Komentarz odnośnie zmiany zasad:
Tak naprawdę to jeśli chodzi o każdy homerules to nigdy nie będzie tak żeby wszystkie zasady wszystkim pasowały. Ja uważam, że każdy niech sprawdza jakie tylko opcje nie przyjdą mu do głowy. Natomiast wypowiem się w kwestii zasad walki z innego punktu widzenia niż został tutaj przedstawiony. Mianowicie: sama walka jest tutaj zrobiona jakby była uproszczonym bitewniakiem, bo tak miało być! Ten tytuł to miała być rozbiegowka do bitewniaka. Gram prawie całe życie, prawie tyle samo kocham te dwa potwory i to właśnie od tej gry zaczęła się pasja malowania i zagrania w inne bitewniaki, bo ta pozycja je przypomina! Wszystko zależy od punktu widzenia! Mnie się to osobiście bardzo podoba. Nie wiem co w nim jest trudnego /długiego do obliczania? Mi to zajmuje chwilunie i nigdy z tego powodu nie uciekł nam klimat! A gram nie tylko z geekami ale i zwlasna żoną, a wiecie jakie one potrafią byc

a Alien jej się wyjątkowo podoba!
No dobra co do samych zasad to ja na pewno wypróbuję nastepujace:
1. Obcy 30mm skaczą po infected kaflach za 2 akcje;
2.Cloaking Device to must have ale jako wbudowana cecha każdego Predatora bez dodatkowych kosztów!
3.Odzyskanie przytomności przez Marines to rewelacyjny pomysł ale ten pierwszy, bo drugi jest słaby poza tym 1 akcja, a nie 2.
4.Alieni budują do 3 szybow wentylacyjnych za 2 akcje.
5.Kwas obcych: siła 15 zamiast 12 no i po zabiciu niech chlapią na 1-10 bo jest za słaby.
6.Pulapki obcych na zasadzie kwasu rewelacja ale tylko w turze której zginął i następnej. W materiale źródłowym było tak że każdy bal się rozwalać obcych bo kwas naprawde był zabojczy! I niech taki będzie! Spowoduje to trochę rozdzielenie predziow a nie jak teraz staje trzech kozaków 2 kwasy z alienów i nawet podejść nie idzie. A tak niech się boją! Niech polują a nie przeprowadzają rzeź! Test na Condition.
7.face huggery od razu infekuja a nie dopiero przy ostatnim życiu ofiary. Też niech się boją! Tyle tylko że muszą atakować z kafla na którym jest już jakiś inny obcy nie face hugger. Taki co to odwraca uwagę atakiem a twarzolapki hyc:>
8.Granatnik do M41A Pulse Rifle zamiast zadawać 2 obrażenia niech powala do dwoch przeciwników i tym samym zabiera im jedna akcje. Mocne ale właściwe i godne wypróbowania!
9.Karty inicjatywy to fajny pomysł. Spróbuję.
10.Po zabiciu Predatora Self destruct 3 pełne tury i na koniec wybuch. Na kaflu śmierci Predzia zabija, kafle obok to dwie rany, jeden kafel dalej to już tylko jedna rana.

Pamiętacie grzyba atomowego? To ma być mocne!
11. APC do normalnych rozgrywek a nie tylko jeden scenariusz! Jakieś propozycje?
Faktycznie zaproponowane zmiany bardziej pompuja Obcych, ale to właśnie oni zostali skrzywdzeni w balansie tej gry. Pozostałe propozycje to chęć dodania klimatu i rownowazenia wzmocnionych xenomorfow.
Enjoy!