(Oficjalny) Lucky Duck Games 2025

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
hachi35
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: (Oficjalny) Lucky Duck Games 2025

Post autor: hachi35 »

Tylko Andromeda z trybem solo , ciekawe jaka będzie cena tego "wypasionego pudełka" i tego mini dodatku z frakcjami ( 3 dodatkowe w tym mini pudełku plus kilka kart się mieści ) podobno koło maja ma się pojawić w sprzedaży.

Może Pagan nowy dodatek ale sporo już tego wydali żeby to nie zabiło balansu w grze ,,,, zobaczymy mało co wiem o tym dodatku,,,

Mistborn nic o tym nie wiem ,,,, ale wygląda ładnie

Radlands z dodatkiem może zrobią fajna promocję na całość z matami :) słyszałem dużo dobrego o tej grze może czas ją zakupić:)
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1555 times
Been thanked: 1129 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

tomwro pisze: 06 lut 2025, 18:04 Dlatego u mnie ostatnią wspieraczką był Wiedzmin. Zamrożona kasa, ciągle opóźnienia, brak exclusivów albo exlusivy które później pokazują nie nimi nie być. Do tego takie same albo wrecz droższe ceny wspieraczkowe, niż później przy premierze. Czekasz 1,5-2 lata i się okazuje, że w retailu lata dwie dychy taniej. A nawet jak jest później kilka dych drożej, to się nie traci czasu i nie mrozi pieniędzy. To taki offtop był.
A na zapowiedzi Kaczuch czekam i tupie.
Wskaż mi co niby w wiesku mialo byc exclusive, a nie jest ostatecznie? Co było również drożej na wspieraczce niż potem w sklepach?
MowMiStefan pisze: 08 lut 2025, 17:30
Lucky Duck Games pisze: 06 lut 2025, 09:14 Wróciliśmy z targów w Norymberdze i zaczynamy operację 2025.
Kaczuchy a co z Piesnia Wloczegi? kupowac wersje angielska czy czekac na Was?
Mówili na live u planszowych newsow, ze nie wydadza tego ostatecznie bo cos nie pyklo.

Na zlocie planszowych newsow udalo mi sie ograc pare nowosci, wiec krotka opinia:

Castle Combo

Bardzo przyjemny table builder, w ktorym budujemy kwadrat 3x3 z kart (wiec finalnie mamy 9 akcji w całej grze). Kupujemy karte za zloto, kazda karta ma symbole, efekt natychmiastowy oraz efekt punktacji na koniec gry. Jak nas nie stac to kupujemy jedna z kart, ale jako zakryta i dostajemy kase i klucze, ale ona nam zapelnia normalnie kwadracik i nie daje zadnych punktow. Klucze uzywamy do czyszczenia rynku oraz zmiany miejsca konia. Mozemy kupowac z 1 z 2 rzedów - tego w którym jest kon. Jego miejsce zmieniamy wlasnie kluczami lub niektore karty przy zakupie maja taki efekt.

Mi się bardzo podobało. Fajna, szybka i prosta gierka. Wydaje mi się, że lepsza na wiecej osób niż mniej, aby był przemiał rynku. Niewiele interakcji poza tym, że ktoś ci ukradnie karte lub wyczysci rynek, ale sa tez karty ktore punktuja lub daja cos zaleznie od sasiadow.

Dworzenia

Kolejna bardzo przyjemna gra, w pełni oparta na kartach. Te mamy w wielu kolorach (chyba 8) i w kazdej swojej turze zagrywamy 3 karty z reki (mamy zawsze 3, nigdy sie ta liczba nie zmienia) - 1 do siebie, 1 do przeciwnika, 1 na srodek. Karty ukladamy pod lub nad mata - nad punktują na +, pod na -. Na koniec gry sumujemy w kazdym kolorze karty nad i pod i zaleznie od przewagi, w ktoryms kierunku dany kolor punktuje na plus lub na minus. Dodatkowo karty maja umiejetnosci specjalne w stylu zagraj zakryta, zabij inna karte, ochrona przed zabiciem, warta 2x. Dochodza rowniez questy, zawsze warte 3 punkty i mocno zalezne od stolu. Cos w stylu - miej mniej kart koloru X niz gracz po lewej, w kazdym kolorze musi byc przynajmniej 1 karta na dole planszy, kolor X musi na koniec gry punktowac ujemnie, dany kolor musi miec X kart na dole. Cos w tym stylu. Przepieknie wydana gra jesli chodzi o karty, ale mata średniej jakości. Ze względu na ilość interakcji dla mnie lepsze od Combo.

Thunder Road: Vendetta

Totalny sztos, który sprawił, że KAŻDY kto do niego siadł od razu się zakochiwał w grze. Totalnie losowa, ale jednocześnie gra, w której z ostatniego miejsca możesz wskoczyć na ostatnie oraz przegrywając nie czujesz bólu tyłka. Więcej w wątku o grze napisze, ale no jestem pod ogromnym wrażeniem jak mi to siadło. Zagrałem 3x i chce więcej. (3x w ciągu 3 dni).

Mistborn

Tutaj znowu rozczarowanie. Gra ma ciekawy mechanizm z tymi metalami, ale nie nazwałbym to bag builder jak to zrobił Michał Herman. Po prostu masz 9 zetonów metali. Każda karta wymaga jakiegos metalu, ale jednoczesnie kazda dostarcza jakis metal. Zagrywajac karte musisz decydowac czy oplacasz ja inna karta czy swoim zetonem (ktore sie odnawiaja, jednak masz limit na ture i jak go przekroczysz to ciezej odnowic). Szta graficzna bardzo przypominajaca Aeons End (co mi sie nie podoba zbytnio), zero klimatu. Na pewno nie usiąde ponownie. Z tego co wiem reszta mojego stołu o wiele lepiej się bawiła.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 398 times
Been thanked: 227 times

Post autor: Wildcard »

Hardkor pisze: 09 lut 2025, 22:04
Castle Combo
Jak z downtimem w tej grze? W więcej osób nie będzie się dłużyc czekanie na się kolejke? Gra nie powoduje paraliżu decyzyjnego?

Czas na pudełku to jakieś 25 minut na partię, zgadzasz się z tym?
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1555 times
Been thanked: 1129 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Wildcard pisze: 09 lut 2025, 23:42
Castle Combo
Jak z downtimem w tej grze? W więcej osób nie będzie się dłużyc czekanie na się kolejke? Gra nie powoduje paraliżu decyzyjnego?

Kurde trudno mi powiedzieć ile gra trwała, ale w 5 osób, które grały pierwszy raz zeszło nam jakoś 30-45 minut. Ekipa niezamulająca raczej. Najwięcej czasu to było tak naprawdę wzięcie kart jak ktoś był daleko od nich (mieliśmy średnio wymiarowy stół), szybka ocena która się opłaca i tyle. Wiadomo można się zastanawiać i liczyć porządnie, ale raczej robiliśmy to na szybko, bo tego liczenia tam nie ma dużo. Jak wspomniałem w opisie te punktacje są bardzo proste. Moim zdaniem 25 minut w 5 osób to 5 minut na osobe, czyli około 30 sekund na każdy ruch. To jest realne do zrobienia. Nie przy pierwszej grze, ale realne.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 504 times
Been thanked: 1199 times

Post autor: detrytusek »

Castle Combo

Nie istnieje.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Wildcard

Super dzięki za odpowiedź. Mam kumpla który ma straszny paraliż decyzyjny, przy ekspedycjach jego tura trwała 15 minut z zegarkiem w ręku. :D
czata
Has thanked: 14 times
Been thanked: 17 times

Post autor: czata »

Obserwując reakcję na zapowiedzi Lucky Duck Games stwierdzam, że jedynie Final Girl 2 zyskał uznanie większej ilości graczy.

Biorąc pod uwagę, że proces wydania tej gry ma się odbyć przez wspieraczkę, to jest duża szansa, że ta gra znajdzie się też w zapowiedziach na 2026 rok ...
Awatar użytkownika
Fiacik
Has thanked: 71 times
Been thanked: 77 times

Post autor: Fiacik »

Wildcard pisze: 10 lut 2025, 09:29 Super dzięki za odpowiedź. Mam kumpla który ma straszny paraliż decyzyjny, przy ekspedycjach jego tura trwała 15 minut z zegarkiem w ręku. :D
Polecam spróbować na BGA przed zakupem. Gra jest prościutka, szybka i ja jakieś większej głębi nie zauważyłem. Wydaje mi się, że to jedna z gier, która lepiej działa online niż tradycyjnie. Taki filerek na 10-15 min.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 297 times
Been thanked: 136 times

Post autor: scraber »

Castle Combo

Zgodzę się, że 25 minut wystarczy nawet na 5 osób, pod warunkiem że nie uwzględniamy liczenia punktów.
Te jest trochę upierdliwe, bo każdą kartę trzeba policzyć z osobna.

Przydałaby się apka jak do Fantasy Realms - robimy zdjęcie swojego grida i już policzone
Awatar użytkownika
Wildcard

Spoiler:
Ja jestem dziwny, lubie liczyć punkty "ręcznie" w leśnym rozdaniu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 lut 2025, 23:09 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
kamasz263
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Post autor: kamasz263 »

Odnośnie gry Paleo: oprócz dużego dodatku A New Beginning, o który dopominają się gracze z Polski, nie mamy również dwóch innych małych dodatków - The Flash of Wit z 2022 oraz The Caves z 2024 (dane z BGG). Czy są szanse na wydruk przynajmniej tych dwóch talii? Cztery inne małe dodatki LDG już wydało.

https://boardgamegeek.com/boardgame/300 ... expansions
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Re: El Grande (Wolfgang Kramer, Richard Ulrich)

Post autor: Miszon »

Ok, ktoś może oglądał? Jakoś nie widzi mi się teraz 46 minut oglądać ;) .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3041 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Re: El Grande (Wolfgang Kramer, Richard Ulrich)

Post autor: Curiosity »

Miszon pisze: 19 lut 2025, 22:16 Ok, ktoś może oglądał? Jakoś nie widzi mi się teraz 46 minut oglądać ;) .
https://planszowenewsy.pl/2025/02/zapow ... sta/26487/
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Miszon

Ale o dodrukach tam nic nie ma w linku.

Jednakże PlanszoweNewsy odpowiedziały mi pod filmikiem na youtube, że dodruk nie jest planowany :-( .
planszomania.pl - 10%
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1645 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Gradanie nagrało materiał o zapowiedziach:
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Sapieha
Has thanked: 67 times
Been thanked: 61 times

Post autor: Sapieha »

The Isle of Cats Duel - co prawda nie ma w zapowiedziach ale czy może w 2026 r.?
czata

kamasz263 pisze: 15 lut 2025, 17:50 Odnośnie gry Paleo: oprócz dużego dodatku A New Beginning, o który dopominają się gracze z Polski
Wydawnictwo przespało najlepszy moment na wydanie tego dodatku po polsku.
Teraz jest to nieopłacalne, ponieważ gracze zaopatrzyli się w wersje obcojęzyczne.
Mitrand13
Has thanked: 1 time

Post autor: Mitrand13 »

Ja mam nieśmiałe pytanie. W tamtym roku, słyszałem gdzieś informację, że będzie polskie wydanie gry Into the Godsgrave. Oczywiście gra nie wyszła i nie widzę jej w planach na rok obecny. Czy ktoś coś może słyszał w tym temacie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Miszon

czata pisze: 26 lut 2025, 06:50
kamasz263 pisze: 15 lut 2025, 17:50 Odnośnie gry Paleo: oprócz dużego dodatku A New Beginning, o który dopominają się gracze z Polski
Teraz jest to nieopłacalne, ponieważ gracze zaopatrzyli się w wersje obcojęzyczne.
Wydawnictwo pisało, że mocno wtopili na tej grze, więc nic dziwnego, że nie chcieli zwiększać strat.
planszomania.pl - 10%
czata

Miszon pisze: 01 mar 2025, 19:01
czata pisze: 26 lut 2025, 06:50
Wydawnictwo pisało, że mocno wtopili na tej grze, więc nic dziwnego, że nie chcieli zwiększać strat.
Pisało tak dość dawno, a w międzyczasie gra się wyprzedała.
Nie wyczuli momentu, w którym można było wydać duży dodatek po polsku.

A jak się bali ryzyka, to mogli się podjąć wydać poprzez wspieraczkę.
Miszon

Tak się wyprzedawała, że trwało to wieki i leżała rok na promocjach ;-) . Można było między wierszami wyczytać, że po prostu chcieli się pozbyć tego tytułu i zapomnieć o nim.
planszomania.pl - 10%
baradnor
Has thanked: 56 times
Been thanked: 18 times

Post autor: baradnor »

Mitrand13 pisze: 27 lut 2025, 20:11 Ja mam nieśmiałe pytanie. W tamtym roku, słyszałem gdzieś informację, że będzie polskie wydanie gry Into the Godsgrave. Oczywiście gra nie wyszła i nie widzę jej w planach na rok obecny. Czy ktoś coś może słyszał w tym temacie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
A gdzie to słyszałeś? Z tego co wiem nie ma szans na polską wersję. Po drugie dynamizm kampanii wskazuje, że gra po angielsku będzie gdzieś w 2027
czata

Miszon pisze: 01 mar 2025, 19:53 Tak się wyprzedawała, że trwało to wieki i leżała rok na promocjach ;-)
Powtórzę się, ale poproszę linka do promocji na grę podstawową. Ja nic takiego nie pamiętam.
Miszon pisze: 01 mar 2025, 19:53 Można było między wierszami wyczytać, że po prostu chcieli się pozbyć tego tytułu i zapomnieć o nim.
I dlatego, że chcieli zapomnieć wydali dwa małe dodatki w 2024 roku.
Miszon

Może mieli już te dodatki zakontraktowane.

Linków nie umiem szukać, ale pamiętam że ze 3 razy chciałem kupić tę grę ze względu na promocję, za każdym razem odpalałem jakiś filmik z nią i jednak się rozmyślałem.
planszomania.pl - 10%
czata

Miszon pisze: 01 mar 2025, 21:33 Może mieli już te dodatki zakontraktowane.
Mieli zakontraktowane dodatki późniejsze, a nie mieli wcześniejszego? Serio?
Miszon pisze: 01 mar 2025, 21:33 Linków nie umiem szukać, ale pamiętam że ze 3 razy chciałem kupić tę grę ze względu na promocję, za każdym razem odpalałem jakiś filmik z nią i jednak się rozmyślałem.
No, to się spóźniłeś. Nowa gra chodzi na giełdach za około 450 złotych. Tyle, co za komplet Final Girl 1, a więcej, niż za Gloomhaven Szczęki Lwa.
Polecam film z rozgrywki Planszowych Newsów: Moniki i Piotra. Po emisji nie miałem wątpliwości, że jest to świetna gra.
ODPOWIEDZ