Mystic Vale (John D. Clair)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
kratylos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Mystic Vale (John D. Clair)

Post autor: kratylos »

Mam pytanie odnośnie dodawania dodatków do podstawki
Czy moge mieszać dowolną ilość dodatków np wszystkie 3 z polskiej edycji do podstawki i grać nimi wszystkimi na raz?
Nie zaburza to balansu rozgrywki?
venomik
Has thanked: 327 times
Been thanked: 320 times

Post autor: venomik »

A z tej serii po polsku wyszło coś poza big boxem? Bo on, jeśli dobrze pamiętam, zawierał tylko te dodatki, które stanowiły tylko wariacje na temat mechanik w podstawce i były bardzo odtwórcze. Wobec czego możesz je mieszać do woli.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 418 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Mystic Vale był jedną z gier, z którymi zaczynałem swoje przygody z graniem w lokalnych klubach. Po paru dobrych latach wczoraj miałem powrót do tego tytułu. Udało się zrobić 82 punkty (3 os. rozgrywka, dodatki z big boxa). I... jestem niezwykle rozczarowany odkryciem, że do tej gry było wiele więcej dodatków, a chyba w Polsce nie zostały one wydane?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 377 times
Been thanked: 763 times

Post autor: EsperanzaDMV »

W Polsce zostały wydane Dolina Magii, Dolina Dziczy i Burza Many, wszystkie zawarte od razu w Big Boxie.
Patrząc na to, że gra finalnie trafiła na wyprzedaż garażową Portalu i widziałem wypowiedzi Portalu, że gra nie siadła tak, jak się spodziewali, to nie spodziewałbym się już więcej do tej gry po polsku.

Sam miałem w kolekcji, ale sprzedałem jak zakupiłem wersję digital - mogę w dowolnej chwili zagrać jak najdzie ochota. Niestety, za mało interakcji z innymi graczami. Może jakieś dodatki to poprawiły, nie wiem.
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 378 times
Been thanked: 446 times

Post autor: yrq »

Duże dodatki to były takie praktycznie samodzielne podstawki. Miały fajne pomysły, np. karty 4. poziomu albo mechaniki zdobywania punktów ujemnych. Paru bohaterów mocniej naginało zasady (bodajże jeden mógł kraść karty od przeciwników).
Tylko jak zagraliśmy tu kiedyś ze wszystkim to te talie na tyle się rozrzedzają (nawet szykując zasoby wg rozpisek z Conclaves) , że trudno skleić dwie, które idą w tym samym tempie, przez co wyniki punktowe mocno się rozjeżdżają i mieliśmy poczucie, że od połowy gry wiadomo kto wygra.

Nemesis dokładał ponoć jakiś fajny tryb solo, w który nie grałem, Conclaves możliwość grania do 6 graczy, z czego nie skorzystałem.

Ogólnie - posiadając wydanie Portalowe masz najlepszy możliwy zestaw do grania, który fajnie się zazębia a jeszcze nie wywala. :)
ODPOWIEDZ