Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
smalco
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Eldritch Horror

Post autor: smalco »

Pewnie Polskie wydanie 2016 ??
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 99 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

smalco pisze:Pewnie Polskie wydanie 2016 ??
z pewnością. nie ma co narzekać, bo jest już jedno na rynku, a w III kw. będzie duże.
smalco

Post autor: smalco »

A czy te kości do AH sprawdzają się w EH bo myślę nad kupnem??
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 688 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

smalco pisze:A czy te kości do AH sprawdzają się w EH bo myślę nad kupnem??
Tak, spisują się świetnie - sukcesy są w EH również na 5 i 6 więc jest ok. Sam posiadam dwa komplety zielonych.
wajdzik83
Been thanked: 4 times

Post autor: wajdzik83 »

pan_satyros pisze:
smalco pisze:A czy te kości do AH sprawdzają się w EH bo myślę nad kupnem??
Tak, spisują się świetnie - sukcesy są w EH również na 5 i 6 więc jest ok. Sam posiadam dwa komplety zielonych.
Ja również używam dwóch kompletów zielonych i spisują się naprawdę super. Ze swojej strony polecam nabyć od razu dwa komplety tak aby nie płacić dwa razy za przesyłkę ;) Najtaniej komplet kości dostaniesz na 3trolle :D
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Kostki dają co najmniej +10 do klimatu ;) są naprawdę świetne.
Awatar użytkownika
Bary
Has thanked: 73 times
Been thanked: 47 times
Kontakt:

Post autor: Bary »

pan_satyros pisze:Kostki dają co najmniej +10 do klimatu ;) są naprawdę świetne.
Faktycznie dedykowane są niezłe i budują klimat (te w pakiecie z grą to jakaś kpina - nie dość, że pospoilte to jeszcze jedynie 4 sztuki). Minuesm jest natomiast cena dedykowanych i ich jakość (mogłyby być, biorąc pod uwagę cenę, trochę precyzyjniej wykonane - chyba, że to problem jedynie moich egzemplarzy).
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy

Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Starsze były rzeźbione i z tego tytułu nieco mniej estetyczne, bo gorzej pomalowane i mniej dokładne. Nowe są tylko malowane.
Oba rozwiązania mają plusy i minusy.
Awatar użytkownika
minnen
Been thanked: 3 times

Post autor: minnen »

Ja dodatkowo polecam dedykowane błogosławione i przeklęte kostki od QW - w ferworze walki często nam się zapominało - będąc błogosławionym - o sukcesach na 4ce ;) No i dodatkowe +20 do klimatu :D
Awatar użytkownika
Karit

Post autor: Karit »

minnen pisze:Ja dodatkowo polecam dedykowane błogosławione i przeklęte kostki od QW - w ferworze walki często nam się zapominało - będąc błogosławionym - o sukcesach na 4ce ;) No i dodatkowe +20 do klimatu :D
Szkoda tylko że w zestawach nie ma więcej kostek, jak ktoś ma rzucić 8 kostkami z klątwą/błogosławieństwem, to trzeba po dwa zestawy każdych z kości zakupić, a to już tanie nie jest.
Ale klimat jest :)
Subiektywnie mówiąc - moje opinie o grach są w 100% obiektywne

Moja kolekcja
lerhit
Has thanked: 25 times

Post autor: lerhit »

A ktoś chciałby się może podzielić jakimiś sensownym rozwiązaniami na zakoszulkowanie badaczy i przedwiecznych?
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 559 times
Been thanked: 2179 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

lerhit pisze:A ktoś chciałby się może podzielić jakimiś sensownym rozwiązaniami na zakoszulkowanie badaczy i przedwiecznych?
Investigator and Ancient One sheets:
Number of cards: 16

Thai Boardgame sleeve size: Talisman 4th edition: Character cards + Descent: Hero cards for 102x127mm cards (50/pack)
Ultra-Pro sleeve size: 4"x6" Soft Sleeve (82319, 100/pack) - (4" x 6" - 101.6 x 152.4mm)
lerhit
Has thanked: 25 times

Post autor: lerhit »

Dzięki :)
Awatar użytkownika
minnen

Post autor: minnen »

Mam po jednym pakiecie kostek zwykłych-beżowych, błogosławionych i przeklętych i jakoś to daje rade. Sytuacji gdzie rzuca się większą ilością nie jest znowu tak dużo a jeśli już to da się zapamiętać wyrzucone sukcesy. Zgadzam się jednak że do najtańszych nie należą. A te nieklimatyczne dodawane standardowo, zasiliły Claustrophobię bo okazało się że są identyczne ;)
lerhit pisze:A ktoś chciałby się może podzielić jakimiś sensownym rozwiązaniami na zakoszulkowanie badaczy i przedwiecznych?
W dziale Sprzedam/wymienię ktoś sprzedaje koszulki pasujące do kart postaci z Talismana
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

Galakta zaktualizowała plany wydawnicze i wygląda na to, że już za miesiąc, dwa będziemy mogli cieszyć się polskim wydaniem Gór Szaleństwa:
http://galakta.pl/plany-wydawnicze/plan ... e-nowosci/
Kurczę, muszę przyspieszyć czytanie opowiadań Lovecrafta. ;)
Mój blog na ZnadPlanszy

Awatar użytkownika
maciejo
Has thanked: 129 times
Been thanked: 132 times

Post autor: maciejo »

Bary pisze:
pan_satyros pisze:Kostki dają co najmniej +10 do klimatu ;) są naprawdę świetne.
Faktycznie dedykowane są niezłe i budują klimat (te w pakiecie z grą to jakaś kpina - nie dość, że pospoilte to jeszcze jedynie 4 sztuki). Minuesm jest natomiast cena dedykowanych i ich jakość (mogłyby być, biorąc pod uwagę cenę, trochę precyzyjniej wykonane - chyba, że to problem jedynie moich egzemplarzy).
AH sprzedałem ale kostki zostawiłem i używam je do różnych innych gier-są świetne :wink:
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
Awatar użytkownika
donPedro
Been thanked: 1 time

Post autor: donPedro »

Mam takie nietypowe pytanie: ile maksymalnie kości używa się do jednego rzutu/testu?
I czy w Arkham Horror jest podobnie?
Dzięki.
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

Mnie nie zdarzyło sie potrzebować wiecej niż 10. Najczęściej jest to przedział 3-6.
Mój blog na ZnadPlanszy

Awatar użytkownika
sirafin
Been thanked: 151 times

Post autor: sirafin »

donPedro pisze:Mam takie nietypowe pytanie: ile maksymalnie kości używa się do jednego rzutu/testu?
I czy w Arkham Horror jest podobnie?
Dzięki.
Już się nad tym zastanawialiśmy w tym wątku, trzeba by poszukać wcześniej, ale z tego co pamiętam w najbardziej ekstremalnym przypadku, jaki udało się wymyślić, było to chyba około 15 kostek. W normalnej grze jest jednak tak, jak wspomniał Bary, rzut więcej niż 10 jest mało prawdopodobny. W Arkham rzucanie wiadrem kości nie jest niczym nadzwyczajnym, tam badacze mogą bez problemu łączyć liczne bonusy z różnych rzeczy (w Eldritch można korzystać na raz tylko z jednej karty dającej premię do umiejętności).
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

Kolejny update na stronie Galakty. Góry Szaleństwa już do nas płyną i powinny być dostępne 14 lipca! :)
Mój blog na ZnadPlanszy

c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

Gambit pisze:
Investigator and Ancient One sheets:
Number of cards: 16

Thai Boardgame sleeve size: Talisman 4th edition: Character cards + Descent: Hero cards for 102x127mm cards (50/pack)
Ultra-Pro sleeve size: 4"x6" Soft Sleeve (82319, 100/pack) - (4" x 6" - 101.6 x 152.4mm)
Ja się zastanawiam nad oklejeniem kart folią przezroczystą. Wyżej wymienionych koszulek nigdzie nie mogę znaleźć.
misioooo

Post autor: misioooo »

Nie lepiej po prostu zalaminować te karty postaci i przedwiecznych?
Co do kości - czy te "klimatyczne" mają jakieś rozróżnienie dla sukcesu na 5 i na 6? Są karty, które np liczą każdą wyrzuconą 6 jako dwa sukcesy, a nie jeden...
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

misioooo pisze:Co do kości - czy te "klimatyczne" mają jakieś rozróżnienie dla sukcesu na 5 i na 6? Są karty, które np liczą każdą wyrzuconą 6 jako dwa sukcesy, a nie jeden...
Nie, mają tak samo oznaczony sukces dla 5 i 6. O takich z oznaczeniem podwójnego sukcesu nie słyszałem. Są jeszcze kości 'blessed' i 'cursed'. Pierwsze mają oznaczone jako sukces także 4, drugie jedynie 6 (odpowiadają pozyskaniu błogosławieństwa/klątwy przez gracza). Ale to już dla entuzjastów z zasobnym portfelem. ;)
Mój blog na ZnadPlanszy

c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

Przez oznaczenie 5-ek i 6-ek symbolem Starszych Bogów kości są bardziej czytelne, od razu na pierwszy rzut oka widać czy test się powiódł. Kości są też odrobinę większe niż te które są dodawane do gry.

Na początku byłem sceptycznie do nich nastawiony, teraz po zakupie Standard zastanawiam się nas kupnem Blessed i Cursed przy jakieś okazji.
misioooo

Post autor: misioooo »

c08mk pisze:Przez oznaczenie 5-ek i 6-ek symbolem Starszych Bogów kości są bardziej czytelne, od razu na pierwszy rzut oka widać czy test się powiódł. Kości są też odrobinę większe niż te które są dodawane do gry.
Jak zatem rozpatrzyć rzut gdy 5 = 1 sukces, 6 = 2 sukcesy? ;) Jakby znaczek miał różne kolory na kości to po temacie, a tak to mi się jakoś to nie widzi...
Tak samo błogosławieństwo i klątwa - trzeba mieć osobne komplety kości do tego :/
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
ODPOWIEDZ