Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 99 times
- Kontakt:
Re: Eldritch Horror
z pewnością. nie ma co narzekać, bo jest już jedno na rynku, a w III kw. będzie duże.smalco pisze:Pewnie Polskie wydanie 2016 ??
- pan_satyros
- Has thanked: 688 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Tak, spisują się świetnie - sukcesy są w EH również na 5 i 6 więc jest ok. Sam posiadam dwa komplety zielonych.smalco pisze:A czy te kości do AH sprawdzają się w EH bo myślę nad kupnem??
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Ja również używam dwóch kompletów zielonych i spisują się naprawdę super. Ze swojej strony polecam nabyć od razu dwa komplety tak aby nie płacić dwa razy za przesyłkępan_satyros pisze:Tak, spisują się świetnie - sukcesy są w EH również na 5 i 6 więc jest ok. Sam posiadam dwa komplety zielonych.smalco pisze:A czy te kości do AH sprawdzają się w EH bo myślę nad kupnem??

- pan_satyros
- Kontakt:
Kostki dają co najmniej +10 do klimatu
są naprawdę świetne.

- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Faktycznie dedykowane są niezłe i budują klimat (te w pakiecie z grą to jakaś kpina - nie dość, że pospoilte to jeszcze jedynie 4 sztuki). Minuesm jest natomiast cena dedykowanych i ich jakość (mogłyby być, biorąc pod uwagę cenę, trochę precyzyjniej wykonane - chyba, że to problem jedynie moich egzemplarzy).pan_satyros pisze:Kostki dają co najmniej +10 do klimatusą naprawdę świetne.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- pan_satyros
- Kontakt:
Starsze były rzeźbione i z tego tytułu nieco mniej estetyczne, bo gorzej pomalowane i mniej dokładne. Nowe są tylko malowane.
Oba rozwiązania mają plusy i minusy.
Oba rozwiązania mają plusy i minusy.
Ja dodatkowo polecam dedykowane błogosławione i przeklęte kostki od QW - w ferworze walki często nam się zapominało - będąc błogosławionym - o sukcesach na 4ce
No i dodatkowe +20 do klimatu 

Szkoda tylko że w zestawach nie ma więcej kostek, jak ktoś ma rzucić 8 kostkami z klątwą/błogosławieństwem, to trzeba po dwa zestawy każdych z kości zakupić, a to już tanie nie jest.minnen pisze:Ja dodatkowo polecam dedykowane błogosławione i przeklęte kostki od QW - w ferworze walki często nam się zapominało - będąc błogosławionym - o sukcesach na 4ceNo i dodatkowe +20 do klimatu
Ale klimat jest

- Gambit
- Has thanked: 559 times
- Been thanked: 2179 times
- Kontakt:
Investigator and Ancient One sheets:lerhit pisze:A ktoś chciałby się może podzielić jakimiś sensownym rozwiązaniami na zakoszulkowanie badaczy i przedwiecznych?
Number of cards: 16
Thai Boardgame sleeve size: Talisman 4th edition: Character cards + Descent: Hero cards for 102x127mm cards (50/pack)
Ultra-Pro sleeve size: 4"x6" Soft Sleeve (82319, 100/pack) - (4" x 6" - 101.6 x 152.4mm)
Mam po jednym pakiecie kostek zwykłych-beżowych, błogosławionych i przeklętych i jakoś to daje rade. Sytuacji gdzie rzuca się większą ilością nie jest znowu tak dużo a jeśli już to da się zapamiętać wyrzucone sukcesy. Zgadzam się jednak że do najtańszych nie należą. A te nieklimatyczne dodawane standardowo, zasiliły Claustrophobię bo okazało się że są identyczne 

W dziale Sprzedam/wymienię ktoś sprzedaje koszulki pasujące do kart postaci z Talismanalerhit pisze:A ktoś chciałby się może podzielić jakimiś sensownym rozwiązaniami na zakoszulkowanie badaczy i przedwiecznych?
- Bary
- Kontakt:
Galakta zaktualizowała plany wydawnicze i wygląda na to, że już za miesiąc, dwa będziemy mogli cieszyć się polskim wydaniem Gór Szaleństwa:
http://galakta.pl/plany-wydawnicze/plan ... e-nowosci/
Kurczę, muszę przyspieszyć czytanie opowiadań Lovecrafta.
http://galakta.pl/plany-wydawnicze/plan ... e-nowosci/
Kurczę, muszę przyspieszyć czytanie opowiadań Lovecrafta.

Mój blog na ZnadPlanszy
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 132 times
AH sprzedałem ale kostki zostawiłem i używam je do różnych innych gier-są świetneBary pisze:Faktycznie dedykowane są niezłe i budują klimat (te w pakiecie z grą to jakaś kpina - nie dość, że pospoilte to jeszcze jedynie 4 sztuki). Minuesm jest natomiast cena dedykowanych i ich jakość (mogłyby być, biorąc pod uwagę cenę, trochę precyzyjniej wykonane - chyba, że to problem jedynie moich egzemplarzy).pan_satyros pisze:Kostki dają co najmniej +10 do klimatusą naprawdę świetne.

Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
Mam takie nietypowe pytanie: ile maksymalnie kości używa się do jednego rzutu/testu?
I czy w Arkham Horror jest podobnie?
Dzięki.
Dzięki.
- Bary
- Kontakt:
Mnie nie zdarzyło sie potrzebować wiecej niż 10. Najczęściej jest to przedział 3-6.
Mój blog na ZnadPlanszy
Już się nad tym zastanawialiśmy w tym wątku, trzeba by poszukać wcześniej, ale z tego co pamiętam w najbardziej ekstremalnym przypadku, jaki udało się wymyślić, było to chyba około 15 kostek. W normalnej grze jest jednak tak, jak wspomniał Bary, rzut więcej niż 10 jest mało prawdopodobny. W Arkham rzucanie wiadrem kości nie jest niczym nadzwyczajnym, tam badacze mogą bez problemu łączyć liczne bonusy z różnych rzeczy (w Eldritch można korzystać na raz tylko z jednej karty dającej premię do umiejętności).donPedro pisze:Mam takie nietypowe pytanie: ile maksymalnie kości używa się do jednego rzutu/testu?
Dzięki.
- Bary
- Kontakt:
Kolejny update na stronie Galakty. Góry Szaleństwa już do nas płyną i powinny być dostępne 14 lipca! 

Mój blog na ZnadPlanszy
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 320 times
Ja się zastanawiam nad oklejeniem kart folią przezroczystą. Wyżej wymienionych koszulek nigdzie nie mogę znaleźć.Gambit pisze:Investigator and Ancient One sheets:lerhit pisze:A ktoś chciałby się może podzielić jakimiś sensownym rozwiązaniami na zakoszulkowanie badaczy i przedwiecznych?
Number of cards: 16
Thai Boardgame sleeve size: Talisman 4th edition: Character cards + Descent: Hero cards for 102x127mm cards (50/pack)
Ultra-Pro sleeve size: 4"x6" Soft Sleeve (82319, 100/pack) - (4" x 6" - 101.6 x 152.4mm)
Nie lepiej po prostu zalaminować te karty postaci i przedwiecznych?
Co do kości - czy te "klimatyczne" mają jakieś rozróżnienie dla sukcesu na 5 i na 6? Są karty, które np liczą każdą wyrzuconą 6 jako dwa sukcesy, a nie jeden...
Co do kości - czy te "klimatyczne" mają jakieś rozróżnienie dla sukcesu na 5 i na 6? Są karty, które np liczą każdą wyrzuconą 6 jako dwa sukcesy, a nie jeden...
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- Bary
- Kontakt:
Nie, mają tak samo oznaczony sukces dla 5 i 6. O takich z oznaczeniem podwójnego sukcesu nie słyszałem. Są jeszcze kości 'blessed' i 'cursed'. Pierwsze mają oznaczone jako sukces także 4, drugie jedynie 6 (odpowiadają pozyskaniu błogosławieństwa/klątwy przez gracza). Ale to już dla entuzjastów z zasobnym portfelem.misioooo pisze:Co do kości - czy te "klimatyczne" mają jakieś rozróżnienie dla sukcesu na 5 i na 6? Są karty, które np liczą każdą wyrzuconą 6 jako dwa sukcesy, a nie jeden...

Mój blog na ZnadPlanszy
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 320 times
Przez oznaczenie 5-ek i 6-ek symbolem Starszych Bogów kości są bardziej czytelne, od razu na pierwszy rzut oka widać czy test się powiódł. Kości są też odrobinę większe niż te które są dodawane do gry.
Na początku byłem sceptycznie do nich nastawiony, teraz po zakupie Standard zastanawiam się nas kupnem Blessed i Cursed przy jakieś okazji.
Na początku byłem sceptycznie do nich nastawiony, teraz po zakupie Standard zastanawiam się nas kupnem Blessed i Cursed przy jakieś okazji.
Jak zatem rozpatrzyć rzut gdy 5 = 1 sukces, 6 = 2 sukcesy?c08mk pisze:Przez oznaczenie 5-ek i 6-ek symbolem Starszych Bogów kości są bardziej czytelne, od razu na pierwszy rzut oka widać czy test się powiódł. Kości są też odrobinę większe niż te które są dodawane do gry.

Tak samo błogosławieństwo i klątwa - trzeba mieć osobne komplety kości do tego :/
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne