Osadnicy: Narodziny Imperium - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
grzeslaw90
Has thanked: 179 times
Been thanked: 438 times
Kontakt:

Re: Osadnicy: Narodziny Imperium - pytania i wątpliwości

Post autor: grzeslaw90 »

magness pisze: 31 gru 2022, 18:01 Cześć! Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka karta z talii zwykłej nosi numer 67? Kupiłam właśnie używany komplet, ale widzę, ze brakuje mi tej karty. Kompletnego wykazu nigdzie nie znalazłam, z góry dzięki za wsparcie :)
Spoiler:
szpemek
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: szpemek »

Mam pytanie. Co oznacza symbol karty, na wybranych kartach talii wirtualnego gracza?
rutra1992
Has thanked: 162 times
Been thanked: 117 times

Post autor: rutra1992 »

Czesc,

Czy mozna miec dwa taka samo nazwane lokacje? Grałem ostatnio egipcjanami i miałem 2 piramidy, szukałem po instrukcji i niby nic nie znalazłem, że nie można, ale wolę się upewnić na przyszłość.
aigimig
Has thanked: 24 times
Been thanked: 7 times

Post autor: aigimig »

rutra1992 pisze: 14 mar 2023, 10:11 Czesc,

Czy mozna miec dwa taka samo nazwane lokacje? Grałem ostatnio egipcjanami i miałem 2 piramidy, szukałem po instrukcji i niby nic nie znalazłem, że nie można, ale wolę się upewnić na przyszłość.
można
nomalas
Has thanked: 68 times
Been thanked: 13 times

Post autor: nomalas »

Można, a nawet trzeba;)
Mixons
Has thanked: 1 time

Post autor: Mixons »

Czy karta szubienice, która daje 1pkt za każde plądrowanie działa również w przypadku karty Mroczna Kaplica?
Awatar użytkownika
zuroslawski
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Post autor: zuroslawski »

Czy na kartach z akcja np. wydaj 1 drewno aby otrzymac powiedzym 1 pkt zwyciestwa, mozna uzyc zlota zamiast surowcow ?
litk
Has thanked: 186 times
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

zuroslawski pisze: 28 mar 2023, 16:28 Czy na kartach z akcja np. wydaj 1 drewno aby otrzymac powiedzym 1 pkt zwyciestwa, mozna uzyc zlota zamiast surowcow ?
No tak, bo funkcją złota jest to że zastępuje dowolny surowiec, ale już nie ludziki bo te surowcami nie są.
dawidiq150
Been thanked: 1 time

Osadnicy Narodziny Imperium - tryb kampanii

Post autor: dawidiq150 »

Cześć. Mam ochotę zagrać w tryb kampanii i nie wiem jednej rzeczy; jak kończy się ta kampania i jak porównywać wynik jednej do kolejnych. Jakoś to jest w instrukcji słabo opisane.

Pozdro!
Barelik1

Re: Osadnicy Narodziny Imperium - tryb kampanii

Post autor: Barelik1 »

dawidiq150 pisze: 05 paź 2023, 12:52 Cześć. Mam ochotę zagrać w tryb kampanii i nie wiem jednej rzeczy; jak kończy się ta kampania i jak porównywać wynik jednej do kolejnych. Jakoś to jest w instrukcji słabo opisane.

Pozdro!
Nie ma jasnego zakończenia. To raczej nadal zbiór rozgrywek, tylko trochę inaczej nakierowanych.

Ja zaś mam pytanie o "nieskończony" cykl. Grając Amazonkami:
podbiłem Rzymianom kartę "Nowe miasto" (cecha: zawsze gdy budujesz frakcyjną otrzymujesz 1 człowieka)
wybudowałem "Wieże sygnałowe" (cecha: zawsze gdy budujesz kartę z bonusem za zbudowanie, otrzymujesz punkt)
wybudowałem "Zasadzka" (koszt:domek, bonus za zbudowanie: człowiek, miecz i jabłko).
W mojej talii frakcyjnej została tylko 1 karta - druga "zasadzka" oraz miałem 2 ludzi.
I teraz: 2 ludzi wymieniłem na kartę. Zbudowałem "zasadzkę" poświęcając "zasadzkę" (która wróciła do talii frakcyjnej i stała się jedyną kartą frakcyjną w mojej talii). Aktywowały się obie karty z cechami oraz dostałem bonus za zbudowanie zasadzki - łącznie: 2 ludzi, miecz, jabłko i punkt zwycięstwa. Mogłem ten cykl 2 akcji powtarzać w nieskończoność, po każdym cyklu mając miecz, jabłko i 1 punkt więcej.

Wszystko dobrze robię czy coś zepsułem?
michcio
Has thanked: 48 times
Been thanked: 6 times

Post autor: michcio »

Jeżeli dobrze pamiętam, karta "Nowe miasto" pochodzi z dodatku "Każdy potrzebuje przyjaciela", natomiast mechanika podboju została wprowadzona przez dodatek "Chłopcy idą na wojnę". Bezpieczniejsza (i bardziej zbalansowana) rozgrywka będzie wtedy, gdy wszyscy gracze będą używać kart z dodatku "Chłopcy idą na wojnę" jeżeli chcą używać mechaniki podboju (dodatkowo Atlantydzi i Aztekowie uważani są za pokojowe nacje i nie zaleca się gry przeciwko nim wykorzystując ten właśnie dodatek). Pomijając to, wszystko wydaje się być w porzadku :wink:
Barelik1

michcio pisze: 19 kwie 2024, 04:14 Jeżeli dobrze pamiętam, karta "Nowe miasto" pochodzi z dodatku "Każdy potrzebuje przyjaciela", natomiast mechanika podboju została wprowadzona przez dodatek "Chłopcy idą na wojnę". Bezpieczniejsza (i bardziej zbalansowana) rozgrywka będzie wtedy, gdy wszyscy gracze będą używać kart z dodatku "Chłopcy idą na wojnę" jeżeli chcą używać mechaniki podboju (dodatkowo Atlantydzi i Aztekowie uważani są za pokojowe nacje i nie zaleca się gry przeciwko nim wykorzystując ten właśnie dodatek). Pomijając to, wszystko wydaje się być w porzadku :wink:
Być może nie do końca rozumiem sposób budowania talii.
Gracz grający Rzymianami wybrał sobie karty z podstawki + z tego jednego dodatku (chyba KPP).
Gracz grający Amazonkami - tylko z rozszerzenia Amazonki.
W instrukcji "Amazonki" jest "Niektóre karty z tego rozszerzenia korzystają z reguł przedstawionych w poprzednich rozszerzeniach do gry ONI" - i tam, jako jedna z mechanik jest wpisany podbój. Interpretuję to, że grając Amazonkami należy używać mechanik wypisanych w tej instrukcji (czyli otwartą produkcję, zestawy i podboje) - ale innych (np. modlitw) już nie.
michcio

Być może nie do końca rozumiem sposób budowania talii.
Gracz grający Rzymianami wybrał sobie karty z podstawki + z tego jednego dodatku (chyba KPP).
Gracz grający Amazonkami - tylko z rozszerzenia Amazonki.
W instrukcji "Amazonki" jest "Niektóre karty z tego rozszerzenia korzystają z reguł przedstawionych w poprzednich rozszerzeniach do gry ONI" - i tam, jako jedna z mechanik jest wpisany podbój. Interpretuję to, że grając Amazonkami należy używać mechanik wypisanych w tej instrukcji (czyli otwartą produkcję, zestawy i podboje) - ale innych (np. modlitw) już nie.
Obrazek
Tutaj w instrukcji jest napisane jak rozumieć poszczególne karty z tego rozszerzenia. Część z nich (30) należy traktować jak "podstawka", a pozostałe jako należące do poszczególnych dodatków (ikonki na dole kart pozwalają na identyfikację ich). Opis tworzenia talii jest na tej samej stronie instrukcji (dwie opcje - format otwarty oraz format standardowy).
Barelik1

Przez "nie rozumiem" miałem na myśli, że źle użyłem.
Wychodzi jednak, że do tej pętli Amazonka używa tylko kart swoich podstawowych a Rzymianin - oprócz podstawowych musi jeszcze użyć KPP. Nawet turniejowo taki układ jest "legalny".
michcio

Dodatek "Chłopcy idą na wojnę" nie jest moim ulubionym i przeglądając instrukcję wychodzi na to, że taka nieskończona pętla jest jednak możliwa.

Obrazek
Shadolock

Post autor: Shadolock »

Witam, jestem nowy :D

Powiedzmy, że mam zrobioną wstępną nową frakcję do gry O:NI (jeszcze bez grafiki poszczególnych ludków na kartach, tylko tło i ścieżki). Czy byłby ktoś skłonny przetestować ją w kilkunastu partiach, aby powiedzieć czy da się nią grać? I ewentualnie zasugerować balans.
Właściwie mam dwie frakcje: Galowie i Steampunkowa Anglia (prawie skończona). Obie potrzebują dodatku Atlantydzi i są zaprojektowane do 40 kart. Reszty dodatków nie posiadam więc nie mam jak ich stworzyć.
Skąd pomysł? Po kupieniu Atlantydów mam wrażenie, że dobry pomysł na nowy surowiec został trochę ograniczony i zmarnowany, a z tego co zdążyłem poczytać na tym forum wielu uważa tą talię za OP, więc zacząłem myśleć jak by tym Atlantydom się naprzykrzyć :D

Galowie to talia skoncentrowana na podboju i obronie. Karty frakcyjne można plądrować. Koszt budowy często jest tani, ale za to używają mieczy do budowy. Posiadają też 'magię' czyli żetony technologii podstawowej, która może być użyta do ulepszeń kart.

Zmiany w zasadach:
Jeśli gracz plądruje kartę z tarczą bądź żetonem obronnym Atlantydów to "rabuje" także tą tarczę. W przypadku Atlantydów zamienia ich żeton w żeton tarczy. Tarcza chroni daną kartę przed zniszczeniem/usunięciem czy przejęciem jej przez przeciwnika za pomocą akcji czy żetonów (Egipt, Barbarzyńcy, Galowie).
Gdy plądrujesz kartę Atlantydów która posiada żetony technologii to "plądrujesz" użyte koła zębate na karcie (żetony zaawansowanej technologii zamieniasz na zwykłe) jeżeli takowe posiadają lecz sama karta pozostaje nietknięta (wymaga kolejnego ataku by przeszła w fundament, czyli nie dostajesz surowców plądrowania). Atlantydzi miejcie się na baczności!

Steampunkowa Anglia to talia skupiająca się jak Atlantydzi na technologii, więc większość jest podobna. oprócz nie używania żetonów tech. zaaw. obrony. Skupia się na budowaniu kolorów kart, jak i złocie. Na koniec gry ponoszą koszt zanieczyszczenia środowiska wynoszący połowę zdobytych punktów zwycięstwa.

To tyle :D o ile jeszcze ktoś w to gra xD
ODPOWIEDZ