tomg pisze: ↑27 paź 2023, 12:24
Irka pisze: ↑27 paź 2023, 07:38
Trudno się idzie pod prąd i wymaga to pewnej odwagi. Odpowiedni styl może pomóc uniknąć negatywnych konsekwencji, ale owijanie w bawełnę może być dodatkowo męczące.
Nie przesadzajmy z tą odwagą. Jesteśmy na niszowym forum fanatyków gier planszowych, nikomu nic nie grozi bez względu co plecie.
Ja tu mówię o zjawisku ogólnie. Jasne, że w zależności od miejsca i okoliczności, wyrażenie własnego zdania może kogoś kosztować coś innego.
Na forach rzeczywiście jest względnie łatwo, ale np. dla mnie i tak trudno, bo ryzykuję, że ktoś odbierze moje słowa jako atak na jego godność/wartości i się urazi, albo jeszcze odpłaci się afrontem o podobnej (wg niego) sile rażenia. Nie lubię takich nieporozumień, mam potrzebę ich wyjaśniania i obawiam się zamieszania z tym związanego*.
Inni z kolei chcieliby być powszechnie lubiani, więc się boją to utracić. Inni się boją utraty reputacji, itp, itd. Dlatego napisałam, że wyrażenie własnego zdania wymaga
pewnej odwagi (tzn. jakiejś tam, dużej lub małej, różnego typu).
Kwestią kluczową jest właśnie styl wypowiedzi i na tym polega problem wypowiedzi niektórych uczestników dyskusji na temat ocen różnych gier.
EDIT: tak, do tego chyba już doszliśmy w dyskusji wcześniej.
Czy da się zebrać konkretne wskazówki, czego unikać? gdzie jest granica?
No i czy da się to uzgodnić tak, aby wszyscy byli zadowoleni?
Wg mnie to niemożliwe, i pozostaje tylko kierować się regulaminem, o czym już pisałam. Jeśli post jest trollingiem, to zgłaszać i tyle.
*EDIT: dlatego staram się ważyć słowa, co nie przychodzi mi łatwo, a i tak czuję, że w moim przypadku napisanie czegoś i kliknięcie "wyślij" wymaga przełamania się i odwagi.