Clank! Legacy: Acquisitions Incorporated (A. Clautice, P. Dennen)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 529 times
Been thanked: 1203 times
Kontakt:

Re: Clank! Legacy: Acquisitions Incorporated (A. Clautice, P. Dennen)

Post autor: Apos »

Wczoraj skończyliśmy Brzdęka Legacy: Acquisitions Incorporated. Finał historii krótki, ale epicki. Cała historia zakończyła się wtedy kiedy powinna i przez całość przygody b. dobrze się bawiłem.

Jak to bywa w grach legacy, co trochę dodajemy nowe elementy, mechaniki lub coś niszczymy. Końcówka zamieniła grę "Legacy" w zwykłą planszówkę, w którą można grać jak normalnego Brzdęka z wieloma ciekawymi twistami. Gra jest teraz duża, większa od pierwszego Brzdęka z dodatkami, Katakumb oraz podstawki W Kosmosie i polecam ją dla graczy oraz średniozaawansowanych. Nadal najbardziej lubię Brzdęka w Kosmosie za mechanikę, ale Acquisitions Incorporated jest b. blisko i ten dodatkowo nadrabia settingiem oraz humorem.

Patrząc w przyszłość pewnie skuszę się na drugą część Acquisitions Incorporated, ale tu już zagram w pełnym składzie.
Wozik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 43 times

Post autor: Wozik »

Czy ktoś robił notatki i może napisać ile żetonów dużych sekretów powinno być dostępnych po 5 scenariuszu?
Ewentualnie ile było na samym starcie gry.
RaYell
Has thanked: 24 times
Been thanked: 70 times

Post autor: RaYell »

Wczoraj dostałem swoje zamówienie z KSa z Clank Legacy 2. Pudło takiej samej wielkości jak pierwsza część, ale mam wrażenie że nieco cięższe. Nie będę zaglądał do środka gdyż gra pójdzie na sprzedaż bo moja ekipa woli poczekać i grać po polsku. Natomiast bardzo dobre wrażenie zrobiły na mnie metalowe kostki oraz monety które domówiłem przy okazji kampanii. Mam wrażenie że monet mogłoby być więcej ale fajnie że każdy nominał ma inny rewers (goblina, kotka i smoka). Natomiast jeśli chodzi o kostki to podoba mi się, że mają krawędzie w innym kolorze, bo nie sprawiają wrażenia kawałka metalu po prostu zanużonego w farbie. Niestety są dosyć drogie, ale jeśli ktoś jest gadżeciarzem jak ja to polecam.

No i oczywiście nie można pominąć najsłodszego elementu zamówienia:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Grellenort »

Może komuś obiła się o uszy wieść, czy z okazji C:A.I.2 wypuszczone zostaną jakieś nowe drużyny zaciągniete z Penny Arcade? Drużyna B na ten przykład? Postacie, nawet jeśli o mniejszych niż w Adventuring Party różnicach, to mój absolutnie ulubiony element całej serii Brzdęk i z przyjemnością przytuliłbym chociaż jeszcze jedną ich paczkę :)
magrat

Post autor: magrat »

Czy jest możliwe, żeby w trakcie ktoś dołączył? Chcemy zacząć w trójkę, ale jest potem szansa na czwartego.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 398 times
Been thanked: 227 times

Post autor: Wildcard »

Nie ma tego w instytucji? W drugiej części jest paragraf na ten temat.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

magrat pisze: 12 sty 2025, 12:43 Czy jest możliwe, żeby w trakcie ktoś dołączył? Chcemy zacząć w trójkę, ale jest potem szansa na czwartego.
Oficjalnie gra tego nie przewiduje.

W mojej grupie rozegraliśmy 6 z (prawdopodobnie) 10 gier. Nie wiem więc, jaki jest ostateczny sposób wyznaczania zwycięzcy na koniec kampanii.

Dodanie kolejnego gracza w tym momencie nie byłoby jakieś bardzo trudne, ale trzeba by się trochę zastanowić, co temu graczowi dać (rzeczy, które opiszę poniżej wynikają bezpośrednio z instrukcji, ale dla ostrożności dam je w spoiler):
Spoiler:
Powyżej opisałem jak dostosowałbym wynik dla nowego gracza na podstawie dotychczasowego przebiegu kampanii. Ma to teoretycznie zrównać go z najgorszej wypadającym dotychczas graczem. W ten sposób nowy gracz otrzyma szansę na faktyczne liczenie się w ostatecznym wyniku, może nawet wygranie gry. Nim później dołączy nowy gracz tym większa będzie dysproporcja między nim a obecnym (wydawającym się) liderem. Przypominam, że sam jestem dopiero w trakcie kampanii i nie wiem, jak będzie wyglądało ostateczne podsumowanie.
Wildcard pisze: 12 sty 2025, 12:55 Nie ma tego w instytucji? W drugiej części jest paragraf na ten temat.
Nie, pierwsza część tego nie przewiduje. Przeczytałem sobie właśnie fragment na ten temat z instrukcji do drugiej części.
a) większość tej treści odnosi się do rzeczy, które nie miały swoich odpowiedników w pierwszej części.
b) te które miały odpowiedniki zostały w zasadzie rozwiązane w sposób, który u góry proponuję
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
magrat

Post autor: magrat »

Dzięki. Tak właśnie myślałam, że nowy będzie miał gorszy start
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3712 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Jesli gracie o zlote gacie to moze stanowic problem, ale ogolnie to dla nas ta gra jest po prostu fun do grania niezaleznie kto wygrywa - rywalizacja tutaj tez nie jest rowna ze wzgledu na losowe rzeczy, ktore wypadaja z paragrafow, wiec ...
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Grellenort »

Gra zachęca do odkrywania wszystkich rzeczy i czyszczenia kontraktów w szalonym tempie, oferując nagrody wszelkiej maści. Strategia na szybki wypad po artefakt nie tylko opóźnia rozwój gry, ale wręcz psuje zabawę o wiele bardziej niż w zwykłym Brzdęku. Jeśli miałbym szacować adekwatne dla tej gry proporcje kooperacji do rywalizacji, to byłoby to jakieś 70:30%, a i 80:20% byłoby niegłupim pomysłem. Ostatecznie częścią czerpanej przyjemności z gry jest też odczytywanie paragrafów dla przeciwnika, po tym jak wbije kolejną korpo-rangę po wygranej partii :)
ODPOWIEDZ