Lacerta na 2016
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 424 times
- Kontakt:
Re: Lacerta na 2016
Martwa Wieś: Wilkołactwo 

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 588 times
- warlock
- Has thanked: 1246 times
- Been thanked: 2403 times
Wilkołaz Pierwszykwiatosz pisze:Martwa Wieś: Wilkołactwo

- kwiatosz
- Kontakt:
Z hasłem reklamowym: Przygoda na jedną noc? Tylko z Wilkołakiem.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
- Andy
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 201 times
Tłumaczenie nieprecyzyjne, powinno być Jedna Noc Ostateczny ByłyWilk". Odpowiednikiem ByłWilka byłby Waswolf.Sekator pisze:Idąc pod prąd trendowi zawiłych tłumaczeń proponuję: "Jedna Noc Ostateczny ByłWilk"Lacerta.pl pisze:Wrzuciliśmy dziś na naszego fejsa informację, że wydajemy One Nigh Ultimate Werewolf, a przy okazji szukamy jakiejś fajnej nazwy na polską wersję tytułu.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 588 times
Waswolf to jakiś niemiecki CoWilk?Andy pisze:Tłumaczenie nieprecyzyjne, powinno być Jedna Noc Ostateczny ByłyWilk". Odpowiednikiem ByłWilka byłby Waswolf.Sekator pisze:Idąc pod prąd trendowi zawiłych tłumaczeń proponuję: "Jedna Noc Ostateczny ByłWilk"Lacerta.pl pisze:Wrzuciliśmy dziś na naszego fejsa informację, że wydajemy One Nigh Ultimate Werewolf, a przy okazji szukamy jakiejś fajnej nazwy na polską wersję tytułu.
- Leser
- Has thanked: 632 times
- Been thanked: 1705 times
Kupiłbym dla samego tytułutomb pisze:Zęby, kłaki, wilkołaki?

I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Lothrain pisze:Rzadko mi się zdarza, ale popłakałem się ze śmiechu...tomb pisze:Zęby, kłaki, wilkołaki?
Bardzo dobry tytuł

- kwiatosz
- Kontakt:
Wilkołaczy Jednocnik.
WilczaNoc lub WilkaNoc.
Nocne wilkołaka przygody w niewielkiej mieścince, albo rozprawka o wieszaniu niewinnych.
WilczaNoc lub WilkaNoc.
Nocne wilkołaka przygody w niewielkiej mieścince, albo rozprawka o wieszaniu niewinnych.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2016, 14:49 przez kwiatosz, łącznie zmieniany 1 raz.
- warlock
- warlock
Ale jak rozumiem występuje tu eliminacja gracza już na początku rozgrywki? (w sensie - odpadasz i nudzisz się przez godzinę?)
- kwiatosz
- Kontakt:
W prostych słowach chodzi o to, że po śmierci nie nudzisz się przez 4 godziny, bo tutaj gra się jedną noc, a rozgrywka trwa 15 minut. Rozdanie postaci, wykonanie akcji (praktycznie każdy coś ma), dyskusja, głosowanie. Ginie wilkołak - ludzie wygrali. Ginie ludź - wilkołacy wygrali. Reklamowane jest to jako skrócenie mafii do 15 minut i to jest zdecydowanie prawda - bardzo podobne wrażenia. Ale też ma te same wady co mafia - czyli gadanie bez faktów (tu są podejrzenia tożsamości, ale te potem się zamienia). Może być, ale szału nie ma niestety (niestety, bo na samą grę byłem mocno napalony - jednak nie siadła żadnej z trzech grup, w których testowałem, jeszcze mam nadzieję w Polsce to jakoś przetestować kiedyś w końcu).
- Chaaber
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 10 times
Nie występuje, gra trwa maksymalnie 15min i rozgrywa się jedną noc z tradycyjnej mafii, wilkołaka. Twist jest taki, że trzeba wspólnie zdecydować kto jest wilkołakiem a kto nie. A w nocy dzieje się wiele przetasowań w rolach jakie miałeś na początku gry. Dzieje się tak, ponieważ każda z postaci jest aktywowana po kolei i używa swoich zdolności. A potem dyskusja i w zależności od dyskusji rozstrzyga się kogo zabić. Jak trafią dobrzy to wygrywają, jak nie trafią w wilkołaka to niestety wygrywa psia banda.
-
warlock pisze:Droga Lacerto, pisałem już na fejsie w tej kwestii. Z tyłu okładki do Flick 'em up macie lekkiego babola - napisaliście "72 żetonów", zamiast "72 żetony".
Oj tam, oj tam - chyba lepiej wiemy co wrzucaliśmy do pudełka, nie?tomb pisze:W pudełku jest po prostu siedemdziesięciu dwóch żetonów. Taka klimatyczna personifikacja.

Bijemy się w piersi i poprawimy przy dodruku!
kaszkiet pisze:"Jedna Noc Ostateczny ByłWilk"
Spoiler:
Ciężko by było dorobić potem dodatki, ale tytuł mistrz!Leser pisze:Zęby, kłaki, wilkołaki?
Najbliższe premiery:
Kostaryka
Uczta dla Odyna
Szczęść Boże - gra karciana
Kostaryka
Uczta dla Odyna
Szczęść Boże - gra karciana
jak to? żeby kłaki wilkołaki reloaded, refreshed, bis, Super zęby, wilkołaki oraz nieco nowsze kłaki...Lacerta.pl pisze:Ciężko by było dorobić potem dodatki, ale tytuł mistrz!Leser pisze:Zęby, kłaki, wilkołaki?

Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 400 times
- Been thanked: 953 times
Jeszcze dodam tak: nikt nie odpada w trakcie gry, nikt nie moderuje (jest apka od tego, de facto nagranie mp3 albo czytanie z kartki też by styknęło).kwiatosz pisze:W prostych słowach chodzi o to, że po śmierci nie nudzisz się przez 4 godziny, bo tutaj gra się jedną noc, a rozgrywka trwa 15 minut. Rozdanie postaci, wykonanie akcji (praktycznie każdy coś ma), dyskusja, głosowanie. Ginie wilkołak - ludzie wygrali. Ginie ludź - wilkołacy wygrali. Reklamowane jest to jako skrócenie mafii do 15 minut i to jest zdecydowanie prawda - bardzo podobne wrażenia. Ale też ma te same wady co mafia - czyli gadanie bez faktów (tu są podejrzenia tożsamości, ale te potem się zamienia). Może być, ale szału nie ma niestety (niestety, bo na samą grę byłem mocno napalony - jednak nie siadła żadnej z trzech grup, w których testowałem, jeszcze mam nadzieję w Polsce to jakoś przetestować kiedyś w końcu).
Gra ma wiele dodatkowych ról i niekoniecznie jest binarna: wygrywają ludzie lub wilkołaki. Można grać z opcjonalną rolą samobójcy, który wygrywa tylko wtedy, jeśli on zostanie wskazany jako wilkołak (mimo że nim nie jest), bo chce chłopak zginąć ;].
Fakt, gra sprowadza się do gadania, przekonywania do swoich racji, udowadniania, że nie jest się wilkołakiem; mimo że nim jesteśmy lub ponieważ ktoś nas niesłusznie oskarża. W grze jest drobny element niepewności, bo część ról pozostaje nieujawniona (nieprzydzielona do żadnego gracza), więc nie zawsze da się łatwo ogarnąć kto kłamie, a kto nie. W moim gronie gra spisała się wyśmienicie i graliśmy kolejne razy.
To jest ten sam typ gry co Resistance, social deduction, nie zawsze siądzie z daną grupą.
Sprzedam nic
- kwiatosz
- Kontakt:
Skoro pojawiło się Resistance - to jest jak Resistance bez kart specjalnych. One dają pewność co do tożsamości innych graczy, bez nich to bardziej samo rozmawianie.
Grałem z apką i sprawdza się przyzwoicie, jest w niej odgłos przesuwania rzeczy po stole, co trochę kamufluje. My dodatkowo się umówiliśmy, że każdy w czasie nagrania bębni palcami po stole, bo niestety bez jakiegoś hałasu słychać kto akurat sięga po kartę. Generalnie namawiam do spróbowania, bo to ciekawa ewolucja klasycznej mafii
U mnie po prostu nie siadła, bo od czasu lubienia mafii polubiłem nieco inne jej formy.
Grałem z apką i sprawdza się przyzwoicie, jest w niej odgłos przesuwania rzeczy po stole, co trochę kamufluje. My dodatkowo się umówiliśmy, że każdy w czasie nagrania bębni palcami po stole, bo niestety bez jakiegoś hałasu słychać kto akurat sięga po kartę. Generalnie namawiam do spróbowania, bo to ciekawa ewolucja klasycznej mafii

- Furan
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 248 times
Wilkołak na jedną noc?
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
Ja od resistance zdecydowanie wolę avalon. Jak wilkołak ma się do tego tytułu?
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne