(Warszawa) Agresor - Piątek WIBHiIŚ PW

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: [Warszawa] AGRESOR Politechnika Inżynieria Środowiska

Post autor: Geko »

draco pisze: Przyniosę też starocia, w którego mam ochotę od roku zagrać, czyli TtA.
Oj, żeby na rynku było więcej tak genialnych staroci, w które ludzie bez przerwy grają (zobacz ile ludzi gra online) :mrgreen:
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
Kostyr

Post autor: Kostyr »

Trutu pisze:Poszukuję chętnych (Kostyra, Michała, i starą kadrę oraz kochających przemoc w grach planszowych :) na ochotnika aby coś przetestować w BSG (okrutnego dla miłujących pokój Ludzi). Piątek o 16:30 pasuje? Zgłaszać się z entuzjazmem <--- to jest prośba, ale dobrze zapamiętywalna ;)
Z tego co wiem Michał wyjechał na weekend do domu.
Ja niestety również odpadam z grania :(.
sebastianbl1

Post autor: sebastianbl1 »

Jest jeszcze miejsce na cos od 16, 16.30 ?
Awatar użytkownika
Inermis

Post autor: Inermis »

Ja niestety nie dotrę dziś. Jeszcze nie wyzdrowiałem, do końca.
Inermis - Blog netrunner.znadplanszy.pl
Chętnie zagram: Android: Netrunner LCG, Mage Wars, Battlestar Galactica
Chętnie poznam: Rex
Kolekcja | Want to Trade
Awatar użytkownika
Keleno

Post autor: Keleno »

Ja dzisiaj będę, ale bliżej 17tej.
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

na razie nie wiem o której dotrę, bo padł aku w samochodzie :/
kto mnie odpali do 16? ;)
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

melee pisze:na razie nie wiem o której dotrę, bo padł aku w samochodzie :/
A w metrze to co, alarm bombowy? ;)
melee pisze: kto mnie odpali do 16? ;)
posiłkuj się taksiarzami

good luck :)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
sebastianbl1

jax pisze:
melee pisze:na razie nie wiem o której dotrę, bo padł aku w samochodzie :/
A w metrze to co, alarm bombowy? ;)
melee pisze: kto mnie odpali do 16? ;)
posiłkuj się taksiarzami

good luck :)
A ty bedziesz Jax dzisiaj? o ktorej? aaa no i czy jestes juz na cos umowiony?

s
Awatar użytkownika
jax

sebastianbl1 pisze: A ty bedziesz Jax dzisiaj? o ktorej? aaa no i czy jestes juz na cos umowiony?

s
gram od 16:00 w After the Flood (mam nadzieję)
jest komplet...
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

Ja też mam nadzieję :)
sebastianbl1

jak by Wam braklo trzeciego to jestem po lekturze instrukcji :) bede pare minut po 16
staszek

Ja jestem przed tłumaczeniem Jaxa :)
Jeśliby się DaSilwa nie zgłosił(w co wątpie)jesteś pierwszy w kolejce(do AtF oczywiście).
Awatar użytkownika
Trutu
Kontakt:

Post autor: Trutu »

Oj, to jak BsG przepadł to ja się urlopuję na dziś.
Prezes

...piszę powoli, bo wiem, że czytacie powoli...
Awatar użytkownika
Micelius

Post autor: Micelius »

Eh... dziś totalna rozpacz :cry: :oops: :twisted: :? :cry:
Czekałem dwie godziny - i nie udało się w nic zagrać... To znaczy raz miałem okazję w lekką euro-gierkę, ale akurat chciałem coś ambitniejszego i zaryzykowałem jeszcze chwilę czekania... Generalnie bryndza. Ci umówieni mogli nawet nie przychodzić - ale miejsca się nie zwalniają, bo okazuje się, że istnieją długie listy rezerwowych... Jeśli ktoś umówiony się spóźni, to czekają zresztą na niego nawet godzinę (to częste)... Z kolei ludzie, którzy najpierw nie chcą się na nic zdecydować, potem nagle w 5 sekund siadają do jakiejś gry i jeśli jest się akurat 3m od nich, nie ma szans zdążyć z dołączeniem... Dwie godziny czekałem z nadzieją i nie dało się w nic zagrać... Eh, planszówki to jednak strasznie loteryjna forma rozywki, niczym wakacje nad polskim morzem...
Czy za dwa tygodnie ktoś będzie chciał zagrać w jakiegoś (niemal dowolnego) mózgotrzepa? Może to troszkę wcześnie się umwaiać, ale tak bym nie chciał znów zostać na lodzie :(
Niech garby waszych wielbłądów będą zawsze tłuste!
staszek

Micelius trochę przesadzasz-ale doskonale Cię rozumiem-miałem taką sytuację jak Ty conajmniej raz ,a może nawet dwa i byłem strasznie wk.....wiony.Zwłaszcza,że dojechanie często zajmuje mi godzinę.
Co do naszej (AtF) sytuacji-dosłownie po 15 napisał Sebastian,że jakby co to się piszę na grę( w rezerwie), na co mu twierdząco odpowiedziałem trzy minuty później.Stąd nieobecny,a umówiony dużo wcześniej Sylwek,został zastąpiony obecnym nieco po czasie,ale umówionym minimalnie wcześniej(w ostatniej chwili bym rzekł,gdyż parę minut po odpisaniu na posta wyszedłem z domu)Sebastianem.
Awatar użytkownika
Roballo

Post autor: Roballo »

Micelius pisze:Eh... dziś totalna rozpacz :cry: :oops: :twisted: :? :cry:
Czekałem dwie godziny - i nie udało się w nic zagrać... To znaczy raz miałem okazję w lekką euro-gierkę, ale akurat chciałem coś ambitniejszego i zaryzykowałem jeszcze chwilę czekania... Generalnie bryndza. Ci umówieni mogli nawet nie przychodzić - ale miejsca się nie zwalniają, bo okazuje się, że istnieją długie listy rezerwowych... Jeśli ktoś umówiony się spóźni, to czekają zresztą na niego nawet godzinę (to częste)... Z kolei ludzie, którzy najpierw nie chcą się na nic zdecydować, potem nagle w 5 sekund siadają do jakiejś gry i jeśli jest się akurat 3m od nich, nie ma szans zdążyć z dołączeniem... Dwie godziny czekałem z nadzieją i nie dało się w nic zagrać... Eh, planszówki to jednak strasznie loteryjna forma rozywki, niczym wakacje nad polskim morzem...
Czy za dwa tygodnie ktoś będzie chciał zagrać w jakiegoś (niemal dowolnego) mózgotrzepa? Może to troszkę wcześnie się umwaiać, ale tak bym nie chciał znów zostać na lodzie :(
No Ja posiedziałem te 40minut i się zmyłem bo nie widziałem żeby ktoś wyciągał coś ciekawego. Ale nie zraziłem się i chętnie wpadnę następnym razem.

Możliwe że zabiorę ze sobą Caylusa jeżeli ktoś chętny to zapraszam ;)

Staszek dzięki za kartę :)
pułkowniki

Nigdy nie ufaj maszynom....
Awatar użytkownika
jax

a ja jestem zły na coś innego, albo inaczej - czuję duży niedosyt
nie mogę uwierzyć żeby After the Flood spośród całego pięknego bukietu możliwości degenerowało się do gry z tylko jedną ścieżką - stricte militarną
dlatego z całej tej złości chętnie za tydzień powtórzę i postaram się zamieszać coś w inny deseń (może być i w tym samym zacnym gronie :) )

[specjalne info dla melee ;) : przegięcia 'pasuj za WSZELKĄ cenę jako ostatni' nie stwierdzono po raz kolejny, owszem pasuje się późno, bo wcześnie nie ma sensu, ale nie jest to jakaś walka o posiadanie jednego mikro-ruchu więcej, bez przesady, poza tym znów były sytuacje, że było bardzo nie na rękę graczom co nie spasowali że jakiś gracz juz spasował - mieli szereg akcji do wykonania i musieli za nie _boleśnie_ płacić; a juz w ogóle _totalnie_ nie rozumiem zarzutów z bgg że najlepiej płacić armiami - armie są do diaska zbyt cenne na ekstra zapłatę ! - ja już wolę nimi podbijać/odbijać - jak zostaniesz starty z powierzchni mapy, to co z tego żespasowałeś ostatni? Dla mnie niepojęte są te głosy na bgg .]

sebastian, staszek - podejmujecie wyzwanie? ;)
--
G. B. Shaw
sebastianbl1

Gralem pierwszy raz w After the flood, wczoraj przeczytalem zasady i szczerze mowiac nie bardzo wierzylem w sznse na granie choc rzeczywiscie zglosilem sie na liste rezerwowa no i sie udalo. A co do gry, bardzo mozgozerna byla pierwsza runda, pozniej poszlo juz lepiej.
W pierwszej rundzie rzeczywiscie nie bardzo wiedzialem co robic. Ale juz od drugiej rundy mysle, ze wszyscy mielismy strategie ktora jak sie okazalo byla podobna czyli po prostu Wojna! Praktycznie cala gra sprowadzila sie do ostrej walki kazdego z kazdym bez szans na wiekszy rozwoj. W finale udanymi rzutami wyprzedzilem Staszka i Jaxa i udalo mi sie wygrac! Dzieki chlopaki za gre, bylo super.

A co do przyszlego piatku to od piatku wlasnie nie ma mnie w Warszawie ale jesli chcielibyscie pograc w inny dzien to podejmuje rekawice. Nawet sluze miejscem do grania obok metra przy arkadii z piwkiem inclusive :). Wiec Jax masz odwage? :) a Staszek?

PS
Mam jednak propozycje co do modyfikacji zasad w kwestii sily armii tzn jesli ktos jest pierwszy to potrzeba aby go zniszczyc o jeden wiecej niz sasiada czyli jesli gracz A jest nr 1 B nr 2 a C nr 3 to wyniki rzutow potrzebne do zniszczenia armii powinny byc nastepujace A (atakujac) B potrzebuje 6+. A atakujac C 5+ i odwrotnie C atakujac B 6+ i C atakujac A 7+, B atakujac A 6+ B-C 5+ i tak dalej. Dzieki temu stworzy sie bardziej czytelna i mniejsza roznica miedzy armiami. Co wy na to?
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

Micelius pisze:Eh... dziś totalna rozpacz :cry: :oops: :twisted: :? :cry:
Prawda jest taka, że nie tyle nie było z kim grać, ile nie było w co grać. Proponowaliśmy ci Puzzle Strike'a, bo właściwie nie było żadnej alternatywy. Trzeba przynosić więcej gier ;)
staszek

No proszę-ostatnio rzadko ktoś opisuje cokolwiek jeśli chodzi o wątek piątkowy,a tutaj dwa komentarze dotyczące gry,w którą grałem :)
Chętnie jeszcze raz zagram,bardzo chętnie w tym samym gronie-nie będzie conajmniej półgodzinnego tłumaczenia zasad i niejasności w grze.Nie wiem jednak czy za tydzień-możliwe,że będę celował w inny Wallacowy tytuł,ale jescze to nic pewnego.Jeśli dostanę,że tak powiem dzień wolny od obowiązków domowych chętnie przyjmę zaproszenie Sebastiana ;)
Co do samej gry-na razie nie zmieniam zbytnio oceny na bgg(7.5). Gra jest złożona i pozornie bardzo dobra(bardzo dużo możliwości,teoretycznie conajmniej trzy drogi do zwycięstwa) ale, dwa minusy i to dość duże moim zdaniem.
Po pierwsze z tego co widzę, jak już zauważył Jacek strategia militarna jest jedyną słuszną , po drugie gra jest jednak trochę za długa-trwa 5 rund-moim zdaniem 3 a maksymalnie 4 byłyby lepszym rozwiązaniem.
Dziękuję za grę, gratuluję zwycięzcy i oczywiście wciąż jestem zdania,że Jacek w ostatnich ruchach powinien zająć Nippur(najlepiej żeby nie niszzczył miasta0wtedy bym wygrał) ;)
Awatar użytkownika
jingowawa
Has thanked: 7 times

Post autor: jingowawa »

Dziękuje wszystkim współgraczom za wczorajsze i bardzo fajne partie w Notre Dame, 7 cudów świata, Skulls and roses oraz Blockersa.
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

W sumie w piątek wpadłem tylko odebrać gry po mathandlu, ewentualnie zagrać w coś lekkiego, bo raczej średnio przytomny byłem. Ale za namowami Barta dosiadłem do peryklesa - grę miałem od jakiegoś czasu na celowniku, ale jakoś się nie spieszyłem, bo zawsze myślałem że to jakaś krzyżówka gry wojennej z euro, a wojenne to raczej średnio mi podchodzą. Najpierw tłumaczenie zasad - jak to u Wallace'a - łatwo nie było. Nawet przeszła mi przez głowę myśl, żeby miejsce przy planszy odstąpić Miceliusowi - szczególnie, że wcześniej też wspominał, żeby w peryklesa zagrać. No ale tłumaczenie reguł przeżyłem, a potem było już tylko lepiej. Co tu dużo pisać Perykles to zacna gra jest. Podziękowania dla całej ekipy i podwójne dla Barta - za gry mathandlowe i namówienie do Peryklesa.
Awatar użytkownika
Micelius

Powtarzam: czy na 15 IV są chętni na jakiegoś mózgotrzepa?
PS: ja miałem przy sobie ostatnio ambitniejsze pozycje - nie spotkały sie z zainteresowaniem... Zresztą często jest tak, że ludzie najpierw się długo nie mogą zdecydować na nic, a potem na zasadzie impulsu zaczynają w jakiegoś filera - no i są już zajęci i nie ma miejsca na coś poważniejszego :( Aha, przed przyjściem ostatnim próbowałem się umówić na Peryklesa - ale wtedy nie było chętnych. Znaleźli się w ciągu 10 sekund już na spotkaniu, kiedy akurat byłem przy stoliku obok :shock:
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time

Post autor: Geko »

Micelius, nie poddawaj się, czasem nie wszystko idzie, jak się chce. Co do ciężkich i lekkich tytułów, to są ludzie, którzy zdecydowanie wolą te lżejsze i np. na Cywilizację ich nigdy nie na mówisz (a tak, chętnie, kiedyś, nie dziś, za długo, ale może jeszcze w tym roku itp.), bo wolą przez dwie godziny grać w 7 cudów. Ja lubię głównie średniociężkie pozycje. Na chwilery szkoda mi czasu, podobnie jak na wielogodzinne kobyły z negocjacjami.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
Micelius

Dzięki za dobre słowo, Geko :)
Co nie zmienia faktu, że na 15 IV chętni wciąż się nie zgłaszają...
ODPOWIEDZ