóż w trakcie rundy miałem powiedzmy 17 punktów sławy. Nauczyłem się nowej sztuczki poziomu 2. Udało mi się ja nawet przygotować.
Następnie podczas wypłaty wynagrodzenia okazało się brakuje mi jednej monety. Cofnąłem się zatem zgodnie z zasadami o dwa pola sławy lądując na polu 15.

Co się dzieje w takim przypadku z nauczoną przeze mnie sztuczką poziomu 2? Czy mogę ją zachować czy w takim przypadku muszę ją odrzucić?
aeiou871

erykg pisze: 16 maja 2025, 23:15 Hej

Podczas dzisiejszej gry miałem ciekawy przypadek i nie wiem co powinno się zrobić.

Otóż w trakcie rundy miałem powiedzmy 17 punktów sławy. Nauczyłem się nowej sztuczki poziomu 2. Udało mi się ja nawet przygotować.
Następnie podczas wypłaty wynagrodzenia okazało się brakuje mi jednej monety. Cofnąłem się zatem zgodnie z zasadami o dwa pola sławy lądując na polu 15.

Co się dzieje w takim przypadku z nauczoną przeze mnie sztuczką poziomu 2? Czy mogę ją zachować czy w takim przypadku muszę ją odrzucić?
Możesz zachować jak najbardziej. Możesz zdobywać sztuczki także dopłacając różnice między aktualną a wymaganą sławą, więc to "wymaganie" nie jest aż tak wiążące.
ODPOWIEDZ