Zombicide: Black Plague (R. Guiton, J.-B. Lullien, N. Raoult)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Zombicide: Black Plague
W sumie masz 18 kafli (bo dwustronne) w układach najczęściej 3x2, 4x2 i 3x3. Każdy kafel obracany na cztery strony. Masa możliwych układów pomieszczeń i ulic
Jestem po lekturze instrukcji i albo mi to gdzieś umknęło albo nie ma o tym mowy
Doświadczenie Ocalałych przenosi sie z misji na misję czy generalnie każda misja to osobny twór i zaczynamy go "od zera"? Chyba, że jest tu dowolność i można połączyć misje w pseudo kampanie z zachowaniem postępu albo z niedzielnymi graczami pyknąć dla funu jakąś misję.

Zaczynasz każdą misje od zera, dziwnie by było jakbyś dopakowany poszedł na kolejną łatwą misjeMatiel pisze: ↑11 kwie 2018, 09:35 Jestem po lekturze instrukcji i albo mi to gdzieś umknęło albo nie ma o tym mowyDoświadczenie Ocalałych przenosi sie z misji na misję czy generalnie każda misja to osobny twór i zaczynamy go "od zera"? Chyba, że jest tu dowolność i można połączyć misje w pseudo kampanie z zachowaniem postępu albo z niedzielnymi graczami pyknąć dla funu jakąś misję.

No wlasnie wydawalo mi sie to możliwe, bo przecież im wyzsze doświadczenie śmiałków tym więcej zombi sie namnaża więc już na starcie mapy po turze albo dwóch na planszy wałesa się mini horda ktora nawet dla wykokszonych postaci mogla by stanowić problem 

- kaimada
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 168 times
Wczoraj odebrałem swój egzemplarz. Zawartość robi dobre wrażenie i po ogólnych narzekaniach na ubogość względem wersji KS jednak spodziewałem się, że będzie gorzej. Zobaczymy, czy gra podejdzie, jak tak to z pewnością zainwestuję w Wulfsburg.
Jak jesteście zainteresowani to unboxing polskiej edycji Zombicide Czarna Plaga jest już na ZnadPlanszy
Jak jesteście zainteresowani to unboxing polskiej edycji Zombicide Czarna Plaga jest już na ZnadPlanszy
Ok czas na odczucia po rozegraniu 3 scenariuszy. Samouczek wygrany bez problemów 4 ocalałymi. Scenariusz 1 wygrany i oceniam dobrze ale.. - na poczatku byle szwędacze potrafią napsuć krwi, natomiast na koniec Baldric miotajacy inferno naokolo i ściągający w jednej turze 15+ zombie popsuł klimat zaszczucia i sprawiał wrażenie jednoosobowej armii.
Scenariusz 2 przegrany, jednak mimo wszystko sympatycznie spędzony na heroicznych szarżach i śmierciach
trochę wina zachowawczego grania w pewnym momencie, a trochę fatalnego rozmieszczenia celów z kluczami, przez co nie udało sie dostać do krypt. Na resztę losowości nie narzekam bo to wszak natura tej gry 
Scenariusz 2 przegrany, jednak mimo wszystko sympatycznie spędzony na heroicznych szarżach i śmierciach

- Yavi
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 42 times
- Kontakt:
Zombicide: Czarna plaga - recenzja na blogu Planszówki we dwoje. W skrócie fajna, przyjemna gra, chociaż praktyka pokazuje, że reguły sprawiają niektórym problemy. Sporo losowości, ale też dużo emocji. Jestem na tak. A scenariusz 2 to faktycznie jakaś trudna mordęga
.

Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Mi jedynie brakuje różnorodności artefaktów. Ja rozumiem że taki model biznesowy i dodatki trzeba czymś uzasadniać
no ale niech by ich w podstawce było chociaż 5, żeby jednak w kryptach coś się zmieniało, a nie że w każdym jednym scenariuszu wiem co będzie w krypcie leżeć( no jest 50:50) czyli np. mogę olać Baldrikiem szukanie w pomieszczeniach tylko od razu rzucić sie na krypty, bo wiem że jak zdobędę Inferno to inne czary mogę właściwie olać i z odpowiednimi perkami zmienię go w maszynkę do mielenia zgniłego mięsa. Troszkę psuje to niezwykłość artefaktów jeśli w każdej grze w użyciu będą dwa te same przedmioty i optymalnie w użyciu u tych samych postaci. Niby można Samsona dla zabawy zamienić w "maga", a Baldric niech biega z łukiem tylko raczej mało to klimatyczne, a już na pewno nie optymalne 

- Yavi
- Kontakt:
Wspominałem chyba o tym w recenzji, faktycznie rzuca się to w oczy. Wydaje mi się, że można by dorzucić tam po kilka artefaktów, ale też jakichś kart zapychaczy (zombie, jedzenie), żeby wejście do krypty nie oznaczało, że w ciągu 2-3 tur wszyscy uzbroją się po zębyMatiel pisze: ↑30 kwie 2018, 15:40 Mi jedynie brakuje różnorodności artefaktów. Ja rozumiem że taki model biznesowy i dodatki trzeba czymś uzasadniaćno ale niech by ich w podstawce było chociaż 5, żeby jednak w kryptach coś się zmieniało, a nie że w każdym jednym scenariuszu wiem co będzie w krypcie leżeć( no jest 50:50) czyli np. mogę olać Baldrikiem szukanie w pomieszczeniach tylko od razu rzucić sie na krypty, bo wiem że jak zdobędę Inferno to inne czary mogę właściwie olać i z odpowiednimi perkami zmienię go w maszynkę do mielenia zgniłego mięsa.

I co gorsze artefakty umieszczane sa przez tworcow w dziwnych miejscach - w sensie Wulfsburg artefaktów nie ma jesli mnie pamięć nie myli,tylko w pakietach z dodatkowymi zombiakami je poupychali??? Jest też opcja Print&play z własnymi kartami artefaktów z BGG 

Yup z tego co się orientowałem to NPC 1 i NPC2. Całe SZEŚĆ dodatkowych kart artefaktów z krypty

- Yavi
- Kontakt:
Dasz linka? Bo w zeszłym tygodniu pisałem do Portalu, to napisali, że nie mogą oficjalnie nic potwierdzić.
http://portalgames.pl/pl/portal-games-2 ... ydawnicze/
Jest Wulfsburg na obrazku i w opisie. Planowane na III KWARTAŁ 2018.
Jest Wulfsburg na obrazku i w opisie. Planowane na III KWARTAŁ 2018.

- Yavi
- Kontakt:
O proszęMatiel pisze: ↑01 maja 2018, 12:40 http://portalgames.pl/pl/portal-games-2 ... ydawnicze/
Jest Wulfsburg na obrazku i w opisie. Planowane na III KWARTAŁ 2018.![]()

- Asia - On Table
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 204 times
Nawet nie wiedziałam ,że tak szybko pojawi się Wulfsburg, Portal się postarał. Podstawka Zombicide Czarna Plaga pod paroma względami jest uboga, a ten dodatek powinien to zmienić 
Moja recenzja tej gry : https://www.youtube.com/watch?v=7NrnBpcDqw8

Moja recenzja tej gry : https://www.youtube.com/watch?v=7NrnBpcDqw8

Moje Recenzje gier planszowych na kanale You Tube
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 4 times
Szybko, jak szybko, tylko pytanie czy nie będzie obsuwy. Ciekawe jak Ignacemu sprzedała się podstawka ?
A recenzja na On Table całkiem fajna, polecam.
A recenzja na On Table całkiem fajna, polecam.
- piotrest
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 7 times
Czy integracja Wulfsburga z podstawką polega na korzystaniu z większej liczby bohaterów, kart ekwipunku (można je dodawać) i kafli terenu (w zależności od misji)? Podstawki jeszcze nie mam a już kręci mnie dodatek 

- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Wolfsburg ma być już w czerwcu. Zakładam, że pewnie Portal ruszy ze sprzedażą wraz z pełną premierą podstawki czyli połowa czerwca. Szacun, że niezależnie od wyniku sprzedaży podstawki wydali równolegle dodatek i to właściwie w tym samym czasie. Ryzyko raczej niewielkie ale ceny wysokie więc trochę kapitału w nakład zamrożone.
-
Próbuję kupić dodatek Murder of Crowz.
Mam pytanie.
Czy jeśli kupię ten dodatek z pierwszej edycji Zombicide to czy oprócz tyłu kart wszystko będzie to samo co w pudełku do Black Plague ?
Mam pytanie.
Czy jeśli kupię ten dodatek z pierwszej edycji Zombicide to czy oprócz tyłu kart wszystko będzie to samo co w pudełku do Black Plague ?
Czarna plaga to fajna gra, ale niepozbawiona gra. Dziwne, że nikt nie wspomina o aplikacji, która łata wiele problemów jak np. dodatkowe aktywacje z powodu braku figurek 
Rzućcie okiem na recenzje
https://youtu.be/2mGapoBXCPI

Rzućcie okiem na recenzje

- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Na torze doświadczenia mamy ruchomy czarny wskaźnik. Na 5 planszetkach mam tak, że wskaźnik jest trwale połączony z czarnym elementem przebywającym na spodzie toru. Na 1 planszetce mam te elementy rozdzielone i tylni element przeszkadza w przesuwaniu wskaźnika (blokują się nawzajem). Pierwsza moja myśl była taka by reklamować w Portalu ale w woreczku mam zapas dwóch wskaźników bez tego tylnego elementu więc uznaję, że jest on zbędny i myślę by się go z tej jednej planszetki pozbyć. Ktoś coś doradzi?