Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 30 times
Been thanked: 51 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: Kniaziu »

Ayaram pisze: 26 lut 2025, 07:27 IMO bezsensu.
Fajnie, tylko ja nie pytałem czy to czyimś zdaniem ma sens, ale czy ktoś już to robił. Wiem jak to działa gameplayowo, ale jak wyraźnie zaznaczyłem wyżej - u nas się to wyraźnie nie sprawdza. Po ograniu po kilka razy każdej kampanii (poza Kluczami, po jednym przejściu nikt nie chce wracać) jakoś nie możemy się wkręcić w dodawanie pojedynczych scenariuszy i przez to połowa z nich wciąż nie ograna, więc chciałbym z nich zrobić kampanię.
Pomnik
Has thanked: 392 times
Been thanked: 267 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: Pomnik »

Ktoś zapytał w komentarzu na Fb o dodruki "pozostałych brakujących" (w domyśle scenariuszy standalone - komentarz był pod zapowiedzią Zimowej Gali).
Galakta, jak to Galakta, odpisała że o wszystkim będzie informować za jakiś czas.

Tak że kiedyś będą dodruki czegoś.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Ranaghar
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Ranaghar »

W jaki sposób polecacie przechowywać karty, tak żeby można było łatwo budować talie? Mam podstawkę i 2 kampanie.
Myślałem o takim insercie:
https://allegro.pl/oferta/insert-do-hor ... 7112656449

Tylko zastanawiam się czy karty ustawione pionowo nie będą lepszym pomysłem, co wymaga innego insertu albo nawet innego pudełka.
Pomnik
Has thanked: 392 times

Post autor: Pomnik »

Kampanie w skrzyniach/szufladach, karty graczy w albumie.
Z takimi insertami się kiedyś bawiłem ale mocno tracą przy większej kolekcji :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 324 times
Been thanked: 529 times

Post autor: salaba »

Ranaghar pisze: 12 mar 2025, 21:31 W jaki sposób polecacie przechowywać karty, tak żeby można było łatwo budować talie? Mam podstawkę i 2 kampanie.
Myślałem o takim insercie:
https://allegro.pl/oferta/insert-do-hor ... 7112656449

Tylko zastanawiam się czy karty ustawione pionowo nie będą lepszym pomysłem, co wymaga innego insertu albo nawet innego pudełka.
Drewniana skrzynia na scenariusze. Mini komoda na karty spotkań - wyciagasz szufladkę i szybko wybierasz co potrzebujesz. Cienkie segregatory ofertowe z dwustronnymi koszulkami po 9 na stronę, w sumie 6 segregatorów (5 klas badaczy + karty neutralne).

Natomiast taki setup tylko jeśli zamierzasz dokupywać kolejne pudełka. Na Twoją obecną kolekcję jest to raczej overkill i lepiej abyś budował talię w apce arkhamdb. Ostatecznie, przy bardziej skomplikowanych badaczach i wielkiej puli kart i tak większość buduje swoje talie w apce. Ułożenie kart to wtedy jedynie kwestia wygody by je szybko odszukać jak się już stworzy talie w apce.
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

Nilis pisze: 20 lut 2025, 11:27 Niech rzuci kamieniem ten co NIGDY w Arkhamie nie wrócił akcji, zagrał jednak coś innego albo losował jeszcze raz :lol:
Bluźnierstwa.
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times

Post autor: Zaan84 »

Ja sbie tylko czasem przypominam, że zapomniałem dograć karty do wzmocnienia statystyki przed pociągnięciem żetonu ze szklanki.
Lambrso
Been thanked: 6 times

Post autor: Lambrso »

Mam pytanie odnośnie dodatków Powrót Fanatyka i Powrót Dziedzictwa Dunwich.
Jedyny spis kart jaki znajduje się w tych dodatkach jest na stronie AH DB.
Czy ten spis jest prawomocny?
Próbuję dojść do ładu ze swoim dodatkiem ale wynika z tego, że nie mam trzech kart.
Jako, że dodatek zakupiłem nowy, to jestem pewien, że nic nie zgubiłem.
Stąd pytanie dla osób mający ten dodatek, czy następujące karty macie w takiej samej ilości:
Barykada 2 szt
Czyszczenie Umysły 2 szt.
Królicza Łapka 2 szt.

Z góry dziękuje za pomoc.
ppd
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: ppd »

Lambrso pisze: 02 kwie 2025, 07:59 Mam pytanie odnośnie dodatków Powrót Fanatyka i Powrót Dziedzictwa Dunwich.
Jedyny spis kart jaki znajduje się w tych dodatkach jest na stronie AH DB.
Czy ten spis jest prawomocny?
Próbuję dojść do ładu ze swoim dodatkiem ale wynika z tego, że nie mam trzech kart.
Jako, że dodatek zakupiłem nowy, to jestem pewien, że nic nie zgubiłem.
Stąd pytanie dla osób mający ten dodatek, czy następujące karty macie w takiej samej ilości:
Barykada 2 szt
Czyszczenie Umysły 2 szt.
Królicza Łapka 2 szt.

Z góry dziękuje za pomoc.
Z Hall of Arkham wynika, że powinno być 3-2-2 tych kart które wymieniłeś.
https://hallofarkham.com/return-to-the- ... he-zealot/
https://hallofarkham.com/return-to-the-dunwich-legacy/
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 273 times
Been thanked: 190 times

Post autor: Mrukar »

Mogę się mylić, ale patrząc po cenach w sklepach to się chyba kończy Carcossa.
Awatar użytkownika
salaba

Zrobiłam sobie miesiąc przerwy od grania w Arkham (bo wsiąknęłam w Arydię) by wrócić wczoraj rozpoczynając nową kampanię. Rozegrałam pierwszy scenariusz Szkarłatnych Kluczy, standardowo solo na dwie ręce - żołnierz i lekarz (Mark i Vincent). Talie zbudowałam miesiąc temu to i siadając do ślepego przejścia Szkarłatnych nie wiedziałam co robię :D
Niemniej z Arkham jest jak z jazdą na rowerze, tego się nie zapomina.

Mile zaskoczyło mnie tempo pierwszego scenariusza i mechanika małych kart. Byłam też mentalnie przygotowana na dużą ilość tekstu, z czego ta kampania słynie, poza tym grając solo nikt mi też nie memłał pod nosem "Daleko jeszcze? Kiedy zacznie się gra?", zatem mogłam w spokoju czytać. Tekst fabularny, taki, lekko mówiąc, "szarpany" czyli nierówny. Już po tych pierwszych stronach dało się wyłapać luki logiczne, ale kij z tym, klimat zaskoczył. Powiem szczerze, że po Dunwich i Carcosie to miła odmiana od koszmarnego i pełnego szaleństwa klimatu poprzedniczek. Wolność wyboru dokąd się udam z moim duetem też mocno na plus.

Oczywiście pierwszy scenariusz poszedł mi kiepsko, więc z braku wskazówek gdzie wyruszyć najpierw, wybrałam totalnie losowo - Anchorage, bo wróg nosi rękawiczki, więc pewnie tam gdzie się udał musi być zimno :D No nic, zobaczymy jak mi pójdzie dalej.

Ogólnie zakup Szkarłatnych został u mnie podyktowany tym, że po Dunwich i Carcosie chciałam zagrać w coś o podobnej trudności a kolega z klubu polecał ze względu na klimat. Galakta coś się ociąga z ogłoszeniem przedsprzedaży Zapomnianej i Kręgu, więc śmierdzi mi tutaj obsuwą terminu...

Nadal też nie zdecydowałam czy chcę kupować Zatopione Miasto. Przez opóźnienia z wydaniem wersji angielskiej, opinii w sieci jest jak na lekarstwo. Ludzie coś tam piszą po rozgrywce, ale jest dużo niepewności, mieszanych uczuć, dla jednych za prosto, inni się wkurzają i przerywają swoje kampanie, co nie brzmi optymistycznie. Zaczęłam nawet oglądać rozgrywkę na jednym kanale by ustalić czy klimat mi podpasuje. Pudełko z badaczami kupię dla samych kart, ale kampania... Zadania poboczne (taski) wydają mi się niepotrzebnym wydłużaniem rozgrywki, kolejnym spowalniaczem flow gry i średnio mi się widzą. Podróż po zatopionym mieście zaczyna mi się jednak podobać. Może też historia będzie fajna, spójna... Żałuję, że Galakta nadal milczy w sprawie Innsmouth w nowym formacie, bo tam też mamy ten wodny element / klimat i może właśnie lepiej by mi podszedł niż Zatopione...
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 138 times
Been thanked: 343 times

Post autor: Poochacz »

salaba pisze: 22 kwie 2025, 16:12 Powiem szczerze, że po Dunwich i Carcosie to miła odmiana od koszmarnego i pełnego szaleństwa klimatu poprzedniczek. Wolność wyboru dokąd się udam z moim duetem też mocno na plus.
Kurczę, kusisz 😄 Akurat w Klucze nigdy nie grałem bo sporo osób uważało je za słabą kampanię a akurat na tyle jest towaru do tej gry że nie odczuwałem potrzeby sprawdzenia. Ale z nowego wypustu wezmę tylko Przerwany krąg i Galę (Miasto na angielskojęzycznych grupach jest dość surowo oceniane a Era mi nigdy nie podchodziła) to może sobie dobiorę te Klucze... 🤔

Czekam za to z nadzieją na jakieś info o dodruku "Na krawędzi ziemi". To był rewelacyjny cykl i po kolejnym już powrocie do tego tytułu z przyjemnością bym go sobie odświeżył. A tu się okazuje że to teraz biały kruk nie do dostania.
Awatar użytkownika
salaba

@Poochacz Klucze podobno bardzo zyskują przy drugim podejściu i faktycznie tak może być, bo regrywalność wydaje się ogromna. Jak pogram więcej to napiszę o dalszych wrażeniach.

W Na krawędzi nie grałam, słyszałam jedynie, że się tam losowo umiera :D Karty badaczy są dla mnie za to przekokszone i nie chcę mieć ich w kolekcji, bo to jakbym grała na kodach i odkąd ludzie je mają to non stop używają do każdej talii. Nie po to kupuję te pudełka z kolejnymi kartami by zapomnieć o ich istnieniu i brać te przekokszone ;) Co do kampanii to sama nie wiem. Jeśli Zatopione zostanie uznane przez społeczność za kiepską kampanię to może wtedy przemyślę. Tylko znowu, Szkarłatnych też kupować nie chciałam, bo społeczność miała mieszane uczucia, byli nawet aktywni hejterzy. A tu proszę, gram i się podoba (jak dotąd), więc kurcze...

Z osobnych scenariuszy to mam tylko Hotel, Machinacje oraz Szczęście i szaleństwo. Nie patrzę już na nic nowego w tym temacie.

Aha, pojawiła mi się opcja na zakup czegoś od Danerys (te drukarnia) i pytanie do wszystkich - jest po co kupować te małe karty sprzętu do Zapomnienej Ery? Jakieś opinie czy warto kupić tych równoległych badaczy? Oni są oficjalni od FFG czy to fanowskie rzeczy?
Awatar użytkownika
Mrukar

Klucze po pierwszym szoku z czasem chyba zaczęły zyskiwać dobre opinie. Czaję się na tę kampanię, bo zamysł mi się podoba.
Najbardziej czekam na Zapomnianą Erę, nawet zagrałem w przeglądarce dwa pierwsze scenariusze i mi się podobało.
Liczę też na dodruk Na krawędzi. Nie wiem co za mgła mózgowa sprawiła, że to za bezcen sprzedałem. @salaba tam losowo nie giną badacze tylko towarzysze :)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 263 times
Been thanked: 866 times

Post autor: Ayaram »

salaba pisze:jest po co kupować te małe karty sprzętu do Zapomnienej Ery?
Jak grasz z apką która i tak ci je śledzi to bezsensu. W fragmentach pomiędzy scenariuszami od razu apka przypomina co mamy, w samych scenariuszach nawiązań do ekwipunku jest jak na lekarstwo więc w praktyce sprowadza się to do jednego zerknięcia do apki na scenariusz.
Awatar użytkownika
salaba

Wpadła właśnie recenzja Zatopionego Miasta od jednego z moich ulubieńców, którego cenię za szczerość:

https://youtu.be/xnBcx8q6RZE?si=lydZ5w9nH6cEL1R6

Zgadzam się z zarzutami, w szczególności czuć w tej kampanii
Spoiler:
EDIT: Aby nie było, że to odosobnione opinie to wklejam tekst jednego z użytkowników reddita:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1641 times
Been thanked: 1826 times

Post autor: Mr_Fisq »

Ruszyły przedsprzedaże:
- dwóch repaków kampanii => Zapomnianej Ery i Przerwanego Kręgu
- nowej kampanii => Zatopione Miasto
- nowego scenariusza => Zimowa Gala
premiera w maju.
Spoiler:
Źródło: FB Galakty
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
virnik
Has thanked: 31 times
Been thanked: 2 times

Post autor: virnik »

Wpadłem po same uszy. W sobotę dostałem podstawkę, pierwszy scenariusz rozegrany już kilkakrotnie różnymi bohaterami, true solo i na dwie ręce.
Pakiet Dunwich z badaczami już zamówiony.

Czytam wątek i wnioskuje, że must have to:
- Dunwich,
- Carcosa,
- Zapomniana Era?

Może jakieś pojedyncze scenariusze warto kupić?

Carcosa ledwo dostępna, cena leci do góry. Trochę bije się z myślami, bo to jednak prawie 1k zł za pakiet (Carcosa, Zapomniana Era i badacze).
Zadowolić się Dunwich, czy brać więcej i niech leży, jak by dodruku nie było? :D
Awatar użytkownika
Mrukar

Jeśli zależy Ci na Carcossie to bym nie ryzkował i brał póki jest. FFG ogłaszało, że chce się wycofać z dodruków starych cykli, ale jak i których to nie wiadomo, więc to może być ostatni szansa w "normalnej" cenie.
Nowo ogłoszone, dodruki i dodatki, w sklepach trochę poleżą, więc tu na spokojnie
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 386 times
Been thanked: 358 times

Post autor: Dako »

virnik pisze: 24 kwie 2025, 11:35 Może jakieś pojedyncze scenariusze warto kupić?
Z wydanych przez Galaktę scenariuszy to imho zawsze warto:
Morderstwo w Hotelu Excelsior
Z fanowskich do zamówienia na https://www.denerys-druk.com/pl-arkham- ... -38_1.html
Scenariusz Przeciwko Wendigo
https://www.denerys-druk.com/przeciwko-wendigo-p-5.html
https://arkhamcentral.com/index.php/aga ... e-wendigo/
a z kampanii to
Ciemna materia (s-f ale nalezy posiadać Carcosę)
https://mysteriouschanting.wordpress.co ... -campaign/
https://arkhamcentral.com/index.php/dark-matter/

PS
W tej wersji dodruku raczej nie będzie a jeśli naprawdę ale to naprawdę Ci się podoba to kupuj co jest wydane dopóki dostępne w sklepach a na resztę zapowiedzianą czekaj.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 307 times
Been thanked: 1098 times

Post autor: brazylianwisnia »

virnik pisze: 24 kwie 2025, 11:35 Wpadłem po same uszy. W sobotę dostałem podstawkę, pierwszy scenariusz rozegrany już kilkakrotnie różnymi bohaterami, true solo i na dwie ręce.
Pakiet Dunwich z badaczami już zamówiony.

Czytam wątek i wnioskuje, że must have to:
- Dunwich,
- Carcosa,
- Zapomniana Era?

Może jakieś pojedyncze scenariusze warto kupić?

Carcosa ledwo dostępna, cena leci do góry. Trochę bije się z myślami, bo to jednak prawie 1k zł za pakiet (Carcosa, Zapomniana Era i badacze).
Zadowolić się Dunwich, czy brać więcej i niech leży, jak by dodruku nie było? :D
Galakta raczej nie będzie nic już dodrukowywać bo to co było już wydane dość długo leżało w sklepie więc raczej jedzie na ostatnim życiu. Carcosa i zapomniana era to dla mnie 2 najlepsze kampanie w tej grze.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
salaba

Kupione w przedsprzedaży na 3 trolle - najlepsze ceny dla mnie na ten moment. Miałam dość czekania :D

Wzięłam Zapomnianą i Krąg - kampanie i badaczy oraz tylko badaczy z Zatopionego. Gala mnie nie interesuje, scenariuszy standalone mam dość.

Do pełni tego co chcę brakuje mi tylko Zmowy nad Innsmouth i serio mocno się waham czy nie brać w starej wersji... Kij wie jak to będzie z tym nowym formatem od FFG a nie jestem pewna czy dodruk Innsmouth nie został przez Galaktę przespany a w nowej formule cyklicznej może się już nie pojawić...
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 292 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Scamander »

Ja sobie niedawno przetestowałem core box i siadło, ale chyba nie będę wciskać 'panic buttona' teraz. Zobaczę sobie na spokojnie jak FFG zamierza pociągnąć to wszystko w nowym cyklu wydawniczym i może wskoczę w nowy content a jak nie dowiozą to trudno, mam mój kochany Marvel Champions który wydaje się bardziej regrywalny bo w mniejszym stopniu stawia na narrację niż AH.
Awatar użytkownika
salaba

Scamander pisze: 24 kwie 2025, 13:09 Ja sobie niedawno przetestowałem core box i siadło, ale chyba nie będę wciskać 'panic buttona' teraz. Zobaczę sobie na spokojnie jak FFG zamierza pociągnąć to wszystko w nowym cyklu wydawniczym i może wskoczę w nowy content a jak nie dowiozą to trudno, mam mój kochany Marvel Champions który wydaje się bardziej regrywalny bo w mniejszym stopniu stawia na narrację niż AH.
W Twojej sytuacji, kiedy przetestowałeś sobie raptem, to wiadomo, że nie ma co panikować. Natomiast tutaj są tacy, co już mają sporo i polują na uzupełnienie kolekcji.

Co do regrywalności, to w Arkham jest ogromna, haczyk taki, że spora jej część leży w próbowaniu nowych badaczy. W Marvel Champions masz zapewne złudnie więcej kombinacji bohater-wróg, ale wynik zawsze jest 0-1, pokonałeś wroga lub nie. Arkham ma znacznie więcej do zaoferowania w tym temacie, ale kto co woli :)
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 138 times
Been thanked: 343 times

Post autor: Poochacz »

salaba pisze: 24 kwie 2025, 12:15 Kupione w przedsprzedaży na 3 trolle - najlepsze ceny dla mnie na ten moment. Miałam dość czekania :D

Wzięłam Zapomnianą i Krąg - kampanie i badaczy oraz tylko badaczy z Zatopionego. Gala mnie nie interesuje, scenariuszy standalone mam dość.

Do pełni tego co chcę brakuje mi tylko Zmowy nad Innsmouth i serio mocno się waham czy nie brać w starej wersji... Kij wie jak to będzie z tym nowym formatem od FFG a nie jestem pewna czy dodruk Innsmouth nie został przez Galaktę przespany a w nowej formule cyklicznej może się już nie pojawić...
Zamówiłem Przerwany krąg bo w starej wersji nie udało się wcześniej skompletować. Też w 3trollach bo mają teraz najtaniej. Do tego wyhaczyłem w dobrej cenie używane Klucze skoro polecasz 😉

Co do Zmowy to na dodruk starej wersji bym już nie liczył. Galakta nawet dodruku Na krawędzi Ziemi nie ma w planach a to przecież już nowa edycja. A nie wiem czy FFG zdecyduje się na reedycję Innsmouth gdy w wodnych klimatach wydała Zatopione Miasto.

Jeśli chodzi o Marvela to nie podchodzi mi ładowanie forsy w grę z trybem "obij wroga do zera" więc nawet nie podchodziłem do podstawki. To samo fajnie robią Sentinels of the Multiverse za dużo mniejsze pieniądze. Nie obraziłbym się za jakąś nową fajną serię LCG w przyszłym roku ale przy tym zamieszaniu na rynku planszówkowym nadzieja jest raczej wątła.
ODPOWIEDZ