Etherfields (Michał Oracz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1101 times
Re: Etherfields (Michał Oracz)
Kto miałby to kupic jeśli nie ma wersji retail a każdy z kampanii to dostał? Jeśli natomiast wyjdzie wersja retail to 2.0 będzie w pudle.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Ludzie co kupili od kogoś samą pierwszą falę.brazylianwisnia pisze: ↑16 mar 2023, 18:48 Kto miałby to kupic jeśli nie ma wersji retail a każdy z kampanii to dostał? Jeśli natomiast wyjdzie wersja retail to 2.0 będzie w pudle.
- brazylianwisnia
No to mogą kupić od tej samej osoby 2.0? Albo całą drugą fale bo bez wersji retail cena drugiej fali powinna spać na łeb bo nie ma na to dodatkowej klienteli. Nie każdy będzie potrzebował też dodatków więc powinno być więcej towaru niż klientów.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Właśnie sprzedawać osobno pierwszą i drugą falę w przypadku Etherfields to strzał w stopę, bo dużo ludzi już po Core miało dość xDbrazylianwisnia pisze: ↑16 mar 2023, 19:22 Nie każdy będzie potrzebował też dodatków więc powinno być więcej towaru niż klientów.
- esubotowicz
- Has thanked: 485 times
- Been thanked: 141 times
Hm, Nie brałam udziału w kampanii. kupiłam swoj egzemplarz w sklepie. W pudle nie było jeszcze instrukcji 2.0. Chciałabym ją dokupić w PL, nawet z SG jeśli się nie da inaczej, ale ta cena mnie trochę zniechęca.brazylianwisnia pisze: ↑16 mar 2023, 18:48 Kto miałby to kupic jeśli nie ma wersji retail a każdy z kampanii to dostał? Jeśli natomiast wyjdzie wersja retail to 2.0 będzie w pudle.
Ewa
- brazylianwisnia
To sklep widocznie przycwaniaczyl rozbijając wersję KS. Poczekaj trochę, przetrzymają sprzedających to ceny raczej spadną bo nie mają komu innemu sprzedać tych SG.esubotowicz pisze: ↑16 mar 2023, 21:17Hm, Nie brałam udziału w kampanii. kupiłam swoj egzemplarz w sklepie. W pudle nie było jeszcze instrukcji 2.0. Chciałabym ją dokupić w PL, nawet z SG jeśli się nie da inaczej, ale ta cena mnie trochę zniechęca.brazylianwisnia pisze: ↑16 mar 2023, 18:48 Kto miałby to kupic jeśli nie ma wersji retail a każdy z kampanii to dostał? Jeśli natomiast wyjdzie wersja retail to 2.0 będzie w pudle.
- esubotowicz
Etherfields było w sklepach jakiś czas temu, zwykła podstawka. Kupiłam swoj egzemplarz na przełomie 2021/22.
Ewa
- Ardel12
- Has thanked: 1372 times
- Been thanked: 2890 times
Jako sprzedający zaraz core + SG powiem w drugą stronę. Nie ma w sklepach, przetrzymam kupujących xD Będą chcieli pełny produkt, ktoś się skusi. Pomijając, że widzę obecnie ceny w okolicach 700-800 za taki zestaw. Sam core(bez rycerza cierni) w sklepach wisi po 560zł(obecnie niedostępny). Same SG pewnie lekko 200-300zł trzeba liczyć(i takie oferty widzę). To ceny obecne są moim zdaniem niezłe.brazylianwisnia pisze: ↑17 mar 2023, 02:25To sklep widocznie przycwaniaczyl rozbijając wersję KS. Poczekaj trochę, przetrzymają sprzedających to ceny raczej spadną bo nie mają komu innemu sprzedać tych SG.esubotowicz pisze: ↑16 mar 2023, 21:17Hm, Nie brałam udziału w kampanii. kupiłam swoj egzemplarz w sklepie. W pudle nie było jeszcze instrukcji 2.0. Chciałabym ją dokupić w PL, nawet z SG jeśli się nie da inaczej, ale ta cena mnie trochę zniechęca.brazylianwisnia pisze: ↑16 mar 2023, 18:48 Kto miałby to kupic jeśli nie ma wersji retail a każdy z kampanii to dostał? Jeśli natomiast wyjdzie wersja retail to 2.0 będzie w pudle.
- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 196 times
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, 22:08 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1237 times
- Kontakt:
Grałem w Etherfields z synem przez całe wakacje i to było mega doświadczenie. Rozegraliśmy wtedy dwie pierwsze kampanie, czego efektem było kilka filmów, jakie wrzuciłem na kanał. Gdyby nie to, że od stycznia bawimy się przy Aeon Trespass Odyssey, to pewnie odpalilibyśmy kolejną kampanię. Możliwe, że zrobimy to w kolejne wakacje.elayeth pisze: ↑17 mar 2023, 09:29
Też mam dwie fale z sundropem i chyba też będę sprzedawał całość. Poza Asią z On Table mało kto ze znanych mi recenzentów zachwyca się tą grą... a mi chyba przeszła chęć grania. 2,5 roku czekałem na grę... w tym czasie pojawiły się inne znacznie (dla mnie) ciekawsze np: Oathsworn czy Frosthaven.![]()
- brazylianwisnia
Mam na myśli osoby które sprzedały osobno core i mają teraz same SG. przecież nie ma komu tego za bardzo opchnac bo nie ma ludzi z wersją retail jak w przypadku gier CMON czy tak jak z TG. Jak widziałem ceny za SG 400-500zl to moim zdaniem lepiej poczekać.Ardel12 pisze: ↑17 mar 2023, 07:47 Jako sprzedający zaraz core + SG powiem w drugą stronę. Nie ma w sklepach, przetrzymam kupujących xD Będą chcieli pełny produkt, ktoś się skusi. Pomijając, że widzę obecnie ceny w okolicach 700-800 za taki zestaw. Sam core(bez rycerza cierni) w sklepach wisi po 560zł(obecnie niedostępny). Same SG pewnie lekko 200-300zł trzeba liczyć(i takie oferty widzę). To ceny obecne są moim zdaniem niezłe.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, 22:08 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
- brazylianwisnia
Mam na myśli osoby które sprzedały osobno core i mają teraz same SG. przecież nie ma komu tego za bardzo opchnac bo nie ma ludzi z wersją retail jak w przypadku gier CMON czy tak jak z TG. Jak widziałem ceny za SG 400-500zl to moim zdaniem lepiej poczekać.Ardel12 pisze: ↑17 mar 2023, 07:47Jako sprzedający zaraz core + SG powiem w drugą stronę. Nie ma w sklepach, przetrzymam kupujących xD Będą chcieli pełny produkt, ktoś się skusi. Pomijając, że widzę obecnie ceny w okolicach 700-800 za taki zestaw. Sam core(bez rycerza cierni) w sklepach wisi po 560zł(obecnie niedostępny). Same SG pewnie lekko 200-300zł trzeba liczyć(i takie oferty widzę). To ceny obecne są moim zdaniem niezłe.brazylianwisnia pisze: ↑17 mar 2023, 02:25
To sklep widocznie przycwaniaczyl rozbijając wersję KS. Poczekaj trochę, przetrzymają sprzedających to ceny raczej spadną bo nie mają komu innemu sprzedać tych SG.
Ale to z inicjatywy sklepów które postanowiły rozbic wersje KS.esubotowicz pisze: ↑17 mar 2023, 05:41 Etherfields było w sklepach jakiś czas temu, zwykła podstawka. Kupiłam swoj egzemplarz na przełomie 2021/22.
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, 22:09 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ardel12
- Has thanked: 1372 times
- Been thanked: 2890 times
No to gruba przesada, ale w sumie mogą żerować na ludziach co kupili core, nie mają jak dostać aktualizacji 2.0, a nie lubią pnp/nie ogarniają, no to obecnie to wygląda na jedyną opcje. Ja dlatego pcham całość albo rozbije na core + 2.0 i SG osobno.W sumie póki nie dostanę to się nie zdecyduje xDbrazylianwisnia pisze: ↑17 mar 2023, 10:26 Mam na myśli osoby które sprzedały osobno core i mają teraz same SG. przecież nie ma komu tego za bardzo opchnac bo nie ma ludzi z wersją retail jak w przypadku gier CMON czy tak jak z TG. Jak widziałem ceny za SG 400-500zl to moim zdaniem lepiej poczekać.
Aby wrócić do wątku gry, to zagrałem w:
6 sen - Nadzieja
Spoiler:
Gra ogólnie jest dobra. Dla mnie 7.5 ma. Jest niedoszlifowana i przez to traci. A drzemki ją pogrążyły, bo tak spokojnie oczko w górę by poszło. Sny zwykle są conajmniej dobre, a część jest bardzo dobra do świetna. Jednak grając drugą kampanię czuję zmęczenie materiałem. Nie wiem co wymyślili w dodatkach. Może jakbym wiedział czego się spodziewać to bym mógł podjąć decyzję czy je też chcę przejść, bo pakowanie się w ciemno dla mnie odpada. Jak Ty, mam ATO, ale u mnie jeszcze nie ruszone. Do tego Uśpieni Bogowie i Vagrantsong. Tona kolejnych gier z kampaniami zmierza do mnie. No nie ma czasu siedzieć w jednym tytule tak długo, który nie jest genialny.Leviathan pisze: ↑17 mar 2023, 09:54 Grałem w Etherfields z synem przez całe wakacje i to było mega doświadczenie. Rozegraliśmy wtedy dwie pierwsze kampanie, czego efektem było kilka filmów, jakie wrzuciłem na kanał. Gdyby nie to, że od stycznia bawimy się przy Aeon Trespass Odyssey, to pewnie odpalilibyśmy kolejną kampanię. Możliwe, że zrobimy to w kolejne wakacje.
A właśnie, w drugiej kampanii to co mnie uderzyło dodatkowo, to totalne olanie kupowania kart. Z zasadami mówiącymi, że mogę tam dostać klucz, totalnie nie widzę potrzeby kupować kolejnych, gdy talię mam pełną. Dodatkowo dostaje się karty w snach, więc tym bardziej zakup staje się coraz mniej opłacalny. Już w pierwszej kampanii od 2/3 kupno kart spadło do bardzo rzadkich wydarzeń. Obecnie do 0. Drugim argumentem by nie kupować kart jest koszt w białych dropsach. Nie tylko pozwalają nam odrzucać one defekty, a czasem łatwo o nie. To jeszcze pozwalają nam odpalić tryb super duper koksa, który potrafi wyciągnąć nas z beznadziejnej sytuacji.
- krecilapka
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 254 times
Analogicznie do sklepów trafią dodatki. O ile nie zależy Ci by grac już teraz to poczekaj. Z racji objętości tej gry transport został rozbity, i najpierw poszły pudła do wspierających, a kolejny transport dopiero wyląduje w sklepach. Nie mam pojęcia nic o cenie w jakiej będzie sprzedawany, więc może zbywający teraz którzy grę przeszli / nie podeszła im oferują ją w rozsądnych pieniądzach.esubotowicz pisze: ↑17 mar 2023, 05:41 Etherfields było w sklepach jakiś czas temu, zwykła podstawka. Kupiłam swoj egzemplarz na przełomie 2021/22.
Ale jeśli Ci nie zależy na czasie, to nie przepłacaj i poczekaj. Tak jak w przypadku podstawki spokojnie kupisz sobie co chcesz w sklepach. 2-3 tygodnie chyba wytrzymasz no nie

No właśnie chyba nie do końca. Widziałem gdzieś komentarz kogoś z AR, że jeszcze nie wiadomo, czy 2 fala po polsku trafi do sklepów.krecilapka pisze: ↑17 mar 2023, 12:49Analogicznie do sklepów trafią dodatki. O ile nie zależy Ci by grac już teraz to poczekaj. Z racji objętości tej gry transport został rozbity, i najpierw poszły pudła do wspierających, a kolejny transport dopiero wyląduje w sklepach. Nie mam pojęcia nic o cenie w jakiej będzie sprzedawany, więc może zbywający teraz którzy grę przeszli / nie podeszła im oferują ją w rozsądnych pieniądzach.esubotowicz pisze: ↑17 mar 2023, 05:41 Etherfields było w sklepach jakiś czas temu, zwykła podstawka. Kupiłam swoj egzemplarz na przełomie 2021/22.
Ale jeśli Ci nie zależy na czasie, to nie przepłacaj i poczekaj. Tak jak w przypadku podstawki spokojnie kupisz sobie co chcesz w sklepach. 2-3 tygodnie chyba wytrzymasz no nie.
- Dako
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 361 times
Wczoraj sklep AP też mi odpowiedział, że na ten moment nie wiedzą i czekają na decyzję wydawcy w tej sprawie.
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 1 time
W 3trollach były dostępne dwa dni temu przez moment https://3trolle.pl/jolisearch?s=etherfields+kampania
To mi teraz jest smutno, bo nie zamówiłam grobowej wiedźmy i myślałam że dokupię normalnie w sklepie a tu takie wieści

-
- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 95 times
Proponuję poczekać i jak się skończy wysyłka polować na ogłoszenia na sklepie Awaken Realms bo w przypadku Tainted Grail wszystkie dodatki były spokojnie do kupienia w bardzo fajnej cenie.
Wiem, bo kupiłam dodatki do TG normalnie w sklepie, bo z kampanii miałam tylko core plus SG, tylko wtedy dodatki wisiały w sklepie AR w zapowiedziach jeszcze zanim zaczęła się wysyłka do wspierających, a w przypadku Etherfields pusto i wyżej ktoś napisał, że dostał informację od sklepu, że nie wiadomo czy w ogóle będą w normalnej sprzedaży. Podstawka w retailu się wyprzedała, więc trochę tego nie rozumiem.
- krecilapka
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 254 times
Widziałem "gdzieś" to bardzo nieprecyzyjne i prawdę mówiąc brzmi dla mnie jak bujdaHrosskar pisze: ↑17 mar 2023, 13:55No właśnie chyba nie do końca. Widziałem gdzieś komentarz kogoś z AR, że jeszcze nie wiadomo, czy 2 fala po polsku trafi do sklepów.krecilapka pisze: ↑17 mar 2023, 12:49Analogicznie do sklepów trafią dodatki. O ile nie zależy Ci by grac już teraz to poczekaj. Z racji objętości tej gry transport został rozbity, i najpierw poszły pudła do wspierających, a kolejny transport dopiero wyląduje w sklepach. Nie mam pojęcia nic o cenie w jakiej będzie sprzedawany, więc może zbywający teraz którzy grę przeszli / nie podeszła im oferują ją w rozsądnych pieniądzach.esubotowicz pisze: ↑17 mar 2023, 05:41 Etherfields było w sklepach jakiś czas temu, zwykła podstawka. Kupiłam swoj egzemplarz na przełomie 2021/22.
Ale jeśli Ci nie zależy na czasie, to nie przepłacaj i poczekaj. Tak jak w przypadku podstawki spokojnie kupisz sobie co chcesz w sklepach. 2-3 tygodnie chyba wytrzymasz no nie.

To co się pojawiło obecnie w sklepach to są wersje ze wsparcia, które zamówiły sklepy podczas wspieraczki z zamysłem sprzedaży. Dlatego były i zniknęły ponieważ to jednostkowe sztuki. Tego nie wiem, czy sprzedaż będzie prowadzona np. tylko z poziomu strony Awaken Realms, z pominięciem sklepów.To decyzja producenta, przecież nikt mu niczego narzucić nie może. Ale to mało prawdopodobne, ponieważ jak dotąd wszystkie sklepy mogły hurtowo zamawiać u nich gry, więc dlaczego teraz miałoby być nagle inaczej? Ja radzę przeczekać podgrzewających atmosferę, ponieważ wg mnie to osoby które po prostu biją pianę dla zasady, albo Ci którzy chcą tytuł sprzedać po jak najwyższej cenie, dlatego rozsiewają plotki.
- Dako
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 361 times
Sam jesteś plotkakrecilapka pisze: ↑17 mar 2023, 18:24 Ja radzę przeczekać podgrzewających atmosferę, ponieważ wg mnie to osoby które po prostu biją pianę dla zasady, albo Ci którzy chcą tytuł sprzedać po jak najwyższej cenie, dlatego rozsiewają plotki.

Cytat:
Dzień dobry!
Dziękuję za wiadomość.
Czekamy na odpowiedź od wydawcy w tej sprawie. Jak tylko będziemy wiedzieć czy będziemy mogli zdobyć dodatkowe produkt to pojawią się na stronie

pozdrawiam,
Karol Cyran
ALEplanszówki.pl
- esubotowicz
Ta dyskusja napawa mnie nadzieją, oczywiście, ze mogę poczekać 2-3, a nawet 4 tygodnie 

Ewa
- brazylianwisnia
TG miała dystrybucje retail i to w wielu krajach a Etherfields narazie nic nie wiadomo. Trzeba czekać. Raczej nastawialbym się na jakas sprzedaż stocku z KS dystrybuowane przez sklepy niz wydanie sklepowe.Beatrice pisze: ↑17 mar 2023, 15:51Wiem, bo kupiłam dodatki do TG normalnie w sklepie, bo z kampanii miałam tylko core plus SG, tylko wtedy dodatki wisiały w sklepie AR w zapowiedziach jeszcze zanim zaczęła się wysyłka do wspierających, a w przypadku Etherfields pusto i wyżej ktoś napisał, że dostał informację od sklepu, że nie wiadomo czy w ogóle będą w normalnej sprzedaży. Podstawka w retailu się wyprzedała, więc trochę tego nie rozumiem.