Twilight Struggle( Zimna Wojna) - pytania o zasady
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Re: Zimna Wojna - kilka pytań.
Mam dokument o tytule "ERRATA v1.0 ZIMNA WOJNA 1945-1989 Twilight Struggle". Plik jest z 2012 r., w każdym razie wtedy zapisałem go na dysku. Jeśli o tę erratę Ci chodzi, podeślij adres mailowy na PW.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Re: Twilight Struggle / Zimna Wojna
Junta vs. Powołanie opa.
Junta- umieść 2 punkty wpływów
Powołanie opa-dodaj 2 punkty wpływów
Czy jest różnica? W przypadku gdy chcemy te 2 punkty wydać w miejscu gdzie przeciwnik ma kontrole? Moim zdaniem jeżeli na karcie jest umieść powinienem przestrzegać reguły 2PO za wpływ, a jeżeli jest dodaj 1PO = 1wplyw?
Junta- umieść 2 punkty wpływów
Powołanie opa-dodaj 2 punkty wpływów
Czy jest różnica? W przypadku gdy chcemy te 2 punkty wydać w miejscu gdzie przeciwnik ma kontrole? Moim zdaniem jeżeli na karcie jest umieść powinienem przestrzegać reguły 2PO za wpływ, a jeżeli jest dodaj 1PO = 1wplyw?
- yanoo
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
Nie ma różnicy, dodajemy 2 punkty niezależnie od sytuacji w lokacji.
Cześć, mam pytania
1. Czy wydarzenia wojenne (wojny i konflikty zbrojne) mają wpływ na poziom DEFCON?
2. Jak rozpatrywać kartę Konflikt zbrojny w sytuacji, gdy obowiązuje Kryzys Kubański? Czy te karty są w jakikolwiek sposób powiązane czy powinny być traktowane zupełnie niezależnie od siebie?
1. Czy wydarzenia wojenne (wojny i konflikty zbrojne) mają wpływ na poziom DEFCON?
2. Jak rozpatrywać kartę Konflikt zbrojny w sytuacji, gdy obowiązuje Kryzys Kubański? Czy te karty są w jakikolwiek sposób powiązane czy powinny być traktowane zupełnie niezależnie od siebie?
1) Nie. I DEFCON nie ma na nie wpływu.messa86 pisze: ↑08 gru 2018, 23:00 Cześć, mam pytania
2) Nie są powiązane - należy traktować je rozdzielnie.
Wspomogę rabatem 11% Planszostrefa, 7% 3Trolle
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
Jak to jest z tymi kartami Rozstrzygnięć ? Nie można ich zatrzymać, to jak to się dzieje że mimo wszystko mogą pozostać na ręku nie zagrane, można je przeszmuglować czy jak?
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
Muszą zostać zagrane. Jeśli zostanie Ci taka karta na ręce na koniec etapu - automatycznie przegrywasz grę.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑12 kwie 2019, 17:55 Jak to jest z tymi kartami Rozstrzygnięć ? Nie można ich zatrzymać, to jak to się dzieje że mimo wszystko mogą pozostać na ręku nie zagrane, można je przeszmuglować czy jak?
- Dr. Nikczemniuk
A jest obowiązek pokazywania tych kart?delli1977 pisze: ↑12 kwie 2019, 18:08Muszą zostać zagrane. Jeśli zostanie Ci taka karta na ręce na koniec etapu - automatycznie przegrywasz grę.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑12 kwie 2019, 17:55 Jak to jest z tymi kartami Rozstrzygnięć ? Nie można ich zatrzymać, to jak to się dzieje że mimo wszystko mogą pozostać na ręku nie zagrane, można je przeszmuglować czy jak?
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Jak w wiekszosci gier, taka gra wtedy nie ma sensu.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- bardopondo
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 252 times
Zasady mojej edycji jasno mówią że po zakończeniu tury ( czyli 1 z 10 etapów gry, nie mam pojęcia jak teraz to się nazywa w nowej edycji) pokazywane są zatrzymane karty, ( tylko w rozgrywkach turniejowych). Ja zawsze tak grałem że pokazywałem tylko dolną krawędż karty zatrzymanej i było gites.
- Dr. Nikczemniuk
Albo jestem ślepy...
6.3 Przewroty- dlaczego nie pisze jaki jest koszt tej akcji?
Dopiero w karcie pomocy pisze że koszt to 1 karta...
Czyli żeby dokonać przewrotu odrzucam kartę a potem zagrywam kolejną która da mi punkty operacyjne, czy tak?
6.3 Przewroty- dlaczego nie pisze jaki jest koszt tej akcji?
Dopiero w karcie pomocy pisze że koszt to 1 karta...
Czyli żeby dokonać przewrotu odrzucam kartę a potem zagrywam kolejną która da mi punkty operacyjne, czy tak?
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Dokłanie. Uzywasz PO tej karty. Ogólnie karty możesz zagrać na kilka sposobów: wydarzenie, kosmos, albo celem uzycia PO karty (dodanie PW, przewroty, zmiany sojuszy)
- Dr. Nikczemniuk
Karta Junta daje możliwość wykonania darmowego przewrotu.
Co w tym przypadku oznacza 'darmowy'?
Co w tym przypadku oznacza 'darmowy'?
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Trzeba sięgnąć do instrukcji - zdaje się że nie daje ci wymaganych dzialan militarnych.
O, masz :
https://www.google.com/amp/s/twilightst ... junta/amp/
O, masz :
https://www.google.com/amp/s/twilightst ... junta/amp/
Cześć. Mam pytanie dotyczące kart pomocy. Część dotycząca podsumowania rozstrzygnięć. "Kontrola: kontrola większej liczby zwykłych oraz wszystkich Strategicznych Państw w danym Regionie."
Czy to oznacza, że oprócz kontrolowania wszystkich państw strategicznych, muszę dodatkowo kontrolować jeszcze więcej państw zwykłych? W głównej instrukcji jest mowa tylko o wszystkich strategicznych i o kontrolowaniu większej ilości państw generalnie.
Dzięki.
Czy to oznacza, że oprócz kontrolowania wszystkich państw strategicznych, muszę dodatkowo kontrolować jeszcze więcej państw zwykłych? W głównej instrukcji jest mowa tylko o wszystkich strategicznych i o kontrolowaniu większej ilości państw generalnie.
Dzięki.
- bardopondo
musisz kontrolować więcej państw w regionie w tym wszystkie strategiczne
Dziękuję. To może jeszcze poproszę o wyjaśnienie działania karty "Grzęzawisko". W następnej mojej rundzie, po zagraniu tej karty, muszę odrzucić kartę i rzucić kością. Jeśli wydarzenie z odrzucanej karty się nie zdarzy (wynik 1-4), to czy mogę użyć punktów z tej karty do swoich operacji ? Nie za bardzo rozumiemy jak działa ta karta.
- bardopondo
Nie mam edycji Phalanxa, ale w mojej Bardowskiej 3 ed działa to mniej więcej tak:prokul pisze: ↑27 kwie 2019, 23:30 Dziękuję. To może jeszcze poproszę o wyjaśnienie działania karty "Grzęzawisko". W następnej mojej rundzie, po zagraniu tej karty, muszę odrzucić kartę i rzucić kością. Jeśli wydarzenie z odrzucanej karty się nie zdarzy (wynik 1-4), to czy mogę użyć punktów z tej karty do swoich operacji ? Nie za bardzo rozumiemy jak działa ta karta.
1. Grzęzawisko (w starej: Bagno) zagrywane jest na gracza USA (lub sam na siebie zmuszony był zagrać). Nawiasem mówiąc, analogicznie działa karta "niedźwiedź w potrzasku" czyli w oryginale Bear Trap zagrane na ruskich.
2. W swojej następnej turze, US musi odrzucić kartę o wartości operacyjnej min. 2 na stos kart odrzuconych i rzucić kostką . Nie jest ważne jaka to karta, ważna jest tylko wartość operacyjna karty. Wydarzenie z odrzucanej karty nie zachodzi. Potem :
3. US rzuca kostką:
wynik 1-4 - wyjście z grzęzawiska, w następnej rundzie zagrywane są karty jak zwykle.
: wynik 5-6 , wyjście z grzęzawiska nieudane, w następnej rundzie gracz US musi ponownie podjąć próbe wyjśća z grzęzawiska. Jeżeli skończą mu się karty o wartości operacyjnej min. 2, może zagrywać tylko ewentualne karty kulminacji napięć (czyli te punktujące, ponownie nie wiem jak to się nazywa teraz w nowej ed. Phalanxa) i czekać na nowe rozdanie kart w następnej turze.
4. Jeżeli to jasne , to spróbuj zastanowić się jak działa karta grzęzawisko, z następnie zagraną kartą missile envy i czerwoną paniką (zdaje się że nazwaną od czapy paraliż w nowej edycji).
POzdro;)
Hmmm. Czerwona panika obniża punkty kart o jeden. Więc odrzucam tylko 3 i większe ( bo 2 stają się 1).
A co do missile envy, to chyba po prostu podmieniam karty. Czy coś dodatkowego się tutaj dzieje?
A co do missile envy, to chyba po prostu podmieniam karty. Czy coś dodatkowego się tutaj dzieje?
- bardopondo
Missile envy kaze przeciwnikowi w nastepnej turze zagrac ja na operacje. Ale czerwona panika robi z niej karte o wartosci 1 op wiec nie mozesz je uzyc do wyjscia grzezawiska.
Jest w nowej edycji FAQ?
Jest w nowej edycji FAQ?
Ok. Dzięki.
A gdzie znajdę ostatnie wydanie FAQ? Na stronie GMT jest z 2008 roku - jest to chyba wersja 5.
A gdzie znajdę ostatnie wydanie FAQ? Na stronie GMT jest z 2008 roku - jest to chyba wersja 5.
- warlock
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 2365 times
FAQ nigdy nie było częścią oryginalnej instrukcji GMT, a na niej przecież bazuje obecnie Phalanx. Wrzucenie tego do instrukcji to był tak naprawdę "wymysł" Barda (za co jestem niezwykle wdzięczny
). Tu macie bardowski FAQ: https://wydawnictwo.bard.pl/?wpfb_dl=104

- upadly_bankowiec
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 128 times
Mam czwartą edycję gry od barda. Grałem ostatnio pierwszy raz od dłuższego czasu i zwróciłem uwagę na to, że mam dwie karty kulminacji napięć w Azji - jedną żółtą, drugą niebieską. Ponadto niebieska karta zapewnia zwycięstwo za kontrolę Azji (tak jak Europa). Czy jest to błąd tego wydania?
Mój kanał na youtube na którym możesz poznać/przypomnieć sobie zasady gier.