(Warszawa) Agresor - Piątek WIBHiIŚ PW

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
PanMarcin

Re: [Warszawa] AGRESOR Politechnika Inżynieria Środowiska

Post autor: PanMarcin »

Micelius pisze:Dzięki za dobre słowo, Geko :)
Co nie zmienia faktu, że na 15 IV chętni wciąż się nie zgłaszają...
To się zgłaszam :)

Wydaje mi się, że pojęcie "mózgotrzpena" jest bardzo subiektywne (co jednego boli, niekonieczne innego musi) , ale ja bym z przyjemnością Power Grida odświeżył.

Jakby się zebrali doświadczeni gracze, to można by zagrać w Korei lub w Chianch (mam mapę). Zasady z przyjemnością tez wytłumaczę/przypomnę.

Gdyby zebrały się np tylko 3 osoby, to chyba nieśmiertelne Puerto jest dobrym pomysłem (nie lubię Power Grida w trójkę)

Mogę być 17.30-18.00.

Oczywiście na inne tytuły tez jestem otwarty :)
Będzie dobrze albo niedobrze.
Awatar użytkownika
hamnis

Post autor: hamnis »

Micelius pisze:Dzięki za dobre słowo, Geko :)
Co nie zmienia faktu, że na 15 IV chętni wciąż się nie zgłaszają...
Też chętnie w jakiś cięższy tytuł zagram.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 556 times
Been thanked: 1619 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

PanMarcin pisze:Wydaje mi się, że pojęcie "mózgotrzepa" jest bardzo subiektywne
Chyba dla Miceliusa zarówno Power Grid, jak i Puerto Rico są zbyt proste jak na to określenie
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

MichalStajszczak pisze:
PanMarcin pisze:Wydaje mi się, że pojęcie "mózgotrzepa" jest bardzo subiektywne
Chyba dla Miceliusa zarówno Power Grid, jak i Puerto Rico są zbyt proste jak na to określenie
Puerto na pewno, z tego co pamiętam. Ale Wys. Napięcie to mózgotrzep w pełnej krasie. Arytmetyczny :lol:
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
s_pecel

Post autor: s_pecel »

Jestem relatywnie nowy, toteż: Witam!

Czy będzie szansa dołączyć się do jakiejś gry w niedzielę 10 kwietnia? Jestem otwarty na praktycznie każdą planszówkowo-karciano-bitewną propozycję, oby zasady szybko wytłumaczyć.

Sam generalnie mogę przynieść 51 Stan, Mutant Chronicles (ale mam tylko podstawkę i jeden warpack, więc wielkiej zabawy by nie było), chyba że o większe rozgrywki chodzi, to wówczas Hannibal Barkas, do 4 graczy można uciągnąć.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 556 times
Been thanked: 1619 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

To raczej nadaje się do innego wątku, poświęconego wyłącznie spotkaniom w sobotę i niedzielę
Awatar użytkownika
Micelius

Post autor: Micelius »

To mamy już dwójkę chętnych, czyli minimalną ekipę :) (dla uniknięcia nieporozumień przypominam - na 15 IV, a nie najbliższy piątek).
Jeszcze przynajmniej jedna osoba by się przydała (chętnie weteran) :)
Co do "mózgotrzepowatości" i proponowanych tytułów, to faktycznie - zarówno "Puerto", jak "Wysokie" uważam za gry zacne, ale nie super-wymagające. (Zwłaszcza "Wysokie" - szczerze mówiąc wydaje mi się, że ludzie w to grają w dużym stopniu z sentymentu). raczej taka rozgrzewka na 50-90 min. (acz widziałem partie "Wysokiego" trwające i przeszło 3h - oczywiście nie te, w których ja uczestniczyłem :wink: )
Zgodzę się na "Puerto" lub ew. "Wysokie" - ale sam proponowałbym raczej... Peryklesa, albo Endeavour (to drugie też nie z najcięższych, wiem).
Niech garby waszych wielbłądów będą zawsze tłuste!
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

Perikles też chyba nie należy do najcięższych(moim zdaniem), za to należy do najlepszych(oczywiście też tylko moim zdaniem ;) )
Awatar użytkownika
Roballo

Post autor: Roballo »

Ponawiam propozycje gry w Caylusa w ten piątek :)

Z tego co wiem jest już nas dwóch: Ja i PanMarcin

Zapraszam chętnych :)

Uprzedzam że grę mam od wczoraj ;) jestem na etapie zapoznawania się z instrukcją, ale liczę że wyjdzie mi to sprawnie :) Jeszcze tylko nie jestem pewien czy wytłumaczę zasady komuś na świeżo więc jeżeli są chętni a nieobeznani z grą to polecam lektorkę pdf-a :D.

(w środę mam planowaną rozgrywkę ze znajomymi)
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2011, 18:40 przez Roballo, łącznie zmieniany 1 raz.
pułkowniki

Nigdy nie ufaj maszynom....
sebastianbl1

Post autor: sebastianbl1 »

staszek pisze:No proszę-ostatnio rzadko ktoś opisuje cokolwiek jeśli chodzi o wątek piątkowy,a tutaj dwa komentarze dotyczące gry,w którą grałem :)
Chętnie jeszcze raz zagram,bardzo chętnie w tym samym gronie-nie będzie conajmniej półgodzinnego tłumaczenia zasad i niejasności w grze.Nie wiem jednak czy za tydzień-możliwe,że będę celował w inny Wallacowy tytuł,ale jescze to nic pewnego.Jeśli dostanę,że tak powiem dzień wolny od obowiązków domowych chętnie przyjmę zaproszenie Sebastiana ;)
Co do samej gry-na razie nie zmieniam zbytnio oceny na bgg(7.5). Gra jest złożona i pozornie bardzo dobra(bardzo dużo możliwości,teoretycznie conajmniej trzy drogi do zwycięstwa) ale, dwa minusy i to dość duże moim zdaniem.
Po pierwsze z tego co widzę, jak już zauważył Jacek strategia militarna jest jedyną słuszną , po drugie gra jest jednak trochę za długa-trwa 5 rund-moim zdaniem 3 a maksymalnie 4 byłyby lepszym rozwiązaniem.
Dziękuję za grę, gratuluję zwycięzcy i oczywiście wciąż jestem zdania,że Jacek w ostatnich ruchach powinien zająć Nippur(najlepiej żeby nie niszzczył miasta0wtedy bym wygrał) ;)
No to jak Panowie? Gotowi na kolejne lanie? ;) mnie odpowiada wtorek, sroda lub czwartek po 17. Mozemy grac u mnie lub gdziekolwiek indziej. Co wy na to?
staszek

dowiem się jak sprawy stoją i dam znać.Wtorek odpada, na środę lub czwartek w tym tygodniu jest szansa.
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

Post autor: Smerf Maruda »

W piątek wpadnę, będę miał Książęta renesansu dla Jacka, chętnie zagram przed pożyczeniem mu egzemplarza - poszukuję trzech współgraczy, godzina 17:00 start tłumaczenia.
staszek

Hmm, no niech się zastanowie.... :mrgreen:
a co to za gra w ogóle ?
:P
Łukasz nareszcie :)
dobra wystarczy tych uśmiechów
myślę,że masz już jednego,a znając życie Grzesiek jak tylko to przeczyta, to już będziesz szukał tylko jednego współgracza.
staszek

Łukasz a jest szansa wcześniej na Steel Drivera?

Sebastian-nie dam rady w tym tygodniu jednak znaleźć czasu poza piątkiem niestety
Post o Książętach Renesansu musiał być osobny ;) w końcu moja ulubiona gra...
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

Post autor: Smerf Maruda »

Z SD - nie sądzę, prawdę mówiąc, obawiam się, że i PotR możemy nie skończyć, ale obaczymy.
staszek

Z tego co pamiętam to ostatnim razem PotR graliśmy 3 godz
przy założeniu,że Grzesiek będzie za i dosiądzioe się ktoś kto zna grę oszczędzamy pół godziny na tłumaczeniu zasad :)
Awatar użytkownika
PanMarcin

Roballo pisze:Ponawiam propozycje gry w Caylusa w ten piątek :)

Uprzedzam że grę mam od wczoraj ;) jestem na etapie zapoznawania się z instrukcją, ale liczę że wyjdzie mi to sprawnie :) Jeszcze tylko nie jestem pewien czy wytłumaczę zasady komuś na świeżo więc jeżeli są chętni a nieobeznani z grą to polecam lektorkę pdf-a :D.

Dobra, będę 17.30 -18.00. Zasady obczaję, ale domyślam się, że jak w każdej grze, gdzie doświadczenie się liczy dostanę straszne bęcki :)
Awatar użytkownika
PanMarcin

Micelius pisze:To mamy już dwójkę chętnych, czyli minimalną ekipę :) (dla uniknięcia nieporozumień przypominam - na 15 IV, a nie najbliższy piątek).
Jeszcze przynajmniej jedna osoba by się przydała (chętnie weteran) :)
Co do "mózgotrzepowatości" i proponowanych tytułów, to faktycznie - zarówno "Puerto", jak "Wysokie" uważam za gry zacne, ale nie super-wymagające. (Zwłaszcza "Wysokie" - szczerze mówiąc wydaje mi się, że ludzie w to grają w dużym stopniu z sentymentu). raczej taka rozgrzewka na 50-90 min. (acz widziałem partie "Wysokiego" trwające i przeszło 3h - oczywiście nie te, w których ja uczestniczyłem :wink: )
Zgodzę się na "Puerto" lub ew. "Wysokie" - ale sam proponowałbym raczej... Peryklesa, albo Endeavour (to drugie też nie z najcięższych, wiem).
Enedeavour - posiadam, grywałem i...zagram chętnie, głównie dlatego, że mam niesamowicie mieszane uczucia co do tej gry i chyba warto się wreszcie zdecydować, czy ją lubię czy nie. Ale to chyba też pozycja, która dobrze chodzi przy minimum 4-5, nie? <otwiera się większość dróg handlowych>

Perykles - zasady na 8 stron A4 - mogę obczaić, ale pewnie niezłe lanie odstanę :) Perykles działa dobrze przy 3-ech graczach?
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

sebastianbl1 pisze:No to jak Panowie? Gotowi na kolejne lanie? ;) mnie odpowiada wtorek, sroda lub czwartek po 17. Mozemy grac u mnie lub gdziekolwiek indziej. Co wy na to?
Ja niestety juz trzeciego dnia w tygodniu na granie nie zorganizuję.. (tym bardziej że inne wieczory nie-wolne ale konkretnie zajęte). Czasem w weekend coś uda mi się wykroić. Zatem - zapewne do piątku - nie tego, ale któregoś z następnych..
(choć w pon. w DaChwili chętnie zagram).
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
staszek

Jeśli chodzi o ten sam skład do AtF to widzę,że któryś piątek jednak.
Zobaczymy który, bo odkąd Smerf się uaktywnił, teraz to nie ja ustalam Łolesy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mustafa

Post autor: Mustafa »

Roballo pisze:Ponawiam propozycje gry w Caylusa w ten piątek :)

W piątek mogę wam dokładnie zasady wytłumaczyć, ale raczej nie zagram w tą grę .
Monsoon Group Rulez

A.J.Mustafa
staszek

PanMarcin pisze: Perykles - zasady na 8 stron A4 - mogę obczaić, ale pewnie niezłe lanie odstanę :) Perykles działa dobrze przy 3-ech graczach?
Moim zdaniem Perykles najlepiej na 4 graczy.Przy 3 osobach moga wystąpić negocjacje 2 na 1 ewentualnie, gdzie dwóch się bije itd.
Awatar użytkownika
Micelius

Post autor: Micelius »

Staszek dobrze pisze - Perykles najlepiej na 4 chodzi. Ale skoro mamy trzech, to jeszcze jednego duża szansa znaleźć... Może Staszek będzie chciał? Albo Bart? Dezerter (byle przez to nie zdezerterował z sobotniego Struggle)? Jax? Itd... Cały czas przypominam, że mówimy o 15 IV :)
Niech garby waszych wielbłądów będą zawsze tłuste!
Awatar użytkownika
dezerter

Post autor: dezerter »

wykrakałeś, Miceliusie... :?
dezerteruję z najbliższych spotkań, nie wliczajcie mnie w kwietniu do potencjalnych uczestników. Kostka raczej też nieosiągalna, więc struggle of emp chętnie - ale nie tym razem.
Książęta Renesansu w piątek ... eh ... miłej zabawy! (bo cóż więcej mogę powiedzieć...)
staszek

Szkoda Grzesiu-bo jak widzisz o tej grze mówiłem,w nawiązaniu do AtF.
Możliwe,że niedługo uda się w Książąt zagrać znowu.
ODPOWIEDZ