Przede wszystkim dzięki za odzew!
miszczu666 pisze: ↑18 lut 2019, 09:34Zawsze możesz zrobić dno z kartek bloku technicznego, albo innego brystolu tudzież cienkiej tektury introligatorskiej lub z okładki z bloku rysunkowego - to akurat powinno się dobrze sprawdzić.
Jednak jeśli inset będzie pełnił funkcję tylko porządkową w pudełku i nie będzie wyciągany, to może być bez dna.
Tak właśnie myślałem, żeby użyć jakiegoś brystolu. Co prawda "trzon" insertu nie będzie wyciągany (jedynie dodatkowe "pojemniczki" będą), jednak będę się pewniej czuł wiedząc, że wszystko przytwierdzone jest do jakiegoś dna.
Dzisiaj miałem pierwszy raz styczność z pianko-kartonem, wycinałem sobie mniejsze elementy w ramach rozpoznania. Muszę przyznać, że jestem ogromnie zaskoczony - łatwość cięcia, lekkość i sztywność, jakich się nie spodziewałem. Do tego po sklejeniu klejem Magic całość trzyma się wyśmienicie. Nic, tylko kupić więcej pianki i zabrać się na poważnie za insert!
Blue pisze: ↑18 lut 2019, 13:48I to 0,4mm to jakaś mocna przesada, jakby tak było to by sie nie dało nic sensownie projektować, tymczasem nie ma problemu z tym

.
Serio, gdzieś w ofercie jednej z firm widziałem takowe zastrzeżenie. Zalecali spytać przed złożeniem zamówienia o aktualnie dostępną partię sklejki.
13thSON pisze: ↑18 lut 2019, 13:43Ja swój pierwszy insert do Terra Mystica zrobiłem z bloku technicznego metodą pudełek origami

Można wyciągać i po kilkunastu rozgrywkach się trzyma.
Jeśli tak bardzo zależy Ci na miejscu to możesz piankę 3mm przykleić do dna pudełka.
Origami? Biorąc pod uwagę, że moje zdolności manualne praktycznie nie istnieją, wolę nawet nie próbować. Szkoda papieru i moich nerwów.

A do pudełka wolałbym nie przyklejać, wykorzystam chyba brystol (lub nic, jeżeli insert i bez tego będzie sztywny).